Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Slaaptekort

Uitzending do 18:00 ** March 28th, 2019 by wim.webgang **

Slaaptekort

Babies hebben niet veel anders te doen dan slapen en eten, en halen gemakkelijk 15 uur slaap per dag. Bij kleuters neemt dat dan of tot twaalf uur, om in de lagere schoolleeftijd af te nemen tot tien uur per nacht, en in de middelbare school tot negen uur.

Bij kinderen kan slaaptekort leiden tot gebrek aan concentratie, humeurigheid, eetstoornis, en kan het gevolgen hebben voor de schoolresultaten.

Bij volwassenen daalt de slaapbehoefte verder tot zo’n acht uur per dag. Maar dat is een gemiddelde. Het ritme van de biologische klok ligt tussen de 6,5 en 7,5 uur per nacht. Het ritme wordt mee bepaald door licht en donker; als het donker wordt komt melatonine vrij in de hersenen, en dat zet de slaperigheid in gang. Bovendien is er verschil tussen mannen en vrouwen; vrouwen zouden als het ware een tijdzone verschillen, en een biologische klok hebben die een uur vroeger zit dan die van mannen.

Bij volwassenen wordt slaaptekort in verband gebracht met obesitas, hart en vaatziekten, diabetes, kanker depressies en ongelukken.

En voor hackers: Beelschermgebruik wordt afgeraden twee uur voor het slapengaan. Programmeurs staan ervoor bekend om obsessief tijd te willen stelen van de nachtrust. Met helaas soms catastrofale gevolgen, zoals Chernobyl of de mislukte Challenger lancering, volgens een rapport van de Journal of Experimental Psychology.

https://psycnet.apa.org/record/2000-02426-006

Programmeurs geven elkaar goede raad op online fora, zoals: stop een uurtje voor het slapengaan met programmeren en lees een boek over programmeren…

https://www.reddit.com/r/learnprogramming/comments/1zj3yu/how_has_programming_affected_your_sleep/

Code is politiek
Een hoofdstuk in Technologische souvereiniteit:
- Code is politiek, algoritmen zijn de “Weapons of Math Destruction”
(van Benjamin Cadon)

Muziek:
- Lost your Mind (Gloomer)
- Sleepinghills: Dubstation 1.0
- Dansamor – Elvii Marten
- Freedom – Alien Intelligent Acoustic ..feat…
- Fa ir – parasit

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Afstandsbediening * Ambient platencontract * Boeing herstelt software problemen * Privacy in België * Klimaatinspanning stokt, uitstoot stijgt

i-nieuws 6 na 6 ** March 28th, 2019 by wim.webgang **

Afstandsbediening

In Frankrijk verdween vorig jaar meer dan honderdduizend liter brandstof uit tankstations in de buurt van Parijs. Opvallend detail: ze waren allemaal van hetzelfde merk, nl Total. Aan de pompen konden geen sporen van inbraak of andere vormen van uiterlijke schade vastgesteld worden.
De dieven opereerden ’s nachts en gingen telkens aan de haal met een paar duizend liter brandstof.
De dieven waren te weten gekomen dat de pompen bij onderhoud met een Afstandsbediening werden omgeschakeld. Ze hadden op internet zo’s Afstandsbediening weten te bemachtigen, en ze kwamen te weten hoe de prijs op nul gezet kon worden. Bovendien wisten ze de beperking op het aantal liters van een tankbeurt uit te schakelen. Het enige probleem dat hen restte was de viercijferige geheime code van ieder naftstation te weten te komen. Ze merkten al snel dat die meestal niet ingesteld was, waardoor ze binnen konden met 0000.

Ambient platencontract

Vorige week werd aangekondigd dat Warner Music een plantencontract had gesloten voor muziek gegenereerd door een computer. De computer-of beter het computerprogramma dat Endel heet- maakt muziek voor een album, dat dan onder licentie wordt uitgebracht op bij Warner. Het is dus geen traditioneel contract met de auteur van de muziek, maar wel met het bedrijf dat het programma beheert. De muziek wordt omschreven als ambient. Om een nieuw album met muziek te vullen moet Endel bij wijze van spreken maar op een knop duwen. Het contract zou nu gelden voor 20 albums, met in totaal 600 korte nummers. De inkomsten worden 50/50 verdeeld tussen de platenfirma en Endel, en er werd geen voorschot gegeven. Vijf albums zijn al uit.
Endel is een startup die allerlei externe factoren kan gebruiken om live een soundtrack te maken, bv voor relaxatie of achtergrond voor werk of winkel.
Ze zijn bezig aan het ontwikkelen van een eindeloze track. Die zou via streaming kunnen aangeboden worden.

Boeing herstelt software problemen

Boeing heeft in verband met de grote 737 vliegtuigen een aantal software problemen gevonden en er correcties voor gemaakt.
Die moeten de veiligeheid van die vliegtuigen verhogen. Als de updates goedgekeurd worden door de authoriteiten (in de VS de FAA), zullen ze doorgevoerd worden bij de vliegmaatschappijen die 737’s in dienst hebben. Een belangrijke verandering lijkt te zijn dat de gegevens van verschillende sensoren voor de hoek van het vliegtuig vergeleken zullen worden, er een waarschuwing voorzien is als die te veel verschillen, en de automatische piloot rekening houdt met de gegevens van meer dan 1 sensor.

Privacy in België

Af te lezen aan de reaktie van Facebook, is België goed bezig met de bescherming van de privacy van internetgebruikers. Facebook vecht de beslissing van de Belgische rechtbank aan. Die had gezegd dat Facebook moest stoppen met stiekem de gebruikers te volgen in hun surfgedrag. Bovendien volgt Facebook ook niet-gebruikers van hun platform met hun onzichtbare pixels en like buttons. Facebook moet ook de reeds verzamelde gegevens wissen.

Het beroep wordt deze week gehoord.
Onder de nieuwe Europese GDPR of privacy wetten, kan het bedrijf boetes krijgen tot 4 procent van zijn omzet. Maar de zaak van de Belgische privacycommissie, tegenwoordig de Gegevensbeschermingsauthoriteit, dateert al van 2015 met Belgische wetgeving.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-03-27/facebook-attack-of-belgian-order-on-user-tracking-gets-hearing

Klimaatinspanning stokt, uitstoot stijgt

Over heel de wereld gezien is de uitstoot van CO2 bij productie van energie gestegen met 1.7 procent, in plaats van af te nemen. Op een jaar betekent dat maar liefst 33 gigaton CO2. Zowat een derde daarvan staat op rekening van steenkoolcentrales.

Dat blijkt uit een rapport van het internationaal energie agentschap IEA. Dat agenschap werkt onafhankelijk voor de 30 aangesloten landen. Het is opgericht in 1974, en heeft als leden een aantal europese landen, de VS, Mexico, Australie, Canada, Japan enz. Ze verzamelen gegevens en doen analyse over verschillende soorten brandstoffen en technologien.
Uit cijfers van het IEA blijkt ook dat de wereldwijde vraag naar energie met 2.3 procent is toegenomen in 2018. Dat is de snelste groei sinds tien jaar. Een deel van die energie-vraag komt bestaat uit verwarmings en koelinstallaties, en met de extremere temperaturen neemt dit ook maar toe. Gas is de meest gebruikte brandstof voor het opwekken van energie.

China staat op kop met hernieuwbare energie als wind en zonne-energie, gevolgd door Europa en de VS.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Netwerken met een standpunt

(Op komst...) ** March 25th, 2019 by wim.webgang **

Voor lokale Antwerpse organisaties lijkt ons vooral de woensdagavond 10/04
van toepassing, met de uitleg van Agnez Bewer. Ze geeft een overzicht
van wat er aan lokale en Europese organisaties en structuren bestaat om
zonder (of minder) google/gafam/etc te kunnen werken op een
professionele manier: mails, documenten in de cloud, kalenders etc.
(dixit WVW)

Woensdag 10/04: Verhalen 01 (VoidWarranties)
ont-google/de-gafam je organisatie/digitaal bestaan — Standaarden en
mensenrechten

donderdag 11/04, 18 u.: Netwerken met een Standpunt in de ether (106.7 Fm Antwerpen).
donderdag 11/04, 19 u. :Netwerk Jam (Toitoidrome)

Zaterdag 13/04, 17 u.: Netwerken met een Standpunt: Verhalen02

Meer: http://constantvzw.org/site/-Networks-with-an-Attitude-.html?lang=nl
More: https://pad.constantvzw.org/p/networkswithanattitude.public

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Wikipedia staakt

Uitzending do 18:00 ** March 21st, 2019 by wim.webgang **

Copyright in Europa

Een aantal Wikipedia’s staken: de Duitse, Tsjechische, Slovaakse en Deense sites hebben een “blackout” als protest tegen de nieuwe auteursrechtenwet van Europa (Duits: Urheberrecht), waarvan ze vrezen dat die creativiteit en vrijheid zal kosten.

Een woordje uitleg op nrc:

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/14/harde-kritiek-op-vernieuwd-europees-copyright-a3654108

Multiversen

Narratieven die ons in staat stellen de machine aan te vallen en ….
Kwaadaardige electronica, internet, mobiele telefoons en satellieten …
Kortom; stukje uit “Technologische soevereiniteit”; Opnieuw leren houden van machines, origineel van Alex Haché

Muziek:
parasit – fa ir
Jahzzar-05-Siesta
Mr Pomme – Necro Hip Hop
Jimmy Dirtnail – Fantasy Level X
Camera_I_Camera_II_-_03_-_Move_the_Mountains
en een heel klein stukje Alien Death Machine – Observe

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Wikipedia-staking * HardOCP verweest * Zoek en browserkeuze * Magnetisch veld * De Truman show

Uitzending do 18:00 ** March 21st, 2019 by wim.webgang **

De Truman show

In Zuid Korea is een netwerk van spionagecamera’s opgerold, die aangebracht waren in hotelletjes.
Het was niet de Noordelijke buur die verantwoordelijk was voor het opzet, maar wel een bende die een internethandeltje had opgezet in live streaming. Ze zonden de beelden van de camera’s live uit op internet en gaven daar toegang toe via een abonnementssysteem. In tientallen kamers en badkamers bouwden ze camera’s in in stopcontacten en electronische of electrische apparatuur die aanwezig was in de kamers. De politie rolde het netwerk op nadat het vermoelijk sinds enkele maanden aktief was. Twee verdachten werden opgepakt.
Vorig jaar werd nog betoogd in de hoofdstad, Seoul, tegen het gluurfilmen. Het aantal gerapporteerde gevallen is de laatste jaren sterk gestegen tot duizenden. De BBC noemde het vorig jaar nog een epidemie, en het fenomeen is natuurlijk niet beperkt tot Zuid Korea.

HardOCP verweest

Op de onafhankelijke hardwaresite hardocp verscheen een bericht met een verrassende titel: “Goodbye HardOCP – Hello Intel”. De auteur van de site, Kyle Bennett, zou een nieuwe carrierestap zetten, en bij intel gaan werken. Hij wordt daar Director of Enthusiast Engagement. Als je bij deze directeurstitel denkt aan een vroege aprilgrap, ga je waarschijnlijk op zoek naar de datum van dit bericht. Het verscheen op dinsdag 19 maart, maar Bennet zou effectief in dienst treden bij intel op … 1 april. Nog even afwachten dus of de site met besprekingen van processoren, gpu’s, psu’s, sdd’s, moederborden, overclocken, enz er al dan niet mee ophoudt, of eventueel doorgaat zonder de man.

https://www.hardocp.com/

Magnetisch veld

Volgens een onderzoek van een instituut in Californie zou het mogelijk zijn dat de mens het Magnetisch veld van de aarde voelt. Alleen zijn we er ons niet van bewust. De onderzoekers gingen de hersenactiviteit van proefpersonen meten met EEG apparatuur, en stelden vast dat er een verschil was als er een magnetisch veld werd aangelegd dat even sterk is als dat van de aarde, maar in een andere richting dan het noorden.

En hoewel hersenactiviteit gemeten werd op het ogenblik van het veranderen van het magnetisch veld rond de proefpersonen, werd hen niet gevraagd om het noorden aan te wijzen, of bv hun stoel te draaien naar hun beginpositie.

Om de resultaten van de EEG meting niet te beinvloeden werden de proefpersonen helemaal niet oop de hoogte gesteld van de aard van het onderzoek. Ze moesten gewoon op een stoel in het donker gaan zitten, en kregen een EEG scanner op.
Ze moesten niets doen, en de onderzoekers schakelden electromagneten in om het magnetisch veld te wijzigen en de verandering in de hersenen te meten.

De stoel was opgesteld naar het Noorden. Een kooi van Faraday isoleerde de proefpersonen van externe magnetische invloeden.

Wikipedia-staking

Een aantal Wikipedia’s staken vandaag tegen de nieuwe Europese copyrights richtlijn. Zo gaat bv de Duitse wikipedia in “blackout”: DIES IST UNSERE LETZTE CHANCE. https://www.wikipedia.de/

Ze vinden dat de nieuwe copyrights-wetten de vrije nieuwsgaring verhindert, en aldus de werking van wikipedia bedreigt. Maar ook dat het goede functioneren van het hele internet bedreigd wordt. De gevolgen van de nieuwe wet kunnen groot zijn voor de persvrijheid, de vrijheid van meningsuiting, en voor allerlei artistieke vrijheiden.

De nieuw opgelegde filters zijn onmogelijk te implementeren door kleine onafhankelijke websites, en zo zal veel kwaliteit verdwijnen vreest wikimedia, de groep achter de wikipedia.

24 Stunden ohne Freies Wissen: Warum die Wikipedia-Freiwilligen protestieren

https://blog.wikimedia.de/2019/03/19/24-stunden-ohne-freies-wissen-warum-die-wikipedia-freiwilligen-protestieren/

Zoek en browserkeuze

De Europese Commissie had vorige zomer al aangegeven dat de werkwijze van Google in strijd was met de Europese richtlijnen, en gaf het bedrijf een boete van meer dan 4 miljard. Google bundelt Chrome en Google Search bij Android, het besturingssysteem van tablets en smartphones.

Met het bundelen van die combinatie maakt Google gebruik van zijn dominante positie op de mobiele apparaten, een beetje zoals Microsoft op de pc’s. Maar wat Europa meer concurrentievervalsend vindt, is dat Google aktief misbruik van zijn molopolie maakt door fabrikanten betaalt om geen andere te installeren, of hen op een andere manier verplicht hun combinatie te installeren.
En hoewel Android gebaseerd is op het open source systeem Linux, zitten er heel wat eigen laagjes van Google op die niet onder de vrije softwarelicenties vallen. Er bestaat wel een Android cloon of fork, maar Google dreigt fabrikanten af die de cloon willen installeren op hun toestellen.
De sterkte van Google ligt daar in de apps, die uit hun play store komen, en daar heeft Google dus controle over. Google kan bv beletten dat een afgeleide Android versie niet de apps kan downloaden en gebruiken.

Nu heeft Google in een blog aangegeven dat ze de browserkeuze gaan implementeren:

https://blog.google/around-the-globe/google-europe/supporting-choice-and-competition-europe/

DuckDuck Go kijkt er alvast naar uit. Zij zeggen een slachtoffer te zijn van de sterke arm van Google.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Technologische souvereiniteit

Uitzending do 18:00 ** March 14th, 2019 by wim.webgang **

Communities, kennis en zelfbeschikking
Een stukje uit dit vorige week in ons programma voorgestelde boek.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

GeDropt * Pi is veranderd

i-nieuws 6 na 6 ** March 14th, 2019 by wim.webgang **

GeDropt

Dropbox gaat zijn functionaliteit verminderen voor de gratis gebruikers, zo kondigden ze aan. Waar je vroeger onbeperkt apparaten kon bijvoegen aan je account, zal dat nu beperkt gaan worden tot 3. Wie voor maart van dit jaar al meer dan drie apparaten had gelinkt, kan die blijven gebruiken. Maar je kan er geen verbindingen meer bijmaken, wat vooral vervelend is als je wil upgraden naar een nieuwe tablet of computer. Wie toch een extra apparaat wil linken, zal een betalend abonnement moeten nemen, net zoals gebruikers die meer dan 2 GB opslag willen gebruiken.

Dropbox is een clouddienst die draait op de servers van een bedrijf, die via zijn gratis aanbod gebruikers probeert aan te trekken voor zijn betalende diensten.

Maar wie online opslag nodig heeft, kan ook zelf een cloud-systeem huren of installeren op een eigen server. Bekende voorbeelden van open source projecten zijn OwnCloud en NextCloud. Je kan die systemen installeren op een eenvoudig computertje op je eigen netwerk, of het zelfs aan internet hangen om de opslag online beschikbaar te maken.

Pi is veranderd

Het getal Pi kan uitgedrukt worden in een breuk, en als je het in een getal met een komma uitdrukt, krijg je een aantal cijfers na de komma afhankelijk van hoe nauwkeurig je de berekening van de breuk doet. Voor het gemak wordt het getal meestal benoemd met zijn afkorting, “drie komma veertien”, maar voor nauwkeurigere berekeningen wordt bv 3,141592 gebruikt, en voor wedstrijden wordt wel eens pi van buiten geleerd tot 100 cijfers na de komma.
Het record van de berekening staat ondertussen al lang op naam van computers, of computerprogramma’s. In 2009 werd daar het programma y-cruncher voor ontworpen, niet alleen voor de berekening van Pi, maar voor dat soort berekening in het algemeen. In 2016 werd het record aantal cijfers na de komma op 22,4 biljoen gebracht door Peter Trueb.
In januari van dit jaar bracht Emma Haruka Iwao het op 31,4 biljoen cijfers na de komma. Ze gebruikte daar een cloud systeem van Google voor.

www.numberworld.org/y-cruncher/

compiled by BCP v.0.3.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Exta Vrouwen Citygang

Uitzending do 18:00 ** March 7th, 2019 by wim.webgang **

Live uitzending vanuit Extra City n.a.v de internationale vrouwendag.

Technologische Souvereiniteit
Interview met Keltoum van De Wereld Morgen, naar aanleiding van de Nederlandse vertaling van het boek “Technologische Soevereiniteit”, dat binnenkort officieel zal verschijnen.

Meer over het boek:
op de wereldmorgen.be (artikel)

En de “broncode” van het boek kan je hier downloaden van GitHub: sobtec2_nl.pdf (81 Mb).
(of je kan het daar ook online lezen).

De originele (Engelstalige) versie: https://github.com/sobteclib/sobtec2/tree/master/en
Combi
Dit alles gecombineerd met een unedited interview van Marthe met
vesna-manojlovic & https://becha.home.xs4all.nl/ van
http://technologia-incognita.nl/

Lady Ada

Iedereen die wel eens iets met electronica bouwt, zal haar waarschijnlijk kennen: Lady Ada. Haar echte naam is Limor Fried. Ze heeft een eigen zaak opgericht waar ze electronische componenten verkoopt. Maar ze onderscheidt zich zelf vooral doordat ze zelf ook electronische onderdelen laat maken. Ze heeft een goede voeling met de gebruikers, en slaagt er wonderwel in om bv op een originele manier onderdelen te maken die beginnende gebruikers stimuleert om te experimenteren en zelf dingen te bouwen.

Maar ze is niet zomaar een gewone hobbyist die zakenvrouw is geworden. Ze studeerde “Electrical Engineering and Computer Science” aan het befaamde MIT, in Cambridge, Massachusetts. Die universiteit ligt aan de rand van Boston, een stad aan de Oostkust van de VS, ten noorden van New York. Ze haalde er in 2005 een Master of Engineering.

Ze was al van in haar studententijd bezig met een kritische benadering van informatica en electonica. Zo startte ze voor haar thesis een project met de naam “Social Defencse Mechanisms: Tools for Reclaming Our Personal Space”.

Ze vertrekt vanuit de vaststelling dat we omringd zijn met allerlei electronische apparaten, die onze persoonlijke ruimte binnendringen en ons soms irriteren en frustreren. De industrie die die apparaten ontwerpt houdt weinig of geen rekeningn met die verzuchtingen. Zij werkte het idee uit van tegen-technologie of “counter-technologies”.
De thesis zelf is 67 blz en verschenen in januari 2005. (De pdf kan je hier downloaden: http://www.ladyada.net/media/pub/thesis.pdf)

www.ladyada.net

https://www.adafruit.com/

http://www.ladyada.net/media/pub/thesis.pdf

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Domeinen .dev te koop * Firefox brievenbus

i-nieuws 6 na 6 ** March 7th, 2019 by wim.webgang **

.dev te koop

Toen er in nieuwe domeinnamen werden bijgemaakt op het hoogste niveau, “top level domain” namen of TLD’s, was Google er als de kippen bij om de extentie “.dev” te registreren. Ze gebruikten er een aantal zelf van, zoals web.dev, opensource.dev, . Maar er zijn natuurlijk oneindig mogelijkheden, en nu bieden ze die “.dev” naam ook aan voor andere gebruikers. Er zouden er al meer dan 200 miljoen “geclaimd” zijn, wat dat dan ook moge betekenen. Als je hier in Belgie een “.dev” wil registreren zal je merken dat die dubbel zo duur is als een “.be”. De “.dev” komt ongeveer op 30 euro per jaar, terwijl een Belgische “.be” voor zo’n 15 euro te verkrijgen is. Maar dat is niet zo als je het rechtstreeks in de VS koopt, dan zit je rond 15 dollar, en bij Google zelf op 12 dollar.

Nu heeft het in gebruik nemen van “.dev” door Google ook heel wat irritatie veroorzaakt. Voordat al die extra TLD’s er bij kwamen, werden voor locale projecten dikwijls denkbeeldige namen gebruikt, die niet bestonden op internet, en die door het lokale naamgeving-systeem opgevangen werden voor intern gebruik.

Voorbeeld zijn “.local” of “.loc” en helaas ook “.dev”. Voor “.dev” geldt nu plotseling dat het een bestaande TLD is op internet, en alle projecten met code zullen nu op internet gaan zoeken naar dat demein, en gekke dingen binnenkrijgen, of gewoon foutmeldingen geven. Dat komt ook omdat Google voorziet dat “.dev” namen ALTIJD op https moeten zitten, en ze passen dat in hun browser toe door altijd automatisch over te schakelen naar https voor een punt dev site. En lokaal heb je meestal geen https draaien, en dus gaat je lokale ontwikkelingssite de mist in.

Er zijn wel een paar domeinnamen bedacht voor plaatselijk gebruik: .test is er één van. De lijst is vastgelegd in RFC 2606, die in 1999 is opgesteld (en blijkbaar grotendeels vergeten).
Het document RFC 2606 geeft op het eerste blad in de inhoudstabel aan waar je moet zoeken: punt 2. TLDs for Testing, Documentation Examples. Spijtig genoeg zie je onmiddellijk dat de erg praktische kant van development ontbreekt.
Wat wel bestaat is dus:
.test
.example
.invalid
.localhost

Voor .dev zou je nog .test kunnen gebruiken, alhoewel dat eigenlijk een andere stap is.

Wat ook en vooral ontbreekt is een domein voor intern gebruik, iets als .local, .loc, of .intranet, .intern..

Localhost is daarvoor niet bruikbaar; dat is bedoeld voor de eigen computer.

Zie ook puntje 5 van het document, dat toen al wees op de gevolgen voor de veiligheid als test of voorbeeldcode ergens ontsnapt en in het real world internet terechtkomt.

NHN:

Nog wat minder bekende namen die ze bij Google zelf gebruiken:
flutter.dev: voor crossplatform app development
perfetto.dev: voor performance tracing
v8.dev:
pptr.dev:

En andere TLD namen die je ook bij hen kan registreren: .us, .design, .live, .business, .tools, .tech, .app, .bizz enz.

Firefox brievenbus

Het Mozilla project is van plan om een nieuwe techniek in te voeren in de Firefox webbrowser. Het is een anti-vingerafdruktechniek die gebruikers moet beschermen tegen overdreven nieuwsgierigheid van websites. Advertentienetwerken snuffelen in de eigenschappen van de browser, zoals de grootte van het venster. De adverteerder verandert dan zijn advertentieoppervlakte en plaats naargelang de venstergrootte, zodat zijn advertenties prominent voor je neus staan. Die opgevraagde eigenschappen kunnen ze bovendien bewaren en vergelijken met je verder surfgedrag, ze vormen een soort vingerafdruk. De grootste afmeting geeft de grootte van je monitor aan bv. Andere informatie die servers kunnen opvragen zijn de aanwezige lettertypes. En een oude bekende zijn de cookies, waar Firefox die per domein van elkaar gaat isoleren, zodat cookie informatie niet kan meegenomen worden over websites heen.

Er zal dus een optie komen in de instellingen van Firefox, waar je de anti-vingerafdruk techniek kan aanvinken. Die komt onder “about:config/ privacy.resistFingerprinting”

Eigenlijk was de techniek in 2015 ontwikkeld voor de TOR browser, die dient om te surfen zonder je IP adres vrij te geven.

De techniek werkt doordat de browser bij het veranderen van de venstergrootte tijdelijk een grijze zone laat. De werkelijke venstergrootte wordt net na het loslaten van het venster uitgevoerd.
Door deze kleine vertraging in te bouwen krijgt de advertentieserver de oude grootte binnen en merkt hij niets van de verandering aan je browservenster.

De techniek wordt “letterboxing” genoemd door Mozilla. Hij zou beschikbaar moeten zijn vanaf Firefox versie 67.

Een voorbeeld van het venstergedrag zie je hier:

https://www.youtube.com/watch?v=TQxuuFTgz7M

compiled by BCP v.0.3.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off