Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Facebook is niet gratis * Dubbel electrisch * Garantie behouden bij verbreken van dit zegel * White Hat Black Hat * Medisch onderzoek van het internet

i-nieuws 6 na 6 ** April 12th, 2018 by wim.webgang **

Facebook is niet gratis

Vorige week gaf de COO van Facebook een interview waarin gesproken werd over privacy. Hij poneerde dat het model van Facebook gebaseerd is op gegevens verzamelen voor adverteerders. Daar gaan gebruikers niet onderuit kunnen, tenzij er een betalende optie zou bestaan.
Facebook bewijst daarmee dat het niet gratis is.
Ondertussen gaat de privacy van de adverteerders ook een beetje sneuvelen bij Facebook. Ze zouden overwegen om meer controle te krijgen door aan adverteerders en de gebruikers achter populaire Pages identiteitsinforamtie te vragen. Blijkbaar was meer geweten over de gebruikers dan over de adverteerders.

Dubbel electrisch

Tesla heeft een nieuw model gepland met een tweede motor. Er zit in dat ontwerp een motor voor de voorste wielen, en een voor de achterste wielen. Een electrische motor is kleiner dan een verbrandingsmotor, dus Tesla kan daardoor dingen doen die bij auto’s met verbrandingsmotor zelfs niet ter sprake komen. De auto heeft daarmee de voordelen van vierwielaandrijving en kan sneller optrekken.
En er is nog een ander ideetje rond electrische auto’s uit Ierland opgedoken. Een inwoner van Dublin trok naar het platteland, maar had daar geen betrouwbare electriciteitsaansluiting. Hij legde zonnepanelen om in huis stroom te hebben, en maakte een circuit om zijn auto te verbinden met zijn huis. Daarbij kan hij zijn auto opladen van de zonnepanelen, maar kan hij evengoed de batterij van zijn auto gebruiken om op momenten van gebrek aan zon, electriciteit te lenen aan het huis. Hij is ingenieur van beroep, en realiseerde een idee dat ondertussen op grotere schaal ingang vindt bij stroomleveranciers en electrische autofabrikanten: koppel de auto en het net, en gebruik de aansluiting in twee richtingen. In plaats van enkel de auto op te laden, kan op momenten dat het nuttig is, de auto zijn electriciteit aan het net leveren, verkopen dus. Daarmee wordt in 1 klap een grote capaciteit aan batterijopslag toegevoegd aan het electriciteitsnet.
Momenteel is er bv overdag dikwijls een overcapaciteit van wind en zonne-energie, en zijn er zelfs electriciteitsbedrijven die hun windmolens uit de wind zetten omdat ze hun andere installaties niet zo gemakkelijk kunnen stilleggen als een windmolen. Zo gaat energie verloren, omdat er geen gemakkelijke manier is om ze goedkoop op te slaan. In Australie investeerden ze in een gigantisch batterijpark om dit probleem op te lossen, en daarin worden batterijen van Tesla gebruikt, dus het idee van de auto’s is niet zo ver gezocht.

https://opensource.com/article/18/4/system76-us-manufacturing-plant

Garantie behouden bij verbreken van dit zegel

De Amerikaanse FTC, verantwoordelijk voor handel, heeft een duidelijke uitspraak gedaan over de manier hoe fabrikanten hun gebruikers verbieden een gekocht apparaat te openen. Een bekende praktijk zijn de stickers op de naad van de behuizing, waarop staat “Warranty Void If Removed”. Dat is echter een overtreding van een wet uit 1975 die de rechten van de gebruikers verdedigt; een fabrikant kan geen bijkomende voorwaarden bedenken voor herstellingen binnen garantie. Dat betekent dat een gebruiker wel kan rondkijken in zijn apparaat, en ook dat hij een herstelling kan laten doen bij een niet-merk hersteldienst, zonder dat hij daardoor zijn gewone garantie verliest bij de fabrikant. Maar fabrikanten houden het niet bij stickertjes alleen. Gebruikers van een (apparaat van Apple / i-phone) kwamen onlangs tot de onaangename vaststelling dat hun touch-screen niet meer werkte. De oorzaak was een software update, die niet compatibel was met het herstelde scherm van het toestel. Apple waarschuwt voor herstelling bij niet-Apple merktwinkels, en haalt hiermee zijn slag thuis zonder de stickers. Hoewel gebruikers vermoeden dat Apple dat opzettelijk doet, zijn daar geen aanwijzingen voor. Apple gebruikers worden wel eens meer geconfronteerd met updates die niet werken op oudere hardware, of die bepaalde functies uitschakelt of onbruikbaar maakt.

White Hat Black Hat

Een groep van hackers heeft een gat gevonden in de beveiliging van netwerkapparatuur, en daar wereldwijd in huisgehouden. Blijkbaar maakten ze onderscheid tussen verschillende doelen, naargelang de plaats. Systemen in Rusland en Iran werden aangevallen, en kregen een melding als “knoei niet met onze verkiezingen”, en voorzien van een ascii-art Amerikaanse vlag (een beeld daarvan in onderstaande link).

https://video-images.vice.com/_uncategorized/1523124132029-DaHjY-tU0AAV4W6.jpeg

Medisch onderzoek van het internet

Elk jaar maakt de website internethealthreport.org een verslag over de gezondheid van het internet. De site is een initiatief van de Mozilla foundation. Ze vragen zich af of het internet gezond is op basis van de veiligheid, de openheid, de inclusiviteit, en wie de controle erover heeft.

De Mozilla Foundation heeft in zijn conclusie opgeroepen om wetgeving te maken om grote technologiebedrijven van hun monopoliemacht weg te krijgen. Ze ondermijnen de openheid, competitie en privacy op het web. Ze sluiten concurrenten uit en remmen daardoor normale evoluties af.
Hun macht zal altijd maar toenemen en dankzij kunstmatige intelligentie zullen ze sectoren als hardware, software, infrastruktuur, transport, media, verzekeringen enz. Dat zullen ze blijven doen tot we een manier vinden om ze tegen te houden, of op te splitsen. Overheden moet monopoliegedrag bestraffen en aktief strategie├źn uitdenken om monopoliemodellen tegen te gaan.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.