Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

nieuws komt…

WebGang blog ** January 5th, 2023 by wim.webgang **

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Limonade op het vliegtuig * Cryptomunt wet in de VS * NASA onderzoekt water * en meer …*

WebGang blog ** December 15th, 2022 by wim.webgang **

Limonade op het vliegtuig
In Groot-Bittanië worden de strenge beperkingen op het meenemen van vloeistoffen en laptops op een vliegtuig aangepast. Dat zal gebeuren vanaf juni 2024. Je zal dan tot 2 liter vloeistof mogen meenemen, waar het nu maximum honderd milliliter is. Laptops en tablets zullen niet meer met de hand worden gecontroleerd. Er wordt op de luchthavens nieuwe technologie geïnstalleerd om de bagage te controleren. Die installatie moet tegen dan rond zijn op de belangrijkste luchthavens, en dan kunnen de lange rijen aan de controles verdwijnen, zonder de veiligheid te verminderen.

Cryptomunt wet in de VS

Er is een wetsvoorstel van senatoren in de VS om witwaspraktijken aan te pakken die gebruik maken van digitale munten, cryptomunten zoals de bitcoin. Het zal dienstverleners en handelaars in cryptomunten opleggen om minimumgegevens over hun klanten bij te houden. Ze zouden bepaalde verdachte handelingen moeten melden bij de financiële waakhonden.
Het wetsvoorstel heet “Digital Asset Anti-Money Laundering Act”


NASA onderzoekt water

Het SWOT programma, Surface Water and Ocean Topography, gaat met satteliet-technologie het water op de aarde onderzoeken. Ongeveer zeventig procent van de oppervlakte van de aardbol bestaat uit water. Onderzoeken wat de invloed van de klimaatverandering is op dat water, moet een nieuw licht werpen op de mechanismen van die klimaatverandering. Voor dat onderzoek werd een nieuw soort microgolf radartechnologie ontwikkeld. Daarmee kunnen de wetenschappers nauwkeurige metingen doen van het stijgen van de zeespiegel, en meren en waterlopen. Gemiddeld om de tien dagen zou de hele aarde gescand worden. Dat moet inzicht geven in de beweging van water over de aarde. Men wil ook te weten komen wat de rol is van dat water in het opnemen van CO2 en warmte uit de omgeving.
Er is twintig jaar aan de technologie gewerkt, en vanmorgen werd de sattelliet gelanceerd met een Falcon 9 raket. Hij heeft ongeveer de grootte van een grote personenwagen.

En verder..

Jack Dorsey, medestichter van Twitter, heeft aangekondigd om één miljoen dollar per jaar uit te trekken om de ontwikkeling van signal te ondersteunen. Signal is een messenger app die volledige versleuteling gebruikt.
Hij vind dat sociale media niet in handen mag zijn van één of enkele bedrijven vindt hij. Hij steunt het idee van een open internet ontiwikkeling.

Met de nieuwe Firefox zal je een midi toetsenbord kunnen verbinden met een website. Firefox gebruikt daarvoor de Web MIDI API.
De MIDI standaard zelf bestaat al zo’n veertig jaar, maar nooit kon je zo gemakkelijk op afstand een instrument bespelen.
Iemand kan nu in principe een sequencer scrhijven in javascript.

In de VS werden 8 beïnvloeder of social media influencers beschuldigd van fraude. Ze verdienden geld aan het hypen van aandelen die ze op voorhand goedkoop gekocht hadden. Eens die door hun aktie begonnen te stijgen, deden ze die met winst van de hand. Maar op zo’n manier de handel in aandelen beïnvloeden is strafbaar.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Smartphones ontgoogled..

WebGang blog ** December 8th, 2022 by wim.webgang **

technopolice https://technopolice.be/
tactic

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Onzin

WebGang blog ** December 2nd, 2022 by wim.webgang **

Op komst: een uitzending over python, misschien in RadioLAB.
In voorbereiding daarvan installeer ik een python programmeerongeving, en kom daarin in aanraking met mercurial, om nodige software in die omgeving bij te installeren. Mercurial is een soort broncodebeheersysteem waarvan ik me afvraag of het verwant is aan Git.

Onzin
Zo kom ik op deze website terecht: www.javatpoint.com/git-vs-mercurial En wat een onzin lees ik hier:

“Today, Git has more than 31 million users and is owned by Microsoft.”

Ik heb al niet veel zin meer om daar voort te lezen: ze maken niet eens het onderscheid tussen de “git” software (die ontwikkeld is door Linus Torvalds voor zijn werk aan de Linux kern), en de bedrijven die er een platform rond gebouwd hebben zoals github, gitlab, … Eén van die platformen, nl github, is in handen gekomen van Microsoft, niet “git” zelf!
Geef mij dan liever de uitleg op deze site: www.atlassian.com/blog/git/git-vs-mercurial-why-git

Lift ^ | Lift v | Comments Off

IceWM * Meer reklame * NOEMA * Ubuntu 22.10 is onderweg

WebGang blog ** October 6th, 2022 by wim.webgang **

Ubuntu 22.10 is onderweg

De oktober uitgave van Ubuntu Linux van dit jaar is bijna klaar. Die heeft het versienummer 22.10 en de bijnaam “Kinetic Kudu”. Op de mailinglist werd de “Final Beta” vrijgegeven, met de verschillende versies: Ubuntu server, Ubuntu desktop, Cloud products, Budgie, MATE, Studio, Unity. En dan zijn er nog de varianten Kubuntu, Lubuntu en Xubuntu, waar de eerste letter aangeeft dat de Kde desktop of een lichtgewicht desktop gebruikt worden in die versie. Lubuntu heeft tegenwoordig de Lichtewicht Qt Desktop Omgeving, afgekort LXQT. En Xubuntu dat met de eveneens lichte XFCE desktop werkt. Het is allemaal nog in Beta, een huidig snapshot of toestand van de ontwikkeling, maar normaal verandert daar niets essentieels meer aan. Je kan die dus al downloaden en uitproberen van “releases.ubuntu.com/22.10/”.
De echte officiële uitgave wordt rond 20 oktober verwacht.

Ubuntu is één van de top tien Linux distributies, met collega’s als Mint, Manjaro, Fedora, openSUSE, en Debian (waar het de basis van gebruikt).

IceWM 3

Ook andere Linux distributies hebben lichtgewicht desktops, en daar wordt soms IceWM voor gebruikt. IceWM bestaat al 25 jaar, en was een eenvoudige desktop met een programma starter in de vorm van een menu, en een takenbalk om een andere aktief programma te selecteren.
De vorige versie 2.0 dateert van 2020, en die kreeg updates tot 2.9.9 voorbije zomer. Maar nu hebben ze een nieuwe versie uit: 3.0. Die bevat een nieuwe manier om programma’s te groeperen op je desktop, en ze hebben een soort desktop met tabs gemaakt, zoals in een Firefox venster.

Distributies als Antix en Absolut Linux gebruiken IceWM. Antix richt zich op oudere computers, en daar moet je zo licht mogelijke programma’s op draaien om werkbaar te zijn. Maar je kan het bv ook als een snelle lichte desktop kiezen bij de openSUSE Linux distributie.

De broncode van dit project staat onder de GNU GPL licentie, een vrije softwarelicentie die bv ook door Linux gebruikt wordt. Een drietal ontwikkelaars doen het grote werk, maar in totaal zijn er tientallen deelnemers.

https://github.com/ice-wm/icewm/releases/tag/3.0.0


NOEMA

In de Franse Alpen is een nieuwe ruimtetelescoop afgewerkt. Nieuw is veelgezegd want acht jaar geleden werd de eerste antenne al geïnstalleerd. Nu is hij met zijn twaalf antennes compleet. Die staan op speciale rails, zodat de antennes verder uit elkaar of dichter bij elkaar ingesteld kunnen worden. De langste afstand kan 1.7 km worden. Dat systeem werkt als een lens, waar je aan draait om in te zoemen of uit te zoemen. De twaalf antennes werken samen als één telescoop. Meer dan vijfduizend wetenschappers gaan er gebruik van maken om de ruimte te onderzoeken. Ze kijken ermee naar sterrenstelsels, onstaan en sterven van sterren, zwarte gaten, en rondvliegende brokstukken allerlei. Het verste waargenomen sterrenstelsel met NOEMA is onstaan kort na de Big Bang. Ze hopen meer te weten te komen over de donkere energie die het heelal uit elkaar doet drijven.


Meer reklame

Hoewel door de crisis de reklameuitgaven gedaald zijn, is de kans groot dat je toch niet minder adverenties te zien gaat krijgen bij Meta. Ze gaan het verlies compenseren door meer advertentiemogelijkheden bij te maken. Ondermeer bij Instagram, een van de bedrijven in de Meta groep, en in Facebook zullen nieuwe vormen van advertenties opduiken.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

25 augustus 2022: geen Webgang

WebGang blog ** August 29th, 2022 by wim.webgang **

Radio Centraal zendt live een project uit vanop het dak van het muhka

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Printer-helpdesk

WebGang blog ** August 22nd, 2022 by wim.webgang **

We kregen volgende vraag:

Beste WebGang,

Mijn printer staat op gepauseerd en kan niet meer printen
Ik had een pagina willen afdrukken, maar na een deel stopte het printen en
het blad bleef steken. Heel lang gewacht en dan uitgetrokken en
printer afgezet.
Kan je laten weten hoe ik dat kan oplossen? een wachtwoord ken ik niet, nooit gezien.

Alvast bedankt!

Lift ^ | Lift v | Comments Off

geen webgang

WebGang blog ** July 28th, 2022 by wim.webgang **

Wegens rechstreekse uitzending project muhka geen webgang vandaag.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Radio Labje

WebGang blog ** July 14th, 2022 by wim.webgang **

Marthe organiseerde een spontaan RadioLabje met een zelfgebouwd versterkertje
(zie foto’s)

We hoorden vorige week een stukje uit het project in Perpignan.
- Workshops, bv over Libretime, een software om radio-uitzending samen te stellen voor uitzending.
- micro-trottoirs
- schrijfoefeningen muziekbingo cabaret …

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Pi experimenteerkoffer “in gebruik”

WebGang blog ** June 23rd, 2022 by wim.webgang **

(voortschrijdend inzicht over gebruik van de Joy-Pi met Raspberry pi 3b+)

  • Installatie
  • Scherm aanraken
  • Mini draadloos toetsenbord
  • Netwerk en wifi
  • Start
  • VNC op afstand
  • en Wat ik anders zou doen

Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries