Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang

Private

Laatste titels:

Europe-west1-b, Go, C, go!, KDE5, Popcorn, Het einde van Wuala, Bitcoin split

i-nieuws 6 na 6 ** August 20th, 2015 by wim.webgang **

Europe-west1-b

Vorige week, een uurtje of zo na WebGang, werd het donker in Antwerpen. Een zwaar onweer trok voorbij, en ging gepaard met heel duizenden bliksems. Een paar daarvan kwamen terecht op een datacentrum dat Google in Belgie heeft. Het ligt een een zevental km ten westen van Bergen (Mons), in Saint Ghislain. Door een blikseminslag viel de stroom uit. Maar het datatenctre is daarop voorzien en de noodstroominstallatie nam over. Even later sloeg terug een bliksem in op het datacentre, en dan nog één, en nog eens. Die vier inslagen waren van het goede teveel, en minstens een deel van het datacentrum lag een tijd plat, en er moesten allerlei backupsystemen ingezet worden voor het redden van data, wat duurde tot maandag.

Google heeft toegegeven dat het een kleine fractie van gegevens verloren heeft op zijn Google Compute Engine. Dat is een Cloud-dienst die klanten kunnen huren, waarbij ze computerkracht gebruiken vanop afstand. Ze spreken over 0.000001 procent van de opslagruimte in het datacentre die niet kon gerecupereerd worden. Het gaat over data die niet verdeeld is over andere datacentra, en een beetje eigen aan die virtuele servers. Klanten die getroffen waren werden aangeraden een “snapshot” terug te zetten (snapshots zijn een soort backup voor Virtual Machines).

https://status.cloud.google.com/incident/compute/15056#5719570367119360

(over het onweer:)

http://www.omroepbrabant.nl/?news/234271692/Onweer+Brabant+vooral+West-+en+Midden-Brabant+getroffen,+ruim+50+millimeter+regen+in+Bergen+op+Zoom.aspx

Go, C, go!

Google heeft versie 1.5 uitgebracht van zijn programmeertaal “Go”. Het is geen versie met grote veranderingen voor de gebruikers, maar onder de motorkap is wel heel wat gebeurd. Terwijl vroeger een deel van de code nog bestond uit “C”, is nu de hele “Go” compiler helemaal zelf geprogrammeerd met Go.
Verbeteringen situeren zich vooral op gebied van Garbage Collection en de scheduler.

Download Go hier:

https://golang.org/dl/


KDE Framework 5

Het KDE project kondigde aan dat KDE Applications 15.08 klaar is. Daarbij zijn 107 programma’s overgezet naar hun nieuwe KDE Framework 5 en Qt5. Voorbeelden zijn Dolphin (de bestandsbeheerder), Ark, Kontact, Kdenlive, Okular, Games, enz.
KDE is een open source desktop, en het project draait grotendeels op vrijwilligers. De KDE programma’s draaien op Linux, BSD, Solaris, Mac OS-X en Windows.


Popcorn

In denemarken zijn twee mannen beschuldigd van het overtreden van een wet op het verspreiden van informatie om illegale handelingen mogelijk te maken. Ze hadden websites opgericht met informatie over Popcorn Time, wat blijkbaar een software is om illegaal films te bekijken. Op hun websites of servers stond geen media, en evenmin het Popcorn programma. Hun sites spraken enkel over het installeren van de software, gaven nieuwtjes over de software, enz. Maar zelfs dat is verboden blijkbaar. De domeinnamen Popcorntime.dk en Popcorn-time.dk werden in beslag genomen.


Het einde van Wua
la

Wuala kondigde vorige week op zijn website aan dat het ermee ophoudt. Ze nemen geen enkel nieuwe klant meer aan voor hun “Wuala secure cloud storage service”. Die bood veilige opslag van gegevens aan door de opgeslagen bestanden op een veilige manier te versleutelen.

Bestaande klanten kunnen de dienst voort gebruiken tot einde september. Dan wordt alles bevroren, en kunnen ze de gegevens alleen nog lezen. Ze kunnen niets meer bij-bewaren of aanpassen.

Ze hebben dan tijd tot midden november om alles eraf te halen wat ze nog nodig hebben. Daarna wordt de date vernietigd stelt de website.

Gebruikers die een abonnement voor een heel jaar hadden genomen zullen dus een andere oplossing moeten zoeken, en wel op korte tijd; iets meer dan een maand. Ze krijgen wel hun geld terug voor de periode vanaf half augustus.

Ze vermelden niet echt waarom ze stoppen, en verwijzen enkel naar andere bestaande online opslagdiensten. Wuala is eigendom van LaCie, die bekend zijn als merk van opslagapparaten zoals externe usb-disks. Lacie had Wuala in 2009 bekomen door een overname van of fusie met Caleido, een Zwitsers bedrijf. Lacie bundelde Wuala daarna bij zijn producten. Oorspronkelijk bevatte wuala ook een peer-to-peer opslag, waarbij een deel van de harde schijf van gebruikers ingezet werd in een pool van online opslag, maar daar werd al langer mee gestopt. Wuala bestaat niet alleen uit opslag maar ook uit software om daar gebruik van te maken. Die software blijft in handen van Wualo of het moederbedrijf LaCie, dat zelf in handen is van Seagate.

https://support.wuala.com/2015/08/wuala-shutdown-notice/

https://www.youtube.com/watch?v=3xKZ4KGkQY8

Bitcoin split

Bitcoin is zowel de naam van het digitale geld dat over internet verhandeld wordt, als van de software. Door de groei van het bitcoin verkeer is de software is nu op een punt gekomen dat ze moet evolueren, en er is in de bitcoin community onenigheid op welke manier dat moet gebeuren. Met als gevolg dat de twee stromingen elk hun eigen versie van bitcoin software gemaakt hebben.
Naast de gewone “Bitcoin Core”, is er nu dus “Bitcoin XT”.
Nu zijn de twee versies nog even compatibel, maar gebruikers moeten op termijn kamp kiezen. Als de twee kampen niet tot een overeenkomst komen zal het resultaat waarschijnlijk zijn dat de bitcoin munt effectief in twee gesplitst wordt. Daardoor zou bitcoin een deel van zijn aantrekkelijkheid verliezen.

http://news.slashdot.org/story/15/08/18/2227234/bitcoin-fork-divides-community

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.