Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Tabs of geen tabs? * Argentijnse ID

i-nieuws 6 na 6 ** October 21st, 2021 by wim.webgang **

Tabs of geen tabs?

Er was publieke onrust onder de Apple gebruikers over de tabs in de Sofari browser van Apple in OS-X. Vanaf versie 15 zouden de tabs zo goed als verdwijnen, en werd een heel nieuw uitzicht van Safari ingevoerd, dat veel gebruikers ontwrichtte. De achtergrond van de webpagina loopt door in de tabs, die dus zo’n beetje verdwijnen. De hele zone is niet meer duidelijk afgelijnd van de inhoud van de pagina. En de tabs worden gecombineerd met de url-bar om plaats te winnen op het scherm, waardoor die url ook onleesbaar wordt. De kritiek ging vooral over twee aspecten:
- Tabs doen verdwijnen op deze manier zegt vooral iets over de persoon die dat besliste, met name dat die geen tabs gebruikte. Maar dus ook niet weet hoe hard ze gemist worden.
- Het systeem van tabs werd binnen OS-X op veel plaatsen gebruikt, en het was dus een vertrouwde manier van werken, die nu op één plaats wordt weggehaald. Dat maakt het systeem minder samenhangend (juist één van de belangrijkste kenmerken van Mac software), en zou kunnen aangeven dat ze op andere plaatsen ook gaan verdwijnen en dat gebruikers zich ongemakkelijk gaan voelen.
Apple kwam blijkbaar tot de conclusie dat die kritiek terecht was, want in hun volgende systeemversie, “Monterey”, zouden de veranderingen teruggeschroefd worden.


(OS-X “Monterey” zou volgende week officiëel uitkomen. In de afleveringen van de originele Zorro was Monterey een regelmatig voorkomend stadje).
Trouwens ook de Mozilla foundation deed een onnozele verandering aan de Tabs in Firefox, die wat afgronder (mac-achtiger?) gemaakt zijn, en daardoor net meer plaats innemen, maar ze zijn wel duidelijk van elkaar te onderscheiden.

Argentijnse ID

De databank van de Argentijnse identiteitskaarten is gekraakt. De computerinbreker wist zich toegang te verschaffen tot de RENAPER databank in netwerk van Binnenlandse zaken, en kon alle gegevens die gebruikt worden voor de identiteitskaarten kopiëren. Die databank, RENAPER, bevat waarschijnlijk de gegevens van de hele bevolking van Argentinië, zo’n 45 miljoen mensen.
En de inbreker stak die gegevens niet in zijn diepvriezer, integendeel, ze werden online aangeboden voor grof geld. Vooral de gegevens van bekende Bekende Argentijnen lijken gegeerd; er zijn al gegevens online verschenen van meer dan veertig beroemdheden, waaronder bekende profvoetballers.
Op 13 oktober gaf de minister van binnenlandse zaken van Argentinië toe dat zijn beveiligingsteam had vastgesteld dat er via een VPN account vanuit het ministerie van gezondheid was toegang gemaakt tot het RENAPER systeem. Maar de minister had ook goed nieuws: er was geen data gelekt of aangetast. Ondertussen deelde de computerinbreker verder gegevens uit de databank, zelfs met journalisten.

Beveiligingslekken bij de Argentijnse overheid lijken een tweejaarlijks newsevent te worden. Ook in 2019 en in 2017 lekten er al persoonlijke gegevens van vooraanstaande personen.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.