Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang

Private

Laatste titels:

Centraal themadag LSD 19/4 (geen Webgang)

Uitzending do 18:00 ** April 19th, 2018 by wim.webgang **

Klein beetje
Na een Tripje van 2 uur in de file ben ik nog net op tijd om een setje little bits gedemonstreerd te krijgen van Marthe:


Of dat iets te maken had met wat u op dat moment in de ether hoorde is me een raadsel.

Micro:bit
Graag had ik de micro:bit mee aangesloten op bovenstaande combinatie, maar het programma dat er nu in zit (“S”) heeft nu net helemaal niets met muziek te maken (komt een van de volgende weken wel eens).
Ik geef “S” dan toch al maar mee in een blog post hieronder.

Volgende week
het i-nieuws en de rest blijven dus voor volgende week…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Micro:bit (4) : serienummer

WebGang blog ** April 19th, 2018 by wim.webgang **

Micro:bit: SN?

Het serienummer van de microbit: bestaat het?

- 1) Label. Op de micro:bit zit een etiket, en op de twee exemplaren die ik heb staat een verschillend nummer op dat etiket:
400854 1401 755541 1747
400854 1401 756252 1747

- 2) Bestand.
Als je de micro:bit aansluit, zie je een bestand staan met systeeminformatie:


DETAILS.TXT
# DAPLink Firmware – see https://mbed.com/daplink
Unique ID: 9900000043114e45003090030000006c0000000097969902
HIC ID: 97969901
Auto Reset: 1
Automation allowed: 0
Daplink Mode: Interface
Interface Version: 0241
Git SHA: fa4132987102c51c110751d8bdb8a74aeb7b071b
Local Mods: 1
USB Interfaces: MSD, CDC, HID
Interface CRC: 0xe369fb16


Dat bevat een lange code, die als titel heeft “Unique ID”, en die is verschillend bij mijn twee apparaatjes:

9800000043114e45003090030000006c0000000097969902
9800000044184e450048500e000000150000000097969902

Het is dus geen puur serieel nummer, maar eerder een uniek nummer, waarmee je ze kan onderscheiden.

- 3) Hardware:
De unieke ID zit ook in de hardware opgeslagen, en kan uitgelezen worden met een programmeercommando.
Code en uitleg zie: https://support.microbit.org/support/solutions/articles/19000070728-how-to-read-the-device-serial-number

In deze broncode zorgen ze ervoor dat er een S op het scherm staat, en als je een knop indrukt (de linkse), rolt het serienummer voorbij op het scherm:

S
Ox4d4acee

Lift ^ | Lift v | Comments Off

SPION + Stallman over privacy in tijden van Facebook

Uitzending do 18:00 ** April 12th, 2018 by wim.webgang **

Nu: Fake verontwaardiging?

Opvallend om een Belgisch politieker te zien zeggen: “.. nu we weten dat de gegevens misbruikt worden ..”.
Maar in 2015 werd in (UFSIA) Antwerpen al een studie voorgesteld over de wijziging van de voorwaarden bij Facebook, en de onvrijwillige toestemmen van de gebruikers, gecombineerd met ontoegankelijke opt-out schijnkeuzes.
De titel van de EMSOC studie was duidelijk: S P I O N

SPION

“From social media service to advertising network”
A critcal analysis of Facebook’s Revised Policies and Terms

Auteurs: Brendan Van Alsenoy, Valerie Verdoodt, Rob Heyman, Jef Ausloos, Ellen Wauters en Günes Acar.
(De versie in onze handen is “Draft 31 maart 2015″)

In 2015 pastte Facebook de gebruiksvoorwaarden aan (tov de vorige versie van 2013), en de richting waarin maakte al duidelijk wat de gebruikers te wachten stond.
Maar niemand leest die gebruiksvoorwaarden natuurlijk…. behalve bovenstaande auteurs.

Een radikaal voorstel om je persoonlijke gegevens persoonlijk te houden

De reaktie van Richard Stallman op het Facebookschandaal

Richard Stallman is voorzitter van de Free Software Foundation

“Journalisten hebben me gevraagd of de afkeer van het misbruik door Facebook van gebruikergegevens een keerpunt vormt voor de campagne om onze privacy terug te krijgen.” Dat zou kunnen, als de publieke verontwaardiging dieper gaat en ruimer wordt….

Lees de hele tekst op http://www.copyleft.be/index.php?radikaal-voorstel-om-je-gegevens-prive-te-houden

Richard Stallman legt de vinger op de wonde in verband met de online spionage van allerlei internet-diensten: de nieuwe Europese richtlijn om onze privacy te beschermen zal niet veel zoden aan de dijk zetten. Er is een veel radikalere ingreep nodig. Er moet breed bewustzijn komen en er moet in de diepte ingegrepen worden. Hij heeft ook een idee in welke richting gewerkt moet worden: geen gegevens laten verzamelen (bv fietsjes Antwerpen?).
Dan breidt hij er nog een stukje aan over anoniem betalen, om te eindigen bij de verzamelwoede van de fabrikanten van traditionele software, waarmee hij natuurlijk pleit voor het gebruik van betrouwbare, door de community gecontroleerde software, en die bestaat.

Oorspronkelijke Engelstalige tekst:

A radical proposal to keep your personal data safe
Richard Stallman
Copyright 2018 Richard Stallman. Released under Creative Commons NoDerivatives License 4.0

https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/apr/03/facebook-abusing-data-law-privacy-big-tech-surveillance

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Facebook is niet gratis * Dubbel electrisch * Garantie behouden bij verbreken van dit zegel * White Hat Black Hat * Medisch onderzoek van het internet

i-nieuws 6 na 6 ** April 12th, 2018 by wim.webgang **

Facebook is niet gratis

Vorige week gaf de COO van Facebook een interview waarin gesproken werd over privacy. Hij poneerde dat het model van Facebook gebaseerd is op gegevens verzamelen voor adverteerders. Daar gaan gebruikers niet onderuit kunnen, tenzij er een betalende optie zou bestaan.
Facebook bewijst daarmee dat het niet gratis is.
Ondertussen gaat de privacy van de adverteerders ook een beetje sneuvelen bij Facebook. Ze zouden overwegen om meer controle te krijgen door aan adverteerders en de gebruikers achter populaire Pages identiteitsinforamtie te vragen. Blijkbaar was meer geweten over de gebruikers dan over de adverteerders.

Dubbel electrisch

Tesla heeft een nieuw model gepland met een tweede motor. Er zit in dat ontwerp een motor voor de voorste wielen, en een voor de achterste wielen. Een electrische motor is kleiner dan een verbrandingsmotor, dus Tesla kan daardoor dingen doen die bij auto’s met verbrandingsmotor zelfs niet ter sprake komen. De auto heeft daarmee de voordelen van vierwielaandrijving en kan sneller optrekken.
En er is nog een ander ideetje rond electrische auto’s uit Ierland opgedoken. Een inwoner van Dublin trok naar het platteland, maar had daar geen betrouwbare electriciteitsaansluiting. Hij legde zonnepanelen om in huis stroom te hebben, en maakte een circuit om zijn auto te verbinden met zijn huis. Daarbij kan hij zijn auto opladen van de zonnepanelen, maar kan hij evengoed de batterij van zijn auto gebruiken om op momenten van gebrek aan zon, electriciteit te lenen aan het huis. Hij is ingenieur van beroep, en realiseerde een idee dat ondertussen op grotere schaal ingang vindt bij stroomleveranciers en electrische autofabrikanten: koppel de auto en het net, en gebruik de aansluiting in twee richtingen. In plaats van enkel de auto op te laden, kan op momenten dat het nuttig is, de auto zijn electriciteit aan het net leveren, verkopen dus. Daarmee wordt in 1 klap een grote capaciteit aan batterijopslag toegevoegd aan het electriciteitsnet.
Momenteel is er bv overdag dikwijls een overcapaciteit van wind en zonne-energie, en zijn er zelfs electriciteitsbedrijven die hun windmolens uit de wind zetten omdat ze hun andere installaties niet zo gemakkelijk kunnen stilleggen als een windmolen. Zo gaat energie verloren, omdat er geen gemakkelijke manier is om ze goedkoop op te slaan. In Australie investeerden ze in een gigantisch batterijpark om dit probleem op te lossen, en daarin worden batterijen van Tesla gebruikt, dus het idee van de auto’s is niet zo ver gezocht.

https://opensource.com/article/18/4/system76-us-manufacturing-plant

Garantie behouden bij verbreken van dit zegel

De Amerikaanse FTC, verantwoordelijk voor handel, heeft een duidelijke uitspraak gedaan over de manier hoe fabrikanten hun gebruikers verbieden een gekocht apparaat te openen. Een bekende praktijk zijn de stickers op de naad van de behuizing, waarop staat “Warranty Void If Removed”. Dat is echter een overtreding van een wet uit 1975 die de rechten van de gebruikers verdedigt; een fabrikant kan geen bijkomende voorwaarden bedenken voor herstellingen binnen garantie. Dat betekent dat een gebruiker wel kan rondkijken in zijn apparaat, en ook dat hij een herstelling kan laten doen bij een niet-merk hersteldienst, zonder dat hij daardoor zijn gewone garantie verliest bij de fabrikant. Maar fabrikanten houden het niet bij stickertjes alleen. Gebruikers van een (apparaat van Apple / i-phone) kwamen onlangs tot de onaangename vaststelling dat hun touch-screen niet meer werkte. De oorzaak was een software update, die niet compatibel was met het herstelde scherm van het toestel. Apple waarschuwt voor herstelling bij niet-Apple merktwinkels, en haalt hiermee zijn slag thuis zonder de stickers. Hoewel gebruikers vermoeden dat Apple dat opzettelijk doet, zijn daar geen aanwijzingen voor. Apple gebruikers worden wel eens meer geconfronteerd met updates die niet werken op oudere hardware, of die bepaalde functies uitschakelt of onbruikbaar maakt.

White Hat Black Hat

Een groep van hackers heeft een gat gevonden in de beveiliging van netwerkapparatuur, en daar wereldwijd in huisgehouden. Blijkbaar maakten ze onderscheid tussen verschillende doelen, naargelang de plaats. Systemen in Rusland en Iran werden aangevallen, en kregen een melding als “knoei niet met onze verkiezingen”, en voorzien van een ascii-art Amerikaanse vlag (een beeld daarvan in onderstaande link).

https://video-images.vice.com/_uncategorized/1523124132029-DaHjY-tU0AAV4W6.jpeg

Medisch onderzoek van het internet

Elk jaar maakt de website internethealthreport.org een verslag over de gezondheid van het internet. De site is een initiatief van de Mozilla foundation. Ze vragen zich af of het internet gezond is op basis van de veiligheid, de openheid, de inclusiviteit, en wie de controle erover heeft.

De Mozilla Foundation heeft in zijn conclusie opgeroepen om wetgeving te maken om grote technologiebedrijven van hun monopoliemacht weg te krijgen. Ze ondermijnen de openheid, competitie en privacy op het web. Ze sluiten concurrenten uit en remmen daardoor normale evoluties af.
Hun macht zal altijd maar toenemen en dankzij kunstmatige intelligentie zullen ze sectoren als hardware, software, infrastruktuur, transport, media, verzekeringen enz. Dat zullen ze blijven doen tot we een manier vinden om ze tegen te houden, of op te splitsen. Overheden moet monopoliegedrag bestraffen en aktief strategieën uitdenken om monopoliemodellen tegen te gaan.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Linux Mint 18.3

Uitzending do 18:00 ** April 5th, 2018 by wim.webgang **

Install party
Installatie van Linux Mint 18.3 op een laptop (reportage).

Linux Mint Installatie

Linux Mint Installatie


Linux Mint Guides, Tipps und Tricks

Linux Mint Magazine 2-2018
“Das umfassende und unabhängige Benutzerhandbuch für Linux Mint”

Bespreking van deze uitgave van “Linux Experte” (2-2018, Duitstalig tijdschrift).

Uitgebreide beschrijving van deze extreem gebruiksvriendelijke Linux distributie, die gebaseerd is op Ubuntu (maar daar merk je niet veel van).
Mint heeft zijn eigen desktop (Cinamon en de lichtgewicht Mate gebaseerd op Gnome2 code), maar ze bieden ook KDE aan, en nog een paar lichtgewichten.
Ze hebben een handig ingedeeld menu.
In het tijdschrift een beschrijving van de geschiedenis, de verschillende versies, hoe installeren, wat in te stellen na installatie, hoe software bij-installeren en gebruik van het pakketbeheersysteem, de meestgebruikte software, hoe backups maken en terugzetten, firewall in Mint, en een inleiding werken met de commandolijn en nog veel meer.
Indien van toepassing wordt een artikel nog eens opgesplitst naargelang de desktop, bv XFCE menu, Cinamon, MATE, XFCE, KDE.

Notion

Marthe stelt haar favoriete desktop daartegenover: Notion, een “Tiling Tabbed Window manager”, waarbij je op de grafische X omgeving een window manager draait die de programma’s naast elkaar zet op bv ieder een kwart van het scherm, met overschakelmogelijkheid naar volledig scherm.
(hier de ArchLinux uitleg over Notion)

Muziek

Marthe muziek meegebracht van haar laatste trip:

  • Anarco Funk Copanata Copy Fight
  • Chicha Libre Sonido Amozonico

Webgang OverClocked
Is dat al tien jaar geleden?
Marthe leest een stukje uit een IT tijdschrift van 10 jaar geleden, dat over de overname van MySQL door Sun gaat (nog voor de overname van Sun door Oracle)…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Gebroken privacy * e-dentiteit

i-nieuws 6 na 6 ** April 5th, 2018 by wim.webgang **

Gebroken privacy

Nu Facebook de onthullingen over zijn privacyschending achternaloopt door allerlei aanpassingen aan zijn platform aangevuld met onduidelijke verklaringen, breekt het andere potjes.
Zo bleek dat updates aan de Facebook systemen de gebruikerslogin van de Tinder app doorkruiste. Door zo’n onrechtstreekse gevolgen wordt duidelijk hoe systemen verweven zijn. Tinder werkt aan het oplossen van het probleem en raadt zijn gebruikers aan voorlopig via de website in te loggen.

e-dentiteit

Het is geen toeval dat vorig jaar een Europse topontmoeting doorging als de “digitale” top in . Estland is een voorloper in de digitale revolutie, ook bij bestuur. Burgers kunnen al lang alles via internet terugvinden, en participeren. De digitale handtekeking is er al lang ingeburgerd, en wordt gebruikt om wetten te ondertekenen.

Estland heeft in 2014 resoluut gekozen voor een electronische identiteitsregeling. Die gaat veel verder dan een identiteitskaart met een chip, het lijkt meer op een soort bitcoin-identiteit. Want de identiteit is niet gebonden aan het fysieke verblijf in Estland.
Ze kunnen vanuit eender waar ter wereld een bankrekening openen, een bedrijf opstarten, en gebruik maken van al hun rechten als burger van Estland.
Maar de digitale ID mikt niet alleen op de 1,3 miljoen inwoners van Estland. De e-resident, zonder stemrecht, staat ook open voor anderen. Zo’n 80 procent van de aanvragen kwam rond 2015 uit Europa, waarvan veel uit buurland Finland, en 10 procent van de aanvragen kwamen uit uit Azië. Na de brexit wordt verwacht dat ook veel Britten in het systeem stappen om gemakkelijker binnen de EU zaken te kunnen doen. Dit digitaal burgerschap geeft echter geen toelating om in Estland te verblijven.

Maar naast de voordelen is er ook het gevaar: als van zo’n systeem misbruik gemaakt wordt dan kunnen de gevolgen groot zijn. Zo vertelt een e-resident dat eind vorig jaar een bug ontdekt werd. Het hele systeem werd stilgelegd en de ondertussen 750.000 digitale identiteitskaarten werden plots onbruikbaar. Uiteindelijk kon het probleem ook via internet opgelost worden, en was het een leerrijke ervaring voor Estland. Iedereen wilde natuurlijk op hetzelfde moment zijn nieuw digitaal certificaat afhalen, en het systeem geraakte overbelast. Dan werd eerst voorrang gegeven aan de eigen inwoners, en moesten de digitale afstands-burgers even wachten voor de update. Het probleem zat uiteindelijk ook niet bij de Estse overheid, maar bij de fabrikant van de chip in de kaart, en die wordt ook in andere landen gebruikt.

compiled by BCP v.0.2.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off