Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Om de muren op te lopen * Fermilab gered * Viking DNA * Frauduleuze beloften

i-nieuws 6 na 6 ** May 29th, 2008 by wim.webgang **

29/05/2008

Om de muren op te lopen
Onderzoeksinstelling SRI heeft een robot ontworpen die een muur kan beklimmen. De instelling werd onder meer gefinancierd door DARPA, de onderzoekstak van het Amerikaanse ministerie van defensie.
De robots kunnen naar boven klimmen tegen een wand door gebruik te maken van electrische ladingen. De wand wordt bv een positieve lading gegeven, en de robots krijgen vanuit een batterij een negatieve lading. De ladingen trekken elkaar aan en zorgen zo voor een soort “electrische kleefkracht”. De techniek zou toegepast kunnen worden op muren van glas, beton, hout, staal enz, en die mogen vertikaal zijn.

“compliant electroadhesion” wordt het genoemd. Als er over een jaar nog eens oorlog is zou de techniek al toegepast kunnen worden om robots tegen gebouwen in vijandelijk gebied te laten klimmen om geheime zendertjes aan te brengen. Er zijn nog geen praktijktesten bekend.
Het moment dat de electrische spanning onderbroken wordt, valt de aantrekkingskracht door de electrische lading weg, en krijgt de zwaartekracht terug vrij spel…

Fermilab gered
Een Amerikaans lab dat onderzoek doet naar elementaire deeltjes, had zijn overheidsbudgetten grotendeels geschrapt zien worden. Daardoor kwam een lopend fundamenteel onderzoek in het gedrang, en dreigde een Europees lab met gelijkaardige versnellers binnenkort met de eer van het eerste resultaat te gaan lopen. Een prive investeerder in de VS heeft dan een gift gedaan van 5 miljoen dollar. De gift was anoniem gedaan uit interesse voor de wetenschap volgens de directeur van het lab.

Het lab werkte voor het ministerie van energie, en had vroeger een budget van meer dan 300 miljoen dollar. De concurrent in Europa is het CERN in Zwitserland, bij Geneve.

 

Viking DNA
Voor de eerste keer is een betrouwbaar onderzoek uitgevoerd op DNA van duizend jaar oud. Op het Deense eiland Funen werd een begraafplaats gevonden die tot nu toe onaangeroerd was gebleven. Dat had het voordeel dat het dna-materiaal nog niet verontreinigd was. Bij andere vondsten kwam altijd wel dna materiaal van de archeologen op de stalen terecht. Deze keer werd in volledig afsluitende witte pakken gewerkt bij het bovenhalen van de skeletten. Er werden een aantal tanden uit de schedels gehaald en naar het labo gestuurd. Dna materiaal degenereert ook snel en dikwijls wordt te lang gewacht om waardevol onderzoek mogelijk te maken.

Frauduleuze beloften
Vorig jaar werd in de VS een onderzoek gestart naar de praktijken van de klantenondersteuning bij Dell. De klachten over de telefonische “support” waren lange wachttijden, herhaald doorverbinden, afgebroken lijnen tijdens de wachttijd enzovoort. Hoewel er een aantal uur telefonische ondersteuning in de verkoop was opgenomen en ook betaald werd, was het voor klanten soms zo goed als onmogelijk om er ook gebruik van te maken. Een rechtbank in New York heeft nu een uitspraak gedaan waarbij ze stelt dat Dell er valse advertenties en frauduleuze handelspraktijken op nahoudt. Dell is het er niet mee eens en vindt dat er werd uitgegaan van een te klein aantal gevallen.

Fortune link en commentaren

Lift ^ | Lift v | Comments Off

2 go where no1 has gone be4

Uitzending do 18:00 ** May 29th, 2008 by Lydia **

- Nanotechnologie, millefeuille-structuur, brandstofbatterijen, nanoscopische draad, biotechnologie, transistors, molecule, GMR, waterstofatomen, …
- 342 miljoen dollar is het budget van Fermilab … niet meer.
- Trek de stekker tijdens de oorlog en de robots vallen van de muren!
- Robotjes meten de dikte van het ijs: geef mij maar een SnoMote

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Groeipijnen

WebGang blog ** May 27th, 2008 by wim.webgang **

De groeipijnen van Linux, en het volwassen worden.
Dat is de titel van een studie waarvan ik deze week een print terugvond.

Een stukje daaruit, vrij vertaald:
Linux begon zijn plaats te verwerven in de bedrijfswereld tussen de servers, en hoe langer hoe meer systeembeheerders durfden openlijk toegeven dat ze Linux gebruikten. “The buzz had started”.

Op de nexus management site het origineel (.pdf).

Lift ^ | Lift v | Comments Off

‘l Passeport Chdra

Uitzending do 18:00 ** May 22nd, 2008 by wim.webgang **

CityGang: de oversteek

  • Lydia sprak in Marokko met mensen die naar Europa willen, en er alles en iedereen voor achterlaten, en vond dat ook als thema in muziek;
  • muziek van Ahmed Liyo (‘l Passeport Chdra) en Talbi One.
  • Volgens www.linux-maroc.org zou er in overheidsdienst meer dan 40% vrije software gebruikt worden.
  • Copyleft Muziek (vanuit Spanje, “de overkant”): Dj Dei Beat: “Playas de barbate..

En natuurlijk was er ook de nabespreking van het nieuws; links zie tekst nieuws.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Werkgever leest mee * Open Graphics Card 1 * Beste vriend(en) * Maan-immobilien

i-nieuws 6 na 6 ** May 22nd, 2008 by wim.webgang **

22/05/2008


Werkgever leest mee
In de VS wordt in grote bedrijven massaal de e-mail van de bedienden gecontroleerd. Het gaat over zo’n 40 procent van de bedrijven met meer dan 20.000 werknemers. Meestal begint het met het onderzoek naar een lek van vertrouwelijke informatie naar buiten, dikwijls via e-mail. Ze zetten sindsdien personeel in om e-mail te lezen of op een andere manier automatisch te onderzoeken. Eén vijfde van die grote bedrijven zegt dat ze er zelfs speciaal opgeleid personeel voor hebben. Het laatste jaar werd in één vijfde van de bedrijven iemand ontslagen voor het overtreden van de e-mail regels.

Dit kwam aan het licht in een jaarlijkse studie, dit jaar voor de vijfde keer uitgevoerd, over de veligheid en risico’s van e-mail en andere vormen van electronische communicatie in Amerikaanse bedrijven. Die andere vormen zijn allerlei vormen van chat, berichtensites, blogs, sites waar media (beeld, geluid) gedeeld worden, en electronosche mobiele apparaten als gsm’s en digitale camera’s.

Open Graphics Card 1
Timothy Normand Miller van het Open Graphics Project kondigde trots aan dat hun eerste grafische kaart klaar is: de “OGD1″. Ze is volledig ontworpen in openheid, en daarmee een soort “open source hardware” of “Free Hardware Design” zoals ze het zelf noemen. Het is een grafische kaart voor beelschermaansturing in computers, maar omdat de specifikaties helemaal publiek zijn, kunnnen er ook andere programmas geschreven worden om door die kaart te laten uitvoeren. Op dit moment moeten er trouwens ook nog grafische drivers geschreven worden waarschijnlijk, want de verkoop richt zich enkel naar programmeurs. Ze proberen 100 voorafbestellingen te laten maken om de eerste produktie te kunnen laten plaatsvinden. Als er nadien grotere aantallen van gemaakt worden, en dat geld zou opbrengen, gaat dat naar de ontwikkeling van andere “open” of “vrije” hardware.

In principe zou je dus bv berekeningen om codes te breken door die kaart laten doen op het moment dat je je scherm niet nodig hebt.
Technische gegevens en website van het Open Graphics Project: www.opengraphics.org

 

Beste vriend(en)
Voor dierenliefhebbers die bang zijn hun beste vriend (bv hun hond) te verliezen, is in de VS nu een backup-dienst beschikbaar. Een bio-tech bedrijf start met een dienst om een genetische clone te maken van de hond. Je moet er wel minstens 100.000 dollar voor over hebben. Ze beginnen met een beginpakket van 5 clone operaties en ze zullen die half juni per opbod verkopen, waarbij voorheen vermeld bedrag het startbod is. De verkoop gaat via internet dus bieden van buiten de VS kan ook. Een bekend voorbeeld van een gecloned dier was het schaap Dolly. Het is dan ook deze techniek die hier gebruikt wordt. Maar een hond clonen is veel moeilijker dan een schaap, daarom dat deze 5 gevallen eerder als een test moeten gezien worden.

Maan-immobilien
In de VS kwam Glenn Reynolds op zijn blog met een interessante vraag: wie kan bezit van grondstoffen op de maan claimen? Van wie is welk stuk maan? Die vraag werd al gesteld in de periode van de rush naar de maan, en in 1997 werd zelfs een “maan-verdrag” afgesloten. Maar nu de budgetten voor ruimtevaart tekortschieten, stelt hij voor om een agentschap op te richten dat de rechten op maangrond moet beheren. Dat agentschap zou die rechten verkopen, en dat geld moet dienen om de ruimtevaart richting maan verder te ontwikkelen. Glenn Reynolds is blogger maar ook professor recht.

Zijn website: instapundit.com


Binnenlandse zaken online

Goed nieuws voor het ministerie van binnenlandse zaken in het district Columbia in de VS: de diensten krijgen toestemming om aan te sluiten op het internet. In december 2001 werd de internettoegang afgesloten uit vrees voor computerkrakers. Sindsdien deden de bedienden al het werk via telefoon. Het computerwerk dat toch moest gebeuren, deden ze in een computerafdeling van een ander ministerie, waar ze dan al hun werk mee naartoe namen.

Wat ze het meest gemist hebben is e-mail; slechts een paar topmensen konden e-mailen vanop een speciaal beveiligde computer die ze eigenlijk ook maar van een andere afdeling leenden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Computer-vijand in Texas * Hoe uniek is de Mac? * Splashtop

i-nieuws 6 na 6 ** May 15th, 2008 by wim.webgang **

15/05/2008

Computer-vijand in Texas

In Texas hebben computers een nieuwe vijand: een mier. Er heerst momenteel een plaag van heel kleine mieren die in grote aantallen over de buurt van Houston zwermen. Ze bewegen zich niet als een colonne in een rij achter elkaar, maar lijken willekeurig en snel heen en weer te rennen. Bovendien hebben ze een eigenaardige voorkeur voor electrische apparaten. De mieren hebben al heel wat apparatuur ontregeld, waaronder pompen, branddetectors, een meter van de gas, computers enz. Ze lijken resistent te zijn tegen de gangbare verdelgingsmiddelen.

De wetenschappelijke naam zou “paratrenicha species near pubens” zijn. Hier een link met meer “entomology”-uitleg, en commentaren op een blog van gisteren.

Hoe uniek is de Mac?

Technische onderzoekers van ZDnet, een IT-magazine en site, hebben alles uitgeprobeerd om Mac OS-X te laten draaien op een standaard PC. Hoewel de PC geen Apple-onderdelen bevatte, hebben ze wel moeten zoeken naar een speciale selectie van onderdelen die het experiment mogelijk maakten. Bovendien benadrukten ze dat ze wel een officiele licentie van Mac OS-X aankochten. Nochtans gebruikten ze een speciaal aangepaste versie van OS-X, die ze van het web haalden. Ook typische Mac-software werkte, zoals Adobe Photoshop, dat zelf checkt of het wel op een Mac draait. Apple zelf verbiedt in zijn voorwaarden om het systeem op een niet-Apple computer te gebruiken.

Ze gebruikten cpu-extenties en EFI-emulatie, en het lijkt dus niet vanzelfsprekend voor gewone gebruikers om het experiment thuis na te bootsen. Bovendien was het dus niet de versie van OS-X uit de doos in de winkel. Er verscheen een verslag op de UK site van ZDnet, maar op de screenshots zie je duidelijk een Duits systeem “10.5.2″, mogelijk werd het door de Duitse afdeling van ZDnet uitgevoerd.

 

Splashtop

Asus deed een tijd geleden een proef met de integratie van Linux in de chipset van een van hun duurdere moederborden. Daardoor is het mogelijk om de computer op te starten zonder harde schijf, en dan wordt zeer snel gestart in een Linux Desktop. In die toestand kan je de computer laten draaien zonder dat hij zoveel stroom gebruikt als in normale werking met harde schijf. Het systeem bestaat uit een lichte Linux die op 5 seconden start. Het bevat een speciaal aangepaste versie van Firefox, zodat je ermee op het web kan surfen en webmail kan lezen bv. Ook Skype zou werken vanuit SplashTop stand, zodat je voor snelle communicatie je computer onmiddellijk beschikbaar hebt, meer zoals een telefoontoestel dat altijd werkt.
De keuze om in de SplashTop stand te starten komt onmiddellijk bij het starten van je computer. Het is vergelijkbaar met het oproepen van het bios-scherm om de bios instellingen aan te passen. Dat zal inderdaad ook vanuit dit systeem gebeuren.
In de toekomst zou Asus deze techniek gaan toepassen op alle moederborden, en als dat gebeurt, zijn dat meer dan een miljoen “SplashTops” per maand. De SplashTop techniek werd ontwikkeld door DeviceVM. Op de Asus moederborden zal het de naam Express Gate krijgen.

Het eerste Asus bord met die mogelijkheid kostte meer dan 300 dollar, en verder gaat het over:
“Asus’ P5Q (high-efficiency design, Intel P45 chipset) family of motherboards, starting with the P5Q Deluxe, P5Q-WS, P5Q3 Deluxe, and P5Q-E.”
Commentatoren vergelijken het al met de tijd van de home-computers, waar ook gestart werd van een ROM.
Anderen kijken uit naar de toepassing ervan in laptops, waar het stroomverbruik nog belangrijker is.

De splashtop site :www.splashtop.com .

http://free-electrons.com/community/videos/conferences/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

“This could be serious” …

Uitzending do 18:00 ** May 8th, 2008 by Lydia **

- nabespreking i-nieuws
- Amerikaans ministerie maakt inventaris en ontdekt dat er 1000 laptops zoek zijn: “really bad news”.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Yahoo vrij * Eerste “Windenergie-stad” * Kelder vol privacygegevens * Gesloten broncode en MySQL * Geprogrammeerd digitaal fototoestel * 17000 dollar liggen

i-nieuws 6 na 6 ** May 8th, 2008 by wim.webgang **

08/05/2008


Yahoo vrij

Yahoo is nog steeds vrij. Er werd niet ingegaan op het bod van Microsoft, en de vervaldatum is voorbij. Wat niet wil zeggen dat MS het helemaal opgeeft. Een van de mogelijkheden is dat Microsoft lobbyisten zoveel mogelijk aandeelhouders zullen aanzetten om op de volgende aandeelhoudersvergadering de topman van Yahoo af te zetten.

Heel deze zaak is pijnlijk voor MS: ze hebben het internet helemaal onderschat en ze zijn er niet in geslaagd een betekenisvolle webdiensten-site zelf uit te bouwen. Ze proberen nu marktaandeel te kopen door Yahoo over te nemen. Het is trouwens de tweede keer dat ze internet onderschatten; ook bij de opkomst van het www was het Netscape dat succesvol Netscape Navigator maakte, de eerste browser die brede verspreiding kende. Enkel door de koppeling computer-besturingssysteem wisten ze hun eigen browser door te drukken op het Windows platform. Op andere computers bestaat IE niet ofwel haalde het een marginaal aandeel.

Eerste “Windenergie-stad”

In de VS is er een stad die volledig van elektriciteit wordt voorzien door windenergie. Het is Rock Port Missouri, een stadje met 1300 inwoners. Daarvoor worden 4 windturbines van 1,25 Mega-Watt ingeschakeld. Die kunnen op een jaar tijd 16 gigawatt-uur genereren. Deze jaarproduktie ligt iets boven het verwachte jaarverbruik voor het stadje, dat vorig jaar 13 GigaWatt-uur bedroeg.

Kelder vol privacygegevens

Beveiligingsfirma “finjin” ontdekte een server die 1,4 Gb aan persoonlijke gegevens bevatte. Die werden over heel de wereld verzameld gedurende de periode van 1 maand. Uit logfiles kon zelfs opgemaakt worden waar de “gestolen” gegevens vandaan kwamen; 1000 van Turkije, rond de 600 telkens uit Duitsland en de VS, een dikke 300 van Frankrijk, ook nog eens 300 uit India, en iets meer dan 200 uit Groot-Brittanie.

Het ging hier over een zogenaamde “drop server”, met andere woorden de plaats waar de buit werd gedropt. Maar net als bij een handtas die in de bosjes gegooid wordt om nadien op te halen, is het mogelijk dat iemand anders per toeval de buit vindt. Het verschil is echter dat de vinder hier de buit kan meenemen en tegelijk ook laten liggen. Hij neemt een identieke digitale kopie zonder de originele gegevens te wijzigen. Deze aktie kan wel zichtbaar zijn in de logfiles van de server.

Gesloten broncode en MySQL

MySql kwam met een verklaring dat niets van de databankserver als gesloten broncode gehouden zal worden; dus ook niet de onderdelen backup, encryptie of de “storage engine”.

Vroeger was er sprake van geweest dat MySql die delen gesloten zou houden om daarop gespecialiseerde dienstverlening te doen.
Maar nu Sun MySql heeft overgenomen lijkt dit een teken van goodwill aan de gebruikerscommunity.

Geprogrammeerd digitaal fototoestel

Het CHDK project zoekt uit hoe een goedkope digitale camera na aankoop door jezelf geprogrammeerd kan worden. Je zou zelfs spelletjes kunnen draaien op zo’n toestel, zodat je het als eenvoudige spelconsole kan gebruiken. Verder zou het mogelijk zijn eigen BASIC programma’s in de camera te laten draaien.
Je zou de camerabeelden kunnen laten opslaan zonder compressie, je zou hen als bewegings-start-stop chronometer kunnen gebruiken, je zou kleurwaarden in het beeld kunnen laten meten enz.
CHDK staat voor “Canon Hackers Development Kit”, met andere woorden een gereedschapskist voor programmatie van die toestellen. Je kan dat doen zonder iets aan je camera te veranderen, en als je de camera herstart is het extra programma terug verwijderd, zodat je de camera niet kan beschadigen. Je moet de geheugenkaart, waar ook de foto’s op bewaard worden, gebruiken om het programma in de camera te laden. Vanop een pc met een geheugenkaartlezer -en schrijver kan je de programma’s klaarzetten op de SD-card.


Je kan de beelden dus opslaan in “RAW” formaat in plaats van als jpg, waardoor er meer gegevens aanwezig blijven. Dat kan belangrijk zijn als je de foto’s daarna nog wil bewerken. Maar je kan ook omgekeerd extra compressie toepassen die oorspronkelijk niet in het apparaat aanwezig is.
Andere mogelijkheden zijn langere sluitertijden dan standaard aanwezig, kortere sluitertijden, automatisch toevoegen van hoekjes op het beeld enz. Blijkbaar kan het apparaat dus veel meer dan de ingebouwde bediening toelaat.

17000 dollar liggen

De NASA is op zoek naar vrijwilligers voor een onderzoek dat 90 dagen duurt. De bedoeling is te observeren wat de effecten zijn van zo’n lange tijd in bed te liggen. De test gaat door in het een medische universiteit in Texas.

De eerste 2 weken mogen de deelnemers wel gewoon bewegen in de speciale woonvertrekken die voor de studie zijn ingericht, terwijl testen worden gedaan om te zien wat hun normale toestand is. Daarna leven ze verder liggend op een bed. Het bed is lichtjes schuin opgesteld, waarbij je hoofd iets lager ligt dan je voeten, wat het gebrek aan zwaartekracht moet simuleren. Een dag liggen duurt 16 uur en een periode zonder licht die als nacht telt, duurt 8 uur. De laatste 14 dagen van de testperiode wordt langzaam aan terug beweging ingebouwd als overgang naar het normale beweeglijke leven.
Tijdens en na de testperiode wordt de toestand van de deelnemers onderzocht en opgetekend. Er wordt uitgegaan van een gezonde begintoestand van een niet-roker.

Bij ruimtereizigers is vastgesteld dat lange tijd zonder zwaartekracht spieren en beenderen van het lichaam aantast, en er soms maandenlange periodes nodig zijn om terug aan te passen aan de aantrekkingskracht van de aarde. Foto’s en meer info op de “Bed Rest Study” website van de NASA. Er staat bij dat de vrijwilligers gecompenseerd worden voor de doorgebrachte tijd, maar het bedrag staat er niet bij. Volgens Wired zou dat zo’n 500 dollar per 4 weken zijn.

Link: http://www.bedreststudy.com/Bedrest.aspx

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Het perfecte vervangprogramma

WebGang blog ** May 2nd, 2008 by wim.webgang **

BJ & Wouter vormden de WebGang vervang, brachten nieuws, nabespreking en muziek.
Bedankt!

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Storm botnet onder aanval * Adobe opent de flv en swf formaten * Microsoft helpt de politie kraken * Spam 30 jaar

i-nieuws 6 na 6 ** May 1st, 2008 by bj **

01/05/2008

Storm botnet onder aanval

Het Storm botnet is gedurende de maand april verkleind tot ongeveer 5 procent van zijn originele grootte. Het netwerk bestaat uit een leger door virussen geinfecteerde computers die gebruikt worden om spam te versturen en nieuwe computers te infecteren. Onlangs ontwikkelden antivirus onderzoekers een manier om het netwerk tegen zichzelf te gebruiken en dit blijkt zijn vruchten af te werpen. Op zijn hoogtepunt werd het botnet geschat op een 2 miljoen geinfecteerde pc’s terwijl het nu nog amper 100 duizend windows machines beheerst.

Adobe opent de flv en swf formaten

Adobe opent de specificaties voor SWF en FLV. SWF of Shockwave Flash wordt vooral gebruikt om animaties te creeren op websites en FLV, wat staat voor Flash video, wordt gebruikt om video filmpjes te integreren in websites waarvan. De bekendste site die hiervan gebruik maakt is youtube. Tot nu toe werd vooral adobe flash player gebruikt om deze formaten af te spelen maar er zijn ook vrije programmas zoals Gnash die een alternatief proberen te vormen. Door het openen van de specificaties wordt het voor hen veel gemakkelijker om alternatieve creatie en afspeel tools te ontwikkelen.

Microsoft helpt de politie kraken

Microsoft heeft een toestelletje ontwikkeld waarmee onderzoekers snel informatie van windows computers kunnen verzamelen. De USB key bevat 150 commandos die in een twintigtal minuten paswoorden verzamelt en ontcijfert, internet activiteit analyseert en data vergaart. De voordelen van het toestel, COFEE genaamd, zijn de snelheid waarmee informatie verzameld kunnen worden het wegvallen van de noodzaak om elke pc in beslag te nemen.

Spam 30 jaar

Dertig jaar geleden zond een verkoper van het computerbedrijf DEC een email aan 393 gebruikers van arpanet, de voorloper van het internet. De negatieve reacties op dit commercieel bericht lieten niet lang op zich wachten en de man in kwestie kreeg ook een waarschuwing van arpanet dat dit niet getolereerd werd. Terwijl deze eerste reclameboodschap voor een nieuw computermodel vrij onschuldig was is was dit slechts een voorloper van de uiteindelijke situatie. Nu maakt spam ongeveer 90% uit van alle verstuurde mail en is het goed voor ongeveer 120 miljard mailtjes per dag.

Lift ^ | Lift v | Comments Off