Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Linux smartphone: hij bestaat

Uitzending do 18:00 ** August 28th, 2015 by wim.webgang **

Linux phone?

Natuurlijk is de kern van de smartphones die op Android draaien, ook Linux. Maar in zo’n vorm dat je het niet ziet, en er niet zo gemakkelijk aankan. Er bestaat nochtans een smartphone die je echt een Linux-phone kan noemen: de “jolla”. Hij is niet verkrijgbaar in bij de gsm-operatoren in België, en ook nergens in de winkel.
Toch gaan wij hem de volgende weken bekijken:

Aflevering 1: Jolla phone

De Jolla phone komt van Finland. Je kan hem enkel via internet bestellen. Hij is enorm in prijs gezakt tov zijn verschijnen op de markt. Toen koste hij zowat 400 euro, nu nog 250. Er lijkt ook steeds minder keuze te zijn van toestellen en randapparatuur, dus mogelijk is er een echte uitverkoop bezig.

Eens kijken wat je voor die 250 euro krijgt: Ongeveer een week geleden waren nog twee versies beschiktbaar: de angry birds en de gewone standaard versie van het toestel. De angry birds versie heeft een wat kleurige en versierde cover en gelijkaardige schermachtergrondinstellingen. De standaard versie is aan de voorkant (scherm) zwart, en de andere kant is wit. De Jolla phone ziet eruit alsof hij bestaat uit twee lagen, een bovenlaag en een onderlaag, en de grenslijn zit mooit in het midden. Die lijn is geaccentueerd door het kleurverschil tussen voor en achter; zwart en wit, en met wat extra relie?f op die grens. Het lijkt alsof je de twee delen van elkaar kan halen, en dat gaat inderdaad gemakkelijk. De witte achterkant is een soort deksel van het apparaat en bevat enkel een gaatje waar de camera van het toestel door kijkt, en voor de led van de flits.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Het koolstofuitstootspel * IBM waarschuwt voor TOR * modulaire smartphone (uitgesteld) * Universeel touchpad * De e-tiquette

i-nieuws 6 na 6 ** August 27th, 2015 by wim.webgang **

IBM waarschuwt voor TOR

Het TOR netwerk is een netwerk van internetverbindingen die het ip adres van een gebruiker onzichtbaar maken voor de kant waar zijn verkeer aankomt. Het is ontwikkeld met ondermeer steun van de Amerikaanse overheid, mogelijk omdat het een politiek wapen kon zijn in handen van dissidenten in dictaturen. Het speelde uiteindelijk ook een rol bij dissidenten van de VS zelf, zoals onderzoeksjournalisten, wikileaks, enz. Ook door spionagediensten wordt het gebruikt om hun aktiviteiten te maskeren. En ondertussen heeft de onderwereld zich op TOR geworpen om de afkomst van criminele aktiviteiten als computerinbraken en afpersings te verdoezelen.
IBM merkt een doorlopende toename in aanvalsaktiviteit vanuit het TOR netwerk. IBM raadt dan ook aan dat bedrijven de TOR netwerken blokkeren aan hun internetpoorten.

De e-tiquette

Een enquete in de VS over het gedrag van smartphonegebruikers geeft een beeld van wat mensen momenteel wel of niet sociaal aanvaardbaar gedrag vinden.
Negen op tien volwassenen heeft er een gsm of smartphone in gebruik.
De meeste mensen vinden dat het wel kan om die publiek te gebruiken, bv op straat, of als je ergens aanschuift. Maar wat als je in gesprek bent met anderen? Meer dan de helft vindt dat het niet past op restaurant, en meer dan 4 op 5 vindt dat het niet past thuis bij het avondeten. Tijdens vergaderingen, in de cinema, in theater, en in de kerk kan al helemaal niet. Boeiend is dat de 4 op 5 vindt dat het de conversaties stoort in gezelschap, maar evenveel geven toe dat ze zelf hun smartphone op een of andere manier aktief gebruikten op zo’n momenten.

Het koolstofuitstootspel

De handel in koolstof uitstootrechten zou zodanig misbruikt worden, dat het resultaat is dat er meer dan 600 miljoen ton meer koolstof wordt uitgestoten dan wat de bedoeling was. Een milieu-instituut in Stockholm deed een onderzoek naar het stelsel van de koolstofrechten. Er werd van in het begin gespeeld met de opgave van koolstofuitstoot, van waaruit de berekeningen voor de handel gebeurden. Een onderzoeker beschreef het als het bijdrukken van geld. En het resultaat was inflatie; bedrijven kochten beschikbare rechten op in plaats van zelf ernstige investeringen te doen om hun uitstoot te verminderen. De beste beschrijving lijkt onze uitdrukking “gebakken lucht”.

Universeel touchpad

Met een crowdfunding project lijkt een universeel touchpad op komst te zijn. Touchpads worden steeds meer in apparaten gei?ntegreerd, en duiken op in de vorm van tablets, gecombineerde laptops met touchscreen, afstandsbedieningen, enz.
Het toestel in ontwikkeling heet Sensel Morph, en ziet er zowat uit als een grafisch tablet. Het grote verschil met de huidige tablet en smartphone schermen is dat het een andere technologie gebruikt, die veel fijner is. Het gebruikt geen electrische voelers, maar weerstandsvoelers. Deze waren al in gebruik op vroege smartphones als de Palm Treo, die bv ook een pen had voor invoer zodat je bv kon tekenen op een zelfgemaakte foto. Dit nieuwe invoerapparaat zal dus zo’n 20-duizend voelpunten hebben, en is multi-touch; het kan druk op 16 punten tegelijk voelen. Daardoor kan het universeel gebruikt worden, bv als toetsenbord, als tekentablet, afstandsbediening voor games, of als drumpad of piano-keyboard, is het idee.
Ze kunnen sjablonen gebruiken op het touchpad om het van functie te veranderen; het touchpad herkent het sjabloon door contacten, en stelt zich in als bv azerty-toetsenbord, waarna je het via bleutooth kan gebruiken bij je pc, laptop of smartphone.

Een voorbeeld van gebruik: bedienen van een robotarm:

https://senselblog.wordpress.com/

met hun broncode:

https://github.com/raykamp/GestureControlledRobotArm

De kickstarter pagina:

https://www.kickstarter.com/projects/1152958674/the-sensel-morph-interaction-evolved

De open source API: ?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Europe-west1-b, Go, C, go!, KDE5, Popcorn, Het einde van Wuala, Bitcoin split

i-nieuws 6 na 6 ** August 20th, 2015 by wim.webgang **

Europe-west1-b

Vorige week, een uurtje of zo na WebGang, werd het donker in Antwerpen. Een zwaar onweer trok voorbij, en ging gepaard met heel duizenden bliksems. Een paar daarvan kwamen terecht op een datacentrum dat Google in Belgie heeft. Het ligt een een zevental km ten westen van Bergen (Mons), in Saint Ghislain. Door een blikseminslag viel de stroom uit. Maar het datatenctre is daarop voorzien en de noodstroominstallatie nam over. Even later sloeg terug een bliksem in op het datacentre, en dan nog één, en nog eens. Die vier inslagen waren van het goede teveel, en minstens een deel van het datacentrum lag een tijd plat, en er moesten allerlei backupsystemen ingezet worden voor het redden van data, wat duurde tot maandag.

Google heeft toegegeven dat het een kleine fractie van gegevens verloren heeft op zijn Google Compute Engine. Dat is een Cloud-dienst die klanten kunnen huren, waarbij ze computerkracht gebruiken vanop afstand. Ze spreken over 0.000001 procent van de opslagruimte in het datacentre die niet kon gerecupereerd worden. Het gaat over data die niet verdeeld is over andere datacentra, en een beetje eigen aan die virtuele servers. Klanten die getroffen waren werden aangeraden een “snapshot” terug te zetten (snapshots zijn een soort backup voor Virtual Machines).

https://status.cloud.google.com/incident/compute/15056#5719570367119360

(over het onweer:)

http://www.omroepbrabant.nl/?news/234271692/Onweer+Brabant+vooral+West-+en+Midden-Brabant+getroffen,+ruim+50+millimeter+regen+in+Bergen+op+Zoom.aspx

Go, C, go!

Google heeft versie 1.5 uitgebracht van zijn programmeertaal “Go”. Het is geen versie met grote veranderingen voor de gebruikers, maar onder de motorkap is wel heel wat gebeurd. Terwijl vroeger een deel van de code nog bestond uit “C”, is nu de hele “Go” compiler helemaal zelf geprogrammeerd met Go.
Verbeteringen situeren zich vooral op gebied van Garbage Collection en de scheduler.

Download Go hier:

https://golang.org/dl/


KDE Framework 5

Het KDE project kondigde aan dat KDE Applications 15.08 klaar is. Daarbij zijn 107 programma’s overgezet naar hun nieuwe KDE Framework 5 en Qt5. Voorbeelden zijn Dolphin (de bestandsbeheerder), Ark, Kontact, Kdenlive, Okular, Games, enz.
KDE is een open source desktop, en het project draait grotendeels op vrijwilligers. De KDE programma’s draaien op Linux, BSD, Solaris, Mac OS-X en Windows.


Popcorn

In denemarken zijn twee mannen beschuldigd van het overtreden van een wet op het verspreiden van informatie om illegale handelingen mogelijk te maken. Ze hadden websites opgericht met informatie over Popcorn Time, wat blijkbaar een software is om illegaal films te bekijken. Op hun websites of servers stond geen media, en evenmin het Popcorn programma. Hun sites spraken enkel over het installeren van de software, gaven nieuwtjes over de software, enz. Maar zelfs dat is verboden blijkbaar. De domeinnamen Popcorntime.dk en Popcorn-time.dk werden in beslag genomen.


Het einde van Wua
la

Wuala kondigde vorige week op zijn website aan dat het ermee ophoudt. Ze nemen geen enkel nieuwe klant meer aan voor hun “Wuala secure cloud storage service”. Die bood veilige opslag van gegevens aan door de opgeslagen bestanden op een veilige manier te versleutelen.

Bestaande klanten kunnen de dienst voort gebruiken tot einde september. Dan wordt alles bevroren, en kunnen ze de gegevens alleen nog lezen. Ze kunnen niets meer bij-bewaren of aanpassen.

Ze hebben dan tijd tot midden november om alles eraf te halen wat ze nog nodig hebben. Daarna wordt de date vernietigd stelt de website.

Gebruikers die een abonnement voor een heel jaar hadden genomen zullen dus een andere oplossing moeten zoeken, en wel op korte tijd; iets meer dan een maand. Ze krijgen wel hun geld terug voor de periode vanaf half augustus.

Ze vermelden niet echt waarom ze stoppen, en verwijzen enkel naar andere bestaande online opslagdiensten. Wuala is eigendom van LaCie, die bekend zijn als merk van opslagapparaten zoals externe usb-disks. Lacie had Wuala in 2009 bekomen door een overname van of fusie met Caleido, een Zwitsers bedrijf. Lacie bundelde Wuala daarna bij zijn producten. Oorspronkelijk bevatte wuala ook een peer-to-peer opslag, waarbij een deel van de harde schijf van gebruikers ingezet werd in een pool van online opslag, maar daar werd al langer mee gestopt. Wuala bestaat niet alleen uit opslag maar ook uit software om daar gebruik van te maken. Die software blijft in handen van Wualo of het moederbedrijf LaCie, dat zelf in handen is van Seagate.

https://support.wuala.com/2015/08/wuala-shutdown-notice/

https://www.youtube.com/watch?v=3xKZ4KGkQY8

Bitcoin split

Bitcoin is zowel de naam van het digitale geld dat over internet verhandeld wordt, als van de software. Door de groei van het bitcoin verkeer is de software is nu op een punt gekomen dat ze moet evolueren, en er is in de bitcoin community onenigheid op welke manier dat moet gebeuren. Met als gevolg dat de twee stromingen elk hun eigen versie van bitcoin software gemaakt hebben.
Naast de gewone “Bitcoin Core”, is er nu dus “Bitcoin XT”.
Nu zijn de twee versies nog even compatibel, maar gebruikers moeten op termijn kamp kiezen. Als de twee kampen niet tot een overeenkomst komen zal het resultaat waarschijnlijk zijn dat de bitcoin munt effectief in twee gesplitst wordt. Daardoor zou bitcoin een deel van zijn aantrekkelijkheid verliezen.

http://news.slashdot.org/story/15/08/18/2227234/bitcoin-fork-divides-community

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Australie afgeperst

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** August 13th, 2015 by wim.webgang **

i-nieuws 2015-08-10

Australië afgeperst

In Australie maken ze de belans op van een hete zomer op gebied van afpers-software. Sinds het begin van de zomer werd een piek vastgesteld van geblokkeerde computers, waarop enkel nog een scherm verschijnt dat om een betaling vraagt om de computer terug vrij te maken. Meestal werd er door de gebruikers op een link in een mail geklikt, waardoor ze kwaadaardige software binnenhaalden. Die software maakt de computer onbruikbaar en perst de gebruiker af met de dreiging alle gegevens op de computer te verliezen. De software zou alle data op de computer verleuteld hebben, en na betaling zou je de sleutel krijgen om de data terug leesbaar te maken. Dikwijls vragen de afpersers de betaling in bitcoin, een digitale munt die ze gemakkelijk over alle grenzen heen kunnen gebruiken. Dat geeft nog meer stress voor de slachtoffers, want niet iedereen weet wat bitcoins zijn, en wie het wel weet heeft er daarom nog geen klaarliggen. En om aan bitcoins te geraken heb je je computer nodig, die geblokkeerd is.
Dus niet iedereen betaalt, en wie het wel doet kan zich natuurlijk afvragen hoeveel controle over zijn computer hij nog werkelijk heeft. Het is moeilijk om exacte cijfers te krijgen, want niet iedereen dient klacht in, maar eEr werden het voorbije jaar al duizenden klachten genoteerd. Er wordt vanuit gegaan dat al honderdduizenden dollars naar de afpersers vloeiden. De criminelen zouden zo succesvol zijn omdat de e-mails waarin ze de gebruikers verleiden om te klikken, zo goed opstellen. Ze zien eruit alsof ze komen van een bedrijf, overheidsdienst of de politie. Het onderwerp kan zijn een niet betaalde verkeersovertreding, over de limiet gaan op je internetverbinding, of een upgrade naar Windows 10. Hoe geloofwaardiger de mail, hoe meer kans dat de ontvanger klikt op een link om bv meer informatie over het probleem te krijgen. Maar die link dient om de afpersers hun software binnen te halen en te aktiveren. AusCERT, die dat soort problemen in het oog houdt, raad gebruikers aan niet te klikken op verdachte links en te zorgen voor een goede reservekopie van alle gegevens voor het geval er toch iets fout gaat. Dat soort afpersing komt trouwens wereldwijd voor, niet alleen in Australië, en het valt te verwachten dat de doelgroep verschuift naar andere landen als Australië alerter wordt.

er werd een voorbeeld gegeven van een zakenman die zo’n 350 dollar betaalde om zijn data terug te krijgen; en hij zag het puur zakelijk: het zou veel tijd en geld kosten om de zaak in handen van specialisten te geven, waarbij evenmin garantie bestaat dat het lukt de gegevens te ontsleutelen.

Hier is een leuke video te zien van eentje die vermomd was als gratis Windows 10 installer, en die binnenkomt via mail:

https://cisco.app.box.com/s/adatcdtfut1c3tz25sszbztpohezx142

Lift ^ | Lift v | Comments Off