Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

MS-Bommetje onder Raspberry Pi, GPL overtredingen, …

WebGang blog ** October 20th, 2021 by wim.webgang **

MS-Bommetje onder Raspberry Pi
Inderdaad, een stille Microsoft-trojan drong binnen in het systeem van de Raspberry Pi, met de theoretische mogelijkheid voor MS om eender welke code naar het systeem te duwen…

Een ander bommetje is de beschikbaarheid: ook de Pi’s hebben te lijden onder de tekorten op de markt van computertoebehoren. Met als gevolg dat sommige Pi’s niet te vinden zullen zijn, sommige in prijs zullen stijgen, en een model dat uit dienst was gezet terug zal gemaakt worden om mee de tekorten op te vangen bij geïntegreerde apparaten.
https://www.raspberrypi.com/news/supply-chain-shortages-and-our-first-ever-price-increase/

Vizio ziet de GPL niet…

https://sfconservancy.org/copyleft-compliance/vizio.html

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Commodore 65 (C65)

Uitzending do 18:00 ** October 14th, 2021 by wim.webgang **

C64 zeker?
We horen een stukje uit de Retro Hour, een gaming podcast (https://theretrohour.com/commodore-65-mega-65-ep273/).

Commodore 64 nostalgie vertaalt zich in een “coole hack”: de Commodore 65 -onbekende maar niet onbeminde opvolger van de 64- wordt nagebouwd met huidige middelen.
Ze noemen hem blijkbaar “mega-65″, en hij is gemaakt met een soort software-processor, die volgens de podcast mogelijk ook voor Atari “emulatie” -maar dat is het niet echt- kan ingezet worden. Of zou kunnen?
Hier meer over die nieuwe C65 compatibele :https://mega65.org/

Meer dan 600 euro? Wat als je er een Raspberry Pi 400 van nog geen 100 euro naast zet?

Muziek
18:08 Julien Cuypers – The Meaning Of Expression
18:29 Julien Cuypers – Black Hole CUTmidOUT
18:42 Julien Cuypers – Parralel Universe
18:47 Cyber Wuruhi – Imaginary Lagoon
19:03 Animadvert – america

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Waarschuwing * Commodore 65 * Gamen op een destroyer * Verwonderd gezicht * Twitch volledig gelekt * Bekend gezicht in Europees parlement

i-nieuws 6 na 6 ** October 14th, 2021 by wim.webgang **

Waarschuwing

Een van de irritante verschijnselen op internet, vooral bij e-commerce, is de onbetrouwbaarheid van de beoordelingen.
Het ziet er uit als beoordelingen of besprekingen door andere klanten, maar gebruikers merken op allerlei platformen dat besprekingen nep zijn.
De Amerikaanse toezichthouder, FTC, heeft nu een waarschuwing verstuurd naar een aantal van die grote e-commerce sites.
De titel: onwettige praktijken in verband met het gebruik van aanbevelingen en getuigenissen.
De brief waarschuwt dat de bedrijven zich schuldig maken aan een boete van meer dan veertig dollar per overtreding.
Er staat expliciet in vermeld dat positieve besprekingen van klanten onwettig kunnen zijn als ze vervalst zijn, als ze bv niet van echte klanten komen.
Vroeger pakte de FTC ook al commerciële opleidingsinstellingen aan die allerlei rooskleurige voorspiegelingen deden over de kansen op werk en verdiensten na het volgen van een opleiding.

Commodore 65

Het lijkt wel een 1 april grap, en hij heeft ook nooit bestaan, maar er was sprake van de opvolger van de Commodore 64 in de vorm van een Commodore 65.
Rond 1990 zou die ontwikkeld zijn met kenmerken die beter waren dan de commodore 64: hij zou nl een 3,5 MGhz 8-bit processor, 128k ram, 1280×400 schermresolutie, en stereo geluid gekregen hebben.
Hij moest compatibel zijn met de C64, zodat alle software zou blijven werken. In 1991 werd de ontwikkeling stopgezet. Er werden wel tientallen prototypes gemaakt, en één daarvan werd onlangs op een Duitse website aangeboden voor vijfentwintigduizend euro.
Commodore heeft er nooit zoveel geld voor gekregen, ze gingen failliet in 1994. Commodore had ondertussen nog wel andere computers op de markt gebracht zoals de Amiga500, maar verloor de markt aan de opkomende pc en Apple computers.
Dus de C65 leek te verdwijnen in de plooien van de geschiedenis. Tot in 2014. Toen begon een Commodore64 fan, Paul Gardner-Stephen, te werken aan een C65.
Een echt werkende versie, gebouwd met nieuwere technologie. Hij werkte samen met het museum voor computerspeltechnologie “Museum for Electronic Games and Art”, en maakte een nieuwe C65.
Die is gebaseerd op een speciaal gemaakt moederbord, en met toetsenbord ingebouwd in een typische (commodore64 achtige) behuizing.
Die behuizing zit wat tussen de C64 en de Amiga in, heeft een bredere kast dan het toetsenbord, en heeft moderne technologie ingebouwd als SD kaart, ethernet en hdmi aansluiting voor een scherm.
Maar de originele cartridges en joy-sticks kunnen dus wel aangesloten worden. Hij zou op de markt komen voor ongeveer 650 euro.
Om de toekomst ervan te garanderen is hij volledig open source.
En de makers hebben al ideeën voor een volgend apparaat: een C65 in de vorm van een gsm.

https://mega65.org/

https://theretrohour.com/commodore-65-mega-65-ep273/

Gamen op een destroyer

Blijkbaar heeft de naam van het oorlogsschip van de Amerikaanse Navy iemand op een idee gebracht. De destroyer heet “Kidd”, of kind, en een hacker kaapte de officiële Facebook account van de USS Kid, en gebruikte die om het spelen van een computerspelletje op uit te zenden. Meer bepaald Age Of Empires. Als titel stond er boven: “Hahahaha”, en hij kon er zeker vier uur ongemoeid mee doorgaan.

Verwonderd gezicht

Twitch beleefde niet zijn beste week. Na al het vorig tumult werd er vrijdag ook nog eens op hun webserver geknoeid met de achtergronden. Gebruikers merkten dat de game directories een foto toonde van een verwonderd gezicht, van heel dichtbij. Dat blijkt het gezicht van Jeff Bezos te zijn, de baas van Amazon. Twitch is eigendom van Amazon.

Twitch volledig gelekt

Zowat alles wat Twitch digitaal had, is uitgelekt op het internet. Gegevens van hun gebruikers, de eigen programma’s die ze gebruiken, toegangen tot allerlei servers, kortom, de hele digitale kern van het bedrijf.
Ex-medewerkers getuigden vroeger al over de slordige werkwijze binnen Twitch; het moet vooruit gaan, en veiligheid is daaraan ondergeschikt.

Twitch begon als zelfstandig bedrijf, dat vooral games streamde. Het kwam in het zoeklicht van Google, maar werd weggekaapt door Amazon, dat het opkocht als tegenhanger voor youtube.

Bekend gezicht in Europees parlement

Het Europees parlement is niet opgezet met gezichtsherkenning in handen van overheden en andere bedrijven, en daarmee onderscheiden we ons misschien met andere delen van de wereld, waar het al “de facto” ingevoerd is.
Het heeft een resolutie daarover gestemd, die helaas niet bindend is.
En inderdaad zijn er in Europa al voorbeelden van gebruik van de technologie te vinden.

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2021-0232_EN.html?

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Een wolkenloos slim huis bouwen met openHAB

Uitzending do 18:00 ** October 7th, 2021 by wim.webgang **

In de wolken
openHAB op Froscon (In 2018) : een korte inleiding in dit open source Home Automation pakket met o.m.
- Verschil tussen smart home en connected home
- intranet of things: een verbinding met een “er is geen cloud, enkel andere mensen hun computers”
- Aangezien de gebruikers niet getracked worden, weten ze bij openHAB niet hoeveel gebruikers ze hebben!
(wel hoeveel downloads, hoeveel bijdragen aan de broncode, hoeveel …enz)

AktiveerUwItsmeAccountNOT
Een voor de rest geloofwaardig uitziende mail over het resetten van uw Itsme, volledig in het Nederlands en zonder opvallende fouten of spelfouten, heeft wel een zeer eigenaardig afzenderadres: japan!
Webgang suggestie: niet klikken. Verwijderen.

Muziek:
18:05 reaman – Reconcile with Mandilion
18:12 Julien Cuypers – Parralel Universe
18:21 Julien Cuypers – The Meaning Of Expression
18:30 M0RPH3XX – TECHNOPHOBIC(Radio Edit)
18:35 Siddhartha Corsus – Nirvana Arcade

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Waarde van vrije Office * Crypto cadeau * Nieuwe navigatie * smartphone monopolies

i-nieuws 6 na 6 ** October 7th, 2021 by wim.webgang **

Waarde van vrije Office

Om onze vrije software en open source beter te leren waarderen, kunnen we eens kijken naar het leven zonder OpenOffice of LibreOffice.
Dan zouden we overgeleverd zijn aan de abonnementsdienst van Microsoft om onze eigen documenten te mogen openen, of we zouden die software moeten kopen, en dat zou voor de versie voor thuis en/of voor studenten zo’n honderdvijftig dollar (en waarschijnlijk dus ook 150 euro) kosten. Als je in een bedrijf OpenOffice of LibreOffice gebruikt maak je nog meer winst, want de bedrijvenlicenties voor aankoop van Microsoft Office kost zo’n tweehonderdvijftig euro. De meeste bedrijven hebben meer dan 1 computer, dus de winst is 250 x het aantal computers. De Franse stad Toulouse bv, schakelde in 2014 duizenden computers om naar LibreOffice en bespaarde daarmee 1 miljoen euro. Ook Nantes schakelde over en zou 1.7 miljoen Euro bespaard hebben.
En nog dit jaar schakelden de Russische nucleaire installaties over op Astra Linux, en dat betekent dat ze ook de daarin aanwezige LibreOffice gebruiken.

https://www.theverge.com/22704168/microsoft-office-2021-features-pricing-release-date

Crypto cadeau

Bij een platform dat met crypto-tokens werkt, ging iets fout met een nieuwe versie van de software.
Gebruikers kregen per vergissing grote bedragen toegewezen door een bug.
De grote baas van Compound Labs, het bedrijf achter de COMP tokens, smeekte de gebruikers om de digitale tokens terug te storten.
In zijn eerste paniektweet bedreigde de Compound baas even de gebruikers die dat niet zouden doen.
Maar daar had hij snel spijt van; de hele digitale handel is zo zwaar gebaseerd op vertrouwen, dat klanten bedreigen contraproductief werkt.
Gebruikers die op zijn vraag ingaan, mogen voor hun eerlijkheid tien procent voor zich houden, ze moesten dus maar negentig procent terugstorten.
Dat lijkt gemakkelijk verdiend, maar wie alles gewoon bijhoudt, kan moeilijk gesanctioneerd worden.
Het systeem is opzettelijk niet centraal georganiseerd. Het protocol heet DeFi, wat staat voor Decentralised Finance.
De dag van het publiek worden van de bug, daalde de waarde van de Comp tokens met meer dan tien procent.
Maar het systeem bleef overeind, het is groot gonoeg om een verlies van een paar miljoen te kunnen opvangen.
En ondertussen normaliseerde de waarde weer. Het is voorlopig niet geweten hoeveel gebruikers hun vondst teruggaven.
In het totaal zou het gaan over een waarde van negentig miljoen dollar. Oorzaak zou één foute letter in de programmeercode geweest zijn.

Nieuwe navigatie

Google heeft een nieuwe manier gelanceerd om het traject van vertrekplaats naar bestemming te berekenen. De meeste navigatiesystemen voorzien snelste route en kortste route, maar zij voegen nu “de meest energievriendelijke route” toe; dus de weg waarbij je het minste brandstof verbruikt. Maar ze passen het toe op de hele zoekfunctionaliteit, niet alleen op het zoeken van de weg. Dus als je een vlucht zoekt naar een bestemming, kan je daar rekening mee houden, als je een produkt zoekt om aan te kopen. In hun financiële diensten zullen ze een duurzaamheidskwotering voor de bedrijfen tonen (die ze van een externe nonprofit krijgen).
Ook willen ze het energieverbruik van je huis helpen regelen om de apparaten te laten draaien op het moment dat de energie het milieuvriendelijkst kan opgewekt worden.
Nu de economie in België weer op volle toeren draait, en daarmee ook het verkeer – er wordt gesproken over 15% meer vrachtwagens dan voor corona – zie je ook daar mogelijkheden tot energiebesparing. Bijvoorbeeld auto’s die voor verkeerslichten staan. Elke keer een auto moet stoppen en terug vertrekken verbruikt de extra veel energie, dus een soepele doorstroming aan verkeerslichten is daarvoor belangrijk. Nu staan verkeerslichten soms op rood terwijl er geen verkeer in de andere richting is. Of krijgen auto’s groen om even verder weer rood te hebben. In een paar pilootprojecten wordt door ondermeer Google gekeken of AI een verbetering kan geven van 10 tot 20 procent in het brandstofverbruik. Een vlottere doorstroming voor het verkeer is voor iedereen aangenamer, en hopelijk vergeten ze daarbij niet de belangen van de voetgangers en de fietsers.

smartphone monopolies

In Japan bekijkt de commissie voor eerlijke handelspraktijken of Google en Apple hun dominante positie op de smartphone markt niet misbruiken om concurrentie buiten te sluiten, en de keuzevrijheid van consumenten te beperken. In Japan heeft Apple zo’n zeventig procent van de smartphonemarkt, en Android de andere dertig.
In februari werd er in Japan een wet goedgekeurd op de transparantie van een eerlijkheid van digitale platformen, en er wordt bekeken of die van toepassing is op de besturingssystemen van smartphones of mobiele platformen.
Voor ontwikkelaars van programama’s of apps en voor de fabrikanten van de smartphones is er duidelijk sprake van een duopolie: ze moeten zich schikken naar de voorwaarden die het mobiel platform oplegt. Zo zou Google eisen dat hun zoekfunctie wordt ingebouwd als Android wordt gebruikt.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off