Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Het einde van Bionic Beaver?

WebGang blog ** September 30th, 2020 by wim.webgang **

Ubuntu LTS upgrade 18 naar 20 ..

Eind september, en Ubuntu stelt een upgrade voor van 18.04 LTSL naar 20.04 LTS:


Misschien even nadenken (opzoeken?) of al je huidige programma’s compatibel zijn met de volgende versie? Hmm hoe doe je dat ….[Ask Me Later] !

Maar dat betekent NIET het einde van Bionic Beaver, die ondertussen aan versie 18.04.5 is: https://releases.ubuntu.com/18.04.5/.

18.04 LTS zal ondersteund worden tot April 2023, dat is 5 jaar, voor Ubuntu Desktop, Ubuntu Server, en Ubuntu Core.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

GitLab goes white ..

WebGang blog ** September 24th, 2020 by wim.webgang **

Helaas.. We were very sorry to discover this today as we wanted to update our Covid19DataBE desktop app for Linux, and checked it during our live show on several computers.

Update: seems to be solved (next day) without changes at our site .. some bit at GitLab? Don't know..


m.a.w. het probleem doet zich een goede dag later niet meer voor, en wij hebben niets veranderd, dus moet “iets” bij GitLab geweest zijn?
Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Belgische Covid19 data dooreengegooid

Uitzending do 18:00 ** September 24th, 2020 by wim.webgang **

Webgang wordt dinsdag verwittigd dat de “corona-app” niet meer werkt. En inderdaad, bij het draaien van het programma duikt er een foutmelding op. Nader onderzoek levert op dat het programma kolom 11 met de “cases”, het getal van het aantal gevallen, niet vindt, en daarop crasht.

Nog nader onderzoek toont aan dat het bestand dat van de sciensano site komt geen kolom 11 meer bevat. Er zijn nog maar 9 kolommen…
Is dat bestand dan van vorm veranderd? Hoe kan dat nu? Dat dient toch om in te lezen in een computertoepassing, alle toepassingen die dat gebruiken zouden daarop ofwel crashen ofwel minstens niet weten hoe verder te werken.

Inderdaad. Er werden twee kolommen met de provincies uitgegooid, en kolom 1 en kolom 2 werden van plaats verwisseld…

Ik spoed me naar de website die de link naar de download bevat. Geen melding, geen waarschuwing over aanpassing…

Bij navraag worden de vastgestelde veranderingen inderdaad bevestigd. Dus alle gebruikers: Programma’s aanpassen!

Na de aanpassing kunnen we terug een grafiekje trekken van Antwerpen:

Achteraf zie ik op https://epistat.wiv-isp.be/covid/ deze pdf download link met informatie over de bestanden, met daarnaast de datum:
A description of the variables is available in the codebook. (Version: 2020-09-22)
Download pdf: https://epistat.sciensano.be/COVID19BE_codebook.pdf

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Z4: het verloren handboek * WebThings * Call of duty spanning * De Wereld Van Pi * Pandemie * Games Open Source

i-nieuws 6 na 6 ** September 24th, 2020 by wim.webgang **

Z4: het verloren handboek

Sommige van de computers die gebouwd werden in de jaren 30 en 40, hebben nooit veel eer gehaald omdat de wortels in Nazi-Duitsland lagen. Pas de laatste jaren komt er meer interesse in de computers van Konrad Zuse, die pionierde met zijn Z3 en Z4, die hij uit handen van de nazi’s probeerde te houden. En waarvan nu gelukkig nog wel nog replica’s te zien zijn in het Duitse museum voor natuurwetenschap en techniek in Munchen. Er was maar 1 probleem; ze hadden wel de oudste digitale z4 computer, gebouwd in 1945, maar niet de handleiding. Nu heeft Evelyn Boesch, archivaris in Zwitserland, de handleiding van de Z4 teruggevonden tussen papieren van haar vader. Dat was René Boesch, en die werkte in Zurich, aan de ETH universiteit die de computer in leen kreeg in 1950. De afdeling toegepaste wiskunde was daar opgericht in 1948, en werkte met assistenten die later bv de Agol programmeertaal ontwikkelde of IBM zwitserland oprichtte.

De Z4 werd in Zwitserland ondermeer gebruikt om berekeningen te maken voor de ontwikkeling van een Zwitserse straaljager, de P-16. Ondermeer met het geld vanm de verhuur van de Z4 startte Konrad Zuse zijn eigen ingenieursburom, waaruit later zijn eigen computerbedrijf groeide, dat uiteindelijk in handen kwam van Siemens.

https://cacm.acm.org/blogs/blog-cacm/247521-discovery-user-manual-of-the-oldest-surviving-computer-in-the-world/fulltext

WebThings

Het WebThings project, dat deel uitmaakt van de Mozilla familie, gaat afgesplitst worden van de Mozilla Foundation, en zijn eigen weg gaan. Officiëel is WebThings een “Open Platform voor monitoren en besturen van apparaten over het internet”.
Het besturen van je IoT met de browser dus, bv Firefox.

Er hoort een framework en een Gateway bij.

Het WebThings framework bestaat uit een verzameling van herbruikbare software bouwblokken die programmeurs moeten helpen om hun eigen toepassingen te bouwen.

De Web Thing API kan gebruikt worden in eigen Internet of Things apparaten. Bestaande IoT apparaten kunnen mits een adapter-add-on met de WebThings gateway verbonden worden.

De WebThings Gateway heeft de bedoeling een veilige koppeling met het internet te bieden, met de focus op privacy en compatibiliteit.
Bij het systeem van Mozilla worden de gegevens niet bijgehouden in de cloud, m.a.w. op de servers van een of ander prive-bedrijf, maar juist in je eigen apparaten.

Het is een systeem dat kan draaien op eenvoudige hardware als een Raspberry Pi. De WebThings gateway voor Linux was te downloaden in versie 0.12. Mozilla wou het laten inbouwen door fabrikanten in commercieel verkrijgbare routers. In Groot Brittanië is er zo bv de Mozilla WebThings Gateway Kit van “OKdo”, een bedrijf gespecialiseerd in IoT. Hun kit bevat een Gateway gebouwd rond een Raspberry Pi 4, met voor-geinstalleerde SD kaart en handleiding.

Maar door de financiële problemen van de Mozilla foundation kwam de ontwikkeling van de gateway in het gedrang.

De mensen die aan het project werken willen nu het heft in eigen handen nemen, en het project wordt afgesplitst.

https://discourse.mozilla.org/t/mozilla-webthings-update/54863

https://github.com/WebThingsIO/example-adapter

Call Of Duty spanning

De logingegevens van spelers van Call Of Duty zijn gekraakt, beweerde zondag een twitteraar. De gebruikersgegevens voor toegang tot het spel zitten in Activision accounts. Dat systeem zou zondag gekraakt zijn, en een half miljoen spelersgegevens zijn daarbij bemachtigd, maar het twitter account dat deze claims maakte is ondertussen buiten gebruik. Activision zelf ontkende de bewering op een nogal speciale manier. Ze stellen dat de claim “niet accuraat” is. Daarmee lijken ze de deur op een kier te houden, mogelijk terwijl ze de zaak zelf onderzoeken.

De Wereld Van Pi

Er is een nieuw voorkomen van het getal 3.14, die de magie van pi nog uitbreidt. Onderzoekers aan het MIT hebben een verre planeet ontdekt die een beetje lijkt op de aarde, van grootte toch. Hij situeert zich buiten ons zonnestelsel, maar draait rond zijn eigen zon in een tempo van 3,14 dagen.
De ontdekking werd gedaan met data van de Kepler ruimtetelescoop.
Daarna werd het gecheckt met het telescoopnetwerk op aarde dat geleid wordt door Michaël Gillon vanuit de universiteit van Luik. Het telescoopnetwerk heeft de omslachtige naam: “Search for habitable Planets EClipsing ULtra-cOOl Stars”. Deze onmogelijke benaming is waarschijnlijk nodig om aan een coole afkorting te komen: “speculoos”.

https://www.speculoos.uliege.be/cms/c_4259452/en/speculoos

Pandemie

Het Zuid-koreaanse technologiebedrijf Samsung heeft aangekondigd dat hun jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie niet door gaat vanwege de covid-19 pandemie. De conferentie zou dit jaar SDC20 heten, en normaal gaat ze door in Californië, San Francisco.
Op zich is het afstel niet zo’n probleem, want behalve dat heel wat bezoekers zouden bedanken voor een conferentie, lijkt Samsung ook niet grote aankondigingen te moeten doen, en de aankondigingen van vorige jaren hebben ook al niet veel stof doen opwaaien. Vroeger waren er wel spectaculairdere momenten, zoals de aankondiging van de Galaxy producten.
Samsung zou ook onder druk staan van Google om een aantal eigen aanpassingen aan Android te laten vallen, en over te stappen op de standaard Google diensten, zoals nieuws en app store.

Games Open Source

Een paar legendarische games uit ver vervlogen tijden zijn Open Source geworden. Dat laat geïnteresseerde programmeurs toe om aan de slag te gaan met de code, en er eigen aanpassingen op uit te proberen. De broncode is te vinden op Github.

Het gaat over de horror spelen:
- “Amnesia: The Dark Descent”,
en
- “A Machine for Pigs”.
van Frictional Games. Zelf zeggen ze op hun blog dat de aanleiding de tiende verjaardag van The Dark Descent is.

Om duidelijk te blijven: de broncode is dus gepubliceerd door de oorspronkelijke ontwikkelaars, Frictional Games, en blijft verder ook van hen. De licentie die bij de publicatie toepassen is de GPL v3 van de Free Software Foundation.
Ze geven er dus geen rechten bij om er zelf afgesloten producten mee te maken. Het is alleen om in te kijken en om dingen mee te proberen voor eigen gebruik, of om aanpassingen te doen die je terug deelt onder dezelfde voorwaarden.

Maar dat betekent wel dat ontwikkelaars van GPL games er mee aan de slag kunnen. Ze kunnen de engine met rendering, schaduwen, geluid enz ook voor hun eigen games gebruiken, zolang ze die dan ook als open source/vrije software delen onder de GPL-3 licentie.

https://frictionalgames.com/2020-09-amnesia-is-now-open-source/

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

VDAB in overdrive: oogst voor IT’ers

Uitzending do 18:00 ** September 17th, 2020 by wim.webgang **

De post heeft goed werk dankzij de corona-crisis:
- vdab stuurt papieren brieven rond naar iedereen (veronderstel ik) die door omstandigheden terechtkwam in “Overmacht-corona” dagen.
Ze sturen bv een IT’er de suggestie om mee te gaan doen aan de “oogst”.

In Duitsland lijkt de corona alweer voorbij; het magazine iX dat trots aankondigde zijn abonnees een (gratis) toegang te geven tot de digitale versie (omdat het gedrukte boekje door omstandigheden misschien niet in hun handen kwam), trekt dit nu terug in. Allen weer naar kantoor? Covid19 voorbij? Maar Anke toch …

Schoothondje nodig?
Een autofabriek die er niet meer aan uit kan wat ze waar hebben staan (na een paar jaar aanpassingen en evolutie kloppen hun plannen op papier totaal niet meer met de realitiet in de fabriek). Ze schakelen een rondlopende robothond in om 360° beelden te gaan maken in hun productie. Ik herken de beestjes van “Boston dynamics”, die tegenwoordig voor een goeie zeventigduizend dollar te koop zijn. Ze zien eruit als een hond (zonder kop).

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Archief mounted

WebGang blog ** September 17th, 2020 by wim.webgang **

In de categorie “dienstmededeling”:

Met dank aan de uitstekende openSUSE documentatie!

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Piratenwebsites * Negeer het milieu * Videoconferentie * Internet blokkeren * Fiberconferencing

i-nieuws 6 na 6 ** September 17th, 2020 by wim.webgang **

Negeer het milieu

In de VS heeft autobouwer Mercedes-Benz er 1,5 miljard voor over om te onstsnappen aan een verder onderzoek naar hun valsspelen bij de uitlaattesten. Ze gebruikten ondermeer software in de dieselauto’s om de uitlaatgassen aan te passen aan de test, zodat er een lagere uitstoot werd vastgesteld bij de test.
Bovendien moet het bedrijf ook de auto’s die zo in verkeer zijn gebracht, aangepast worden. Dat is een zo goed als onmogelijke opdracht, en daarom wordt rekening gehouden met een marge; ze moeten binnen een paar jaar tijd vijfentachtig procent van de wagens aangepast hebben, twee jaar voor de gewone wagens, drie jaar voor de bestelwagens. Het zou gaan over een paar honderdduizend wagens voor de Amerikaanse markt, gedurende een periode van 2009 tot 2016.
Ze verkiezen dit compromis boven een jaren aanslepende procedure met onzekere juridische afloop.
Dan liep er ook nog een groepsvordering van klanten en daar hebben ze ook nog eens zevenhonder miljoen voor opzijgezet.
Mercedes is natuurlijk niet de eerste fabrikant die aangepakt wordt. Deze zaak gaat vooral over Californië, dat al lang kampt met serieuze luchtvervuiling. De jarenlange overtreding van de regels, met gezondheidseffecten en milieuschade, wordt natuurlijk niet teruggedraaid door deze boetes. We zouden ons kunnen afvragen waar de auto-industrie zou gestaan hebben als ze de bedragen van de huidige boetes zou geïnvesteerd hebben gehad in echt properdere auto’s.

Piratenwebsites

Eén van de beroemdste websites voor muziekpiraterij was the pirate bay, met als website piratebay.org. Eind 2014 viel de Zweedse politie binnen bij The Pirate Bay, en nam ondermeer de servers in beslag. Maar reeds in 2009 vielen de eerste veroordelingen en werd de site in veel landen onbereikbaar gemaakt door de internetproviders. Hun domeinnamen werden soms in beslag genomen, zoals de .se site in 2015, wat meestal als gevolg had dat er een paar varianten van de naam geregistreerd en gebruikt werden, waarop weer een inbeslagname in gang gezet werd; kortom een kat en muis spel.
En nu pas is de domeinnaam “piratebay.org” terug in roulatie gekomen, nadat de registratie niet verlengd werd door de vorige eigenaar. Hij werd online per opbod verkocht en haalde 50.000 dollar.
Nog een andere domeinnaam ligt klaar voor verkoop: “ThePirateBay.com”, en ook PirateBay.net en ThePirateBay.net zouden binnenkort vrijkomen.

Internet blokkeren

Sandvine inc is een Amerikaans technologiebedrijf dat netwerkbeveiliging en -filtering voorziet. Ze promootten hun technologie op allerlei gelegenheden, waaronder op een meeting met overheidsinstanties in Wit Rusland in mei laatstleden. Dat moet een geslaagde demonstratie zijn geweest, want Wit Rusland kocht het systeem van Sandvine aan en installeerde het in datacentra in Minsk. Het werd gebruikt in de periode van de presidentsverkiezingen in Wit Rusland in augustus. Eenvoudige internetfiltering gebeurt op basis van de bestemming van het verkeer, bv op ip-adres van bepaalde websites of diensten. Maar dit systeem voorziet in “deep packet inspection”, wat toelaat om internetverkeer te filteren op de inhoud. Daarmee kan doelgericht gecensureerd worden op het verkeer van nieuwsmedia, sociale media, en allerlei berichtendiensten. In de praktijk zou 40 procent van alle ingaand en uitgaand internetverkeer van Wit Rusland uitgefilterd worden. Sandvine zegt dat het de mensenrechten respecteert, en dat ze de exportbeperkingen van de VS niet overtreden.
Er werden intern bij het bijdrijf al vragen gesteld door personeel, en het bedrijf werd op de korrel genomen door enkele VS Senatoren. Ze vragen een onderzoek door het ministerie van Financiën.

Videoconferentie

De coronacrisis is nog niet weg, en dus de Videoconferentie ook niet. Door de explosieve stijging van het gebruik van videoconferencing programma’s, is dit ook het moment om marktaandeel in te palmen. Wie het snelst kan groeien, verovert een stevigere positie in de tot rust komende markt na de pandemie. Een van de snel groeidende bedrijven was Zoom, maar ook Google is nog aktief. Zij zetten in op Google Meet, maar ook op hun rekenkracht in de achtergrond. Ze kunnen de kunstmatige intelligentie van hun netwerk inzetten om meer te doen dan de één op één vergaderingen met uitgeveegde achtergrond. Ze zeggen dat hun software in staat is om meer complexe vergaderingen in goede banen te leiden. Ze werkten samen met het Chinese Lenovo (vroeger huismerk van IBM) om speciale hardware te maken die opgesteld kan worden in de vergaderzaal. De software kan vanzelf inzoemen op de persoon die aan het woord is, of uitzoemen op andere momenten. Behalve een touchscreen en een afstandsbediening bevat de vergaderset een lat met acht micro’s, om het geluid van de vergaderruimte goed in “beeld” te brengen. Dat is niet gemakkelijk, want mensen kunnen veel storende geluiden maken heeft iedere videoconfentie-klasgroep al wel ondervonden: typen op een laptop, schuifelen met stoelen, prutsen met papieren, kuchen, gsm geluiden maken, enz. Ook daar zou de software van Google raad mee weten. En je ziet het al aankomen: zo’n gespecialiseerde setup is niet gratis en gaat in de duizenden euro’s.

Fiberconferencing

Natuurlijk is het handig om een beetje een goede internetaansluiting te hebben als je zit te vergaderen over internet, zodat je betoog niet hakkelend doorkomt bij de anderen. Ook daar heeft Google aan gedacht: Google Fiber. Ze bieden een glasvezeldienst aan van 2 Gbps voor honderd dollar per maand. Dat is een vast pakket met een wifi router en een mesh extender. Ze hadden al een glasvezelaanbod van 30 dollar per maand en 1 Gbps, met een gateway-netwerkrouter-bakje. Die 1 Gbps slaat enkel op de downloadsnelheid, consumentgericht dus: filmpjes kijken enz. Deze downloadsnelheid voelt aan zoals de snelheid op je eigen netwerk, tussen je eigen computers. Vroeger was de verbinding van het internet altijd de bottleneck. Maar de uploadsnelheid, dus alle informatie die van jou naar het internet toe gaat, is meestal veel lager, terwijl op je eigen netwerk de snelheid hetzelfde is in alle richtingen.

Eigenlijk is het niet Google zelf, maar wel het bedrijf of de financiële constructie dat ze boven zich gecreëerd hebben, Alfabet, die eigenaar is van de ISP, het onderdeel dat de internetverbindingen levert. Het programma is nog maar in een soort testfase in bepaalde gebieden, bv Nashville.

Het blijft ook wel interessant om te zien dat 1 Gbit 30 dollar kost en 2 Gbit 100 dollar. Neem je dan niet beter 2 verbindingen van 1 Gbit?

België doet het wereldwijd erg goed, we zitten bij de snelste gemiddelde internetscores. Bij onszit je gemiddeld aan een sneldheid waarbij je een DVD (4.7 GB) download op een kwartiertje.
Fiber is echter nog niet zo vanzelfsprekend voor iedere locatie. Het is eerder voorbehouden voor de professionele klanten en kost rond de honderd euro per maand, met een download sneldheid van een halve tot 1 Gbps.

Maar het aanbod voor thuisgebruik nu zit toch eerder rond de 50 tot 100 Mbps, tien keer minder.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Covid 17, 18, 19 … wie niet weg is, is gezien

WebGang blog ** September 17th, 2020 by wim.webgang **

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Europa en privacy

Uitzending do 18:00 ** September 10th, 2020 by wim.webgang **

Wat gaan de grote bedrijven doen nu het Europese gerechtshof heeft beslist dat de Europese data shield van de europese commissie niet geldig is? En wat gaan grote Amerikaanse sociale media en andere bedrijven doen die aktief zijn in europa.
Meer vragen in iX van september 2020.

Muziek
18:10:05.2 Animadvert – Track 2
18:15:36.581 stazin – me lanc holy
18:22:56.589 Jacobus – Utopian Predicaments of the Third Kind
18:30:39.982 TRG Banks – 09 – A Christmas adventure Part 2
18:39:17.528 Jacobus – Belony and the Reality Factor
18:39:47.843 A A Aalto – Focus
19:00:33.063 Gloomer – e-Gloomy-nations – In My World

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Spion bij Amazon * VS energie proper binnen 15 jaar * Grootste camera * Digitale auto’s

i-nieuws 6 na 6 ** September 10th, 2020 by wim.webgang **

Spion bij Amazon

In documenten die Amazon gisteren neerlegde bij de Securities and Exchange Commission, de toezichtshouder voor de effectenbeurezen, stond een verwijzing naar een mogelijke spion in de directie. (Of misschien is het een ex-spion, maar wie weet dat bij spionnen?)
Een vroegere directeur van de NSA, de National Security Agency, wordt lid van de directieraad. De NSA directeur ging in 2013 op pensioen, na een woelige periode bij de NSA. De klokkenluider Snowden bracht aan het licht dat de NSA zich bezighield met groots opgezette systemen die op iedere communicatie spioneerde. Daaronder het PRISM systeem, dat informatie haalde uit de toenmalig grote online bedrijven Google, Microsoft, Yahoo en facebook. Hij vond ook dat journalisten moesten tegengehouden worden om de gelekte data te verspreiden.
Waarom Amazon hem binnenhaalde wordt door The Verge beantwoord als het zoeken naar contacten voor winstgevende overheidscontracten op gebied van defensie.

VS energie proper binnen 15 jaar

Een onderzoeks rapport, gemaakt door een denktank in Californië, denkt dat de VS op 15 jaar tijd zijn koolstofuitstoot onder controle kan krijgen. De honderd procent schone energie zou bereikt kunnen worden door het volgen van 2 sporen: 1. is het ontwikkelen van waterstoftechniek, en 2. het ontwikkelen van koolstofopslagtechnieken.
Door meer zonne-energie en wind-energie te gebruiken, en te combineren met batterijopslag, zou al 90 procent van de uitstoot van de energiesektor kunnen opgevangen worden. Maar de rest hoeft niet bereikt worden door nieuwe gascentrales te bouwen, denken de onderzoekers. Er bestaan heel wat technieken die nog niet op grote schaal worden toegepast, die goedkoop genoeg zouden moeten zijn om de factuur niet te doen stijgen. Dan moet er wel nu op ingezet worden, om binnen 15 jaar resultaat te boeken.

Grootste camera

Op de interesting engineering website verscheen een foto van de grootste camera ter wereld. Die heeft een resolutie van 3.200 megapixels. Daarmee zou je ongeveer op 20 kilometer afstand nog een pingpongballetje kunnen zien liggen. De camera is gebouwd in de VS, in het SLAC National Accelerator Laboratory. Bij de eerste test zouden ze een broccoli met veel detail gefotografeerd hebben, maar het doel is de camera op de ruimte te richten. Daarvoor zal hij geïnstalleerd worden in een ruimte-observatorium in Chili, het Vera Rubin observatorium.
Door om de paar nachten een hoog resolutie foto van de sterrenhemel te maken, kan de evolutie van de sterren onderzocht worden. De beelden vormen een soort stop-motion van de ruimte. Ze trekken er voorlopig tien jaar voor uit.

i
Ik ben ook benieuwd waar ze die beelden gaan opslaan…
/i

Digitale auto’s

De analoge besturing van de auto is aan het verdwijnen. Dat begon met de Tesla Model S, die vooruit was op zijn tijd met een massief groot touchscreen. Het deed denken aan het gebruik van een app op een tablet, en niet aan de typische besturing van een auto. Onderzoeksburo ABI Research verwacht dat tegen 2030 de digitale besturing volledig ingeburgerd zal zijn.
Analoge besturing, bestaande uit echte knoppen en schakelaars, zullen snel tot het verleden behoren als de digitale besturing doorbreekt. En dat is ze aan het doen. De middenconsole van veel auto’s bestaat uit een touchscreen. Voor autoradio, gps-navigatiesysteem, parkeerhulp,infotainment systemen en heel wat andere snufjes verloopt de bediening en/of de feedback al langs het scherm.
En daar voel je al het verschil.
Je kan, met je ogen op het verkeer, al voelend een schakelaar zoeken met je handen en die bedienen. Maar een touchscreen vereist dat je ernaar kijkt, om te zien welke functies en knoppen op dat moment beschikbaar zijn op het scherm. Maar als de digitale bediening voor de fabrikanten interessanter is (bv goedkoper), zal ze niet meer te stoppen zijn.
Maar dan moet er nog wel gesleuteld worden aan die digitale cockpit systemen. ABI research maakte een analyse rapport met de naam “New Automotive Infotainment Architectures”; er is meer computerkracht nodig om al die informatie rond te sturen, weer te geven, en de bevelen die via de touchscreen(s) komen te verwerken. Bedrijven als Qualcomm, NVIDIA, die bekend zijn van de processors van computers en smartphones, zullen hier nog een mooie groei kunnen noteren. En om de digitale besturing vertrouwen te doen winnen, en om het ook echt betrouwbaar te maken, zal er een heel netwerk van geïntegreerde en onderling verbonden processors nodig zijn. Die zullen bij een storing het ook van elkaar moeten kunnen overnemen. Vanaf 2025 zal de digitale cockpit doorsijpelen van de luxe wagens naar de gewonere auto’s.
En volgend jaar zal ook augmented reality opduiken in als niche-functie in luxe-wagens.

Echte knoppen en schakelaars zullen binnenkort misschien eerder in de luxe-modellen gebruikt worden.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries