Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Langdurige e-mail-panne bij Skynet/Belgacom

Uitzending do 18:00, WebGang blog ** June 28th, 2012 by wim.webgang **

+Uitzending: donderdag 28 juni

Antwerpen, 27 juni 2012 – eigen berichtgeving

Mailserver plat
Verschillende klanten van Skynet ondervonden vandaag (woensdag 27 juni) problemen met hun e-mail. Een van de meldingen was dat bij een professionele klant geen mail meer binnenkwam sinds dinsdagavond rond 23:15. Ook woensdagmorgen hadden ze nog geen mail, en zelfs tegen het einde van de werkdag was de mail nog altijd niet in orde. Een server bij Skynet, waarop tienduizenden e-mail adressen bediend werden, zou buiten gebruik geraakt zijn.

Even bellen …
Klanten die op zoek gingen op de site van Skynet vonden geen informatie over het probleem. Klanten die probeerden telefonisch antwoord te krijgen moesten de klassieke telefoonwaterval passeren: een computerstem, kiezen voor de taal, kiezen voor informatie over produkten, over je rekening of technische problemen. Wie daar keuze 3 maakte, kreeg in de loop van de dag een door een computerstem afgelezen bericht dat er storingen kunnen zijn op het mailsysteem. Verder geen uitleg, maar wel wachtmuziek die overging in “bedankt voor het wachten – alle onze medewerkers zijn in gesprek – gelieve te wachten.” Ondanks “Peeters en Pichal” geen aanduiding hoelang je moet wachten, of hoeveel wachtenden er voor je zijn. Evenmin uitleg waar je bv op de website over die storing meer te weten kan komen.

Geen Statusinformatie
Een medewerker van de technische dienst wist bij navraag naar de statuspagina van Skynet doodleuk te vertellen dat Skynet geen statuspagina heeft. Dat is bijzonder ongewoon, het is zowat een standaard praktijk van allerlei providers om minstens de technisch onderlegde gebruikers de kans te geven om in een oogopslag te zien wat voor probleem er zou kunnen zijn, en vooral: wat zeker wel werkt. Daarmee wordt vermeden dat de gebruikers onnodige handelingen uitvoeren. In het geval van deze panne kreeg de gebruiker bv de vraag zijn wachtwoord in te geven. Als gebruikers dat niet juist kennen, en allerlei wachtwoorden beginnen uit te proberen, kunnen ze eindigen met een e-mail programma dat niet meer juist ingesteld is op het moment dat de panne hersteld is. Het eigen systeem van Skynet om de klanten hun account te laten beheren, “e-care”, bood ook geen informatie.
(ps: dit is een voorbeeld van de statuspagina van een provider; kan eenvoudig zijn bij geen problemen, en gedetailleerd indien nodig)

Mailbox gekraakt?
Gebruikers van Blackberry kregen een bericht om op een webpagina hun wachtwoord te gaan ingeven. Een situatie die gemakkelijk door scammers misbruikt kan worden; ze sturen bv een bericht met een link van een site waar je je wachtwoord moet ingeven; dat is net het soort situatie waar IT-diensten altijd voor waarschuwen. Paniek bij de gebruiker: is mijn mailbox gekraakt?
Het kwalijke van de panne is bovendien dat er geen omweg was om aan de mail te komen. Ook de webmail, die in de meeste omstandigheden als reserve kan dienen, werkte niet. Een gebruiker kreeg op de webmail bij het inloggen een melding “Login / paswoord is ongeldig”, terwijl er eigenlijk een probleem was met de dienst van Skynet zelf. Ook in de loop van de dag werd die foutmelding niet aangepast, evenmin kwam op het loginscherm een melding van de problemen.

Een dag zonder mail
Zo’n langdurige storing van het e-mail verkeer kan voor bedrijven kwalijke gevolgen hebben. Bestellingen komen niet binnen. Een broodjeszaak die bestellingen per e-mail binnenkrijgt, kan zo de dagomzet aan zijn neus voorbij zien gaan. Maar ook heel wat automatische systemen gebruiken e-mail, voor bevestigingen, klachten, pdf-documenten enz.
De technici konden niet zeggen wanneer de dienst terug zou werken. Er viel af te leiden dat de mailboxen overgezet moesten worden naar een andere server, en afhankelijk waar je in de rij zit met je adres, het sneller zou gaan of langer zou duren. Op die plaats in de rij hadden de operatoren aan de telefoon geen zicht. Ze konden geen informatie geven over hoe je kon te weten komen of de mail verondersteld werd terug in orde te zijn. “U kan ons altijd eens terugbellen, zo om het uur krijgen we zelf een update”.

Weinig en onvolkomen alternatief

Niet alle e-mail adressen werden getroffen, ook niet binnen één bedrijf, klant of domeinnaam. Getroffen gebruikers die tot de technische dienst konden doordringen, en die vroegen om minstens een tijdelijke omleiding te krijgen, konden hun mail laten toekomen op een ander e-mail adres van het bedrijf, bv bij een collega. Dat wordt “forwarding” genoemd, en de klant werd daarbij verondersteld die dan zelf terug af te zetten in een beheerpaneel via de website. Alleen kon niemand zeggen wanneer.
Die “forwarding” werkte maar vanaf het moment ze ingesteld werd, en dus voor nieuwe mails. Wie op een dringende mail zat te wachten die daarvoor verstuurd werd, kon niet geholpen worden.
Bovendien heeft de forwarding een groot nadeel: de originele mails worden doorgestuurd, en zullen dus – ook na herstel van de dienst – nooit meer toekomen bij de oorspronkelijke bestemmeling.
Bovendien worden de mails onmiddellijk gewist bij bezorging op het doorstuuradres. Dat betekent dat wie zijn mail op twee toestellen leest; bv smartphone en pc, of vaste pc en laptop, enz, ze nog maar op 1 toestel kan binnenhalen.
Het ontbreken van informatie op de zelfverklaarde “Webmail Skynet.be is de populairste portaalsite in België” is schrijnend. Gebruikers die een account hebben op de “community” site, konden daar wel ontdekken dat er minstens verschillende andere klanten waren die problemen hadden. Doordat deze berichten achter een login verstopt zaten, hebben ze weinig kans om in Google op te duiken. En wie op dat moment zelf een login wil maken op de community site, moet die aanvragen en krijgt een bevestiging… per e-mail!

Meer morgen in WebGang op Radio Centraal donderdag 28 juni van 18-19u.


Tekst mag overgenomen worden mits vermelding van webgang.radiocentraal.be.

Updates … Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Onterechte huiszoeking * ACTA-democratie * Tablets * Derde waarschuwing * Microsoft koopt weer Linux

i-nieuws 6 na 6 ** June 28th, 2012 by wim.webgang **

Nieuws voor 28-6

Onterechte huiszoeking

In Nieuw Zeeland heeft het hoogste gerechtshof beslist dat de huiszoekingsbevelen die gebruikt werden bij de inval bij de oprichter van “Megaupload”, “Kim Dotcom” niet geldig waren. De bevelen waren te algemeen opgesteld, er werd niet juist vermeld over welke gezochte voorwerpen het ging.
Daardoor worden de huiszoekingen illegaal en het in beslag nemen van materiaal ook. Kopies van zijn harde schijven werden door Amerikaanse agenten naar de VS gesmokkeld.
De beschuldigingen waren witwassen en copyright overtredingen, maar ook daar was het niet duidelijk of het over overtredingen in Nieuw Zeeland ging, of in de VS.


ACTA-democratie

Karel De Gucht is ering geslaagd om tot in de VS wenkbrouwen te doen fronsen over ACTA. Hij heeft doodleuk verklaard van geen rekening te zullen houden met een afwijzing van ACTA door het parlement. Hij zal het opnieuw indienen en ondertussen gewoon voortdoen.

Bovendien houdt hij ook rekening met een negatief advies van het Europees Hof voor Justitie, en zegt dat dat wel aangepakt -versta omzeild- zal worden als het zich voordoet. De hele procedure heeft even tijd gewonnen als het ware.

Als het parlement tegenstemt voorziet hij een paar “verduidelijkingen”, maar eigenlijk kan hij aan het verdrag zelf niets meer wijzigen natuurlijk, want dat is al door verschillende partijen ondertekend.

Op Techdirt meer daarover:

http://www.techdirt.com/articles/20120625/12333619468/eu-commissioner-reveals-he-will-simply-ignore-any-rejection-acta-european-parliament-next-week.shtml


Tablets

Bill Gates geeft toe dat tablets niet zo heel belangrijk zullen zijn in het onderwijs; ze zijn te veel gericht op opnemen en te weinig op zelf creatief zijn of bijdragen leveren, als is het maar omdat een toetsenbord ontbreekt.

De beste kanshebbens zijn dus de mobiele apparaten met toetsenbord, en daar zijn de netbooks de goedkoopste en veelzijdigste apparaten. En dat is nu net wat het “One Laptop Per Child” ook als uitgangspunt nam. De strijd op de netbook is dus nog niet gestreden, zeker niet nu nog steeds netbooks opduiken met op een of andere manier Linux erop; bv in dual boot, dikwijls de Linux als snel “online” syteem, met beperkte software geïnstalleerd.

Derde waarschuwing

In het kader van de ACTA overeenkomst hadden we het nog over de “three strikes and out” regel, die uiteindelijk uit ACTA werd gehaald. Maar in het VK wordt de regel nu wel ingevoerd. De details erover zijn nu gepubliceerd:

http://stakeholders.ofcom.org.uk/binaries/consultations/online-notice/summary/notice.pdf

Microsoft koopt weer Linux

Microsoft zou Yammer gekocht hebben (zie artikel krant). Waarom interesseert ons dat?
Yammer is een soort twitter voor projectwerkers; en dat kan via internet, of ook bedoeld zijn voor het up to date houden van collega’s op het werk zelf. In die omstandigheden zal een bedrijf dan bij Yammer een soort huur betalen; ze krijgen de mogelijkheden de accounts te beheren, het syteem van bedrijfslogo’s te voorzien en dergelijke, en dat bv voor 5 dollar per gebruiker per maand. Zelf noemen ze het “your company’s private social network”.


Hardened Operating System

Yammer runs on hardened Linux servers. Externally exposed critical patches are addressed within 24 hours.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Actie tegen ACTA

Uitzending do 18:00 ** June 21st, 2012 by wim.webgang **

Marthe schrijft:
Vandaag ben ik er,
en breng ik het materiaal van acta mee,
(zie archive.org/details/ActaDemonstration-1706-Brussels)
aan het woord

http://edri.org/
http://www.nurpa.be/
http://www.pirateparty.be
http://www.datapanik.org/
https://wiki.vrijschrift.org/
http://muchdifferent.com

+ occyupy antwerpe, occupy charleroi

Ook al onderwerp in ons nieuws: Karel De Gucht, en hier in een debat bij BBC .

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Oracle copyrights tegen Google * Pirate Bay blokkage * Idioten-Tax * Negatief ACTA advies

i-nieuws 6 na 6 ** June 21st, 2012 by wim.webgang **

Negatief ACTA advies

Het europees parlement heeft het advies gekregen de omstreden ACTA handelsovereenkomst met de VS en andere landen niet goed te keuren. Het advies komt van het Europese Trade Comité. Normaal moet de wet op 3 juli gestemd worden. ACTA of Anti-Counterfeiting Trade Agreement bevat vergaande maatregelen tegen namaakprodukten, maar de maatregelen gaan voorbij aan de rechten op privacy van Europese burgers. Burgerrechtenorganisaties hadden massaal geprotesteert tegen ACTA. Internetproviders zouden op vraag van copyrighthouders bv de identiteit van gebruikers moeten geven, zonder tussenkomst van het gerecht. Bovendien zou het gevolg zijn dat er massaal internetverkeer van onschuldigen zou in het oog gehouden worden op zoek naar overtreders.

Het ACTA verdrag zou gesloten worden tussen de Europese Unie, Australie, Canada, Japan, Zuid-Korea, Mexico, Marokko, NieuwZeeland, Singapore, Zwitserland en de VS. De Europese commissie tekende echter al in januari, maar dat moet bekrachtigd worden door het parlement, en die kans wordt nu kleiner.

Idioten-Tax

De computerkrakersgroep Rex Mundi had geprobeerd AmeriCash Advance te chanteren: ze zouden een losgeld moeten krijgen van enkele tienduizenden dollar, of ze zouden de gegevens publiceren die ze te pakken hadden gekregen bij hun wandeling door het computersysteem van de bank. De bank heeft blijkbaar niet betaald, want van duizenden klanten werden loongegevens gepubliceerd. De gegevens bevatten de naam, e-mail adres, de namen van hun banken, en de laatste vier cijfers van hun social security nummer.

Pirate Bay blokkage

British Telecom vervoegt nu de censuur tegen de Pirate Bay. Ze hebben opdracht gekregen van de rechtbank om de toegang tot de servers van de Pirate bay te blokkeren. Op internet circuleren al alternatieve IP-adressen om die toch te kunnen bereiken.

Oracle copyrights tegen Google

Er is een uitspraak in de rechtszaak van Oracle tegen Google, die ging over het overtreden van copyrights: Oracle heeft geen gelijk gekregen en Google moet niets betalen aan Oracle. Integendeel, ze hebben nu zelfs de kans om een schadeclaim in te dienen voor de kosten die ze hadden door de onterechte zaak.

Oracle kondigde al aan in beroep te gaan.

De zaak werd opgestart in 2010, en is gebaseerd op Java. Oracle kocht Sun en kreeg zo Java in handen. In het Android platform wordt een afgeleide van Java gebruikt, en Oracle dacht daar zijn patenten op te kunnen laten gelden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Ik kwam, ik zag, en ik nam een aperitief

Uitzending do 18:00 ** June 14th, 2012 by wim.webgang **

MK802 mini-Linux-pc reep
mini pc-on a stick Een pc ter grootte van een aansteker die Linux draait, voor minder dan 70 euro?
Je moet al zoeken tussen de verpakking en de adapters en kabels om het kleinood te vinden:
Meer: aankondiging in mei en uitleg op engadget, meer geek-hier en eerste indruk op liliputing.
Het bordje zou van Chinese makelij zijn, met een Allwinner A10 ARM CPU, en heeft twee usb-aansluitingen en een mini-sd slot. Het beeldscherm wordt aangesloten op de HDMI-aansluiting, stroom neemt hij via usb. De mini-pc draait Android, en ook andere Linux distributie(s), alvast toch “Ubuntu”.
Hier wat filmpjes (uitleg in Chiengels) over de stick zelf en aansluiten en gebruik op cnx-soft, waar ze ook al over een opvolger spreken.

Comcast zegt foert

De Amerikaanse provider, die het beu is een eindeloze reeks klachten voor piraterij te moeten ondergaan van de entertainment industrie, gaat niet meer in op vragen voor informatie over het internetverkeer, tot grote woede van die strijders tegen de piraterij.
Comcast vraagt de rechtbank nu die vragen tot informatie te verwerpen. Ze hebben daar een aantal argumenten voor:
1) Veel van de informatie gaat over gebruikers die buiten het gebied wonen waar de rechtbank bevoegd is.
2) De aanklagers hebben niet het recht om zoveel klachten te bundelen omdat het over verschillende internetgebruikers gaat.
3) ze beschuldigen de amusementsindustrie van copyrightwetgeving te gebruiken als chantagemiddel, om zoveel mogelijk geld te verdienen aan geschrokken gebruikers die een minnelijke schikking betalen, een zakenmodel waar onterecht justitie voor wordt ingezet.

We luisteren naar een stukje uit de argumentatie van de advokaat van de muziekindustrie in een proces in de VS: zie recordingindustryvspeople.blogspot.com/2012/06/audio-of-capitol-v-thomas-argument.html.

Muziek:
- Uncle Handy – (logoTomo)
- Veni Vidi Vici (nuttyproducer)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

OpenSuse vertraagd * Ubuntu op A10 * Uitlevering dichterbij * OpenBSD fork * Telefoonadvertenties * Kogel met handtekening * Browserkorting

i-nieuws 6 na 6 ** June 14th, 2012 by wim.webgang **

Oude browser kost geld

Kogan, een Australische online winkel, wil zijn klanten stimuleren om met recente browsers te surfen op hun onlineshop. Ze geven kortingen voor iedereen die met een browser surft die nieuwer is dan Internet Explorer 7; wie nog met een oude browser surft betaalt zo’n 6,8 procent meer.
Volgens het management kost het aanpassen van de huidige sites aan oude browsers handenvol geld. Dus moeten de klanten met oude browsers daar ook maar voor betalen.

Kogel met handtekening

In de VS is de politie op zoek naar een middel om misdrijven waarbij vuurwapens gebruikt zijn, beter op te kunnen lossen. Ideaal zou zijn dat elke kogel een serienummer had, maar zover willen ze nog niet gaan. Een idee dat ze wel aan het uitwerken zijn, is een unieke code op de pin van vuurwapens te verplichten. Helaas blijkt ooit iemand een patent genomen te hebben op zo’n technologie. In Californie is in 2007 dus een voorwaardelijke wet gemaakt, die zegt dat als de patentproblemen opgelost zijn, het gebruik van die unieke kode op de pin van alle nieuwe vuurwapens verplicht wordt in CA.
De afdruk van de pin is echter niet op de kogel terug te vinden. De pin slaat op de achterkant van de huls, en daardoor ontsteekt het kruit en vliegt de kogel vooraan van de huls, die meestal uitgeworpen wordt. Voor de politie toont het dus enkel het verband aan tussen een vuurwapen en een gevonden huls. Bovendien is het gemakkelijk om de code op de pin onleesbaar te maken als je slechte bedoelingen hebt met het wapen.


Telefoonadvertenties

Skype gaat gebruikers zonder abonnement een “rijkere gebruikerservaring aanbieden”. Ze worden getrakteerd op advertenties die tijdens het gesprek op het scherm komen, op dezelfde grootte als het beeld van de correspondent. Voor de keuze van de aan te bieden advertenties wordt natuurlijk gebruikgemaakt van de profielen van de twee bellers. Skype hoopt dat door het zien van beelden, de onderwerpen of produkten in de conversatie binnensluipen. Skype werd bekend voor het gratis bellen over internet, en werd als bedrijf overgenomen door Microsoft.


OpenBSD fork

Bitrig is de naam van een afsplitsing van OpenBSD, die bedoeld is om mee te kunnen experimenteren. Er zal gezocht worden naar licenties die zo veel mogelijk commerciele toepassing mogelijk maakt, dus eerder naar bsd-achtige licenties dan GNU/GPL licenties.

Uitlevering dichterbij

Julian Assange heeft van zijn advokaat te horen gekregen dat de vraag om heropening van zijn zaak bij het Hooggerechtshof in het Verenigd Koninkrijk verworpen is. Daarmee wordt de vroegere beslissing bevestigd, en dat betekent dat Assange kan uitgeleverd worden, wat de volgende dagen zou kunnen uitgevoerd worden. Het enige wat dat nog kan tegenhouden zou het Europees hof voor de mensenrechten kunnen zijn, als hij zich daartoe wendt.
De vraag om uitlevering gaat niet eens over een officiële beschuldiging, alleen over een oproep tot ondervraging. Assange vreest dat de echte achtergrond zijn rol is in Wikileaks, en dat hij in het ergste geval zelfs kan uitgeleverd worden aan de VS, een land dat nog steeds de doodstraf hanteert.

Ubuntu op A10

Ontwikkelaars zouden Ubuntu aangepast hebben om te draaien op een computer gebaseerd op een ARM processor; de MK802 mini pc. In de softwareverzameling van Ubuntu was al veel ARM-vriendelijke code aanwezig, en daardoor kan nu een Ubuntu en LUbuntu gedraaid worden op de mini. (slashdot effect).

Dat er Linux op de mini-computer van 74 dollar draait is niet nieuw. De mini-pc, ongeveer de grootte van een aansteker, kwam vroeger al uit in een Android versie.
Hier kan je een filmpje zien met Ubuntu 10.04:

http://www.engadget.com/2012/06/09/linux-lands-on-mk802-mini-pc/

OpenSuse vertraagd

Opensuse ondertussen heeft de uitgave van 12.2 uitgesteld. Ze hebben blijkbaar een probleem met het strakke ritme van nieuwe versies uitbrengen. Een van de mogelijke oplossingen is overschakelen van een halfjaarlijkse naar een jaarlijkse cyclus, of er gewoon geen vast tijdkader meer opplakken en opensuse uitbrengen als een versie klaar is.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Open data in Belgie be.stat

Uitzending do 18:00 ** June 7th, 2012 by wim.webgang **

- enkele fragmenten van voorbije winterse FOSDEM editie.

- open data in Belgie: site van de statistiek en andere overheidsinstellingen: http://data.gov.be/nl/datasets

http://www.openbelgium.be/

Nee, Belgie heeft geen “.stat” top level domeinnaam, maar wel het principe van statistische data beschikbaar te maken:

http://economie.fgov.be/nl/statistieken/cijfers/

be.STAT is de naam van de nieuwe dynamische toepassing waarmee u rechtstreeks bevragingen kunt doen in ons datawarehouse.

De overheid laat ontwikkelaars toe eigen programma’s te schrijven om met de data aan de slag te gaan; misschien zelfs een “app”.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Megaupload per post * Microsoft Linux

i-nieuws 6 na 6 ** June 7th, 2012 by wim.webgang **

Megaupload per post

Het FBI, dat bezig was de zaak “Megaupload” te onderzoeken, werkte daarvoor samen met de politie van NieuwZeeland. Drie verdachten, waaronder Kim “Dotcom” werden daar opgepakt. Het FBI wist tijdelijk de hand te leggen op zijn harde schijven, die ze kopieerden op lege harde schijven. Ze smokkelden die illegale kopies van het bewijsmateriaal op originele manier buiten: ze stuurden kopies stuurden ze als pakketje naar Amerika. De verdediging van de beklaagde gebruikte dat onmiddellijk als onregelmatigheid; er werd namelijk bewijsmateriaal ontvreemd uit het onderzoek.
De openbare aanklager legde echter uit dat de originele schijven nooit het land verlaten hadden, en dat de regel niet geldt voor een kopie van data.
De megaupload site werd voorgesteld als een dienst om bestanden online te bewaren, maar volgens de beschuldiging hebben de “zaakvoerders” bewust geld verdiend op kap van de auteurs en hun rechten, omdat veel auteursrechtelijk beschermd werk werd uitgewisseld langs het platform.
Maar de dienst had ook een groot aantal eerlijke gebruikers, die er hun eigen data op kopieerden, of zelfs hun originelen online bewaarden. Die zijn met het sluiten van Megaupload plots al hun data kwijtgeraakt. De MPAA (de lobby-organisatie van de filmindustrie) heeft al gezegd dat gebruikers hun bestanden kunnen terugkrijgen, zolang het niet over illegale kopies gaat.

Microsoft Linux

Microsoft heeft een manier gevonden om geld te verdienen aan Linux die beter overkomt dan het voeren van processen wegens zogezegde copyright overtredingen. Ze bieden nu op hun online platform virtuele Linuxen te huur aan, m.a.w. Linux as a service. Je zou kunnen kiezen tussen Opensuse, CentOS en Ubuntu. Het is misschien verrassend dat Microsoft nu Linux aanbiedt, maar Linux in the Cloud aanbieden is zeker niet nieuw, bv Amazon Web Services doet dat ook, en bestaat al sinds 2006.

Lift ^ | Lift v | Comments Off