Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Halve gang

Uitzending do 18:00 ** February 28th, 2013 by wim.webgang **

Wegens een project "28 februari Een Hollander ontdekt Vlaanderen." (zie verder) is er deze week maar een halve webgang: om 18:30 begint een live uitzending vanop locatie Bibliotheek-Kubus.

We hebben wel het i-nieuws en een nabespreking, waarin het ondermeer gaat over de truuk om via de browser je harde schijf te vullen. Bv door het opzetten van een groot aantal “subdomains”. Dat is op zich gemakkelijk, als je weet hoe een URL in elkaar zit

Die bestaat uit twee delen:

  1. de volledige domeinnaam “www.website.com”.
  2. het deel na de domeinnaam

Dat tweede deel komt overeen met de mappenstruktuur op je (Linu-/OS-X) computer. Het kan veel langer zijn en duiden op een hele structuur van directories, maar het kan even goed “virtueel” zijn en voor de server een betekenis van indeling van rubrieken voorstellen (bv bij .php sites gebouwd op Drupal)

Meer in detail; we beginnen van achter naar voor, bv voor
www.website.com/dir/pagina.php

  • pagina.php: de pagina die je bekijkt
  • dir: een substructuur, bv directory
  • com: TLD of Top Level Domainname
  • website: domeinnaam geregistreerd binnen TLD
  • www: hoewel dit lijkt te duiden op het “world wide web”, is dit toch geen verplichte lettercombinatie om een website aan te geven. Die verplichte combinatie van het “protocol” staat daar immers nog voor: “http://” geeft dat aan. Niet verplicht, er kan dus evengoed staan www2, www3, enz., en dat wordt gekozen door de beheerder (eigenaar) van de domeinnaam “website”. Je kan binnen Apache gemakkelijk virtuele servers maken, die bestaan uit subdirectories in je apache websiteruimte. Je kan er zoveel maken als je zelf ruimte hebt op die server

Soms kan er nog een poortnummer voorkomen, zoals bij een URL voor streaming, waarmee de uitzending op verplaatsing zou doorgestuurd worden: http://123.456.78.91:8002
Daarbij is het soms van belang welk poortnummer gebruikt wordt: een aantal poortnummers hebben vaste functies (conventie) op internet, zoals mailservers, irc servers, webservers enz. Maar een firewall zal soms een bepaalde reeks poorten uitfilteren op uitgaand verkeer, om bv tot slaaf gedegradeerde computers te beletten spam-mail buiten te sturen. Of op inkomend verkeer, om bv irc tegen te houden.
Mogelijk was een lokale firewall ook hier de oorzaak van het niet doorkomen van het signaal.

Ons programma gaat achter gesloten micro’s steeds meer over in een brainstorm-vergadering over IT op Centraal …

Meer over het project dat had moeten uitgezonden worden: Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Website vult uw harddisk * 3-D voertuig

i-nieuws 6 na 6 ** February 28th, 2013 by wim.webgang **

Website vult uw harddisk

Wie met zijn browser op het internet surft krijgt van de websites die bezocht worden kleine stukjes gegevens en codes opgestuurd, die bewaard worden op de computer. De grootte van die zogenaamde “cookies” was beperkt tot 4kB. Met html5 is die limiet opgetrokken tot tot 5 a 10 Mb per server.
De toegelaten hoeveelheid hangt af van browser tot browser:

  • Google chrome laat 2.5 Mb toe
  • Firefox laat 5 Mb toe
  • Internet Explorer laat 10 Mb toe

Maar als een website gebruik maakt van verschillende servers kan dat dus oplopen. Bovendien is de vraag of een ander subdomein telt als een andere server: www.website.com, www2.website.com, …
Een kwaadwillige kan een server opzetten met zoveel subdomeinen als hij wil, en als voor elk subdomein bv 5 Mb kan bewaard worden, kan de opslag serieus oplopen.
Wat doen de browsers in dit geval? Houden ze zich aan het maximum voor die site of hebben ze niet door dat het dezelfde site is en laten ze onbeperkte opslag toe?

  • Chrome: onbeperkt
  • Safari: onbeperkt
  • IE: onbeperkt

Alleen Firefox houdt de limiet aan voor de hele site.
Een student van de universiteit van Stanford deed er een onderzoek over. Hij wilde niet dat er misbruik van gemaakt zou kunnen worden, en dus dacht hij een online bug-rapport in te dienen bij de makers van browsers.
Dat lukte bij Apple, en bij Chromium, de browser van Google, maar niet bij Microsoft’s Internet Explorer.

https://code.google.com/p/chromium/issues/detail?id=178980

http://connect.microsoft.com/IE

3-D voertuig
Er is een ontwerp gemaakt van een voertuig dat gemaakt kan worden met een 3-D printer. Niet helemaal natuurijk, de motor, de wielen en het chassis bv niet.
De rest van het voertuig wordt met een 3-D printer opgebouwd uit laagjes ABS plastic. Het duurt zo’n 2,500 uur eer hij af is.
Het apparaat heeft maar 3 wielen, en zal soms als een auto, soms als een motor geregistreerd moeten worden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Linux of Ubuntu Mobile?

Uitzending do 18:00 ** February 21st, 2013 by wim.webgang **

Ubuntu voor smartphones

Linux op de gsm is al een gespreksonderwerp sinds Nokia zijn eerste Linux gsm’s op de markt bracht.

Op 3 januari spraken we al over een besturingssysteem voor smartphones van Ubuntu. Het is de bedoeling de gebruikers hetzelfde gevoel te geven op hun desktop, laptop, netbook, tablet en smartphone.
Critici vinden dat een ambitieuze doelstelling, die Ubuntu niet zal kunnen waarmaken.
Er komt ondermeer kritiek uit de hoek van een KDE-ontwikkelaar, die al meer dan 10 jaar meewerkt aan KDE, en die onlangs in Brussel nog sprak op FOSDEM 2013: Aaron Seigo.

* KDE is ontwikkeld op QT, dat afkomstig is van Nokia, en het is een tegenhanger op de Linux desktop voor Gnome en Unity.
* Hij werkt nu ondermeer aan Plasma, waarvan ook Plasma Mobile demo’s bestaan op smartphones.

Hij geeft toe dat het indrukwekkend is om de gelijkenis in uiterlijk te zien, maar dat er onder de motorkap veel minder gelijkenis is dan men op het eerste zicht zou denken. Ubuntu Phone is gemaakt met QML, en Ubuntu’s Unity gebruikt helemaal geen QML. QML is een soort programmeertaal of definitietaal die toelaat apps te maken zonder te moeten programmeren in C.
De Q is duidelijk verwant met de Q van Qt: QML staat voor Qt Meta Language. Verder wordt er HTML5 en OpenGL gebruikt.

Wat hij met zijn opmerking bedoelt is dat de indruk van vlot te kunnen overschakelen tussen Ubuntu Phone en Ubuntu Desktop niet geldt voor de programmeurs die de programma’s ontwikkelen, en het dus vooral schone schijn is, tot het tegendeel is bewezen.

Uitgerekend vandaag, 21 februari zal Canonical zijn Ubuntu Touch Developer Preview voorstellen.

Maar Ubuntu of Canonical maken geen hardware, geen smartphones; dus het is steeds opletten waarop het zal draaien.
Volgens de eerste berichten zou het werken op de Galaxy Nexus en de Nexus 4.

Deze Developer Preview is geen systeem voor gewone smartphone gebruikers, het is een vooruitblik dat bedoeld is voor programmeurs. Zij kunnen het platform leren kennen en er apps voor beginnen maken. Om de preview op de smartphone te krijgen zal Ubuntu software-hulpmiddelen aanbieden om het systeem op de Nexus te “branden”.

Op een congres voor mobiele telefonie in Barcelona heeft Ubuntu een stand waar programmeurs de Ubuntu preview op hun toestel kunnen laten installeren.

Verder hebben ze natuurlijk online informatie over hun “SDK”, en ook Ontwerprichtlijnen voor de apps.

Als je daar rondkijkt zal opvallen dat Ubuntu zelfs een eigen font heeft ontworpen, die je in je app kan gebruiken, zodat het algemeen uitzicht van het systeem en de programma’s of apps samenhangend blijft.

Ze raden het gebruik van de zogenaamde “native” QML taal aan, maar als je wil kan je ook html5 gebruiken, zodat je die code voor je app ook op de andere smartphone-platformen kan gebruiken .

Het is nu afwachten wat de andere Linux distributies gaan doen, want niemand zit te wachten op nog meer versnippering in de Linux wereld.

Het mogelijk ter beschikking hebben van alle software die bestaat op Linux, mits aanpassing van de interface, geef Linux op de smartphone wel een interessante marktvooruitzicht.

In ieder geval heeft Linux op de smartphone minstens één groot voordeel tegenover de andere i- en smartphones: betere updates. Je krijgt de vrijheid zoals op de desktop; je kiest zelf wat je installeert en wanneer je update, je moet niet wachten op al-dan-niet updates zoals bij Android smartphone fabrikanten. Tenzij de gsm fabrikanten er toch weer te veel aan gaan prutsen en “customizen” – maar hopelijk blijft dat beperkt tot de bovenlaag, en kan de onderlaag toch doorlopend geüpdate worden. Het zal echter geen “algemene” distributie worden zoals voor de PC, omdat de hardware van smartphones toch te verschillend is.

Ubuntu werkt naar de fabrikanten met twee opties:
- op goedkope toestellen is het een goedkoop systeem dat toch veel kan, en waar veel apps voor bestaan.
- op de duurdere high-end toestellen zou je naar een stand-in voor de desktop kunnen gaan: stel dat je je smartphone aan een beeldscherm en toetsenbord kan aansluiten en erop kan werken als op een pc.
Het hoeft trouwens niet zo te zijn dat de eerste optie voor armere landen is en de uitgebreide optie voor de westerse landen. In armere landen is de smartphone misschien de eerste aankoop en dus belangrijker. Als je geen betrouwbaar electriciteitsnet en telefoon-of kabelnetwerk hebt, ben je meestal beter af met een smartphone. Ook bij ons zou het smartphone gebruik maar voor 35 % bestaan uit bellen en sms’en.

Bovendien kan een vrij platform misschien weer leiden tot meer experimenteren met apps, en ontstaan er nieuwe sociale netwerk-achtige apps die vanuit de smartphone vertrekken ipv vanuit de pc. En de reklamewereld moet nog maar pas beginnen met het gebruiken van de gsm als reklame-drager, dus het geld is onderweg.

Of krijgt de smartphone een soort “arduino” achtige functie, en onstaan allerlei meetapparatuur in of op je toestel: temperatuur, hartslag, bloeddruk enz.

Het lijkt me nu vooral afwachten of fabrikanten met Ubuntu – of een andere Linux in zee willen gaan. Canonical kan wel serieuze ondersteuning geven, maar het is afwachten of ze dingen kunnen doordrukken zoals Apple, Google of Microsoft dat kunnen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Videospelletjes verboden * Geen phishing * Geen versterkers * Niet compatibel * Gsm bevrijden

i-nieuws 6 na 6 ** February 21st, 2013 by wim.webgang **

Videospelletjes verboden

In de VS is er een senator die jongeren onder de 18 wil verbieden gewelddadige videospelletjes te spelen. Vooral schietspelen zouden verboden moeten worden in de lunaparken.

Geen phishing

Toen dinsdag werd ingebroken op het computersysteem van een universiteit, moesten duizenden gebruikers hun wachtwoord aanpassen. Heel wat gebruikers die daarvoor een mail kregen, negeerden die, omdat ze dachten dat het spam, of nog erger, een phishing mail was om hen te verleiden hun wachtwoord prijs te geven aan computerinbrekers.
Het ging over alle websitebeheerders van het .edu domein, een domeinnaam voorbehouden voor universiteiten en hogescholen.

Het bericht om het wachtwoord te veranderen eindigde met:
More information from Educause and instructions for changing the passwords can be found here.
waarbij de “found here” een link was naar een educause.edu website.
Toen de mail voorgelegd werd aan een prof van computerkunde, noemde die het “een redelijk goede vervalsing, en mogelijk zullen een aantal mensen erin trappen”.
Educause is nochtans echt de organisatie die het beheer van de .edu namen doet. Omdat er was ingebroken op hun systeem moesten alle beheerders van websites op het .edu domein hun wachtwoord voor de veiligheid veranderen. Op hun site is nu wel melding van het voorval, in een bericht dat afwisselend wel en niet zichtbaar is op de homepage (link).
Volgens de uitleg zijn “name, title, e-mail address, username, and hashed password” mogelijk in verkeerde handen gevallen.
Uiteindelijk heeft educause zelf alle wachtwoorden ongeldig gemaakt, gebruikers moeten een nieuw wachtwoord aanmaken op de site.

http://www.educause.edu/


Geen versterkers

In de VS zijn er heel wat gsm-gebruikers die een versterker gebruiken om de ontvangst van hun gsm te verbeteren. Maar nu heeft het ministerie van communicatie nieuwe, strengere regels uitgevaardigd over zo’n apparatuur, om interferentie met draadloze netwerken te vermijden. Vanaf nu moeten gebruikers toestemming vragen aan hun gms-provider om zo’n versterker te mogen gebruiken. Daarbij moeten ze het toestel registreren bij die provider, zoniet zijn er boetes voorzien door de FCC. Er is natuurlijk een aversie tegen zo’n registratie.
En zeker bij de bestaande gebruiker, die hun versterker kochten voor deze regel inging. Er zouden al meer dan 2 miljoen gsm-versterkers verkocht zijn in de VS. Die gebruikers moeten hem nu afzetten en ook toelating vragen en registreren.
Bovendien is het nog onduidelijk wat registreren juist betekent. Zo zou het kunnen dat de gsm-operatoren daar een prijs voor aanrekenen, zoals ze doen voor andere apparatuur die signalen verbetert.
Een consumentenorganisatie in de VS, Feld, vindt dat belachelijk. Als de klanten zelf apparatuur aanschaffen om een signaal te verbeteren, spaart dat de operator geld uit, is de redenering. Om een betere signaalkwaliteit te garanderen zou die masten moeten bijzetten.
Bovendien is de registratie bij een operator arbitrair, want de toestellen zijn niet beperkt tot het versterken van de signalen van 1 operator; ze versterken ze allemaal even hard. En echt raar wordt het in een gezin waar verschillende operators gebruikt worden voor de gsm’s; in principe moeten ze dan allemaal zelf een apparaat kopen en registreren bij hùn provider.
Voor gezinnen met “slechte ontvangst” is een booster echter een noodzaak, want de meeste gebruikers hebben geen vaste telefoonlijn meer.
Het grootste bezwaar van Feld is echter dat de providers zomaar de authoriteit krijgen om naar eigen goeddunken te handelen wat betreft erkenning en tarifiëring.
De FCC is trouwens ook bezig de bandbreedte voor wifi uit te breiden, met 35 procent over een periode van enkele jaren.

Niet compatibel
De Britten mogen dan wel de beste bondgenoten zijn van de Amerikanen, en bovendien dezelfde taal spreken, als ze samen ten oorlog trekken duikt er toch incompatibiliteit op. De Britse Typhoon- en de Amerikaanse F-22 straaljagers hebben zodanig verschillende communicatie-systemen, dat er enkel kan gecommuniceerd worden van de Britten naar de Amerikanen, maar niet omgekeerd. Tenzij ze alle beveiliging op de communicatie afzetten, en op de ouderwetse manier via radiokanalen communiceren, wat gemakkelijk afgeluisterd kan worden. Bovendien zou daarmee de positie van de stealth-vliegtuigen kunnen bepaald worden.


Gms bevrijden

In de VS heeft een petitie om gsm’s te bevrijden meer dan 100.000 handtekeningen gehaald. Ze willen dat de wet afgeschaft wordt, die het “jailbreaken” van een gsm illegaal maakt. Dat grote aantal verplicht de regering van de VS tot een fficieel antwoord. De weet was in januari ingevoerd. De meerderheid van de gsm’s die in de VS verkocht worden, zijn “gelockt aan de provider”.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Dago bouwt drums

Uitzending do 18:00 ** February 14th, 2013 by wim.webgang **

Wat doe je als je niet helemaal tevreden bent met de bestaande electronische drums? Een beetje hacker bouwt er dan zelf een…
Het gaat daarbij zowel over de hardware als over de software (blokjes).
Dago geeft ons een blik in de eerste creatieve stappen van dit proces, en laat horen hoe het klinkt (Anton Price etc). Plus wat terminologie: pure data, max/msp, piëzo …

Meer over zijn DIY homemade electronic drum-kit op zijn blog: http://dagosondervan.wordpress.com/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Photoshop source code open * Br-Phone * Hardware Office * Volg mij niet

i-nieuws 6 na 6 ** February 14th, 2013 by wim.webgang **

Photoshop source code open

De broncode van de eerste versie van Photoshop, nl 1.0, is ter beschikking gesteld van het “Computer History Museum”.
De code bestaat uit 128.000 programmalijnen.
Ze is opgesplitst in 179 bestanden.
Het grootste deel van het programma bestaat uit “Pascal” code. Pascal is een zogenaamd “hogere” programmeertaal die al vroeg de nadruk legde op strict gestructureerd programmeren. Pascal is nog geen object geöriënteerde taal.
Een ander deel van Photoshop 1.0 is geschreven in “68 000 assembler”.

Het computermuseum is trouwens nog op zoek naar de originele uitgave van Photoshop 1.0.

De server met de sourcecode van programma’s is momenteel trouwens overbelast, mogelijk door de interesse voor de Photoshop code:

http://www.computerhistory.org/atchm/…

504 Gateway Time-out
The server didn’t respond in time
(en)
No server is available to handle this request
.

www.computerhistory.org

Br-Phone

De marketing- of juridische afdeling van Apple heeft een steekje laten vallen door de registratie van de merknaam “iPhone” in Brazilië niet rond te krijgen. Een ander bedrijf heeft die naam in 2000 geregistreerd en brengt nu dus toestellen op de markt met die merknaam.
Je kan een iPhone Neo One kopen voor 599 Braziliaanse Reals (op dit moment zo’n 230 euro). Deze smartphone draait op het Android besturingssysteem.

Er ging wel een juridische strijd aan vooraf; Apple had namelijk gevraagd dat Gradiente Electronica het recht op de merknaam iPhone zou verliezen omdat ze hem 4 jaar lang niet gebruikt hebben, en pas nu een toestel op de markt brengen met die naam.

Apple verloor en Gradiente is de enige eigenaar van die merknaam in Brazilië. Het logische gevolg daarvan zou zijn dat ze Apple verbieden die merknaam te gebruiken in Brazilië.

Voor andere toepassingen heeft Apple wel het recht op die naam verworven; zoals onderwijs, software-ontwikkeling, en reklameregie.

Apple heeft aangekondigd in beroep te gaan.

Onder welke naam zou Apple zijn smartphones op de markt moeten bregen in Brazilië? (mail ons …)

Hardware Office

Wie een nieuwe Office koopt van Microsoft, krijgt niet alleen een nieuwere software, maar ook een nieuwere licentie. De nieuwe licentie bepaalt dat je de software koopt voor installatie op één enkele computer, en daar stopt het. Als je die computer afdankt, of als hij kapot gaat, heb je geen recht op installatie op je nieuwe computer.

Dat maakt de nieuwe MS Office wel een dure keuze voor wie op een bestaande computer een Office pakket wil installeren.
Bij nieuwe computers weet Microsoft meestal die pijnlijke keuze te vermijden; een basislicentie voor gebruik van een beperkte office is inbegrepen in de prijs van het toestel, of je nu wil of niet.
Dat soort “OEM” licenties is al langer beperkt tot het individuele toestel waarbij je het gekocht hebt.

Concreet betekent het dat als je met computergebruikers samen aan een document werkt, je niet even de Office mee kan kopieren. Maar het betekent ook dat als je de nieuwe offic op je PC installeert, je hem niet ook op je laptop of netbook mag installeren.

De beste methode om met verschillende gebruikers op dezelfde manier aan office documenten te werken is mogelijk met vrije office programma’s te werken. Er zijn twee stromingen in die “open source” office-paketten: Libre Office en Open Office, beide levende projecten die onder onafhankelijke hoede van non-profits zijn.

Op de australische site www.theage.com.au kan je lezen hoe moeilijk het is om zelfs van de helpdesk van MS de juiste uitleg te krijgen over hun licenties.

Volg mij niet

Europese wetgevers hebben in 2012 hun voorstel voor de bescherming van de privacy van het individu op internet voorgesteld: de “Data Protection Directive 95/46/EC”.
Door de ongerustheid over de privacy gingen de ontwerpers van het internet op zoek naar een manier om websitegebruikers te beschermen tegen al te nieuwsgierige dataverzamelaars.
Het W3C ging aan tafel zitten met belangrijke spelers op dit gebied, als Google en Microsoft, die hoopten de wetgevers te sussen met “zelfregulering”, waarbij de sektor zelf initiatieven neemt voor de bescherming van de privacy, zodat wetgeving niet nodig is.
Er werd door het W3C en de partners een standaard opgesteld die “Do Not Track” heet. Het is de bedoeling dat je in de browser een soort knop kan indrukken waardoor je aktiviteit op webservers niet gevolgd wordt door die servers.
Normaal plaatsen webserver kleine labels die ze later terug kunnen lezen in een mapje op je computer. Als je op een andere server van hun bedrijf of op dezelfde server op een ander moment komt, herkennen ze de gebruiker, en kunnen ze die gegevens met elkaar in verband brengen of gewoon opslaan voor latere analyse.

Als je op een link klikt, geeft je browser de vraag van die link door naar de webserver, en extra informatie . Dat kan bv de taal zijn, en de “Do Not Track” vraag.
Maar de keuze is aan de webserver of die daar rekening mee houdt. En -het zal weinigen verwonderen- die houden daar geen rekening mee; Google, Yahoo en Bing trekken zich er niets van aan bv.

http://log.nadim.cc/?p=112

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Verslag FOSDEM 2013

Uitzending do 18:00 ** February 9th, 2013 by wim.webgang **

Foto: WebGang was op FOSDEM 2103

FOSDEM 2013

Inleiding en algemene indrukken van Floris, Marthe en Wim.
Contacten die we daar legden en de gadgets die ons eraan herinneren:

  • PostgresQL buttons, wikipedia button, Google -LED button, opendocument button
  • Stickers van LibreOffice, Ubuntu (kleine ronde, om op het toetsenbord over het windows teken te plakken), Kubuntu, opensuse, redhat, Gnome, KDE, Apache Foundation, OpenOffice, QT, Creative Commons, Gimp, april.org, owncloud,…
  • Linux DVD’s van Ubuntu Server, Ubuntu Desktop, openSUSE, Oracle, USB-stick met de volledige LibreOffice Source Code …
  • folders en flyers, jobwerving
  • En het MySQL robotje steekt natuurlijk iedereen de loef af.
  • Verder bekeken we T-Shirts, boeken en allerlei hardware

Volgende afleveringen zullen allerlei onderwerpen aan bod komen waarvan we hier informatie vonden, gesprekken en interviews deden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

iOS 6 gekraakt * Cydia * Evasi0n * Zbox

i-nieuws 6 na 6 ** February 7th, 2013 by wim.webgang **

iOS 6 gekraakt

Programmeurs zijn erin geslaagd het besturingssysteem iOS 6 open te breken. iOS 6 is het nieuwe door Apple uitgebrachte en gesloten systeem voor hun apparaten, gaande van smartphones tot muziekspelers. Door het openbreken kan het systeem door de gebruikers aangepast worden, waardoor bv zelfgekozen programma’s kunnen geïnstalleerd worden. Anders moet de gebruiker zich beperken tot het commerciële aanbod via de webwinkel van Apple. De “jailbreak” software die nodig is om je apparataat open te breken, heet evasi0n, en bestaat voor Linux, Mac OS X en Windows.
Het werkt voor iPhone, iPod touch, iPad en iPad mini die iOS 6.0 of de nieuwere 6.1 draaien.

Een gevolg van de kraak is dat ze in het systeem van Apple nog niet gebruikte eigenschappen hebben gevonden. Door met “i-FunBox” (een filemanager) rond te kijken in de bestanden in het systeem werden namen van programma’s en bijhorende iconen gevonden. Zo zouden er nog niet aktieve radioknoppen aanwezig zijn. Er wordt al langer gespeculeerd over een eigen Apple radiodienst, sterk verbonden met hun iTunes.

Evasi0n

De programmeurs hadden hun software al werkend voor iOS 6.0, maar ze wachtten op de upgrade van Apple. Nadat Apple iOS 6.1 uitbracht, en de evasi0n jailbreak ook daarop werkte, kwamen ze met hun software naar buiten.
Je moet die gebruiken vanop je PC of Mac, die met een usb kabel verbonden is met het te bevrijden apparaat. Dan moet je de software rustig zijn werk laten doen. Als je twijfelt aan de betrouwbaarheid maak je best eerst een backup van al je gegevens en muziek.

In de naam evasi0n wordt de laatste o vervangen door een nul, zowel in de naam als in de naam van de website.

Het 4-koppig team dat de evasion tool maakt, noemt zich “evad3rs”. Ze waren vroeger al verantwoordelijk voor andere jailbreaks en andere truukjes om meer uit je apparaten te halen. Op Twitter werden voorheen al berichten gepost waarin beweerd werd dat ze een manier hadden gevonden om in 6.0 binnen te geraken, en er verschenen schermafbeeldingen waarop de “Cydia” app op het scherm te zien was.

www.evasi0n.com

Cydia

Cydia is een alternatieve app-store voor iOS, die niet van Apple is maar een soort community store van Jay Freeman. Er zijn zowel gratis als betalende apps. In die on-officiële software waren dikwijls mogelijkheden van het apparaat beschikbaar, lang voor Apple ze in hun officiële software integreerde, zoals een app-switcher, een videorecorder, en een manier om je iPhone als hotspot te gebruiken voor een laptop bv.

De evasi0n hack is niet uniek: een andere bekende tool is “redsn0w”, en ook die geeft toegang tot Cydia.

cydia.saurik.com

Altijd online

Fabrikanten van computerapparatuur blijven wel verder proberen hun apparaten zo gesloten mogelijk te krijgen, en de gebruiker zo weinig mogelijk rechten te geven op software of de inhoud die ze ervoor kopen. Er gaan geruchten over de nieuwe PS4 van Sony en de komende XBox van Microsoft. Deze laatste zou geen bestaande spelen meer kunnen spelen, dus de tweedehandsmarkt wordt hiermee de pas afgesneden. Bovendien met de console online zijn om te kunnen spelen, en nieuwe spelen worden geregisteerd op je apparaat of je spelerslogin op het netwerk, dus ook die kan je niet doorverkopen. Voorlopig allemaal geruchten, maar sommige reakties van gebruikers zijn duidelijk: “Always on turns me off”.

Zbox

De Zbox is een “barebone mini pc”, een kleine computer dus die je zelf moet aanvullen met geheugen en harde schijf. Je kan er bv Linux op installeren. Het apparaat heeft een Sandy Bridge processor, een GeForce grafische processor, en afstandsbediening, maar geen dvd-drive. In de VS kost deze zelfbouwkit zonder geheugen en harddisk 270 dollar. Ondanks de suggestie van de naam – lijkt wel een vervolg van x-box, is het niet krachtig genoeg om de game-pc te vervangen. De Z in de naam komt eigenlijk van de frabrikant, Zotac.
64 bit Linux loopt er prima op, en het installeren van de NVidia driver is eenvoudig vanuit Ubuntu 12.10.

Het apparaat lijkt ideaal om een Linux-home theater mee te bouwen, door er een van de aangepaste Linux distributies vanaf een usb-stick op te installeren, zoals Ubuntu Studio of de Linux XBMC mediaserver.

Een bespreking op techreport.com

Lift ^ | Lift v | Comments Off