Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Videospelletjes verboden * Geen phishing * Geen versterkers * Niet compatibel * Gsm bevrijden

i-nieuws 6 na 6 ** February 21st, 2013 by wim.webgang **

Videospelletjes verboden

In de VS is er een senator die jongeren onder de 18 wil verbieden gewelddadige videospelletjes te spelen. Vooral schietspelen zouden verboden moeten worden in de lunaparken.

Geen phishing

Toen dinsdag werd ingebroken op het computersysteem van een universiteit, moesten duizenden gebruikers hun wachtwoord aanpassen. Heel wat gebruikers die daarvoor een mail kregen, negeerden die, omdat ze dachten dat het spam, of nog erger, een phishing mail was om hen te verleiden hun wachtwoord prijs te geven aan computerinbrekers.
Het ging over alle websitebeheerders van het .edu domein, een domeinnaam voorbehouden voor universiteiten en hogescholen.

Het bericht om het wachtwoord te veranderen eindigde met:
More information from Educause and instructions for changing the passwords can be found here.
waarbij de “found here” een link was naar een educause.edu website.
Toen de mail voorgelegd werd aan een prof van computerkunde, noemde die het “een redelijk goede vervalsing, en mogelijk zullen een aantal mensen erin trappen”.
Educause is nochtans echt de organisatie die het beheer van de .edu namen doet. Omdat er was ingebroken op hun systeem moesten alle beheerders van websites op het .edu domein hun wachtwoord voor de veiligheid veranderen. Op hun site is nu wel melding van het voorval, in een bericht dat afwisselend wel en niet zichtbaar is op de homepage (link).
Volgens de uitleg zijn “name, title, e-mail address, username, and hashed password” mogelijk in verkeerde handen gevallen.
Uiteindelijk heeft educause zelf alle wachtwoorden ongeldig gemaakt, gebruikers moeten een nieuw wachtwoord aanmaken op de site.

http://www.educause.edu/


Geen versterkers

In de VS zijn er heel wat gsm-gebruikers die een versterker gebruiken om de ontvangst van hun gsm te verbeteren. Maar nu heeft het ministerie van communicatie nieuwe, strengere regels uitgevaardigd over zo’n apparatuur, om interferentie met draadloze netwerken te vermijden. Vanaf nu moeten gebruikers toestemming vragen aan hun gms-provider om zo’n versterker te mogen gebruiken. Daarbij moeten ze het toestel registreren bij die provider, zoniet zijn er boetes voorzien door de FCC. Er is natuurlijk een aversie tegen zo’n registratie.
En zeker bij de bestaande gebruiker, die hun versterker kochten voor deze regel inging. Er zouden al meer dan 2 miljoen gsm-versterkers verkocht zijn in de VS. Die gebruikers moeten hem nu afzetten en ook toelating vragen en registreren.
Bovendien is het nog onduidelijk wat registreren juist betekent. Zo zou het kunnen dat de gsm-operatoren daar een prijs voor aanrekenen, zoals ze doen voor andere apparatuur die signalen verbetert.
Een consumentenorganisatie in de VS, Feld, vindt dat belachelijk. Als de klanten zelf apparatuur aanschaffen om een signaal te verbeteren, spaart dat de operator geld uit, is de redenering. Om een betere signaalkwaliteit te garanderen zou die masten moeten bijzetten.
Bovendien is de registratie bij een operator arbitrair, want de toestellen zijn niet beperkt tot het versterken van de signalen van 1 operator; ze versterken ze allemaal even hard. En echt raar wordt het in een gezin waar verschillende operators gebruikt worden voor de gsm’s; in principe moeten ze dan allemaal zelf een apparaat kopen en registreren bij hùn provider.
Voor gezinnen met “slechte ontvangst” is een booster echter een noodzaak, want de meeste gebruikers hebben geen vaste telefoonlijn meer.
Het grootste bezwaar van Feld is echter dat de providers zomaar de authoriteit krijgen om naar eigen goeddunken te handelen wat betreft erkenning en tarifiëring.
De FCC is trouwens ook bezig de bandbreedte voor wifi uit te breiden, met 35 procent over een periode van enkele jaren.

Niet compatibel
De Britten mogen dan wel de beste bondgenoten zijn van de Amerikanen, en bovendien dezelfde taal spreken, als ze samen ten oorlog trekken duikt er toch incompatibiliteit op. De Britse Typhoon- en de Amerikaanse F-22 straaljagers hebben zodanig verschillende communicatie-systemen, dat er enkel kan gecommuniceerd worden van de Britten naar de Amerikanen, maar niet omgekeerd. Tenzij ze alle beveiliging op de communicatie afzetten, en op de ouderwetse manier via radiokanalen communiceren, wat gemakkelijk afgeluisterd kan worden. Bovendien zou daarmee de positie van de stealth-vliegtuigen kunnen bepaald worden.


Gms bevrijden

In de VS heeft een petitie om gsm’s te bevrijden meer dan 100.000 handtekeningen gehaald. Ze willen dat de wet afgeschaft wordt, die het “jailbreaken” van een gsm illegaal maakt. Dat grote aantal verplicht de regering van de VS tot een fficieel antwoord. De weet was in januari ingevoerd. De meerderheid van de gsm’s die in de VS verkocht worden, zijn “gelockt aan de provider”.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.