Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang

Private

Laatste titels:

Firefox Private Browsing

WebGang blog ** November 16th, 2017 by wim.webgang **

Even aangehaald in het programma van 16/11; hier wat uitgebreider beschreven…

Als je Firefox in “private browsing mode” start, krijg je een welkom-pagina met een logo dat ook mooi zou zijn voor de link op de desktop.

masker van firefox private browsing

Firefox private browsing logo


Maar waar zit dat logo? In de broncode vind je na wat rondneuzen in de css
view-source:chrome://browser/skin/privatebrowsing/aboutPrivateBrowsing.css
een verwijzing naar:

chrome://browser/skin/privatebrowsing/private-browsing.svg

Plak de hierbovenstaande link in je Firefox, klik in het menu File, Save page as, en bewaar de svg file in een mapje met je eigen instellingen, bv “~/MyConfig”.


Op je Linux KDE-desktop zet je dan een link (rechtsklik, nieuw, link naar applicatie of zoiets)
- zet bij de tab application hetvolgende bij command: firefox --private
- kies daarin het beeldje van de svg.
- hernoem de link naar Firefox Private Browsing of een afkorting, bv FirefoxPB

Nu heb je op je desktop een rechtstreekse link om Firefox te starten in private browsing mode; hij moet openen met het bovenstaand logo, anders is er iets mis (check dan vooral de schrijfwijze, bv let op dubbel – teken).
Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Kunstig zwijn * Softwarenationalisme * Drijvende windmolens

WebGang blog ** October 19th, 2017 by wim.webgang **

Kunstig zwijn

De officiële versie van Ubuntu 17.10 is uitgekomen. Ubuntu brengt zijn distributies uit met een vast schema, en dat is zichtbaar in het nummer dat staat voor jaar punt maand.
Zeventien tien is ter beschikking voor downlaod vanaf nu, en bevat als standaard desktop Gnome, standaard beeldsysteem Wayland, Linux kern 4.13 of 4.14, naargelang de processor.
Ubuntu is één van de vele Linux distributies die gebaseerd is op Debian. Ubuntu draait mede daardoor op veel verschillende hardware, bv ook op Mac computers met een Intel processor.

Downloads vind je op: http://releases.ubuntu.com/17.10/

Softwarenationalisme
Volgens de site “The Daily Beast” begint de hetze tegen Kaspersky gevolgen te hebben. Afdelingen worden gesloten, en sommige ontwikkelaars of onderzoekers vertrekken.
In de VS is paranoia ontstaan over de antivirussoftware die een Russische achtergrond heeft, maar wereldwijd gebruikt wordt en populair is.
In overheidsdiensten is de druk toegenomen om met Amerikaanse producten te werken voor antivirus en veiligheid van de computeromgeving.

Drijvende windmolens
In Schotland is vandaag het eerste drijvende windmolenpark in bedrijf genomen. Het ligt 25 km voor de kust van Schotland en is bevestigd met een drietal grote ankers. Het heeft een capaciteit van 30 MWatt. Dat vermogen wordt toereikend geacht voor 20.000 Schotse gezinnen.
Het Hywind Scotland project, zoals het heet, werd mee gebouwd door een Noors bedrijf dat oorspronkelijk vooral offshore olieboringen deed.
Het project kostte zo’n 200 miljoen pond, maar de ontwikkeling ervan zorgt er ook voor dat dat in de toekomst goedkoper kan. De laatste vier jaar is die al met een derde gedaald.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

livepatch en history

WebGang blog ** October 19th, 2017 by wim.webgang **

DIY gasten in de studio: livepatch.org of leesbaarder in Google translation

Met een eigen tenstoonstelling in Antwerpen in MUHKA en Europalia (BOZAR).
Over een Antwerpse wapenexpo en achtergrond van de naam (en de schoonzoon van) van de Jan Van Rijswijklaan…

Ook livepatch is iets van Ubuntu ..
Ze hebben na het ontstaan er voor gezorgd een sterke verspreiding te krijgen, door het uitbouwen van een community en oorspronkelijk het uitdelen van gratis cd’s met hun systeem. Die sterke marketing zorgde soms voor wenkbrouwgefrons bij andere Linux gebruikers, doordat ze zo sterk de nadruk legden op hun eigen naam Ubuntu, en minder op de Linux / Open Source / Free Software community in het algemeen, terwijl die toch gebaseerd is op samenwerking.
Irritatie bij andere Linux gebruikers, omdat ze eigen technologie ontwikkelden die incompatibiliteit in de Linux wereld introduceerde.
En soms ook een glimlach, om hun gekke namen, die ze telkens geven als roepnaam aan een distributie. Die voor 17.10 is Artful Aardvark.

8bitmixtape.cc

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Linux chez les Ch’tis

WebGang blog ** July 31st, 2017 by wim.webgang **

Hier deden ze onlangs een install party voor smartphones:

Als je er op vakantie in de buurt bent: http://www.chtinux.org/association/liens

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Centraal weer piraat

WebGang blog ** July 23rd, 2017 by wim.webgang **

sorry, Centraal weer paraat moet het zijn.
Vanaf vrijdagavond 21/07/17 is de uitzending op fm hernomen met beperkte capaciteit.
De kwaliteit/zendbereik zal verder normaliseren naargelang de werken vorderen.

tot donderdag op fm!

Lift ^ | Lift v | Comments Off

#monocultuur #geheimedienst #afperssoftware #omtebleiten

WebGang blog ** May 13th, 2017 by wim.webgang **

Om te bleiten
De New York Times maakte een mooie “weerkaart” van de verspreiding van de malware die computers over heel de wereld onklaar maakte, inclusief bij Deutsche Bahn, ziekenhuizen, enz
De ransomware of afpers-software kreeg de naam “WannaCry”.
Link naar de bewegende kaart:

Screenshot NYT


Net niet vrijdag de 13e
De computercriminelen pakten het gisteren groot aan en maakten gebruik van een (onbekend) gat in Windows dat gedocumenteerd was door een geheime dienst, waar die kennis ontsnapte na een computerinbraak…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Bijgewerkt?

WebGang blog ** May 7th, 2017 by wim.webgang **

Als je een distributie gebruikt als Tumbleweed op een computer die je lang niet opgestart hebt, kan je dit tegenkomen:

In deze lezing wordt trouwens vermeld dat de helft van de Tubleweed gebruikers maar af en toe updaten; niet onlogisch voor wie het als een meer experimentele installatie ziet, misschien op een oudere pc, om kennis te maken met de nieuwe ontwikkelingen.
https://youtu.be/40emCNzs6so

Lift ^ | Lift v | Comments Off

H-1B visa verschil * Bitcoin in japan *

WebGang blog ** April 6th, 2017 by wim.webgang **

H-1B visa verschil

Tijdens de campagne van Trump zag het er naar uit dat er een breuklijn zou komen in de aantallen van de verschafte visa voor buitenlandse werknemers. In de praktijk is daar nog niet veel van te merken. De regels voor de visa blijven ongeveer hetzelfde, dus dezelfde import van goedkope it werkkrachten valt te verwachten.

Bitcoin in japan
Virtueel geld, zoals cryptocurrency, zal in japan erkend gaan worden als betaalmiddel. Daardoor valt het onder allerlei wetgeving, en zal er ook belast worden op de winsten die gemaakt worden op het handelen in de munten.
Ondertussen zou facebook via zijn whatsapp app werken aan een systeem van onderlinge betaling tussen gebruikers in India. Ze zouden daarvoor samenwerken met o.a. Aadhaar, dat biometrische gegevens opslaat van miljoenen Indiers. Aadhaar moest dienen om een soort identiteitskaart te maken op basis van eigenschappen als Irisscan, vingerafdruk, foto en andere gegevens. Stilaan wordt het systeem ingevoerd, ondermeer voor sociale voorzieningen en voor algemene erkenning van diploma’s.
Een systeem waar miljoenen persoonsgegevens in worden opgeslagen, en in de toekomst meer dan een miljard, moet natuurlijk goed werken, en goed beveiigd zijn.
Dat het goed werkt, daar zijn de ontwikkelaars van IndiaStack van overtuigd. Dat blijkt uit een foto die ze twitterenden ivm het prive bedrijf ONGRID waarmee ze zouden samenwerken.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Electronisch stemmen (Complottheorie)

WebGang blog ** November 24th, 2016 by wim.webgang **

geen tijd voor gehad in het programma dus smijten we dit er maar achteraan:

Electronische stemmen zonder fraude

De belangrijkste vraag tijdens de campagne tussen Trump en Clinton was waarschijnlijk die of de kandidaat zijn verlies zou aanvaarden. Trump was niet erg duidelijk in zijn antwoord, en leek niet van plan om op voorhand te zeggen dat hij zijn verlies zou aanvaarden. Dat leidde tot heel wat controverse, maar achteraf bekeken viel het de democraten ook zwaar, evenals veel van hun kiezers; er braken zelfs rellen uit na betogingen tegen Trump.

Ten eerste voorspelden de polls dat Clinton zou winnen, en ten tweede bleek Clinton ook meer stemmen gehaald te hebben (maar niet op de juiste plaats of manier om de meeste kiesmannen te krijgen).

Maar er werd ook op een andere manier gereageerd dan betogen; computerwetenschappers onderzochten de resultaten van de verkiezingen om een vergelijking te maken tussen electronische resultaten en stembrieven. Voor de verkiezingen waren er al berichten over kraakbare kiessystemen, en de onderzoekers stellen een systematisch verschil vast tussen de behaalde stemmen in staten met stemcomputers en die zonder. Electronisch zou Clinton zo’n 7 procent minder stemmen halen. In principe zou een hertelling gevraagd kunnen worden. Ze houden rekening met computerinbraken, zeker omdat het campagneteam van de democraten ook al een inbraak te verwerken kreeg, die bron was van materiaal tegen Clinton, en op die manier al de verkiezingen kon beïnvloeden. Daarbij werden trouwens ook gegevens van kiesgerechtigden buitgemaakt.
Als een buitenlandse mogendheid genoeg middelen en geschikte experts kan inzetten, is het niet onmogelijk dat ze een voorbereide aanval opzetten waarbij malware op voorhand verspreid wordt in belangrijke computers (die van de swing states). De software zou enkel aktief wordt tijdens de verkiezingen zelf, zo’n beetje selectief als de software van volkswagen die tijdens technische controles aktief was) Nadien zou de malware zichzelf en ook alle sporen moeten wissen.
Een paar jaar geleden zou het scenario nog op ongeloof onthaald worden, maar ondertussen weten we dat de realiteit er niet ver vandaan is. Naast de inbraken in de systemen van de democraten, waren er pogingen tot inbraak in de systemen waarmee de kiezers geregistreerd werden in verschillende staten. In Illinois en Arizona werden effectief gegevens van stemgerechtigden gestolen. Verschillende buitenlandse mogendheden hebben de capaciteiten om zo’n aanvallen op te zetten, en bij verkiezingen in Ukraïne is volgens de overheid maar op het laatste moment een vervalsing van de verkiezingen vermeden.
Zonder dat iemand beweert dat “het” gebeurd is, klinkt toch de vraag hoe de bevolking van de VS zeker kan weten. Meestal zijn bij kiessystemen democratische controles ingebouwd, zijn de systemen te verifiëren. Is dat zo, en kunnen de resulstaten van de electronische temburo’s gecontroleerd worden? Het antwoord is niet eenduidig. Sommige van die systemen printen een controlebiljet uit, een dubbeltje van iedere stem. Er bestaat dus reserve controlestrookjes van de stemmen, die herteld kunnen worden.
Maar niet alle systemen blijken dat te hebben. (op deze site is een kaartje te zien mer de verdeling van de staten met electronische systemen met controlestrookje, en die zonder: https://medium.com/@jhalderm/want-to-know-if-the-election-was-hacked-look-at-the-ballots-c61a6113b0ba#.34y095ep2)

De systemen die wel een papieren backup hebben van de stemmen zouden ze wel kunnen hertellen. Of ze zouden systematisch bij elke verkiezing steekproeven kunnen doen om te kijken of alles in orde is. Geen van beiden gebeurt.

Tenzij. Tenzij één van de kandidaten een hertelling vraagt. Maar, dan moet je die ook zelf betalen, en dat gaat al snel over miljoenen dollars. Bovendien moet dat binnen een zeer korte tijdspanne gebeuren, en die is een een paar kritieke staten bijna voorbij. Staten waar de marge bijzonder krap was, zoals 0,7 procent, 1,2 procent, en 0,3 procent.

Er is door één van de kandidaten, Jill Stein (van de groenen), wel een campagne gestart om het geld voor een hertelling in een paar staten bijeen te krijgen, maar de kans dat het lukt lijkt klein omdat de deadline zo krap is.

Als die stemmen inderdaad zouden herteld worden, zou dat het vertrouwen in de uitslag herstellen, en ook een signaal zijn naar computerfraudeurs dat de kans op ontdekken groot is.

Als ze niet herteld worden, geldt natuurlijk het omgekeerde.

De kritiek op de soms verouderde, soms onaangepaste systemen dateert trouwens van voor deze verkiezingen, en er werdt zo goed als niet aan gewerkt door de verschillende staten, die hun eigen systemen hebben. Dikwijls omdat ze er het geld niet voor hebben.

De experts raden aan om wel computers in te zetten voor het tellen, maar het registreren van de stem op papier te doen. Laat de computers de papieren stembiljetten inscannen, dan blijft er een mogelijkheid tot hertelling.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Raspberry Pi 3

WebGang blog ** August 8th, 2016 by wim.webgang **

De jacht op de nieuwere Raspberry Pi 3 is nog open. Ik volg de stock van de plaatselijke electronicazaken binnen de afstand van één uur rijden. Telkens als er op de site een cijfer van één of meer vermeld wordt, rij ik erheen. Nog geen enkele keer heb ik er één te pakken gekregen. Ik veronderstel dat er ofwel weinig van in stock genomen wordt / toch veel verkocht worden / mogelijk de toevoer/productie niet kan volgen?

Raspberry Pi 3 niet voorradig

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries