Pi experimenteerkoffer “in gebruik”

(voortschrijdend inzicht over gebruik van de Joy-Pi met Raspberry pi 3b+)
- Installatie
- Scherm aanraken
- Mini draadloos toetsenbord
- Netwerk en wifi
- Start
- VNC op afstand
- en Wat ik anders zou doen
(voortschrijdend inzicht over gebruik van de Joy-Pi met Raspberry pi 3b+)
Gaat GitLab veranderen?
Wie tegenwoordig inlogt op de website van zijn project op GitLab ziet onderstaande melding:
Changes to free tier open source projects
Before July 1, 2022, all free tier public open source projects must enroll in the GitLab for Open Source Program to continue to receive GitLab Ultimate benefits.For more information, see the FAQ
Ook onze code zit op GitLab, dus we zullen binnen twee weken moeten uitzoeken wat er aan de hand is …
In opvolging van de Spionnenkoffer RadioLab uitzending van 26/5:
git clone https://github.com/tlhosep/joy-it-game
en cd joy-it-game/joy-it-game, start met “./deploy_game.sh
” doet een hoop werk, user ‘admin’ with Password test1234 created, .. maar eindigt in “AttributeError: ‘_StyleFromDict’ object has no attribute ‘WARNING’https://www.youtube.com/watch?v=ugDVbObV_-0
in voorbereiding op ons radiolab van 26/5
Nog een experimenteerbord voor Arduino
In een ooghoek gezien, en omdat we toch met Arduino shields bezig waren, onmiddellijk besteld: Stem Shield for Arduino (WSEDU10). Kost rond 20 euro, tien euro minder dan de vorige die we besproken hebben, ik was dus benieuwd. Mogelijkheden klinken veelbelovend: temperatuursensor, lichtsensor, 7 segment display, 6 leds groen/geel/rood, 4 drukknoppen, 1 schuifschakelaar, 1 potentiometer, 1 zoemer, servo-aansluiting, infrarood-led..
Verrassing
Dit is een doos met alle onderdelen, weerstandjes, bord, enz om zelf zo’n shield in elkaar te solderen.
Misschien had ik het niet uit de lijst van producten moeten kopen alvorens eens naar de details te kijken (daar stond het alvast niet bij), of elders op internet te gaan kijken wat deze doos juist was.
Op het doosje zelf staat het wel duidelijk op: een symbool van een soldeerbout, en “learn how to solder and code”.
Wie?
Officieel is det een set van “WHADDA”, en die zit in een mooi kartonnen doosje.
In het piepklein staat er op dat het eigenlijk gemaakt is door Velleman, inderdaad een fabrikant van zelf in elkaar te solderen setjes.
Iets groter staat dat het een samenwerking is met het Bernardus Technicum, een school in Oudenaarde.
Er zoud een educatief project beschikbaar zijn op projects4edu.be, in het Nederlands.
Op de achterkant staan de onderdelen, nogal klein, apart afgebeeld.
Ontbrekend
Ps: Als ik de onderdelen goed bekijk zie ik dat er geen schuifpotentiometer bij zit (maar een draaipotentiometer in de plaats veronderstel ik).
Ik moet eens nadenken of ik die als soldeerproject in elkaar ga laten zetten door een kind van de lagere school, van de middelbare school, of ik er zelf tijd in ga steken…
Een eerste minimale handleiding ter installatie van het Broadcast Control Panel (WebgangBCP)…
Read the rest of this entry »
Vergelijk de laatste piek met de grafiek van de verkeersdrukte vanuit het noorden naar Antwerpen?
Trouwens interessant om te vergelijken met de grafiek van rond 23 november, toen we dachten de allerhoogste piek bereikt te hebben:
Waarschuwing
Voor de aardbeving in Californië kregen de dragers van een gsm een waarschuwing.
Dit gebeurde op basis van een systeem dat gestuurd wordt door het Geologisch instituut in de VS. Het systeem heet ShakeAlert.
Een aardbeving in ten noorden van San Francisco, in een dun bevolkt gebied, Humboldt county, kon zo aangekondigd worden aan de weinige bewoners. Sommigen wisten achteraf te vertellen dat ze zowat tien seconden tijd hadden tussen de waarschuwing en het voelen van de eerste trillingen van de niet zo sterke of verwoestende aardbeving. Maar het was de eerste test van het ShakeAlert systeem, en het zou bij veel sterkere aardbevingen zijn diensten kunnen bewijzen.
De coördinator van het systeem, Robert de Groot is tevreden een keer niet met simulaties maar met een echte aardbeving gewerkt te kunnen hebben.
Codecademy verkocht
Het online platform voor leren programmeren, codecademy, is opgekocht door Skillsoft, voor meer dan vijfhonderd miljoen dollar.
Het codecademy platform startte een aktie onder de titel: “everybody should learn to code”, waarmee ze wilden benadrukken hoe belangrijk leren programmeren is.
Er was heel wat hype rond de aktie, en er waren ook allerlei andere initiatieven zoals code.org, die erdoor geïnspireerd leken te zijn.
De drijfveer voor de aktie moet ergens rond 2012 liggen, toen bleek dat veel afgestudeerde studenten helemaal geen ervaring of interesse hadden in programmeren, en de technologiesektor op een tekort afstevende.
Het is natuurlijk ook altijd interessant om te zien wie dat soort akties financiëel steunt:
https://hack-education-data.github.io/code-dot-org/
Afstandsonderwijs
Veel universiteitsstudenten zitten opgescheept met Afstandsonderwijs. Maar ze vinden dat niet allemaal alleen maar nadelig. Het kunnen bekijken van een opgenomen les op het moment dat hen dat zelf best uitkomt, is één van de voordelen.
Sommige studenten sloegen ook aan het experimenteren. Ze speelden de les aan een hogere snelheid af, ze zochten uit wat voor hen de maximale snelheid was die ze nog konden volgen. Daardoor kost het volgen van die les minder tijd. Of het geeft hen de kans om de les nog een tweede keer te bekijken. Op sommige plaatsen beweerde de meerderheid van de studenten hun lessen versneld te bekijken, meestal op een lichte versnelling tot maximum ongeveer 1,5.
Onderzoekers sprongen al op de kar en gingen testen doen, met versneld afgespeelde lessen en verschillende groepen om te kunnen vergelijken.
Eén groep kreeg de les aan 1,5 keer de snelheid, een andere aan 2x de snelheid en een andere aan 2,5 keer de normale snelheid. Er werden testen over de inhoud gedaan onmiddellijk na de les en ook nog eens een week later om te kijken of er op lange termijn verschil was. De versneld afgespeelde lessen hadden pas een negatieve invloed voor de groep van 2,5 keer de normale snelheid.
Smart speaker out
Het lijkt erop dat de smart speaker niet meer in is.
Het is een modeverschijnsel sinds ongeveer 2015, om zo’n futuristische digitale assistent in huis te hebben. Amazon droomde om er jaarlijks grote aantallen van te blijven verkopen, maar de interesse van de consumenten ebte weg. Misschien ook omdat ze begonnen te begrijpen dat ze heel wat privacy prijsgaven via die machines.
Eigenlijk was het idee om in nieuwe versies steeds meer micro’s en camera’s te steken, om het apparaat nog beter te laten inspelen op zijn omgeving, en bv verschillende personen of kamers te kunnen onderscheiden.
Volgens interne documenten verwachten ze nog maar een groei van iets meer dan 1 procent de komende jaren.
Geheugen tekort
Een fabrikant van DDR5 geheugenmodules gaf bij de voorstelling van de kwartaalresultaten toe dat ze niet kunnen volgen met de produktie van de chips. Het probleem zit daarbij niet in de geheugencelletjes van de DDR5 modules, maar wel in de andere componenten, waarvan ze geen details gaven, maar mogelijk dingen als omliggende electronische componenten die de stromen en voltages regelen of zelfs de pcb’s zelf. Daar treden tekorten op op de markt, en als gevolg daarvan is het aanbod aan afgewerkte DDR5 geheugens momenteel kleiner dan de vraag. Maar dat zou stilaan verbeteren in 2022, voorspelt het bedrijf.
compiled by BCP v.0.6.1