Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Directory structure (stockpi project)

Stockpi, WebGang blog ** January 11th, 2025 by wim.webgang **

https://gitlab.com/stockpi/stockpilib/-/wikis/Directory-structure

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Lijst van apps die je locatiedata misbruiken

WebGang blog ** January 10th, 2025 by wim.webgang **

Op allerlei legale en illegale manieren proberen handelaars in gegevens aan hun data te komen, bv door te infiltreren in ontwikkeling van apps, schrijft 404media.
Door de onderzoekers bijeen gezocht en in een overzicht geplakt (op google docs):

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Ukgd0gIWd9gpV6bOx2pcSHsVO6yIUqbjnlM4ewjO6Cs/edit?gid=1257088277#gid=1257088277

Ok, dat is dus waarom je zoon zegt om niet zomaar een app te installeren…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

We staan 10 libjaren achter

WebGang blog ** January 2nd, 2025 by wim.webgang **

Op de site van Chaoss ontdekte ik een interessante nieuwe maat in de (open source/free software) softwarewereld: de libyear, oftewel het libjaar. “lib” komt van library, dat zijn bestaande softwaremodules die in een (Linux-) systeem gebruikt worden door andere software, waar ze meer basic diensten aan leveren.

Bv een muziekspeler als Amarok zal een library gebruiken voor het decoderen van muziekbestanden.

De muziekspeler kan allerlei updates krijgen in de “user interface”, dus de zichtbare delen van het programma, rechtstreeks gemanipuleerd door de gebruiker, zonder dat er iets veranderd aan de library die de muziekbestanden echt leest. Stel dat bv de mp3 standaard uitbreidt, dan moet 1) de nieuwe library geïnstalleerd worden en 2) de interface (het gebruikersprogramma) aangepast worden om gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheden.

Eén programma kan veel libraries gebruiken, en soms zit in een library ook een fout of een beveiligingsprobleem, dus het recent houden van de libraries kan belangrijk zijn. De libjaren drukken uit hoever de software achterstaat op de officiële stand van zaken van een library.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Gelaatsherkenning loopt uit de hand * Monopolie herkennen

WebGang blog ** December 5th, 2024 by wim.webgang **

Gelaatsherkenning loopt uit de hand

In de VS loopt het gebruik van gelaatsherkenning uit de hand volgens een paar senatoren. De geplande uitbreiding van de technologie naar 430 luchthavens, zonder de nodige controlemaatregelen op het systeem, vinden ze niet verantwoord.
Ze eisen onafhankelijke controle en evaluatie, en garanties voor de privacy van de reizigers. De senatoren willen ook een verslag over de nauwkeurigheid van het systeem. Wat gebeurt er bv als het systeem vals alarm geeft, foute mensen identificeert enz.

Monopolie herkennen

Hoe kan je monoopolie-gedrag van grote technologiebedrijven herkennen?
Misschien als ze ongevraagd de werkelijkheid er anders doen uitzien, bv door dingen op websites te tonen die er eigenlijk niet staan? Of als ze ongevraagd kunstmatige intellegentie op jou of je gegevens loslaten? Het ingegreren in apps zonder dat je het beseft?

Microsoft

Hoeveel controle hebben gebruikers nog over hun gegevens, hun foto’s, en tegenwoordig ook hun teksten en berekeningen, nu hun grootste softwareleverancier de applicaties via de cloud laat werken. Microsoft ontkent dat het de documenten die gebruikers maken met Word en Excel voert aan hun Kunstmatige Intelligentie-systemen, om die te trainen. Cybersecurity expert nixCraft meldde dat ze dat doen onder de naam “Microsofts Connected Experience”, zonder expliciete toestemming van de gebruikers. Wie de kleine lettertjes van hun softwareovereenkomsten naleest kan zien dat ze zich daarin het recht toe-eigenen om dat te doen, maar ze zeggen zelf dat ze het *niet* doen.

https://www.microsoft.com/en-us/servicesagreement zegt bv: (…)

To the extent necessary to provide the Services to you and others, to protect you and the Services, and to improve Microsoft products and services, you grant to Microsoft a worldwide and royalty-free intellectual property license to use Your Content, for example, to make copies of, retain, transmit, reformat, display, and distribute via communication tools Your Content on the Services.

De licenties van zo’n bedrijven zijn zo’n kluwen, dat je daarom alleen al GPL software zou beginnen gebruiken. Microsoft had zelfs een speciale website opgericht met 50 opleidingsmodules over licentie-gebruik. Mogelijk werd het zelfs voor henzelf te ingewikkeld want onlangs beslisten ze om die site te sluiten.

Het Amerikaanse ministerie van handel heeft een breed antitrust onderzoek gestart naar de licentiepraktijken van Microsoft, bv over hoe ze klanten verhinderen om van hun cloud diensten weg te gaan.

Apple

In Brazilië moet Apple de beperkingen opheffen die het oplegt aan de app ontwikkelaars, die in hun app alle financiële transacties langs het Apple betaalplatform moeten doen, en daarmee een de facto monopolie op betalingen hebben binnen hun ecosysteem.

Google

De VS zelf is er alvast van overtuigd dat Google een advertentiemonopolist is.
Een jurist van het ministerie van justitie daar zei het zo: Google is niet eenvoudig een monopolist, ze zijn tweevoudig, drievoudig monopolist.
De zaak tegen Google werd vorig jaar aangespannen door het ministerie van justitie en acht staten van de VS, nadien traden er nog meer saten toe.

compiled by BCP v.0.6.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

op komst..

WebGang blog ** October 6th, 2024 by wim.webgang **

Volgende uitzending: 10/10/2024
Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Computer industrie in 1984 …

WebGang blog ** September 5th, 2024 by wim.webgang **

En een interview met Kermit de kikker Bill Gates, waarin hij “the operating system comes with your computer” zegt, nog lang voor de aanklachten van monopoliemisbruik.
Ook grappig zijn de advertenties voor ondertussen lang verdwenen software, die ons leren dat er echt wel verschillende softwareleveranciers waren, dat er keuze was tussen tekstverwerkers en spreadsheets, …

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Spelletjes sneuvelen * Vervelende leestekens * Patentburo verliest data

WebGang blog ** May 9th, 2024 by wim.webgang **

Spelletjes sneuvelen

Door besparingen bij Microsoft sneuvelen een hele reeks computergames die in ontwikkeling zijn. Of waren.
Microsfot kocht in 2020 game-ontwikkelaar ZeniMax voor 7.5 miljoen dollar en voegde het toe aan zijn XBox afdeling. Dus het leek alsof de games in opmars waren, maar nu vallen plots verschillende rondes afdankingen uit de kast. Het personeel schrikt zich een hoedje (geen rode), bij bv de sluting van de afdeling Tango Gameworks in Tokyo, waar vorig jaar nog het aktiespel Hi-Fi Rush uitgebracht werd, wat normaal een opvolger moest krijgen en zelfs een reeks zou worden. Dat de afdeling Arkane Austin gesloten werd, konden de ontwikkelaars nog begrijpen na de flop van het daar ontwikkelde Redfall. Maar andere afdelingen die geen commerciële flop waren werden ook gesloten, en er zijn er duidelijk nog meer op komst.

Vervelende leestekens

In Groot-Brittanië zijn ze minder gewoon om letters met accenten te gebruiken, en soms wordt ronduit vergeten dat die bestaan. En ook de computerwereld heeft sinds het begin van zijn ontstaan een geschiedenis van enkel herkennen van eenvoudige letters en cijfers, en al de rest kan problemen geven. Bv bij het opslaan van gegevens waarbij de bestandsnaam beperkt is tot basistekens, bij het uitwisselen van informatie met andere computersystemen, opslaan op backup media enz.
In North Yorkshire gaan ze het weglatingsteken op verkeersborden “weglaten”. Het maakt zijn naam er dus waar, en de oorzaak is dat het voor problemen zorgt bij het opslaan van woorden met een apostrof in de databank, volgens het gemeentebestuur.
Speciale tekens als apostrof en ampersant voldoen niet aan de standaard “British Standard 7666:2006″.
Grappig genoeg bevat de titel van die standaard zelf een ampersant:

British Standard 7666:2006(parts 0, 1 and 2) its impact & use within local government

De gevolgen zijn dat een naam met een ‘ die verliest, bv in “Mary’s street”.

Inderdaad, de nieuwe bordjes missen de apostrof, maar dat is buiten de creatieve Brit met een alcoholstift in zijn zak gerekend.
Wandelaars hun haren gaan zo overeind staan van de verkeerde spelling op de borden, dat ze zelf dan maar voor schoolmeester spelen, en de apostrof er nauwkeurig gepositioneerd tussen tekenen.

En de conservatieve Brit ziet hier natuurlijk de verdere teloorgang van het Britse imperium in.

https://www.gov.uk/government/publications/open-standards-for-government/identifying-property-and-street-information

Een ander overheidsrapport kan ook niet zonder het weglatingsteken in de titel:

Summary of the standards’ use for government

Patentburo verliest data

Het patentburo van de VS, USPTO, is geen patenten verloren, maar wel de persoonlijke gegevens van hun klanten. Het is de tweede keer op korte tijd dat hun adressenboekje ontsnapt. De aanvragers van een patent moeten niet enkel het adres van hun werk vermelden, maar ze moeten ook hun prive adres opgeven bij de aanvraag. De gegevens van 14.000 aanvragers zijn per vergissing terechtgekomen in een compilatie, die USPTO op het internet publiceert. Niet door een inbraak, maar door het in werking nemen van een nieuw IT systeem, volgens het USPTO.
Nog geen jaar geleden werd ook al vastgesteld dat in de compilatie van het USPTO ten onrechte adressen van tienduizenden aanvragers zaten, en dat gedurente jarenlang.
Maar het USPTO heeft nu goed nieuws voor zijn gebruikers: het probleem is opgelost.

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Gelukkige verjaardag Basic

WebGang blog ** May 2nd, 2024 by wim.webgang **

Basic wodt 60

De programmeertaal BASIC bestond op 1 mei 60 jaar. Op 1 mei 1964 werd ze in het Dartmouth College door twee wiskundigen officieel in het leven geroepen door het draaien van het eerste programma in hun nieuwe programmeertaal “BASIC”.
En hoewel Basic bekend is als taal op homecomputers, draaiden ze hun eerste BASIC programma op een mainframe, die van de school: een General Electric GE-225.
Dit is een computersysteem dat de muren van een halve kamer in beslag neemt, met opslag van programma’s en gegevens op bandopnemerspoelen, met een bedieningstafel enz. Je moest zo’n mainframe bedienen aan een bijgeleverde bedieningstafel die in dezelfde kamer stond en op de mainframe aangesloten was.
Waarschijnlijk hebben ze heel wat nachtjes doorgewerkt aan hun BASIC programmeertaal, want hun eerste programma draaiden ze om 4 uur ’s morgens (of ’s nachts voor anderen).

Op dat moment was BASIC vooral opvallend omdat het “redelijk” eenvoudig was, dat wil zeggen, in vergelijking met de toen gangbare programmeertalen als Fortran, Algol, COBOL, enz., talen waarvoor je verregaand beroepsmatig bezig moest zijn met computers om er in te programmeren.

Er werd dus in Darmouth geëxperimenteerd met eenvoudiger te gebruiken programmeertalen, en een eerste poging was de taal Darthmouth Simplified Code. Die werd ontwikkeld in 1956 door John Kemeny, een Hongaars-Amerikaanse wiskundige, en het is duidelijk dat toen geen moeite werd gedaan om een hippe of zelfs maar gemakkelijk te onthouden afkorting voor hun programmeertaal te bedenken: de korte naam was DARSIMCO. Deze poging op een IBM 704 mainframe diende om wiskundige bewerkingen eenvoudiger te kunnen programmeren maar bleef voornamelijk binnenskamers.

Na de Dartmouth Simplified Code zette John Kemeny nog een stap verder en maakte de Dartmouth Oversimplified Programming Code, maar we komen in begin jaren 60, en om de naam wat hipper te maken noemde hij het Dartmouth Oversimplified Programming Experiment, want dat gaf de mooie afkorting “DOPE”. De taal had de toen opvallende eigenschap dat elke regel tekst begon met een regelnummer. De “oversimplified” in de naam bleek inderdaad te kloppen, en de taal was daardoor niet bruikbaar genoeg en het bleef inderdaad een Experiment.

Maar er was een grens afgetast, en John Kemeny werkte daarna samen met Thomas Kurz om een mainframe aan te kopen voor de school, er een time-sharing systeem voor te programmeren om meer studenten er gratis op te kunnen laten werken. Die time sharing was een idee dat ze opdeden bij collega’s van het MIT, en dat zou later ook opgenomen worden in het aanbod van de mainframe fabrikanten. Het operating systeem schreven samen met 2 van hun studenten. Een van de spectaculaire mogelijkheden die ze ontwikkelden was het gebruik van een “teletype”: met een seriele kabel kon een student van in een ander lokaal toch op de mainframe werken.
Ze begonnen ook met een verbinding met een andere school, via twee telefoonlijnen. Tot dan was een computer een op zich staand systeem, internet is pas uitgevonden in de jaren 1980.

Op die nieuwe mainframe bouwden John Kemeny en Thomas Kurtz dan ook hun BASIC programmeertaal, en toen was het ondertussen 1964.
De mainframes van verschillende universiteiten werden gekoppeld in het Kiewit project. Het gebruik van BASIC verspreidde zich met de verspreiding van de computertoegang en begin jaren 70 werd een Basic implementatie gemaakt door Diane Mather en Stephen V. F. Waite, die er ook een boek schreven over het Dartmouth Time-sharing systeem, uitgegeven in 1971.

Paul Allen was de man die een BASIC versie maakte aangepast aan de homecomputer rond 1975. Plotseling werd BASIC verspreid onder een veel grotere groep van computergebruikers, er werden spelletjes mee geprogrammeerd, die zelf weer mee zorgden voor de verspreiding van Basic, wat nodig was om die spelletjes te spelen.
Hij richtte daarna met Gates Microsoft op, en BASIC werd bij hen een met het systeem meegeleverd product, zodat ook alle beginnende pc-gebruikers met basic in aanraking kwamen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

PostgreSQL door Simon Riggs (in memorial)

WebGang blog ** March 28th, 2024 by wim.webgang **

Verongelukte database-ontwikkelaar

Simon Riggs

Een stukje uit de lezing van Simon Riggs over de opkomst van PostgreSQL

Wat is PostgreSQL? www.youtube.com/watch?v=8W-J36IxYv4

Links van Marthe ivm black history month:

https://www.imdb.com/title/tt11873472/

https://www.arte.tv/en/videos/115067-000-A/smart-new-world/

https://www.media.mit.edu/people/joyab/overview/

muziek

https://www.womex.com/virtual/post_post/yugen_blakrok

ook: neptune frost

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Geen Webgang op 21/03

Uitzending do 18:00, WebGang blog ** March 19th, 2024 by wim.webgang **

Project Fotografie Luca school of arts
Op het normale uur van Webgang loopt deze dag een uitzending vanop een tentoonstelling in de Botanic Tower in Brussel, live op Radio Centraal, door “De Mendelelf” (zondag 00:00 in zendschema).

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries