Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Werkgever leest mee * Open Graphics Card 1 * Beste vriend(en) * Maan-immobilien

i-nieuws 6 na 6 ** May 22nd, 2008 by wim.webgang **

22/05/2008


Werkgever leest mee
In de VS wordt in grote bedrijven massaal de e-mail van de bedienden gecontroleerd. Het gaat over zo’n 40 procent van de bedrijven met meer dan 20.000 werknemers. Meestal begint het met het onderzoek naar een lek van vertrouwelijke informatie naar buiten, dikwijls via e-mail. Ze zetten sindsdien personeel in om e-mail te lezen of op een andere manier automatisch te onderzoeken. Eén vijfde van die grote bedrijven zegt dat ze er zelfs speciaal opgeleid personeel voor hebben. Het laatste jaar werd in één vijfde van de bedrijven iemand ontslagen voor het overtreden van de e-mail regels.

Dit kwam aan het licht in een jaarlijkse studie, dit jaar voor de vijfde keer uitgevoerd, over de veligheid en risico’s van e-mail en andere vormen van electronische communicatie in Amerikaanse bedrijven. Die andere vormen zijn allerlei vormen van chat, berichtensites, blogs, sites waar media (beeld, geluid) gedeeld worden, en electronosche mobiele apparaten als gsm’s en digitale camera’s.

Open Graphics Card 1
Timothy Normand Miller van het Open Graphics Project kondigde trots aan dat hun eerste grafische kaart klaar is: de “OGD1″. Ze is volledig ontworpen in openheid, en daarmee een soort “open source hardware” of “Free Hardware Design” zoals ze het zelf noemen. Het is een grafische kaart voor beelschermaansturing in computers, maar omdat de specifikaties helemaal publiek zijn, kunnnen er ook andere programmas geschreven worden om door die kaart te laten uitvoeren. Op dit moment moeten er trouwens ook nog grafische drivers geschreven worden waarschijnlijk, want de verkoop richt zich enkel naar programmeurs. Ze proberen 100 voorafbestellingen te laten maken om de eerste produktie te kunnen laten plaatsvinden. Als er nadien grotere aantallen van gemaakt worden, en dat geld zou opbrengen, gaat dat naar de ontwikkeling van andere “open” of “vrije” hardware.

In principe zou je dus bv berekeningen om codes te breken door die kaart laten doen op het moment dat je je scherm niet nodig hebt.
Technische gegevens en website van het Open Graphics Project: www.opengraphics.org

 

Beste vriend(en)
Voor dierenliefhebbers die bang zijn hun beste vriend (bv hun hond) te verliezen, is in de VS nu een backup-dienst beschikbaar. Een bio-tech bedrijf start met een dienst om een genetische clone te maken van de hond. Je moet er wel minstens 100.000 dollar voor over hebben. Ze beginnen met een beginpakket van 5 clone operaties en ze zullen die half juni per opbod verkopen, waarbij voorheen vermeld bedrag het startbod is. De verkoop gaat via internet dus bieden van buiten de VS kan ook. Een bekend voorbeeld van een gecloned dier was het schaap Dolly. Het is dan ook deze techniek die hier gebruikt wordt. Maar een hond clonen is veel moeilijker dan een schaap, daarom dat deze 5 gevallen eerder als een test moeten gezien worden.

Maan-immobilien
In de VS kwam Glenn Reynolds op zijn blog met een interessante vraag: wie kan bezit van grondstoffen op de maan claimen? Van wie is welk stuk maan? Die vraag werd al gesteld in de periode van de rush naar de maan, en in 1997 werd zelfs een “maan-verdrag” afgesloten. Maar nu de budgetten voor ruimtevaart tekortschieten, stelt hij voor om een agentschap op te richten dat de rechten op maangrond moet beheren. Dat agentschap zou die rechten verkopen, en dat geld moet dienen om de ruimtevaart richting maan verder te ontwikkelen. Glenn Reynolds is blogger maar ook professor recht.

Zijn website: instapundit.com


Binnenlandse zaken online

Goed nieuws voor het ministerie van binnenlandse zaken in het district Columbia in de VS: de diensten krijgen toestemming om aan te sluiten op het internet. In december 2001 werd de internettoegang afgesloten uit vrees voor computerkrakers. Sindsdien deden de bedienden al het werk via telefoon. Het computerwerk dat toch moest gebeuren, deden ze in een computerafdeling van een ander ministerie, waar ze dan al hun werk mee naartoe namen.

Wat ze het meest gemist hebben is e-mail; slechts een paar topmensen konden e-mailen vanop een speciaal beveiligde computer die ze eigenlijk ook maar van een andere afdeling leenden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.