Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Spelletjes sneuvelen * Vervelende leestekens * Patentburo verliest data

WebGang blog ** May 9th, 2024 by wim.webgang **

Spelletjes sneuvelen

Door besparingen bij Microsoft sneuvelen een hele reeks computergames die in ontwikkeling zijn. Of waren.
Microsfot kocht in 2020 game-ontwikkelaar ZeniMax voor 7.5 miljoen dollar en voegde het toe aan zijn XBox afdeling. Dus het leek alsof de games in opmars waren, maar nu vallen plots verschillende rondes afdankingen uit de kast. Het personeel schrikt zich een hoedje (geen rode), bij bv de sluting van de afdeling Tango Gameworks in Tokyo, waar vorig jaar nog het aktiespel Hi-Fi Rush uitgebracht werd, wat normaal een opvolger moest krijgen en zelfs een reeks zou worden. Dat de afdeling Arkane Austin gesloten werd, konden de ontwikkelaars nog begrijpen na de flop van het daar ontwikkelde Redfall. Maar andere afdelingen die geen commerciële flop waren werden ook gesloten, en er zijn er duidelijk nog meer op komst.

Vervelende leestekens

In Groot-Brittanië zijn ze minder gewoon om letters met accenten te gebruiken, en soms wordt ronduit vergeten dat die bestaan. En ook de computerwereld heeft sinds het begin van zijn ontstaan een geschiedenis van enkel herkennen van eenvoudige letters en cijfers, en al de rest kan problemen geven. Bv bij het opslaan van gegevens waarbij de bestandsnaam beperkt is tot basistekens, bij het uitwisselen van informatie met andere computersystemen, opslaan op backup media enz.
In North Yorkshire gaan ze het weglatingsteken op verkeersborden “weglaten”. Het maakt zijn naam er dus waar, en de oorzaak is dat het voor problemen zorgt bij het opslaan van woorden met een apostrof in de databank, volgens het gemeentebestuur.
Speciale tekens als apostrof en ampersant voldoen niet aan de standaard “British Standard 7666:2006″.
Grappig genoeg bevat de titel van die standaard zelf een ampersant:

British Standard 7666:2006(parts 0, 1 and 2) its impact & use within local government

De gevolgen zijn dat een naam met een ‘ die verliest, bv in “Mary’s street”.

Inderdaad, de nieuwe bordjes missen de apostrof, maar dat is buiten de creatieve Brit met een alcoholstift in zijn zak gerekend.
Wandelaars hun haren gaan zo overeind staan van de verkeerde spelling op de borden, dat ze zelf dan maar voor schoolmeester spelen, en de apostrof er nauwkeurig gepositioneerd tussen tekenen.

En de conservatieve Brit ziet hier natuurlijk de verdere teloorgang van het Britse imperium in.

https://www.gov.uk/government/publications/open-standards-for-government/identifying-property-and-street-information

Een ander overheidsrapport kan ook niet zonder het weglatingsteken in de titel:

Summary of the standards’ use for government

Patentburo verliest data

Het patentburo van de VS, USPTO, is geen patenten verloren, maar wel de persoonlijke gegevens van hun klanten. Het is de tweede keer op korte tijd dat hun adressenboekje ontsnapt. De aanvragers van een patent moeten niet enkel het adres van hun werk vermelden, maar ze moeten ook hun prive adres opgeven bij de aanvraag. De gegevens van 14.000 aanvragers zijn per vergissing terechtgekomen in een compilatie, die USPTO op het internet publiceert. Niet door een inbraak, maar door het in werking nemen van een nieuw IT systeem, volgens het USPTO.
Nog geen jaar geleden werd ook al vastgesteld dat in de compilatie van het USPTO ten onrechte adressen van tienduizenden aanvragers zaten, en dat gedurente jarenlang.
Maar het USPTO heeft nu goed nieuws voor zijn gebruikers: het probleem is opgelost.

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Gelukkige verjaardag Basic

WebGang blog ** May 2nd, 2024 by wim.webgang **

Basic wodt 60

De programmeertaal BASIC bestond op 1 mei 60 jaar. Op 1 mei 1964 werd ze in het Dartmouth College door twee wiskundigen officieel in het leven geroepen door het draaien van het eerste programma in hun nieuwe programmeertaal “BASIC”.
En hoewel Basic bekend is als taal op homecomputers, draaiden ze hun eerste BASIC programma op een mainframe, die van de school: een General Electric GE-225.
Dit is een computersysteem dat de muren van een halve kamer in beslag neemt, met opslag van programma’s en gegevens op bandopnemerspoelen, met een bedieningstafel enz. Je moest zo’n mainframe bedienen aan een bijgeleverde bedieningstafel die in dezelfde kamer stond en op de mainframe aangesloten was.
Waarschijnlijk hebben ze heel wat nachtjes doorgewerkt aan hun BASIC programmeertaal, want hun eerste programma draaiden ze om 4 uur ’s morgens (of ’s nachts voor anderen).

Op dat moment was BASIC vooral opvallend omdat het “redelijk” eenvoudig was, dat wil zeggen, in vergelijking met de toen gangbare programmeertalen als Fortran, Algol, COBOL, enz., talen waarvoor je verregaand beroepsmatig bezig moest zijn met computers om er in te programmeren.

Er werd dus in Darmouth geëxperimenteerd met eenvoudiger te gebruiken programmeertalen, en een eerste poging was de taal Darthmouth Simplified Code. Die werd ontwikkeld in 1956 door John Kemeny, een Hongaars-Amerikaanse wiskundige, en het is duidelijk dat toen geen moeite werd gedaan om een hippe of zelfs maar gemakkelijk te onthouden afkorting voor hun programmeertaal te bedenken: de korte naam was DARSIMCO. Deze poging op een IBM 704 mainframe diende om wiskundige bewerkingen eenvoudiger te kunnen programmeren maar bleef voornamelijk binnenskamers.

Na de Dartmouth Simplified Code zette John Kemeny nog een stap verder en maakte de Dartmouth Oversimplified Programming Code, maar we komen in begin jaren 60, en om de naam wat hipper te maken noemde hij het Dartmouth Oversimplified Programming Experiment, want dat gaf de mooie afkorting “DOPE”. De taal had de toen opvallende eigenschap dat elke regel tekst begon met een regelnummer. De “oversimplified” in de naam bleek inderdaad te kloppen, en de taal was daardoor niet bruikbaar genoeg en het bleef inderdaad een Experiment.

Maar er was een grens afgetast, en John Kemeny werkte daarna samen met Thomas Kurz om een mainframe aan te kopen voor de school, er een time-sharing systeem voor te programmeren om meer studenten er gratis op te kunnen laten werken. Die time sharing was een idee dat ze opdeden bij collega’s van het MIT, en dat zou later ook opgenomen worden in het aanbod van de mainframe fabrikanten. Het operating systeem schreven samen met 2 van hun studenten. Een van de spectaculaire mogelijkheden die ze ontwikkelden was het gebruik van een “teletype”: met een seriele kabel kon een student van in een ander lokaal toch op de mainframe werken.
Ze begonnen ook met een verbinding met een andere school, via twee telefoonlijnen. Tot dan was een computer een op zich staand systeem, internet is pas uitgevonden in de jaren 1980.

Op die nieuwe mainframe bouwden John Kemeny en Thomas Kurtz dan ook hun BASIC programmeertaal, en toen was het ondertussen 1964.
De mainframes van verschillende universiteiten werden gekoppeld in het Kiewit project. Het gebruik van BASIC verspreidde zich met de verspreiding van de computertoegang en begin jaren 70 werd een Basic implementatie gemaakt door Diane Mather en Stephen V. F. Waite, die er ook een boek schreven over het Dartmouth Time-sharing systeem, uitgegeven in 1971.

Paul Allen was de man die een BASIC versie maakte aangepast aan de homecomputer rond 1975. Plotseling werd BASIC verspreid onder een veel grotere groep van computergebruikers, er werden spelletjes mee geprogrammeerd, die zelf weer mee zorgden voor de verspreiding van Basic, wat nodig was om die spelletjes te spelen.
Hij richtte daarna met Gates Microsoft op, en BASIC werd bij hen een met het systeem meegeleverd product, zodat ook alle beginnende pc-gebruikers met basic in aanraking kwamen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

PostgreSQL door Simon Riggs (in memorial)

WebGang blog ** March 28th, 2024 by wim.webgang **

Verongelukte database-ontwikkelaar

Simon Riggs

Een stukje uit de lezing van Simon Riggs over de opkomst van PostgreSQL

Wat is PostgreSQL? www.youtube.com/watch?v=8W-J36IxYv4

Links van Marthe ivm black history month:

https://www.imdb.com/title/tt11873472/

https://www.arte.tv/en/videos/115067-000-A/smart-new-world/

https://www.media.mit.edu/people/joyab/overview/

muziek

https://www.womex.com/virtual/post_post/yugen_blakrok

ook: neptune frost

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De workflow van stockpi

WebGang blog ** March 23rd, 2024 by wim.webgang **

We zitten met een vraag rond de workflow van stockpi.

De versie die draait op een oude raspberry pi met oud systeem, moet altijd een beetje aangepast worden, bepaalde parameters werken niet in die oude versie van gambas, omdat die toen nog niet bestonden. Maar in de nieuwe versie worden die standaard ingevuld met een waarde, de oude versie herkent dat niet en “crasht” erop.

Eigenlijk zouden we nog een extra versie kunnen maken, StockPi-”obsolete”, -”legacy” of zo, maar we vragen ons af of er geen betere oplossing is. Een aparte branche misschien? Branche “legacy”, “Os9Gb3-9-1″ (laatste geeft ineens weer voor welk systeem compatible).

Het probleem is dat je elke keer dat je een merge doet uit de development code, allerlei dingen moet gaan verwijderen, die niet van toepassing zijn. Dan moet je telkens schakelen tussen de development branch en de “lecacy” branch.

En zo ontdekken we de oplossing die in git zelf ingebakken zit: git worktree.

En nu maar hopen dat dat in die oude systeem-versie werkt ….

De branch thing2 wordt onderhouden op de stockpi met een oud bord+distro.
Die wil ik tegelijk kunnen zien/bewerken met een recente development branch als dev-hq.

Upd: ik heb een branch bijgemaakt …legacyapp die ik in mijn workflow in worktree “stockpilegacy” houd.

Git worktree

Zie git worktree

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Geen Webgang op 21/03

Uitzending do 18:00, WebGang blog ** March 19th, 2024 by wim.webgang **

Project Fotografie Luca school of arts
Op het normale uur van Webgang loopt deze dag een uitzending vanop een tentoonstelling in de Botanic Tower in Brussel, live op Radio Centraal, door “De Mendelelf” (zondag 00:00 in zendschema).

Lift ^ | Lift v | Comments Off

StockpiDesktop (op afstand)

WebGang blog ** March 3rd, 2024 by wim.webgang **

Stockpi Desktop Remote
Mijn eerste uitvoering van de combinatie StockPi – (~) – StockPiDesktop

Aan mijn linkerzijde: Stockpi uitvoering zoals vroeger voorgesteld in de studio.
Software:
- stockpilib + stockpiapp
- mysql, gambas3, Raspbian Linux 9
Deze pi hangt aan het netwerk.

StockpiDesktop
Aan mijn rechterzijde: StockpiDesktop (inderdaad op de desktop van mijn pc).
Software:
- stockpilib + stockpidesktop
- Linux KDE/Plasma (openSuse 15.5)

Stockpi Desktop voorbereiding en instellingen:
- kopieer de images van de raspberry pi naar je desktop computer (bv met scp of fish).
- in het instellingen scherm de directory van de images instellen op je lokale kopie
ps hierbij bug gevonden in bewaren van de directory met de foto’s, aangepast in app, desktop en lib
- een andere optie is de images te bewaren op een Nextcloud server, en die zowel vanop de raspberry pi als de desktop te gebruiken. Je kan zelfs op de Nextcloud de rechten van de desktop beperken als die alleen de foto’s mag bekijken.

Het hele stockpi project:

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Starten met stockpi

WebGang blog ** February 24th, 2024 by wim.webgang **

Stockpi project
Met een paar handelingen kan je meedoen met ons stockpi project; waarschijnlijk heb je de eerste stap(pen) ooit al gezet, dus begin waar je past:
- installeer Linux
- installeer git (client)
- installeer gamba3

Installeer stockpi
We beginnen als je gambas geïnstalleerd hebt:
- kies voor jezelf uit waar je je gambas software projecten wil hebben, maak die map, bv ~/gambas3/pjr. Maak daarin een map stockpi, waarin je de verschillende onderdelen gaat zetten.
- ga naar gitlab.com/stockpi, kies daar eerst de lib, die heb je voor alles nodig. Klik in die pagina op de knop “Code”, en kies bv de https versie: “Clone with HTTPS”. Klik op het symbool om de URL te kopieren: https://gitlab.com/stockpi/stockpilib.git.
- Ga in een terminal in je projecten map staan cd ~/gambas3/prj/stockpi, en haal daar de software af met git clone en de voorheen naar het klembord gekopieerde link: git clone https://gitlab.com/stockpi/stockpilib.git
De software wordt mooi klaargezet in een mapje stockpilib

Gambas
- Start gambas3, kies Bestand, project openen, ga naar je projectmap en selecteer de stockpilib.
- In de linkse kolom zie je de onderdelen, broncode en klassen van deze library. Check bij menu Project, Properties, dat het Project Type op Library staat (en cancel). Nu kan je in het menu Project, Make, Executable kiezen. Dat compileert de library, en zet die op een plek waar ze kan gekozen worden om te gebruiken in andere projecten, in ons geval stockpiCLI of stockpiapp. Let er op dat je de executable niet in de eigen projectmap zet, kiesn een plek voor uitvoerbare programma’s, maak bv de map ~/gambas3/run, en kies die als plaats om stockpilib.gambas te maken. ps: Zet bij de opties “increment version” af.

Programma’s
Doe wat betreft het afhalen en openen hetzelfde voor stockpicli en/of stockpiapp.

Bij het openen moet je het project vertellen de stockpilib als library te gebruiken. Dat doe je onder Project, Properties, Libraries: in mijn geval staat daar automatisch “webgang / stockpilib 0.1.5“, zoniet doe je “Add….” en kies je uit de Libraries “webgang/stockplib”.

Bij eerste gebruik zijn de databasegegevens nog niet ingevuld, en zal er niet veel te zien zijn, behalven een startscherm met File, Settings, Help..

(wordt vervolgd; volgende keer: de databank en de instellingen)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Amarok start niet

WebGang blog ** January 25th, 2024 by wim.webgang **

Vreemd probleem voorbije donderdag in de uitzending: Amarok speelt de muziek niet. Amarok wordt gestart vanuit Broadcast Control Panel door druk op de knop van een muziekstuk. Dat stuurt het commando amarok naamVanMuziekbestand . Amarok start wel, maar speelt de muziek niet, geeft de titel ook niet weer.

Ik kan gelukkig wel vanuit de bestandsbeheerder de muziek kiezen en spelen via een andere applicatie (was audacity in dit geval, waardoor de muziek niet zelf start maar in edit mode wordt ingeladen, en dan moet nog eens extra op play gedrukt worden, wat bij een normale player niet nodig is).

Nadien heb ik gekeken of er een andere speler aanwezig is: idd, VLC player is er ook. Ik stel in BCP1 bij instellingen, muziek, de VLC speler in. Dat werkt, gelukkig dat het zo’n eenvoudige instelling is …

De Amarok speler kan ook apart gestart geen .ogg bestand meer laden en spelen. De versie van Amarok is 2.9.75.git enz. (zelfde versie van tumbleweed als leap?)
Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Open Source 2023

WebGang blog ** December 31st, 2023 by wim.webgang **

https://www.theregister.com/2023/12/27/bruce_perens_post_open/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Kerst-update (met verrassingen): openSUSE 15.5

WebGang blog ** December 27th, 2023 by wim.webgang **

End of life 15.4
Einde van het jaar, ook einde van de ondersteuning van onze openSUSE 15.4 Linux. Tijd voor een upgrade dus.
Zo’n upgrades zijn gemakkelijk geworden sinds het gebruik van de releasever variabele in de URL van de repositories.
Je kan checken of dat zo is in je eigen repositories :
sudo cat /etc/zypp/repos.d/repo-oss.repo

en je kan ook als reserve een “dump” of copie maken van de huidige voor je er aan begint te wijzigen :
zypper repos --uri >~/Leap154-repos-uri.txt

Ik merk dat er ook een manier is om te checken of de releasever variabele werkt voor je repositories :
sudo zypper –releasever=15.5 lr -uE

Als het voor sommige repo’s niet werkt (bepaalde software als gambas, bepaalde drivers, ..), zet je die even af, je kan ze nadien terug aanzetten, of manueel aanpassen naar de juiste locatie en dan aanzetten.

Het upgraden vanop de commandolijn is dan gemakkelijk:
sudo zypper --releasever=15.5 ref
sudo zypper --releasever=15.5 dup -y

Dat duurt even en als de upgrade klaar is moet je herstarten om de nieuwe systeemsoftware te laden en te gebruiken.
Zie ook http://linuxuser.copyleft.be/liglog/?p=11028

Geheimzinnige verdwijning van de netwerkkaart
Na de update van opensuse 15.4 naar 15.5 kwam het systeem na reboot terug op met een probrleem: geen netwerk.
Eerst merkbaar doordat een openstaande Firefox een fout gaf “Hmm. We”re having trouble finding that site” of “Server not found” of zoiets.
Bij nader inzien was er geen netwerkverkeer zichtbaar in de desktop netwerk monitor ( -een kde plasma widget, een handige tool).
Ook het ip commando bevestigde: geen netwerk.
ping 192.168.1.1
ping: connect: Network is unreachable

Doen alsof we een laptop zijn?
Yast, network settings, omgeschakeld van wicked service naar Network Manager, dan krijg je op de desktop een icoontje en kan je manueel proberen het netwerk te activeren. Maar ook dat toont enkel dat er geen netwerk is.
Je kan geen netwerkkaart selecteren om een verbinding te maken (normaal hier tussen wireless en bekabeld).

Op zoek
Op de desktop kan je de harware informatie zien met System/Info Center, in dit geval onder “Devices”, “PCI”, vind je de Ethernet controller.

03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 0c)
.. enz

Aan het einde : “Kernel modules: r8169″. Maar blijkbaar werkt die niet of wordt die niet geladen.

Op de commandolijn krijg je soms meer informatie, doe bv in de console:
hwinfo
Dat geeft een stroom van gegevens, dus misschien beter even naar een bestand sturen om nadien te bekijken in een tekstverwerker:
hwinfo > ~/hwinfo.txt
Dan kan je met bv Kate dat bestand openen en daarin op zoek gaan naar “ethernet”.

13: PCI 300.0: 0200 Ethernet controller

Hardware Class: network
Model: “Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller”
Vendor: pci 0×10ec “Realtek Semiconductor Co., Ltd.”
Device: pci 0×8168 “RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller”
SubVendor: pci 0×1462 “Micro-Star International Co., Ltd. [MSI]”

Driver Info #0:
Driver Status: r8169 is not active
Driver Activation Cmd: “modprobe r8169″
Config Status: cfg=no, avail=yes, need=no, active=unknown

Dat geeft een mogelijke oplossing… (als root) modprobe r8169 maakt het netwerk aktief!

Tijdelijk
De oplossing blijkt slechts tijdelijk te werken, na herstarten is het netwerk weer weg, en je kan het inderdaad zelf aktiveren met dat commando, maar zo werken is niet de bedoeling.

Ik ga in Yast terug naar de netwerkkaart kijken, en zie bij Network card setup / Hardware bij Module Names een drop-down box waar naast de standaard “auto” ook een tweede keuze “r8169″. Is dat de manier om de keuze/het starten permanent te maken?

Dat lijkt te werken, maar wat is of was er nu mis?

Sauerland
We zijn terug online, dus we kunnen ook terug op internet gaan zoeken.

Daar vinden we verschillende meldingen over deze of gelijkaardige netwerkkaarten en drivers, in combinatie met “Sauerland” als repository.
Misschien zitten we er dichtbij met dit probleem, waar een moderator op antwoordt die de nickname “Sauerland” heeft!
En inderdaad, dat was de naam van een repository die ik afgezet had…
Dus de volgende handelingen liggen voor de hand: de repository aanpassen aan de nieuwe OS versie, en aktief maken.

Eens aktief moet ik eens een gewone update doen om hopelijk de nieuwe drivers af te halen. Ik zie allerlei dingen voorbijkomen die met die kaart te maken hebben, maar ook het woord “blacklist”, wat me doet denken aan de post in dit forum

Na de updates terug gestart, en .. geen netwerk. Wat nu?

Even overlopen…
- we hebben nieuwe software (driver) maar die werkt niet? Of wordt niet gebruikt?
- we hebben bij Yast natuurlijk de module vast ingezet die er vroeger was…
- als die nu inderdaad geblacklist is, kan dat een probleem geven.
- dus naar die instelling (zie boven), en terug op “auto” zetten…

Herstarten .. OK!

Einde
Nu geeft de info me:

….
Kernel driver in use: r8168
Kernel modules: r8169, r8168

De naam is veranderd van -69 naar -68, waarschijnlijk gemeenschappelijk voor een aantal kaarten.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries