Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

radiolab

Uitzending do 18:00 ** October 28th, 2021 by wim.webgang **

Presentatie Silvia en Wim.

De beste nooit gelezen 350 blz

Version Control with Subversion
For Subversion 1.4
(Compiled from r2866)

(W: gelukkig nooit gelezen omdat ik ondertussen git ben beginnen gebruiken).

Dit is de documentatie van een project, een voorbeeld: de documentatie van subversion van 2004 : een goede 350 blz.
Silvia vindt er toch interessante quotes in, zelfs filosofische…

RTFM
En verder algemene bedenkingen over documentatie, dikwijls één van de zwakke puntjes van open source/free software projecten (maar ook van andere software).

POS
Point of Sale, kassa en/of betaalterminals; en het is niet de eerste keer dat die in het vizier komen van hackers. Dikwijls draaien ze op een of andere (oude) versie van een populair besturingssysteem dat ook op gewone pc’s voorgeïnstalleerd te vinden is, en dat dus even populair is wat aanvallen betreft…

FAQ of NAQ?
Eén van de vormen van documentatie is dikwijls een “Frequently Asked Questions” lijst van vragen en antwoorden. Helaas zijn het dikwijls vragen die nooit gesteld werden, maar een gemakzuchtig in elkaar gedraaid lijstje van “Gemakkelijk te verzinnen en te beantwoorden vragen”.

cPanel
Een hele goede valse mail die zegt dat je mailbox vol is en vraagt ergens te klikken en waarschijnlijk je account gegevens in te vullen …

Een hele goede valse mail

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Geen vrede

i-nieuws 6 na 6 ** October 28th, 2021 by wim.webgang **

De Amerikaanse Federale politie viel binnen bij PAX in Florida in de VS. Het bedrijf heeft zijn hoofdzetel in Shenzhen in China, en verkoopt in de VS zogenaamde “Point of Sale” systemen. Dat zijn de computer-kassa’s die gebruikt worden in grootwarenhuizen over de hele wereld, en soms zelfs als betaalterminals. Bij deze laatste bleek de bron van het probleem te zitten. De uitbater van betaalterminals ontdekte dat er eigenaardig verkeer over het netwerk ging, dat afkomstig was van hun betaalterminals. Malware dus, en bedrijven in de VS en Verenigd Koninkrijk zouden getroffen zijn.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

GPL overtredingen, Covid grafiek

WebGang blog ** October 27th, 2021 by wim.webgang **

Vizio ziet de GPL niet…

https://sfconservancy.org/copyleft-compliance/vizio.html



Grafieken: Covid19DataBe-app/Webgang

Lift ^ | Lift v | Comments Off

VScode-Bom onder de Pi

Uitzending do 18:00 ** October 21st, 2021 by wim.webgang **

We hebben blijkbaar begin dit jaar dit bommetje onder het Raspbarry Pi systeem gemist…
Eén bommetje is de beschikbaarheid: ook de Pi’s hebben te lijden onder de tekorten op de markt van computertoebehoren. Met als gevolg dat sommige Pi’s niet te vinden zullen zijn, sommige in prijs zullen stijgen, en een model dat uit dienst was gezet terug zal gemaakt worden om mee de tekorten op te vangen bij geïntegreerde apparaten.
https://www.raspberrypi.com/news/supply-chain-shortages-and-our-first-ever-price-increase/

MS-Bommetje onder Raspberry Pi
Een ander bommetje: Inderdaad, een stille Microsoft-trojan drong binnen in het systeem van de Raspberry Pi, met de theoretische mogelijkheid voor MS om eender welke code naar het systeem te duwen…

Micro-wie?
Het lijkt al begin dit jaar te zijn geweest, dat er melding kwam van een update aan Raspberry Pi OS, waarin een toegevoegd Microsoft repository gedetecteerd werden. Dat betekent dat bij elke “apt-get update” die een gebruiker doet, Microsoft een “ping” krijgt en het ip adres kan registreren.
En er waren Microsoft keys toegevoegd. Dat betekent dat Microsoft een sleutel krijgt om updates naar de Pi te sturen. Reddit vermeldt het op 3 februari 2021, en legt uit wat er gebeurt:
Om een bepaalde programmeeromgeving voor de Pi te voorzien, die aangeleverd (en onderhouden) wordt door Microsoft, wordt de software verzameling of repository van Microsoft toegevoegd. Eigenaardig genoeg gebeurt dat nogal in ruime vorm: die programmeeromgeving draait op de desktop, maar de Microsoft repository wordt toegevoegd in alle Raspberry Pi systemen, ook de servers zonder beeldscherm (headless). Bovendien gebeurt de installatie van die Microsoft toegang in een “post-install script”, iets waar je dat soort ingrijpende veranderingen niet zou verwachten.

VScode?
Het pakket raspberryp-sys-mods (zie github) versie 20210125 is de oorzaak; daarbij worden in post-install de bestanden vscode.list en microsoft.pgp geïnstalleerd. Die raspberrypi-sys-mods komt van de Raspberry Pi Foundation softwareverzameling.
In Debian Linux kan je altijd een beschrijving van een pakket opvragen met apt show, maar vreemd genoeg werkte dat commando niet voor
apt show raspberrypi-sys-mods.
De auteur van het pakket is Serge Schneider, iemand met een e-mail adres met domeinnaam “raspberrypi.com” (waar wij eerder raspberrypi.org zouden verwachten..?), en die heeft ondertussen de beschrijving wel in orde gemaakt, enkele weken nadat die code bij de gebruikers terechtkwam.
Dus nu vermeldt die:

Package: raspberrypi-sys-mods
Version: 20210310
Priority: optional
Section: admin
Maintainer: Serge Schneider
Installed-Size: 75,8 kB
Depends: libcap2-bin, systemd (>= 230), gettext-base
Recommends: rfkill, rpi-eeprom
Homepage: https://github.com/RPi-Distro/raspberrypi-sys-mods
Download-Size: 11,8 kB
APT-Manual-Installed: yes
APT-Sources: http://archive.raspberrypi.org/debian buster/main armhf Packages
Description: System tweaks for the Raspberry Pi
Various modifications to improve the performance or user experience.

Ik vrees dat die beschrijving (laatste lijn/en) niet de vereiste duidelijkheid geven over de aard van deze code.

In de forums op de Raspberry Pi website ontstond een discussie, die al snel door de beheerders van het forum werd geblokkeerd.

Sommige gebruikers gingen manueel aan de slag om de Microsoft repository er uit te halen, maar zagen dat die bij een update telkens terugkwam.
Sommige gebruikers veranderden van de raspbian naar een gewoon debian systeem en repositories.

Teruggedraaid
En even later werd er een aanpassing gedaan waarbij die Microsoft repositories en keys verwijderd werden: https://github.com/RPi-Distro/raspberrypi-sys-mods/blob/master/debian/changelog.
Officiëel omdat ze niet meer nodig waren:

raspberrypi-sys-mods (20210310) buster; urgency=medium
* Remove Microsoft repo, since it is no longer required

Uiteindelijk heeft de toestand niet lang geduurd: van 25 januari tot ergens in maart.

Wie oudere systemen draait die niet werden geüpdate, kan eraan ontsnapt zijn.
Als ik naar een paar systemen kijk cat /etc/os-release:
Raspbian 10 buster (op een Raspberry Pi 400):
cat /etc/apt/sources.list: heeft geen MS
Maar in ls -lFA /etc/apt/trusted.gpg.d/ vind je wel:

26 mei 22:37 microsoft.gpg size:0

Die blijkt leeg te zijn (waarschijnlijk de aanpassing van maart).

In Home Assistant OS heb ik het niet teruggevonden (een sd card op een pi doorzoeken kan wel even duren…).

VS code
VScode staat voor Visual Studio Code, een (kind/beginners)vriendelijke programmeeromgeving van Microsoft, die ze waarschijnlijk uitgebracht hebben om de creatieve gebruikers van het Raspberry Pi platform in de richting van hun programmeeromgeving Visual Studio te krijgen.
Om een beetje in de sfeer van de Raspberry Pi en Linux te passen, is vscode een soort open source programma, onder de MIT licentie uitgebracht (dus niet de GPL!). Maar de software die ze aanbieden om te downloaden is niet vlcode maar het “Visual Studio Code” product, en dat staat onder een andere licentie, namelijk: https://code.visualstudio.com/license
Daarin kan je interessante titels lezen onder “Data”, nl: “Data Collection” en “Processing of Personal Data”
Het is duidelijk: MS verzamelt via VScode ook informatie van de gebruiker en stuurt die naar Microsoft, iets wat telemetrie genoemd wordt.

Wie achterdochtig genoeg is kan het waarschijnlijk ook wel zonder VS code stellen,
Wie om een of andere reden deze software wel nodig heeft, kan gebruik maken van een versie die door onafhankelijke programmeurs is ter beschikking gesteld, en waaruit alle banden met Microsoft zijn verwijderd. Die programmeurs nemen de code die onder de MIT licentie gemaakt wordt op open source platform github, en gaan daar zelf een “product” van maken, een bruikbaar programma dus, zonder Microsoft spyware en logo’s.
Je kan die vinden op https://vscodium.com.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Tabs of geen tabs? * Argentijnse ID

i-nieuws 6 na 6 ** October 21st, 2021 by wim.webgang **

Tabs of geen tabs?

Er was publieke onrust onder de Apple gebruikers over de tabs in de Sofari browser van Apple in OS-X. Vanaf versie 15 zouden de tabs zo goed als verdwijnen, en werd een heel nieuw uitzicht van Safari ingevoerd, dat veel gebruikers ontwrichtte. De achtergrond van de webpagina loopt door in de tabs, die dus zo’n beetje verdwijnen. De hele zone is niet meer duidelijk afgelijnd van de inhoud van de pagina. En de tabs worden gecombineerd met de url-bar om plaats te winnen op het scherm, waardoor die url ook onleesbaar wordt. De kritiek ging vooral over twee aspecten:
- Tabs doen verdwijnen op deze manier zegt vooral iets over de persoon die dat besliste, met name dat die geen tabs gebruikte. Maar dus ook niet weet hoe hard ze gemist worden.
- Het systeem van tabs werd binnen OS-X op veel plaatsen gebruikt, en het was dus een vertrouwde manier van werken, die nu op één plaats wordt weggehaald. Dat maakt het systeem minder samenhangend (juist één van de belangrijkste kenmerken van Mac software), en zou kunnen aangeven dat ze op andere plaatsen ook gaan verdwijnen en dat gebruikers zich ongemakkelijk gaan voelen.
Apple kwam blijkbaar tot de conclusie dat die kritiek terecht was, want in hun volgende systeemversie, “Monterey”, zouden de veranderingen teruggeschroefd worden.


(OS-X “Monterey” zou volgende week officiëel uitkomen. In de afleveringen van de originele Zorro was Monterey een regelmatig voorkomend stadje).
Trouwens ook de Mozilla foundation deed een onnozele verandering aan de Tabs in Firefox, die wat afgronder (mac-achtiger?) gemaakt zijn, en daardoor net meer plaats innemen, maar ze zijn wel duidelijk van elkaar te onderscheiden.

Argentijnse ID

De databank van de Argentijnse identiteitskaarten is gekraakt. De computerinbreker wist zich toegang te verschaffen tot de RENAPER databank in netwerk van Binnenlandse zaken, en kon alle gegevens die gebruikt worden voor de identiteitskaarten kopiëren. Die databank, RENAPER, bevat waarschijnlijk de gegevens van de hele bevolking van Argentinië, zo’n 45 miljoen mensen.
En de inbreker stak die gegevens niet in zijn diepvriezer, integendeel, ze werden online aangeboden voor grof geld. Vooral de gegevens van bekende Bekende Argentijnen lijken gegeerd; er zijn al gegevens online verschenen van meer dan veertig beroemdheden, waaronder bekende profvoetballers.
Op 13 oktober gaf de minister van binnenlandse zaken van Argentinië toe dat zijn beveiligingsteam had vastgesteld dat er via een VPN account vanuit het ministerie van gezondheid was toegang gemaakt tot het RENAPER systeem. Maar de minister had ook goed nieuws: er was geen data gelekt of aangetast. Ondertussen deelde de computerinbreker verder gegevens uit de databank, zelfs met journalisten.

Beveiligingslekken bij de Argentijnse overheid lijken een tweejaarlijks newsevent te worden. Ook in 2019 en in 2017 lekten er al persoonlijke gegevens van vooraanstaande personen.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Unipi dilemma

WebGang blog ** October 15th, 2021 by wim.webgang **

Jumpers
Hardware configuratie gebeurt op twee plaatsen met “jumpers” of bruggetjes om een verbinding te leggen. Op mijn bord is J1 standaard verbonden, de andere 5 staan open. Die jumper 2 tot 5 dienen ingesteld te worden als er nog aan andere voeding is voor aangesloten apparaten op de inputs. Standaard worden die van binnenuit bediend met 12V. Als dat veranderd wordt moeten de jumpers in de juiste volgorde aangepast worden.

Voeding
Het Unipi bord heeft een eigen stroom-aansluiting, wat handig is omdat je alleen het bord kan voeden en de Raspberry Pi die er op geprikt zit, mee van die voeding kan laten gebruikmaken, zodat je niet twee adapters moet aansluiten. Het bruggetje naast de voedingsaansluiting op het Unipi bord moet dan op zijn plaats zitten; dan wordt de spanning doorgegeven (via de GPIO pinnen vermoed ik).
Maar zelfs met een voeding van 5 V 2A krijg ik een melding van low voltage op het scherm bij het Raspberry Pi besturingssysteem gewoon bij het opstarten, zonder (intensief) gebruik. Officieel hebben ze samen 2.5 A nodig … de UniPi kan maar 750mA leveren aan de Raspberry Pi. Op de 12 volt uit (oranje) mag je maximaal 200ma gebruiken.

Ik ga de voeding dus splitsen: een Pi voeding voor de Raspberry Pi, en de 5 volt voeding voor het Unipi bord.
Er wordt nergens gesproken over een volgorde van voeding inschakelen.
Bij het inschakelen van de stroom van het bord zie ik nergens reaktie, ik had minstens ergens een brandende led verwacht…

Software
Het zal er dus op aankomen de juiste software-laag te vinden. Er is van de leverancier zowel bedrjifseigen- (proprieatary) als open source software beschikbaar.
Die laatste is te downloaden van GitHub en heet EVOK – The UniPi API; eigenlijk een softwarelaagje dat het mogelijk maakt om vanuit je eigen programma’s de UniPi aan te spreken.
EVOK wordt beschreven als de Web-services API voor een aantal van hun apparaten van dezelfde familie als de UniPi (maar nog wat professioneler uitziend – en duurder).

Maar dus ook RESTful WebForms API, RESTful JSON API, Bulk request JSON API, WebSocket API, SOAP API, JSON-RPC API, webhook notifications.

Ik heb EVOK afgehaald, maar vind niet onmiddellijk een manier om die te integreren in mijn Home Assistant.

Raspbian

Vanuit welk systeem je moet vertrekken is niet altijd even duidelijk;
Op de EVOK documentatie pagina’s zeggen ze:

In order to install EVOK on Neuron you will need an SD card with a standard Raspbian Jessie or Raspbian Stretch image. It is also necessary to enable SSH on the image by creating an empty file named “ssh” in the boot partition of your SD card

Hier op Github vind ik een andere/duidelijke richtlijn: Home Assistant supports various installation methods. EVOK requires raspbian, m.a.w. hoewel er verschillende manieren zijn om Home Assistant te installeren, is het voor EVOK nodig om te beginnen vanuit Raspbian. https://www.raspbian.org/

Ik gooi de bestaande Home Assistant OS dan maar weg en begin opnieuw… En ik hoop dat Raspberry Pi OS dan ook meetelt (opvolger van Raspbian)
Bv :

Raspberry Pi OS Lite
Release date: May 7th 2021
Kernel version: 5.10

Die geeft:
2021-05-07-raspios-buster-armhf-lite.zip
Uitgepakt met unzip 2021-05-07-raspios-buster-armhf-lite.zip
2021-05-07-raspios-buster-armhf-lite.img.

(Mijn eerste keer die op SD kaart zette mislukte, dus haal het een tweede keer af om zeker te zijn. )

Met fdisk zonder de sd-kaart en met de sd kaart kan je uit vergelijking de drive halen:

fdisk -l

Schijf /dev/sda: 489,1 GiB, 525112713216 bytes, 1025610768 sectoren
Eenheid: sectoren van 1 * 512 = 512 bytes
Sectorgrootte (logisch/fysiek): 512 bytes / 512 bytes
In-/uitvoergrootte (minimaal/optimaal): 512 bytes / 512 bytes
Schijflabeltype: dos
Schijf-ID: 0x000246cf
...
Apparaat   Op.  Begin      Einde   Sectoren Grootte ID Type
/dev/sda1  *     2048     819199     817152    399M 83 Linux
/dev/sda2      819200 1025609727 1024790528  488,7G 8e Linux LVM
...
Apparaat       Op. Begin    Einde Sectoren Grootte ID Type
/dev/mmcblk0p1      8192 30716279 30708088   14,7G  c W95 FAT32 (LBA)

Image op SD kaart installeren; als je geen speciale (desktop) tool wil gebruiken gaat het ook gemakkelijk met “dd”:

Probook2A:/home/naam/ISO # dd bs=1M if=2021-05-07-raspios-buster-armhf-lite.img of=/dev/mmcblk0p1

Er komt pas feedback als hij klaar is (of als er een fout is):

1788+0 records gelezen
1788+0 records geschreven
1874853888 bytes (1,9 GB, 1,7 GiB) copied, 279,734 s, 6,7 MB/s

Deze SD kaart gebruiken om de Raspberry Pi mee te starten.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Commodore 65 (C65)

Uitzending do 18:00 ** October 14th, 2021 by wim.webgang **

C64 zeker?
We horen een stukje uit de Retro Hour, een gaming podcast (https://theretrohour.com/commodore-65-mega-65-ep273/).

Commodore 64 nostalgie vertaalt zich in een “coole hack”: de Commodore 65 -onbekende maar niet onbeminde opvolger van de 64- wordt nagebouwd met huidige middelen.
Ze noemen hem blijkbaar “mega-65″, en hij is gemaakt met een soort software-processor, die volgens de podcast mogelijk ook voor Atari “emulatie” -maar dat is het niet echt- kan ingezet worden. Of zou kunnen?
Hier meer over die nieuwe C65 compatibele :https://mega65.org/

Meer dan 600 euro? Wat als je er een Raspberry Pi 400 van nog geen 100 euro naast zet?

Muziek
18:08 Julien Cuypers – The Meaning Of Expression
18:29 Julien Cuypers – Black Hole CUTmidOUT
18:42 Julien Cuypers – Parralel Universe
18:47 Cyber Wuruhi – Imaginary Lagoon
19:03 Animadvert – america

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Waarschuwing * Commodore 65 * Gamen op een destroyer * Verwonderd gezicht * Twitch volledig gelekt * Bekend gezicht in Europees parlement

i-nieuws 6 na 6 ** October 14th, 2021 by wim.webgang **

Waarschuwing

Een van de irritante verschijnselen op internet, vooral bij e-commerce, is de onbetrouwbaarheid van de beoordelingen.
Het ziet er uit als beoordelingen of besprekingen door andere klanten, maar gebruikers merken op allerlei platformen dat besprekingen nep zijn.
De Amerikaanse toezichthouder, FTC, heeft nu een waarschuwing verstuurd naar een aantal van die grote e-commerce sites.
De titel: onwettige praktijken in verband met het gebruik van aanbevelingen en getuigenissen.
De brief waarschuwt dat de bedrijven zich schuldig maken aan een boete van meer dan veertig dollar per overtreding.
Er staat expliciet in vermeld dat positieve besprekingen van klanten onwettig kunnen zijn als ze vervalst zijn, als ze bv niet van echte klanten komen.
Vroeger pakte de FTC ook al commerciële opleidingsinstellingen aan die allerlei rooskleurige voorspiegelingen deden over de kansen op werk en verdiensten na het volgen van een opleiding.

Commodore 65

Het lijkt wel een 1 april grap, en hij heeft ook nooit bestaan, maar er was sprake van de opvolger van de Commodore 64 in de vorm van een Commodore 65.
Rond 1990 zou die ontwikkeld zijn met kenmerken die beter waren dan de commodore 64: hij zou nl een 3,5 MGhz 8-bit processor, 128k ram, 1280×400 schermresolutie, en stereo geluid gekregen hebben.
Hij moest compatibel zijn met de C64, zodat alle software zou blijven werken. In 1991 werd de ontwikkeling stopgezet. Er werden wel tientallen prototypes gemaakt, en één daarvan werd onlangs op een Duitse website aangeboden voor vijfentwintigduizend euro.
Commodore heeft er nooit zoveel geld voor gekregen, ze gingen failliet in 1994. Commodore had ondertussen nog wel andere computers op de markt gebracht zoals de Amiga500, maar verloor de markt aan de opkomende pc en Apple computers.
Dus de C65 leek te verdwijnen in de plooien van de geschiedenis. Tot in 2014. Toen begon een Commodore64 fan, Paul Gardner-Stephen, te werken aan een C65.
Een echt werkende versie, gebouwd met nieuwere technologie. Hij werkte samen met het museum voor computerspeltechnologie “Museum for Electronic Games and Art”, en maakte een nieuwe C65.
Die is gebaseerd op een speciaal gemaakt moederbord, en met toetsenbord ingebouwd in een typische (commodore64 achtige) behuizing.
Die behuizing zit wat tussen de C64 en de Amiga in, heeft een bredere kast dan het toetsenbord, en heeft moderne technologie ingebouwd als SD kaart, ethernet en hdmi aansluiting voor een scherm.
Maar de originele cartridges en joy-sticks kunnen dus wel aangesloten worden. Hij zou op de markt komen voor ongeveer 650 euro.
Om de toekomst ervan te garanderen is hij volledig open source.
En de makers hebben al ideeën voor een volgend apparaat: een C65 in de vorm van een gsm.

https://mega65.org/

https://theretrohour.com/commodore-65-mega-65-ep273/

Gamen op een destroyer

Blijkbaar heeft de naam van het oorlogsschip van de Amerikaanse Navy iemand op een idee gebracht. De destroyer heet “Kidd”, of kind, en een hacker kaapte de officiële Facebook account van de USS Kid, en gebruikte die om het spelen van een computerspelletje op uit te zenden. Meer bepaald Age Of Empires. Als titel stond er boven: “Hahahaha”, en hij kon er zeker vier uur ongemoeid mee doorgaan.

Verwonderd gezicht

Twitch beleefde niet zijn beste week. Na al het vorig tumult werd er vrijdag ook nog eens op hun webserver geknoeid met de achtergronden. Gebruikers merkten dat de game directories een foto toonde van een verwonderd gezicht, van heel dichtbij. Dat blijkt het gezicht van Jeff Bezos te zijn, de baas van Amazon. Twitch is eigendom van Amazon.

Twitch volledig gelekt

Zowat alles wat Twitch digitaal had, is uitgelekt op het internet. Gegevens van hun gebruikers, de eigen programma’s die ze gebruiken, toegangen tot allerlei servers, kortom, de hele digitale kern van het bedrijf.
Ex-medewerkers getuigden vroeger al over de slordige werkwijze binnen Twitch; het moet vooruit gaan, en veiligheid is daaraan ondergeschikt.

Twitch begon als zelfstandig bedrijf, dat vooral games streamde. Het kwam in het zoeklicht van Google, maar werd weggekaapt door Amazon, dat het opkocht als tegenhanger voor youtube.

Bekend gezicht in Europees parlement

Het Europees parlement is niet opgezet met gezichtsherkenning in handen van overheden en andere bedrijven, en daarmee onderscheiden we ons misschien met andere delen van de wereld, waar het al “de facto” ingevoerd is.
Het heeft een resolutie daarover gestemd, die helaas niet bindend is.
En inderdaad zijn er in Europa al voorbeelden van gebruik van de technologie te vinden.

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2021-0232_EN.html?

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Een wolkenloos slim huis bouwen met openHAB

Uitzending do 18:00 ** October 7th, 2021 by wim.webgang **

In de wolken
openHAB op Froscon (In 2018) : een korte inleiding in dit open source Home Automation pakket met o.m.
- Verschil tussen smart home en connected home
- intranet of things: een verbinding met een “er is geen cloud, enkel andere mensen hun computers”
- Aangezien de gebruikers niet getracked worden, weten ze bij openHAB niet hoeveel gebruikers ze hebben!
(wel hoeveel downloads, hoeveel bijdragen aan de broncode, hoeveel …enz)

AktiveerUwItsmeAccountNOT
Een voor de rest geloofwaardig uitziende mail over het resetten van uw Itsme, volledig in het Nederlands en zonder opvallende fouten of spelfouten, heeft wel een zeer eigenaardig afzenderadres: japan!
Webgang suggestie: niet klikken. Verwijderen.

Muziek:
18:05 reaman – Reconcile with Mandilion
18:12 Julien Cuypers – Parralel Universe
18:21 Julien Cuypers – The Meaning Of Expression
18:30 M0RPH3XX – TECHNOPHOBIC(Radio Edit)
18:35 Siddhartha Corsus – Nirvana Arcade

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Waarde van vrije Office * Crypto cadeau * Nieuwe navigatie * smartphone monopolies

i-nieuws 6 na 6 ** October 7th, 2021 by wim.webgang **

Waarde van vrije Office

Om onze vrije software en open source beter te leren waarderen, kunnen we eens kijken naar het leven zonder OpenOffice of LibreOffice.
Dan zouden we overgeleverd zijn aan de abonnementsdienst van Microsoft om onze eigen documenten te mogen openen, of we zouden die software moeten kopen, en dat zou voor de versie voor thuis en/of voor studenten zo’n honderdvijftig dollar (en waarschijnlijk dus ook 150 euro) kosten. Als je in een bedrijf OpenOffice of LibreOffice gebruikt maak je nog meer winst, want de bedrijvenlicenties voor aankoop van Microsoft Office kost zo’n tweehonderdvijftig euro. De meeste bedrijven hebben meer dan 1 computer, dus de winst is 250 x het aantal computers. De Franse stad Toulouse bv, schakelde in 2014 duizenden computers om naar LibreOffice en bespaarde daarmee 1 miljoen euro. Ook Nantes schakelde over en zou 1.7 miljoen Euro bespaard hebben.
En nog dit jaar schakelden de Russische nucleaire installaties over op Astra Linux, en dat betekent dat ze ook de daarin aanwezige LibreOffice gebruiken.

https://www.theverge.com/22704168/microsoft-office-2021-features-pricing-release-date

Crypto cadeau

Bij een platform dat met crypto-tokens werkt, ging iets fout met een nieuwe versie van de software.
Gebruikers kregen per vergissing grote bedragen toegewezen door een bug.
De grote baas van Compound Labs, het bedrijf achter de COMP tokens, smeekte de gebruikers om de digitale tokens terug te storten.
In zijn eerste paniektweet bedreigde de Compound baas even de gebruikers die dat niet zouden doen.
Maar daar had hij snel spijt van; de hele digitale handel is zo zwaar gebaseerd op vertrouwen, dat klanten bedreigen contraproductief werkt.
Gebruikers die op zijn vraag ingaan, mogen voor hun eerlijkheid tien procent voor zich houden, ze moesten dus maar negentig procent terugstorten.
Dat lijkt gemakkelijk verdiend, maar wie alles gewoon bijhoudt, kan moeilijk gesanctioneerd worden.
Het systeem is opzettelijk niet centraal georganiseerd. Het protocol heet DeFi, wat staat voor Decentralised Finance.
De dag van het publiek worden van de bug, daalde de waarde van de Comp tokens met meer dan tien procent.
Maar het systeem bleef overeind, het is groot gonoeg om een verlies van een paar miljoen te kunnen opvangen.
En ondertussen normaliseerde de waarde weer. Het is voorlopig niet geweten hoeveel gebruikers hun vondst teruggaven.
In het totaal zou het gaan over een waarde van negentig miljoen dollar. Oorzaak zou één foute letter in de programmeercode geweest zijn.

Nieuwe navigatie

Google heeft een nieuwe manier gelanceerd om het traject van vertrekplaats naar bestemming te berekenen. De meeste navigatiesystemen voorzien snelste route en kortste route, maar zij voegen nu “de meest energievriendelijke route” toe; dus de weg waarbij je het minste brandstof verbruikt. Maar ze passen het toe op de hele zoekfunctionaliteit, niet alleen op het zoeken van de weg. Dus als je een vlucht zoekt naar een bestemming, kan je daar rekening mee houden, als je een produkt zoekt om aan te kopen. In hun financiële diensten zullen ze een duurzaamheidskwotering voor de bedrijfen tonen (die ze van een externe nonprofit krijgen).
Ook willen ze het energieverbruik van je huis helpen regelen om de apparaten te laten draaien op het moment dat de energie het milieuvriendelijkst kan opgewekt worden.
Nu de economie in België weer op volle toeren draait, en daarmee ook het verkeer – er wordt gesproken over 15% meer vrachtwagens dan voor corona – zie je ook daar mogelijkheden tot energiebesparing. Bijvoorbeeld auto’s die voor verkeerslichten staan. Elke keer een auto moet stoppen en terug vertrekken verbruikt de extra veel energie, dus een soepele doorstroming aan verkeerslichten is daarvoor belangrijk. Nu staan verkeerslichten soms op rood terwijl er geen verkeer in de andere richting is. Of krijgen auto’s groen om even verder weer rood te hebben. In een paar pilootprojecten wordt door ondermeer Google gekeken of AI een verbetering kan geven van 10 tot 20 procent in het brandstofverbruik. Een vlottere doorstroming voor het verkeer is voor iedereen aangenamer, en hopelijk vergeten ze daarbij niet de belangen van de voetgangers en de fietsers.

smartphone monopolies

In Japan bekijkt de commissie voor eerlijke handelspraktijken of Google en Apple hun dominante positie op de smartphone markt niet misbruiken om concurrentie buiten te sluiten, en de keuzevrijheid van consumenten te beperken. In Japan heeft Apple zo’n zeventig procent van de smartphonemarkt, en Android de andere dertig.
In februari werd er in Japan een wet goedgekeurd op de transparantie van een eerlijkheid van digitale platformen, en er wordt bekeken of die van toepassing is op de besturingssystemen van smartphones of mobiele platformen.
Voor ontwikkelaars van programama’s of apps en voor de fabrikanten van de smartphones is er duidelijk sprake van een duopolie: ze moeten zich schikken naar de voorwaarden die het mobiel platform oplegt. Zo zou Google eisen dat hun zoekfunctie wordt ingebouwd als Android wordt gebruikt.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off