Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Afstandsbediening * Ambient platencontract * Boeing herstelt software problemen * Privacy in België * Klimaatinspanning stokt, uitstoot stijgt

i-nieuws 6 na 6 ** March 28th, 2019 by wim.webgang **

Afstandsbediening

In Frankrijk verdween vorig jaar meer dan honderdduizend liter brandstof uit tankstations in de buurt van Parijs. Opvallend detail: ze waren allemaal van hetzelfde merk, nl Total. Aan de pompen konden geen sporen van inbraak of andere vormen van uiterlijke schade vastgesteld worden.
De dieven opereerden ’s nachts en gingen telkens aan de haal met een paar duizend liter brandstof.
De dieven waren te weten gekomen dat de pompen bij onderhoud met een Afstandsbediening werden omgeschakeld. Ze hadden op internet zo’s Afstandsbediening weten te bemachtigen, en ze kwamen te weten hoe de prijs op nul gezet kon worden. Bovendien wisten ze de beperking op het aantal liters van een tankbeurt uit te schakelen. Het enige probleem dat hen restte was de viercijferige geheime code van ieder naftstation te weten te komen. Ze merkten al snel dat die meestal niet ingesteld was, waardoor ze binnen konden met 0000.

Ambient platencontract

Vorige week werd aangekondigd dat Warner Music een plantencontract had gesloten voor muziek gegenereerd door een computer. De computer-of beter het computerprogramma dat Endel heet- maakt muziek voor een album, dat dan onder licentie wordt uitgebracht op bij Warner. Het is dus geen traditioneel contract met de auteur van de muziek, maar wel met het bedrijf dat het programma beheert. De muziek wordt omschreven als ambient. Om een nieuw album met muziek te vullen moet Endel bij wijze van spreken maar op een knop duwen. Het contract zou nu gelden voor 20 albums, met in totaal 600 korte nummers. De inkomsten worden 50/50 verdeeld tussen de platenfirma en Endel, en er werd geen voorschot gegeven. Vijf albums zijn al uit.
Endel is een startup die allerlei externe factoren kan gebruiken om live een soundtrack te maken, bv voor relaxatie of achtergrond voor werk of winkel.
Ze zijn bezig aan het ontwikkelen van een eindeloze track. Die zou via streaming kunnen aangeboden worden.

Boeing herstelt software problemen

Boeing heeft in verband met de grote 737 vliegtuigen een aantal software problemen gevonden en er correcties voor gemaakt.
Die moeten de veiligeheid van die vliegtuigen verhogen. Als de updates goedgekeurd worden door de authoriteiten (in de VS de FAA), zullen ze doorgevoerd worden bij de vliegmaatschappijen die 737’s in dienst hebben. Een belangrijke verandering lijkt te zijn dat de gegevens van verschillende sensoren voor de hoek van het vliegtuig vergeleken zullen worden, er een waarschuwing voorzien is als die te veel verschillen, en de automatische piloot rekening houdt met de gegevens van meer dan 1 sensor.

Privacy in België

Af te lezen aan de reaktie van Facebook, is België goed bezig met de bescherming van de privacy van internetgebruikers. Facebook vecht de beslissing van de Belgische rechtbank aan. Die had gezegd dat Facebook moest stoppen met stiekem de gebruikers te volgen in hun surfgedrag. Bovendien volgt Facebook ook niet-gebruikers van hun platform met hun onzichtbare pixels en like buttons. Facebook moet ook de reeds verzamelde gegevens wissen.

Het beroep wordt deze week gehoord.
Onder de nieuwe Europese GDPR of privacy wetten, kan het bedrijf boetes krijgen tot 4 procent van zijn omzet. Maar de zaak van de Belgische privacycommissie, tegenwoordig de Gegevensbeschermingsauthoriteit, dateert al van 2015 met Belgische wetgeving.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-03-27/facebook-attack-of-belgian-order-on-user-tracking-gets-hearing

Klimaatinspanning stokt, uitstoot stijgt

Over heel de wereld gezien is de uitstoot van CO2 bij productie van energie gestegen met 1.7 procent, in plaats van af te nemen. Op een jaar betekent dat maar liefst 33 gigaton CO2. Zowat een derde daarvan staat op rekening van steenkoolcentrales.

Dat blijkt uit een rapport van het internationaal energie agentschap IEA. Dat agenschap werkt onafhankelijk voor de 30 aangesloten landen. Het is opgericht in 1974, en heeft als leden een aantal europese landen, de VS, Mexico, Australie, Canada, Japan enz. Ze verzamelen gegevens en doen analyse over verschillende soorten brandstoffen en technologien.
Uit cijfers van het IEA blijkt ook dat de wereldwijde vraag naar energie met 2.3 procent is toegenomen in 2018. Dat is de snelste groei sinds tien jaar. Een deel van die energie-vraag komt bestaat uit verwarmings en koelinstallaties, en met de extremere temperaturen neemt dit ook maar toe. Gas is de meest gebruikte brandstof voor het opwekken van energie.

China staat op kop met hernieuwbare energie als wind en zonne-energie, gevolgd door Europa en de VS.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.