Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Mintbox Mini 2 en Micro:bit (5)

Uitzending do 18:00 ** April 26th, 2018 by wim.webgang **

Micro:bit (5): teller

We maken een teller met de twee knoppen als min en plus.
Deze teller kan je gebruiken bij een wedstrijd bv; aan elke ploeg een micro:bit.
Bij tafeltennis gaat de set normaal tot 11; tot 9 gaat op het scherm, 10 zal afwisselend een 1 en een 0 tonen.
Je kan dat wel oplossen door zelf de leds aan te geven die moeten oplichten bij getallen boven 10; daarmee krijg je wel 10, 11 enz op de ruimte van 5 x 5 leds geperst.

Ps: GitLab vast
Normaal had ik verwezen naar de broncode van de projecten op gitlab, maar helaas zit de gitlab site vast wegens een probleem met een van de databankservers. Eén server werd manueel een commando gegeven om af te sluiten, en de reserveservers volgden braafjes mee met de hoofdserver. Dat was niet de bedoeling, en de gitlab site vertraagde en vertraagde tot hij zowat stilstond. De code hier posten gaat niet omdat de blogsoftware die weigert; ziet er te verdacht als inbraak in de site uit of zo.
Upd: 26/4: gelukkig gaat de status terug naar normaal: https://twitter.com/gitlabstatus
https://gitlab.com/webgang-microbit/counter

Offline micro:bit editor
Er is een experimentele versie uitgekomen van de Python ‘web’ editor for offline use, v0.1
Beschikbaar op : http://tech.microbit.org/software/micropython/
Uitpakken en zoeken naar het editor bestand om te openen met je browser:
file:///home/webgang/MicroBit/EditorOffLine/editor.html
Bugmeldingen enz op de github site: https://github.com/bbcmicrobit/PythonEditor/issues

Linux Mint gebruik

Bij-installeren van Gambas3: prima gelukt.
Bij-installeren Sweet Home 3D: Prima gelukt.

Bij zelf gecompileerd programma onstaat een link met een “neutraal” logo. Nadaat je bevestigd hebt dat dit programma mag uitgevoerd worden, wordt het echte logo zichtbaar.

Draadloos netwerk, verbinding maken: toont de beschikbare netwerken, maakt verbinding na wachtwoord.

Instelling muis/touchpad: had het nog iets verder willen kunnen regelen. De rechterkant van het touchpad dat dient om te scrollen vond ik niet.
Nadien werkte het wel, dus je moet er eerst voor uitgelogd of herstart hebben.

De browser is Firefox, en die heeft standaard geen “zoekveld” naast de URL (maar dat kan je wel in de Firefox instellingen aanzetten).
Ze hebben ducduckgo als standaardzoekmachine, Google als zoekmachine zit er niet in, in heel wat stappen kan je die wel bij aanzetten.

Printer:
Het bij-installeren van een printer die ergens in het netwerk hangt, veronderstelt dat je het ip adres kent. Als je een deel adres ingeeft en hoopt dat dat stuk netwerk dan gescand wordt.. wel, het is me niet gelukt. Er is ook wat te weinig uitleg wat of hoe je daar als IP kan ingeven. Eens je het juiste ip adres hebt, wordt de printer gedetecteerd en gaat de procedure wel vlot verder. De software voor de printer wordt afgehaald van het web en geinstalleerd; in dit geval openprinting-gutenprint (maar dat blijft duren en ik onderbreek het).

Install 1: laptop: ok (vh verslag opname)
Install 2: Desktop 22″/8G/250 Gb HD:
Gemakkelijke is dat je meestal enter kan drukken, land en keyb zocht hij zelf.
Installatie verloopt perfect en na het verwijderen van de dvd start het systeem van de harde schijf.

Mintbox 2

Er is een computer voorgesteld met Linux Mint vooraf op geinstalleerd: de :Mintbox Mini 2. Die wordt gemaakt door Compulab. Linux Mint is vooral bekend als desktop Linux distributie, maar de Mintbox is geen typische desktopcomputer.
De mintbox is een klein plat rechthoekig metalen doosje van 12 op 8 cm, met twee antennes. Het is helemaal zwart, en heeft bovenop koelribben over het hele oppervlak. Daardoor heeft het geen ventilator nodig. Als voeding heeft het een externe adapter. Het ziet er dus eerder een toestel voor internet of things projecten uit.
Het toestel heeft behalve de antenne’s ook twee netwerkkaarten. Je kan er bv een firewall of gateway of andere server mee maken. Op de voorzijde zit het logo van Linux Mint, en behalve de power led, ook nog twee andere leds. Die kan je zelf vanuit een programma laten oplichten in verschillende kleuren. Je kan daarmee bv tonen dat er een nieuwe mail is op je desktopcomputer, of als het een server is laten weergeven of er veel internetverkeer is, in een IOT project een toestand, waarschuwing of een gebeurtenis weergeven.
Dit is de tweede keer dat Mint een eigen computertje laat maken. Het eerste was uitverkocht en hoewel ze er nu dubbel zoveel maken als de vorige keer, zal het toch ook een beperkt lot zijn. Ze maakten niet bekend hoeveel juist.

https://blog.linuxmint.com/?p=3528

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Kastbouwrobot * Autonome scheepvaart * Linux opluchting * Grafeenproductie * Mintbox 2 * Electrische bus

i-nieuws 6 na 6 ** April 26th, 2018 by wim.webgang **

Kastbouwrobot

We zagen al een lego-robot die de rubic-cube kan oplossen door de kubusdelen in de juiste richting te draaien, maar de robots van een artikel in Science Robotic zijn nuttiger. Een robotsysteem met twee robotarmen kon een stoel van IKEA in elkaar zetten in een goede 20 minuten. Zowat de eerste helft daarvan was de robot bezig met het scannen van de onderdelen en het nadenken hoe die in elkaar moeten. De rest van de tijd diende voor het samenbouwen van de stoel.
Een mens zou het volgens de onderzoekers nog altijd een minuutje sneller kunnen.
En hoewel het voor de mens een relatief eenvoudige taak is, moeten de robotbouwers toch moeite doen om bv genoeg sensoren te voorzien die de robot op een fijne manier laten voelen, bv of een pin nog een beetje opgeschoven moet worden om in een gat te passen. Omdat er twee robotarmen aan te pas komen, moet de robot die bewegingen strategisch plannen dat ze niet in botsing komen.

http://robotics.sciencemag.org/content/3/17/eaat6385

Autonome scheepvaart

Door de recente ongelukken met zelfrijdende auto’s wordt het duidelijk dat het nog wel even kan duren eer ze echt toegelaten worden op de openbare weg. Zelfs als fabrikanten met statistieken kunnen bewijzen dat hun huidige zelfrijdende auto’s minder ongevallen hebben dan door mensen bestuurde auto’s, blijft een ongeval met een zelfrijdende auto in de media meer aandacht krijgen, met negatieve perceptie tot gevolg.
Ondertussen kan autonoom transport misschien wel groeien in andere sectoren. In de zeevaart bv, gaan de bewegingen trager, is de waarde van de lading groter, en is de personeelsbezetting per voertuig groter. Negentig procent van de wereldhandel gaat overzee. Daar valt dus veel te besparen, en verschillende bedrijven gingen aan de slag.
Belangrijk daarbij is het bestaan van internationale standaarden, en dat is dus de rol van de IMO; International Maritime Organisation. Die startte vorig jaar een onderzoek om de impact van zelfvarende boten te analyseren. De state university van New York heeft zelf een spin-off die 900.000 dollar startgeld ophaalde.
Daarmee moeten pilootprojecten opgezet worden om de combinatie van sensoren, camera’s, nachtzicht en kunstmatige intelligentie te ontwikkelen.

http://www.imo.org/en/MediaCentre/MeetingSummaries/MSC/Pages/MSC-98th-session.aspx

http://www.buffalo.edu/news/releases/2018/04/016.html

Linux opluchting

In de nieuwe Linux kern 4.17 is de grootste verandering misschien wat er uit is in plaats van wat er nieuw bijgekomen is.

Er is komaf gemaakt met de ondersteuning van een aantal processormodellen van oudere computersystemen. Dat betekent dat die niet meer in staat zullen zijn de nieuwe Linux versie 4.17 te draaien.

Wat er zoal verwijderd werd was de code voor Blackfin, CRIS, FRV, M32R, Metag, MN10300, Score, en Tile.

De meeste daarvan vinden we terug in Wikipedia:
- Blackfin was een (waarschijnlijk 32 bit) processor voor embedded toepassingen.

- CRIS was een 32 bit RISC processor van Axis voor embedded toepassingen met netwerkverbindingen (zoals camera’s), en is ook bekend als EXTRAX.

- FRV was een processor van Fujitsu, bedoeld voor ondermeer supercomputers. De F staat voor het merk, de R voor Risc, en de V voor Very Long Instruction Word.

- M32R ook een 32 bit Risc processor voor embedded toepassingen, van Mitsubishi

- Metag is niet direct terug te vinden, maar de Meta zou kunnen staan voor Transmeta, een bedrijf dat ook VLIW chips maakte, en waar Linus Torvalds ooit werkte.

- vMN10300 was een processor ontwikkeld door Matsushita voor camera’s en set-top box apparaten, werd in 2008 toegevoegd aan de Linux kernel code.

Tile : waarschijnlijk een multi-core processor van Tilere van rond 2007

En over Score vinden we al helemaal niets terug.

Deze grote kuis leverde het schrappen op van ongeveer een half miljoen lijnen Linux code; dat moet een opluchting geweest zijn.

Grafeenproductie

Grafeen, dat in 2004 ontdekt werd, bleek toen spectaculaire eigenschappen te hebben. Het is sterker dan staal, en het kan gemanipuleer worden met laser om toestandsverandering door te geven. Zo zou het gebruikt kunnen worden om een processor mee te maken, of in netwerkapparatuur. Ondermeer de Belgische wetenschapper Ben Van Duppen toonde dat aan (in internationale samenwerking met collega’s).

Alles zou afhangen van de mogelijkheid om grafeen op industriele schaal te produceren. En daar lijkt dan nu een doorbraak plaats te vinden.
Grafeen bestaat uit een soort honigraat-rooster van koolstof in de dunst mogelijke laag. Het is verwant met andere uit koolstof opgebouwde materialen als grafiet, steenkool en diamant.
Aan het Amerikaanse MIT zou nu een manier voor massaproductie zijn ontwikkeld. Daarmee kan bij wijze van spreken grafeen aan de rol worden gemaakt. Ze zouden al aan een productie van 10 meter zijn geraakt.
Andere weteschappers maken zich ondertussen zorgen over het materiaal. De zeer kleine vezels zijn scherp en dringen door biologisch materiaal. Het is klein en kan zicht gemakkelijk verspreiden in water. Het gebruik op grote schaal zou moeten gepaard gaan van een studie naar de impact op de omgeving en op de mens. We moeten opletten dat we geen nieuw asbestprobleem creeeren.

https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acsami.8b00846

Electrische bus

Zeven jaar geleden werd in Belgie een electrisch aangedreven bus voorgesteld door een Chinese fabrikant. Sinds dan weten we dus zeker dat electrische bussen bestaan. In Belgie is daar verder niet veel mee gebeurd. De dieselmotor is nog steeds baas.
De schade wordt gemeten maar niet vermeden. In Chine lukt dat wel. Daar worden de electrische bussen systematisch ingevoerd. Iedere week worden duizenden electrische bussen in gebruik genomen. Dat levert ondertussen een meetbaar resultaat, niet alleen in de luchtkwaliteit, maar ook in de brandstofconcumptie. De hoeveelheid diesel die daardoor niet moet aangekocht en getransporteerd moet worden loopt in de honderdduizenden vaten per dag.

De impact op de gezondheid is evenredig. Dat is bv te merken in Shenzen, een pijlsnel groeiende stad met een smogniveau dat tot aktie dwong. Al in 2009 werd een project opgestart, en een paar jaar later reden de eerste electrische bussen. Ondertussen kijken steden als Londen en Parijs ernaar als inspiratiebron. Elk van hun dieselbussen verbruikt ongeveer evenveel als 30 personenwagens, dus er is veel winst te boeken. Londen zou niet alleen nieuwe electrische bussen inzetten, maar zelfs duizenden dieselbussen willen ombouwen. Momenteel verbruikt het openbaar vervoer in London 1,5 miljoen vaten per jaar.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Centraal themadag LSD 19/4 (geen Webgang)

Uitzending do 18:00 ** April 19th, 2018 by wim.webgang **

Klein beetje
Na een Tripje van 2 uur in de file ben ik nog net op tijd om een setje little bits gedemonstreerd te krijgen van Marthe:


Of dat iets te maken had met wat u op dat moment in de ether hoorde is me een raadsel.

Micro:bit
Graag had ik de micro:bit mee aangesloten op bovenstaande combinatie, maar het programma dat er nu in zit (“S”) heeft nu net helemaal niets met muziek te maken (komt een van de volgende weken wel eens).
Ik geef “S” dan toch al maar mee in een blog post hieronder.

Volgende week
het i-nieuws en de rest blijven dus voor volgende week…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Micro:bit (4) : serienummer

WebGang blog ** April 19th, 2018 by wim.webgang **

Micro:bit: SN?

Het serienummer van de microbit: bestaat het?

- 1) Label. Op de micro:bit zit een etiket, en op de twee exemplaren die ik heb staat een verschillend nummer op dat etiket:
400854 1401 755541 1747
400854 1401 756252 1747

- 2) Bestand.
Als je de micro:bit aansluit, zie je een bestand staan met systeeminformatie:


DETAILS.TXT
# DAPLink Firmware – see https://mbed.com/daplink
Unique ID: 9900000043114e45003090030000006c0000000097969902
HIC ID: 97969901
Auto Reset: 1
Automation allowed: 0
Daplink Mode: Interface
Interface Version: 0241
Git SHA: fa4132987102c51c110751d8bdb8a74aeb7b071b
Local Mods: 1
USB Interfaces: MSD, CDC, HID
Interface CRC: 0xe369fb16


Dat bevat een lange code, die als titel heeft “Unique ID”, en die is verschillend bij mijn twee apparaatjes:

9800000043114e45003090030000006c0000000097969902
9800000044184e450048500e000000150000000097969902

Het is dus geen puur serieel nummer, maar eerder een uniek nummer, waarmee je ze kan onderscheiden.

- 3) Hardware:
De unieke ID zit ook in de hardware opgeslagen, en kan uitgelezen worden met een programmeercommando.
Code en uitleg zie: https://support.microbit.org/support/solutions/articles/19000070728-how-to-read-the-device-serial-number

In deze broncode zorgen ze ervoor dat er een S op het scherm staat, en als je een knop indrukt (de linkse), rolt het serienummer voorbij op het scherm:

S
Ox4d4acee

Lift ^ | Lift v | Comments Off

SPION + Stallman over privacy in tijden van Facebook

Uitzending do 18:00 ** April 12th, 2018 by wim.webgang **

Nu: Fake verontwaardiging?

Opvallend om een Belgisch politieker te zien zeggen: “.. nu we weten dat de gegevens misbruikt worden ..”.
Maar in 2015 werd in (UFSIA) Antwerpen al een studie voorgesteld over de wijziging van de voorwaarden bij Facebook, en de onvrijwillige toestemmen van de gebruikers, gecombineerd met ontoegankelijke opt-out schijnkeuzes.
De titel van de EMSOC studie was duidelijk: S P I O N

SPION

“From social media service to advertising network”
A critcal analysis of Facebook’s Revised Policies and Terms

Auteurs: Brendan Van Alsenoy, Valerie Verdoodt, Rob Heyman, Jef Ausloos, Ellen Wauters en Günes Acar.
(De versie in onze handen is “Draft 31 maart 2015″)

In 2015 pastte Facebook de gebruiksvoorwaarden aan (tov de vorige versie van 2013), en de richting waarin maakte al duidelijk wat de gebruikers te wachten stond.
Maar niemand leest die gebruiksvoorwaarden natuurlijk…. behalve bovenstaande auteurs.

Een radikaal voorstel om je persoonlijke gegevens persoonlijk te houden

De reaktie van Richard Stallman op het Facebookschandaal

Richard Stallman is voorzitter van de Free Software Foundation

“Journalisten hebben me gevraagd of de afkeer van het misbruik door Facebook van gebruikergegevens een keerpunt vormt voor de campagne om onze privacy terug te krijgen.” Dat zou kunnen, als de publieke verontwaardiging dieper gaat en ruimer wordt….

Lees de hele tekst op http://www.copyleft.be/index.php?radikaal-voorstel-om-je-gegevens-prive-te-houden

Richard Stallman legt de vinger op de wonde in verband met de online spionage van allerlei internet-diensten: de nieuwe Europese richtlijn om onze privacy te beschermen zal niet veel zoden aan de dijk zetten. Er is een veel radikalere ingreep nodig. Er moet breed bewustzijn komen en er moet in de diepte ingegrepen worden. Hij heeft ook een idee in welke richting gewerkt moet worden: geen gegevens laten verzamelen (bv fietsjes Antwerpen?).
Dan breidt hij er nog een stukje aan over anoniem betalen, om te eindigen bij de verzamelwoede van de fabrikanten van traditionele software, waarmee hij natuurlijk pleit voor het gebruik van betrouwbare, door de community gecontroleerde software, en die bestaat.

Oorspronkelijke Engelstalige tekst:

A radical proposal to keep your personal data safe
Richard Stallman
Copyright 2018 Richard Stallman. Released under Creative Commons NoDerivatives License 4.0

https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/apr/03/facebook-abusing-data-law-privacy-big-tech-surveillance

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Facebook is niet gratis * Dubbel electrisch * Garantie behouden bij verbreken van dit zegel * White Hat Black Hat * Medisch onderzoek van het internet

i-nieuws 6 na 6 ** April 12th, 2018 by wim.webgang **

Facebook is niet gratis

Vorige week gaf de COO van Facebook een interview waarin gesproken werd over privacy. Hij poneerde dat het model van Facebook gebaseerd is op gegevens verzamelen voor adverteerders. Daar gaan gebruikers niet onderuit kunnen, tenzij er een betalende optie zou bestaan.
Facebook bewijst daarmee dat het niet gratis is.
Ondertussen gaat de privacy van de adverteerders ook een beetje sneuvelen bij Facebook. Ze zouden overwegen om meer controle te krijgen door aan adverteerders en de gebruikers achter populaire Pages identiteitsinforamtie te vragen. Blijkbaar was meer geweten over de gebruikers dan over de adverteerders.

Dubbel electrisch

Tesla heeft een nieuw model gepland met een tweede motor. Er zit in dat ontwerp een motor voor de voorste wielen, en een voor de achterste wielen. Een electrische motor is kleiner dan een verbrandingsmotor, dus Tesla kan daardoor dingen doen die bij auto’s met verbrandingsmotor zelfs niet ter sprake komen. De auto heeft daarmee de voordelen van vierwielaandrijving en kan sneller optrekken.
En er is nog een ander ideetje rond electrische auto’s uit Ierland opgedoken. Een inwoner van Dublin trok naar het platteland, maar had daar geen betrouwbare electriciteitsaansluiting. Hij legde zonnepanelen om in huis stroom te hebben, en maakte een circuit om zijn auto te verbinden met zijn huis. Daarbij kan hij zijn auto opladen van de zonnepanelen, maar kan hij evengoed de batterij van zijn auto gebruiken om op momenten van gebrek aan zon, electriciteit te lenen aan het huis. Hij is ingenieur van beroep, en realiseerde een idee dat ondertussen op grotere schaal ingang vindt bij stroomleveranciers en electrische autofabrikanten: koppel de auto en het net, en gebruik de aansluiting in twee richtingen. In plaats van enkel de auto op te laden, kan op momenten dat het nuttig is, de auto zijn electriciteit aan het net leveren, verkopen dus. Daarmee wordt in 1 klap een grote capaciteit aan batterijopslag toegevoegd aan het electriciteitsnet.
Momenteel is er bv overdag dikwijls een overcapaciteit van wind en zonne-energie, en zijn er zelfs electriciteitsbedrijven die hun windmolens uit de wind zetten omdat ze hun andere installaties niet zo gemakkelijk kunnen stilleggen als een windmolen. Zo gaat energie verloren, omdat er geen gemakkelijke manier is om ze goedkoop op te slaan. In Australie investeerden ze in een gigantisch batterijpark om dit probleem op te lossen, en daarin worden batterijen van Tesla gebruikt, dus het idee van de auto’s is niet zo ver gezocht.

https://opensource.com/article/18/4/system76-us-manufacturing-plant

Garantie behouden bij verbreken van dit zegel

De Amerikaanse FTC, verantwoordelijk voor handel, heeft een duidelijke uitspraak gedaan over de manier hoe fabrikanten hun gebruikers verbieden een gekocht apparaat te openen. Een bekende praktijk zijn de stickers op de naad van de behuizing, waarop staat “Warranty Void If Removed”. Dat is echter een overtreding van een wet uit 1975 die de rechten van de gebruikers verdedigt; een fabrikant kan geen bijkomende voorwaarden bedenken voor herstellingen binnen garantie. Dat betekent dat een gebruiker wel kan rondkijken in zijn apparaat, en ook dat hij een herstelling kan laten doen bij een niet-merk hersteldienst, zonder dat hij daardoor zijn gewone garantie verliest bij de fabrikant. Maar fabrikanten houden het niet bij stickertjes alleen. Gebruikers van een (apparaat van Apple / i-phone) kwamen onlangs tot de onaangename vaststelling dat hun touch-screen niet meer werkte. De oorzaak was een software update, die niet compatibel was met het herstelde scherm van het toestel. Apple waarschuwt voor herstelling bij niet-Apple merktwinkels, en haalt hiermee zijn slag thuis zonder de stickers. Hoewel gebruikers vermoeden dat Apple dat opzettelijk doet, zijn daar geen aanwijzingen voor. Apple gebruikers worden wel eens meer geconfronteerd met updates die niet werken op oudere hardware, of die bepaalde functies uitschakelt of onbruikbaar maakt.

White Hat Black Hat

Een groep van hackers heeft een gat gevonden in de beveiliging van netwerkapparatuur, en daar wereldwijd in huisgehouden. Blijkbaar maakten ze onderscheid tussen verschillende doelen, naargelang de plaats. Systemen in Rusland en Iran werden aangevallen, en kregen een melding als “knoei niet met onze verkiezingen”, en voorzien van een ascii-art Amerikaanse vlag (een beeld daarvan in onderstaande link).

https://video-images.vice.com/_uncategorized/1523124132029-DaHjY-tU0AAV4W6.jpeg

Medisch onderzoek van het internet

Elk jaar maakt de website internethealthreport.org een verslag over de gezondheid van het internet. De site is een initiatief van de Mozilla foundation. Ze vragen zich af of het internet gezond is op basis van de veiligheid, de openheid, de inclusiviteit, en wie de controle erover heeft.

De Mozilla Foundation heeft in zijn conclusie opgeroepen om wetgeving te maken om grote technologiebedrijven van hun monopoliemacht weg te krijgen. Ze ondermijnen de openheid, competitie en privacy op het web. Ze sluiten concurrenten uit en remmen daardoor normale evoluties af.
Hun macht zal altijd maar toenemen en dankzij kunstmatige intelligentie zullen ze sectoren als hardware, software, infrastruktuur, transport, media, verzekeringen enz. Dat zullen ze blijven doen tot we een manier vinden om ze tegen te houden, of op te splitsen. Overheden moet monopoliegedrag bestraffen en aktief strategieën uitdenken om monopoliemodellen tegen te gaan.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Linux Mint 18.3

Uitzending do 18:00 ** April 5th, 2018 by wim.webgang **

Install party
Installatie van Linux Mint 18.3 op een laptop (reportage).

Linux Mint Installatie

Linux Mint Installatie


Linux Mint Guides, Tipps und Tricks

Linux Mint Magazine 2-2018
“Das umfassende und unabhängige Benutzerhandbuch für Linux Mint”

Bespreking van deze uitgave van “Linux Experte” (2-2018, Duitstalig tijdschrift).

Uitgebreide beschrijving van deze extreem gebruiksvriendelijke Linux distributie, die gebaseerd is op Ubuntu (maar daar merk je niet veel van).
Mint heeft zijn eigen desktop (Cinamon en de lichtgewicht Mate gebaseerd op Gnome2 code), maar ze bieden ook KDE aan, en nog een paar lichtgewichten.
Ze hebben een handig ingedeeld menu.
In het tijdschrift een beschrijving van de geschiedenis, de verschillende versies, hoe installeren, wat in te stellen na installatie, hoe software bij-installeren en gebruik van het pakketbeheersysteem, de meestgebruikte software, hoe backups maken en terugzetten, firewall in Mint, en een inleiding werken met de commandolijn en nog veel meer.
Indien van toepassing wordt een artikel nog eens opgesplitst naargelang de desktop, bv XFCE menu, Cinamon, MATE, XFCE, KDE.

Notion

Marthe stelt haar favoriete desktop daartegenover: Notion, een “Tiling Tabbed Window manager”, waarbij je op de grafische X omgeving een window manager draait die de programma’s naast elkaar zet op bv ieder een kwart van het scherm, met overschakelmogelijkheid naar volledig scherm.
(hier de ArchLinux uitleg over Notion)

Muziek

Marthe muziek meegebracht van haar laatste trip:

  • Anarco Funk Copanata Copy Fight
  • Chicha Libre Sonido Amozonico

Webgang OverClocked
Is dat al tien jaar geleden?
Marthe leest een stukje uit een IT tijdschrift van 10 jaar geleden, dat over de overname van MySQL door Sun gaat (nog voor de overname van Sun door Oracle)…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Gebroken privacy * e-dentiteit

i-nieuws 6 na 6 ** April 5th, 2018 by wim.webgang **

Gebroken privacy

Nu Facebook de onthullingen over zijn privacyschending achternaloopt door allerlei aanpassingen aan zijn platform aangevuld met onduidelijke verklaringen, breekt het andere potjes.
Zo bleek dat updates aan de Facebook systemen de gebruikerslogin van de Tinder app doorkruiste. Door zo’n onrechtstreekse gevolgen wordt duidelijk hoe systemen verweven zijn. Tinder werkt aan het oplossen van het probleem en raadt zijn gebruikers aan voorlopig via de website in te loggen.

e-dentiteit

Het is geen toeval dat vorig jaar een Europse topontmoeting doorging als de “digitale” top in . Estland is een voorloper in de digitale revolutie, ook bij bestuur. Burgers kunnen al lang alles via internet terugvinden, en participeren. De digitale handtekeking is er al lang ingeburgerd, en wordt gebruikt om wetten te ondertekenen.

Estland heeft in 2014 resoluut gekozen voor een electronische identiteitsregeling. Die gaat veel verder dan een identiteitskaart met een chip, het lijkt meer op een soort bitcoin-identiteit. Want de identiteit is niet gebonden aan het fysieke verblijf in Estland.
Ze kunnen vanuit eender waar ter wereld een bankrekening openen, een bedrijf opstarten, en gebruik maken van al hun rechten als burger van Estland.
Maar de digitale ID mikt niet alleen op de 1,3 miljoen inwoners van Estland. De e-resident, zonder stemrecht, staat ook open voor anderen. Zo’n 80 procent van de aanvragen kwam rond 2015 uit Europa, waarvan veel uit buurland Finland, en 10 procent van de aanvragen kwamen uit uit Azië. Na de brexit wordt verwacht dat ook veel Britten in het systeem stappen om gemakkelijker binnen de EU zaken te kunnen doen. Dit digitaal burgerschap geeft echter geen toelating om in Estland te verblijven.

Maar naast de voordelen is er ook het gevaar: als van zo’n systeem misbruik gemaakt wordt dan kunnen de gevolgen groot zijn. Zo vertelt een e-resident dat eind vorig jaar een bug ontdekt werd. Het hele systeem werd stilgelegd en de ondertussen 750.000 digitale identiteitskaarten werden plots onbruikbaar. Uiteindelijk kon het probleem ook via internet opgelost worden, en was het een leerrijke ervaring voor Estland. Iedereen wilde natuurlijk op hetzelfde moment zijn nieuw digitaal certificaat afhalen, en het systeem geraakte overbelast. Dan werd eerst voorrang gegeven aan de eigen inwoners, en moesten de digitale afstands-burgers even wachten voor de update. Het probleem zat uiteindelijk ook niet bij de Estse overheid, maar bij de fabrikant van de chip in de kaart, en die wordt ook in andere landen gebruikt.

compiled by BCP v.0.2.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off