Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Terug naar pre-Y2K

WebGang blog ** April 7th, 2023 by wim.webgang **

(vakantiebericht)
Op de “Serialport” website kan je een oude webserver terugvinden, die bovendien ook echt terug aan internet is gehangen, en je bekijkt de oude site op die oude server. Van dit type zijn er ooit tienduizenden gemaakt tijdens de boom van het (beginnede) internet. Hij draaide op Linux 2.2 (en waarschijnlijk een Apache?).
De achtergrond: ex-Apple werknemers die een “cube”-server op de markt brachten, en nadien plug’n'play “pizzadozen” of 1-unit hoge server. Ze hadden meestal geen beeldschermaansluiting, je moest met een “seriele” verbinding een andere computer/scherm aansluiten (vandaar de naam van deze website “serialport”?
Sun, dat zijn eigen unix versie had, kocht deze “goedkope” concurrent op voor 2 miljard.
Serialport is een virtueel computermuseum: https://serialport.org/.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

2FA en telecoms * OpenAI minder open * Electrische post * Dart krijgt een staartje * Website ontwikkeling * Intelligent verbannen * TV valt uit

WebGang blog ** March 2nd, 2023 by wim.webgang **

2FA en telecoms

In de VS is het duidelijk geworden dat telecom-bedrijven een interessant doelwit zijn van computerciminelen, en de interesse zal ook hier bestaan.
Verschillende computerbendes hebben laten merken dat ze toegang hadden tot de T-Mobile infrastructuur.
T-Mobile, de Duitse tegenhanger van Proximus, heeft in de VS een belangrijke aanwezigheid.
En die wordt gesmaakt door cybercriminelen die via werknemers van het bedrijf proberen binnen te geraken op de controlesystemen van de telecom operaties. Dat laat hen toe om bv sms’sjes te sturen of te ontvangen, en mogelijk zelfs van het nummer dat ze zelf bepalen.
Voor hen is dat interessant om in te breken in andere systemen, die de “veilige” 2FA gebruiken.
Algemeen gebruikt is de methode dat een gebruiker die zijn wachtwoord vergeten is, een nieuw kan aanvragen, maar daar voor een mail krijgt op een vooraf bepaald adres. Met 2FA wordt dat dikwijls vervangen door een sms-bericht op het gsm-nummer van de gebruiker van de dienst. Er wordt vanuit gegaan dat de gebruiker ten allen tijde de controle over zijn gsm houdt. Die gebruiker moet dus zijn gsm-nummer prijsgeven, dat opgeslagen wordt en bovendien niet zo’n sluitende extra factor zal blijken.
De goed-geïnformeerde cybercriminelen gaan een wachtwoor reset aanvragen op een site, en tegelijk de sms opvangen die als beveiliging naar de getroffen gebruiker gestuurd wordt en die een bevestigingscode bevat.
De criminele activiteit wordt “sim swapping” genoemd, en geeft de criminelen soms toegang tot heel wat beveiligde persoonlijke gegevens.
In iets meer dan een half jaar werden zowat om de andere dag een SIM swapping mogelijkheid aangeboden op de criminele websites.

OpenAI minder open

Het moederbedrijf van ChatGPT, OpenAI, zou eigenlijk zijn naam moeten veranderen. Die naam dateert, zoals we vorige week zagen, van de periode dat OpenAI opgestart werd als een non-profit open source en open organisatie die onderzoek deed naar Kunstmatige intelligentie. Ondertussen is van de oorspronkelijke principes niet veel meer overgebleven. Het is een prive-bedrijf geworden, dat zijn broncode begint af te schermen.
De non-profit status werd al in 2019 opgegeven, en nu rest er enkel nog de beperking dat de investeerders maximum een 100-voud winst mogen doen.
Ze hebben ook beloofd om niet langer de gegevens van gebruikers te gebruiken om hun Kunstmatige Intelligentie te trainen. Ze passen de gebruiksvoorwaarden van hun API aan om dat duidelijk te maken. Daarin stond het verdoken vermeld dat data die door hun API wordt gestuurd door gebruikers, door hen gebruikt kan worden voor “service improvement”, versta dus ook het oefenen van hun Kunstmatige Intelligentie model. Ze maken nu ook duidelijk dat de output van ChatGPT ook eigendom is van de gebruiker.
Ondertussen lanceren ze ook OpenAI’s Whisper API, een internet versie van het open source Whisper speech-to-text AI model.

Dart krijgt een staartje

De NASA heeft vorig vogelepik gespeeld in de ruimte: ze stuurden een “Double Asteroid Redirection Test” de ruimte in, met als doel een asteroide te raken en die uit zijn baan te brengen door de inslag.
Als dat gecontroleerd kan gebeuren, heeft de mensheid in de toekomst een verdediging tegen een asteroide die op ons af zou komen en dreigt op de aarde neer te storten, met alle gevolgen vandien.
Ondertussen zijn een paar rapporten verschenen van wetenschappers die het hele gebeuren gevolgd hebben. De technische kant is geslaagd, zeggen de auteurs van het eersta rapport; de ontwikkeling van de technologie van een tuig om op een asteroide af te sturen was een succes. Daarbij moet in acht genomen worden dat slechts beperkte gegevens over de ruimterots bekend waren, en dat het tuig gedeeltelijk zelfsturend moest zijn. Het doel was Dimorphos, doorsnee honderdzestig meter, en dat was eigenlijk de kleinste van een duo van brokstukken. Dimorphos draaide als een maan rond een groter brokstuk. Er was trouwens geen enkel gevaar dat Dimorphos of de grotere broer ook maar enig gevaar vormden om in te slaan op de aarde; beiden bevonden zich op liefst 11 miljoen km van de aarde op het moment van de inslag. Die inslag veranderde niet enkel de snelheid en de baan van Dimorphos, maar deed ook een wolk van brokstukken ontstaan, die zichtbaar zijn als een “staart” van een comeet. Er werd zo’n duizend ton materiaal weggeslagen.
Nu willen de wetenschappers nog weten hoeveel de baan is veranderd, maar omdat de sonde crashte op de planeet is er niets meer om die meting te doen. Dus sturen ze een nieuwe sonde die in 2026 de meting kan gaan doen.
Ondertussen konden ze wel merken dat Dimorphos 33 minuten sneller rond Didymos draait, wat wijst op een wijziging van de baan. Waarschijnlijk is de baan trouwens niet zo snel terug stabiel.
Conclusie: als de aarde bedreigd wordt door een meteoriet die op ons af komt, kunnen we ons verdedigen. Hopelijk is die dan niet veel groter dan deze. En hopelijk zien we het op tijd. Want om op een veilige en succesvolle manier zo’n impact te creëren, hebben we een voorbereidingstijd nodig van jaren, misschien zelfs een tiental jaar.
De dart strategie is ontwikkeld vanaf 2015, met groen licht voor ontwikkeling in 2017.

Electrische post

Het Amerikaanse postbedrijf “US Postal Service” plant de aankoop van een vloot van electrische wagentjes. Ze zetten de eerste stap door bestelling van 9250 electrische wagens. Ze gaan daarvoor niet aankloppen bij Tesla, maar wel bij Ford. Ze willen hun “Next Generation Delivery Vehicles” over de volgende vijf jaar verder uitbouwen. Bij de aanschaf van nieuwe voertuigen moet drie vierde electrisch zijn, nadien honderd procent.
Tegen 2028 zouden er dan zo’n 66.000 electrische voertuigen zijn van de US Post.
Daarbij horen natuurlijk ook laadstations, en daarvan bestelden ze er voorlopig zo’n veertienduizend. Tegen het einde van het jaar zouden de eerste voertuigen in gebruik moeten zijn. Voor direct gebruik kopen ze ondertussen nog klassieke voertuigen met verbrandingsmotor aan.

Website ontwikkeling

Wat je zoal kan doen met Kunstmatige Intelligentie als ChatGPT? Websites maken. Een zakenman met een bedrijf gevestigd in Belgrado, is gespecialiseerd in “SEO” , een soort webmarketing. Het bedrijf verleent zijn diensten aan eigenaars van websites die hun site hoger in de Google resultaten willen, al dan niet op een “normale” manier. Met SEO of (Search Engine Optimalisation) worden de resultaten opgekrikt. Het is een doping voor websites, die de site meer succesvol doet lijken, omdat er allerlei andere websites zijn die er naar verwijzen. De “SEO bedrijf” zorgt daar voor op een speciale manier: ze kopen domeinnamen op van bestaande websites die er mee ophouden, bv van lokale krantjes. Ze gebruiken de domeinnaam en houden de site schijnbaar in stand, zodat het een lang bestaande (en voor Google betrouwbare) site lijkt. Ze vullen de site met allerlei automatisch gegenereerde tekstjes, zoals ChatGPT maakt. Regelmatig worden er nieuwe artikels gepubliceerd, zodat het lijkt of de site perfect in werking is.
Door een groot aantal van zo’n nep-websites op te zetten, die over bepaalde odnerwerpen of websites of merken enz praten, kan de “perceptie” van Google beïnvloed worden.

Intelligent verbannen

Kunstmatige Intelligentie kan ook van pas komen als je een platform hebt waar je zelf liefst niet te veel menselijk werk in steekt. Bv een soort boekingswebsite, waar een verblijf kan geboekt worden. De eeuwige strijd is daar natuurlijk de betrouwbaarheid van de huurders en verhuurders, en het platform waarop de boekingen gebeuren wil zich liefst zo weinig mogelijk verantwoordelijk gehouden zien. Echte excessen gaan ze wel bestrijden natuurlijk, en duidelijk en systematisch misbruik heeft gevolgen: de valsspeler wordt verbannen van het platform.
Maar zoals het dikwijls gaat: die komt via een omweggettje terug binnen, door gewoon een nieuwe account aan te maken op een andere naam. En dan begint de ellende opnieuw. Airbnb pobeert nu bv mensen te verbannen die onder een andere naam reizen, of die samen met vrieden reizen omdat hun naam “verbrand” is. Airbnb heeft de voorzorgsmaatregel ingevoerd van die “vrienden” dan ook uit te sluiten. Ze gebruiken daarvoor allerlei manieren van “background checks”, maar de hele procedure is nogal ondoorzichtig. Er gebeuren ook vergissingen die erg frustrerend zijn voor de slachtoffers daarvan. In principe kan je wel een herziening vragen, maar ook daar heb je weinig garanties. Airbnb zegt niet expliciet dat er AI gebruikt wordt, wel dat de checks uitbesteed zijn aan een derde partij.

TV valt uit

In de VS had één van de grootste tv-providers, Dish Network, vorige donderdag een serieuze black-out. Terwijl die TV-kijkers dan op hun honger bleven en naar de sterren gingen kijken of via de streaming naar de Webgang luisterden, had de klantendienst van het bedrijf het zwaar.
Ze kregen natuurlijk talrijke klachten, als de mensen tenminste het nummer al vonden, want niet alleen de uitzendingen lagen stil, maar ook de website, de servers achter de apps, enz. Werknemers die op afstand werkten konden niet aanloggen. Ook zusterbedrijven die in de telefnonie en internet business zitten, hadden gelijkaardige problemen. Klanten konden bv geen nieuwe sim-kaart aktiveren. De timing was ongelukkig (ofwel niet toevallig), want de baas van het bedrijf was net de kwartaalresultaten aan het aankondigen, en hij kon er onmiddellijk bij vertellen dat ze op het moment een intern netwerkprobleem hadden.
Ondertussen hebben ze toegegeven dat het een computerinbraak was.

Music:

http://sloowtapes.blogspot.com/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

nieuws komt…

WebGang blog ** January 5th, 2023 by wim.webgang **

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Limonade op het vliegtuig * Cryptomunt wet in de VS * NASA onderzoekt water * en meer …*

WebGang blog ** December 15th, 2022 by wim.webgang **

Limonade op het vliegtuig
In Groot-Bittanië worden de strenge beperkingen op het meenemen van vloeistoffen en laptops op een vliegtuig aangepast. Dat zal gebeuren vanaf juni 2024. Je zal dan tot 2 liter vloeistof mogen meenemen, waar het nu maximum honderd milliliter is. Laptops en tablets zullen niet meer met de hand worden gecontroleerd. Er wordt op de luchthavens nieuwe technologie geïnstalleerd om de bagage te controleren. Die installatie moet tegen dan rond zijn op de belangrijkste luchthavens, en dan kunnen de lange rijen aan de controles verdwijnen, zonder de veiligheid te verminderen.

Cryptomunt wet in de VS

Er is een wetsvoorstel van senatoren in de VS om witwaspraktijken aan te pakken die gebruik maken van digitale munten, cryptomunten zoals de bitcoin. Het zal dienstverleners en handelaars in cryptomunten opleggen om minimumgegevens over hun klanten bij te houden. Ze zouden bepaalde verdachte handelingen moeten melden bij de financiële waakhonden.
Het wetsvoorstel heet “Digital Asset Anti-Money Laundering Act”


NASA onderzoekt water

Het SWOT programma, Surface Water and Ocean Topography, gaat met satteliet-technologie het water op de aarde onderzoeken. Ongeveer zeventig procent van de oppervlakte van de aardbol bestaat uit water. Onderzoeken wat de invloed van de klimaatverandering is op dat water, moet een nieuw licht werpen op de mechanismen van die klimaatverandering. Voor dat onderzoek werd een nieuw soort microgolf radartechnologie ontwikkeld. Daarmee kunnen de wetenschappers nauwkeurige metingen doen van het stijgen van de zeespiegel, en meren en waterlopen. Gemiddeld om de tien dagen zou de hele aarde gescand worden. Dat moet inzicht geven in de beweging van water over de aarde. Men wil ook te weten komen wat de rol is van dat water in het opnemen van CO2 en warmte uit de omgeving.
Er is twintig jaar aan de technologie gewerkt, en vanmorgen werd de sattelliet gelanceerd met een Falcon 9 raket. Hij heeft ongeveer de grootte van een grote personenwagen.

En verder..

Jack Dorsey, medestichter van Twitter, heeft aangekondigd om één miljoen dollar per jaar uit te trekken om de ontwikkeling van signal te ondersteunen. Signal is een messenger app die volledige versleuteling gebruikt.
Hij vind dat sociale media niet in handen mag zijn van één of enkele bedrijven vindt hij. Hij steunt het idee van een open internet ontiwikkeling.

Met de nieuwe Firefox zal je een midi toetsenbord kunnen verbinden met een website. Firefox gebruikt daarvoor de Web MIDI API.
De MIDI standaard zelf bestaat al zo’n veertig jaar, maar nooit kon je zo gemakkelijk op afstand een instrument bespelen.
Iemand kan nu in principe een sequencer scrhijven in javascript.

In de VS werden 8 beïnvloeder of social media influencers beschuldigd van fraude. Ze verdienden geld aan het hypen van aandelen die ze op voorhand goedkoop gekocht hadden. Eens die door hun aktie begonnen te stijgen, deden ze die met winst van de hand. Maar op zo’n manier de handel in aandelen beïnvloeden is strafbaar.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Smartphones ontgoogled..

WebGang blog ** December 8th, 2022 by wim.webgang **

technopolice https://technopolice.be/
tactic

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Onzin

WebGang blog ** December 2nd, 2022 by wim.webgang **

Op komst: een uitzending over python, misschien in RadioLAB.
In voorbereiding daarvan installeer ik een python programmeerongeving, en kom daarin in aanraking met mercurial, om nodige software in die omgeving bij te installeren. Mercurial is een soort broncodebeheersysteem waarvan ik me afvraag of het verwant is aan Git.

Onzin
Zo kom ik op deze website terecht: www.javatpoint.com/git-vs-mercurial En wat een onzin lees ik hier:

“Today, Git has more than 31 million users and is owned by Microsoft.”

Ik heb al niet veel zin meer om daar voort te lezen: ze maken niet eens het onderscheid tussen de “git” software (die ontwikkeld is door Linus Torvalds voor zijn werk aan de Linux kern), en de bedrijven die er een platform rond gebouwd hebben zoals github, gitlab, … Eén van die platformen, nl github, is in handen gekomen van Microsoft, niet “git” zelf!
Geef mij dan liever de uitleg op deze site: www.atlassian.com/blog/git/git-vs-mercurial-why-git

Lift ^ | Lift v | Comments Off

IceWM * Meer reklame * NOEMA * Ubuntu 22.10 is onderweg

WebGang blog ** October 6th, 2022 by wim.webgang **

Ubuntu 22.10 is onderweg

De oktober uitgave van Ubuntu Linux van dit jaar is bijna klaar. Die heeft het versienummer 22.10 en de bijnaam “Kinetic Kudu”. Op de mailinglist werd de “Final Beta” vrijgegeven, met de verschillende versies: Ubuntu server, Ubuntu desktop, Cloud products, Budgie, MATE, Studio, Unity. En dan zijn er nog de varianten Kubuntu, Lubuntu en Xubuntu, waar de eerste letter aangeeft dat de Kde desktop of een lichtgewicht desktop gebruikt worden in die versie. Lubuntu heeft tegenwoordig de Lichtewicht Qt Desktop Omgeving, afgekort LXQT. En Xubuntu dat met de eveneens lichte XFCE desktop werkt. Het is allemaal nog in Beta, een huidig snapshot of toestand van de ontwikkeling, maar normaal verandert daar niets essentieels meer aan. Je kan die dus al downloaden en uitproberen van “releases.ubuntu.com/22.10/”.
De echte officiële uitgave wordt rond 20 oktober verwacht.

Ubuntu is één van de top tien Linux distributies, met collega’s als Mint, Manjaro, Fedora, openSUSE, en Debian (waar het de basis van gebruikt).

IceWM 3

Ook andere Linux distributies hebben lichtgewicht desktops, en daar wordt soms IceWM voor gebruikt. IceWM bestaat al 25 jaar, en was een eenvoudige desktop met een programma starter in de vorm van een menu, en een takenbalk om een andere aktief programma te selecteren.
De vorige versie 2.0 dateert van 2020, en die kreeg updates tot 2.9.9 voorbije zomer. Maar nu hebben ze een nieuwe versie uit: 3.0. Die bevat een nieuwe manier om programma’s te groeperen op je desktop, en ze hebben een soort desktop met tabs gemaakt, zoals in een Firefox venster.

Distributies als Antix en Absolut Linux gebruiken IceWM. Antix richt zich op oudere computers, en daar moet je zo licht mogelijke programma’s op draaien om werkbaar te zijn. Maar je kan het bv ook als een snelle lichte desktop kiezen bij de openSUSE Linux distributie.

De broncode van dit project staat onder de GNU GPL licentie, een vrije softwarelicentie die bv ook door Linux gebruikt wordt. Een drietal ontwikkelaars doen het grote werk, maar in totaal zijn er tientallen deelnemers.

https://github.com/ice-wm/icewm/releases/tag/3.0.0


NOEMA

In de Franse Alpen is een nieuwe ruimtetelescoop afgewerkt. Nieuw is veelgezegd want acht jaar geleden werd de eerste antenne al geïnstalleerd. Nu is hij met zijn twaalf antennes compleet. Die staan op speciale rails, zodat de antennes verder uit elkaar of dichter bij elkaar ingesteld kunnen worden. De langste afstand kan 1.7 km worden. Dat systeem werkt als een lens, waar je aan draait om in te zoemen of uit te zoemen. De twaalf antennes werken samen als één telescoop. Meer dan vijfduizend wetenschappers gaan er gebruik van maken om de ruimte te onderzoeken. Ze kijken ermee naar sterrenstelsels, onstaan en sterven van sterren, zwarte gaten, en rondvliegende brokstukken allerlei. Het verste waargenomen sterrenstelsel met NOEMA is onstaan kort na de Big Bang. Ze hopen meer te weten te komen over de donkere energie die het heelal uit elkaar doet drijven.


Meer reklame

Hoewel door de crisis de reklameuitgaven gedaald zijn, is de kans groot dat je toch niet minder adverenties te zien gaat krijgen bij Meta. Ze gaan het verlies compenseren door meer advertentiemogelijkheden bij te maken. Ondermeer bij Instagram, een van de bedrijven in de Meta groep, en in Facebook zullen nieuwe vormen van advertenties opduiken.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

25 augustus 2022: geen Webgang

WebGang blog ** August 29th, 2022 by wim.webgang **

Radio Centraal zendt live een project uit vanop het dak van het muhka

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Printer-helpdesk

WebGang blog ** August 22nd, 2022 by wim.webgang **

We kregen volgende vraag:

Beste WebGang,

Mijn printer staat op gepauseerd en kan niet meer printen
Ik had een pagina willen afdrukken, maar na een deel stopte het printen en
het blad bleef steken. Heel lang gewacht en dan uitgetrokken en
printer afgezet.
Kan je laten weten hoe ik dat kan oplossen? een wachtwoord ken ik niet, nooit gezien.

Alvast bedankt!

Lift ^ | Lift v | Comments Off

geen webgang

WebGang blog ** July 28th, 2022 by wim.webgang **

Wegens rechstreekse uitzending project muhka geen webgang vandaag.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries