Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Lineage OS

Uitzending do 18:00 ** August 29th, 2019 by wim.webgang **

Hoe ontsnap je aan de Android (Google) / iPhone (Apple) monopolies op de smartphone?

Marthe laat ons kennismaken met de weg naar Lineage op je toestel*:
http://wiki.lineageos.org
(upd 8/9: q=a correctie. Idd, als je met verschillende toetsenborden werkt qwerty/azerty….)

LineageOS Android Distribution
A free and open-source operating system for various devices, based on the Android mobile platform.

* bv xiaomi A2 (oorspronkelijk met Android One)

De blog van het Lineage project vind je hier: https://lineageos.org/blog/

Je moet het systeem zelf installeren op je toestel (net als bij bv Sailfish); en je moet er dus zelf voor zorgen dat je een toestel hebt waarop Lineage OS werkt; check de lijst en check hem goed (model nummers en afwijkingen tov Lineage versies!)
(bv https://www.cyanogenmods.org/official-lineage-os-16-download-and-supported-devices-list/)

De “ungoogled” versie van Android:
https://e.foundation/products/

/etc?
En ze heeft nog iets anders: een call for contributions
voor
Eclectic Tech Carnival 2019
(niet geheel toevallig /etc afgekort)
8 – 13 October in Athens, Greece

https://eclectictechcarnival.org/ETC2019/call/

ps.
Andere mogelijkheden:

  • Sailfish “The independent mobile OS”
    (Linux kernel, oorsprong: meego etc). bv: Jolla, Sony XPeria A2, … https://sailfishos.org/
  • SmartFeatureOS/KaiOS: “The emerging OS”
    (Linux kernel, oorsprong: Firefox OS) bv: Nokia 8110 4G https://www.kaiostech.com/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Linux 28 * Hoe groot is de impact van ons internet op het milieu? * Luchtmentaliteit * Zestien Bit * Verkiezingsstress * In de lucht vliegen

i-nieuws 6 na 6 ** August 29th, 2019 by wim.webgang **

Linux 28

Linux 28 is geen nieuwe Linux distributie, maar gewoon een herdenking van de verjaardag van de oorsprong van het Linux project. 28 jaar geleden postte een Finse informatica student zijn eerste
aankondiging en code op het internet. Het internet was toen een universiteitsnetwerk, en Linux had eigenlijk nog geen naam, hij wou het free unix noemen of zo. De aankondiging werd niet gepost in een forum over Linux, want dat bestond natuurlijk nog niet, maar in een forum over minix, een ander unix-achtig systeem. De eerste code die de student Linus Torvalds postte, mocht gratis gebruikt worden, maar mocht niet commercieel ingezet worden. Het was dan ook maar een hobby project, zoals de student beschreef.
Wist hij veel wat er met zijn code zou gebeuren. Wij weten het ondertussen wel:
-

- in 2001 verklaarde Microsoft Linux tot vijand nummer 1 met de zin: Linux is a cancer.
- IBM dacht er in die tijd anders over, investeerde 1 miljard dollar in Linux en zette er 1500 ingenieurs op.
- Ook Google dacht er anders over, en ze maakten een zoekmachine die draaide op Linux, waar ze intern al 30 man hebben die aan de kernel werken.
- in 2003 begonnen programmeurs vanuit Linux aan de ontwikkeling van een systeem voor digitale camera’s en andere apparaten: Android. Nu wordt Android gebruikt voor TV’s, Home Security systemen, tablets, het lcd scherm van een koelkast, tv-boxes, karaoke machines, navigatiesytemen, gaming consoles, enz.
- Android werd uiteindelijk echt grootschalig gebruikt als besturingssysteem voor gsm’s, op het moment dat de smartphone doorbrak. Android Linux draait ondertussen op meer dan 2 miljard toestellen.
- in 2015 draaide 96 procent van de servers op het internet Linux of een variant ervan.
- Van de top-500 van supercomputers in de wereld draait 95 procent op Linux
- Bedrijven die er bewust mee omgaan kozen ook voor Linux distributie op de desktop. Aangezien door het Windows monopolie dat Microsoft instelde door afspraken met computerfabrikanten, pc’s met Linux niet te koop zijn, weten een aantal organisaties daar rond te werken. Google gebruikt gedeeltelijk Linux op zijn desktops, sommige steden en gemeenten in hun administratie, de Franse Gendarmerie, enz. Ook heel wat wetenschappers gebruiken Linux op hun pc’s.
- Samsung heeft een eigen Linux versie ontwikkeld: Tizen, dat gebruikt wordt in TV’s en andere electronische toestellen.
- Microsoft zou er nooit van genezen en draait nu Linux ondermeer op zijn cloudservers en verdient er waarschijnlijk miljoenen mee.

- Linux is wereldwijd de eerste keuze voor Big Data en cloud computing.

Hoe groot is de impact van ons internet op het milieu?

Het optimisme over de gevolgen voor het milieu van de IT sector is al lang gaan liggen. Waar vroeger nog vrolijk gefantaseerd werd over hoeveel minder bomen er moesten gekapt worden doordat een encyclopedie op een kunststof drager als een cd werd uitgegeven, neemt nu het besef toe dat het vervangen van het kunststof plaatje door pure online aanwezigheid misschien toch niet de eindoplossing is.

Onilne betekent een paar dingen. Je kan niet even een stukje lezen door een blad papier in het zonlicht te houden. Je hebt electriciteit nodig, ook al lees je maar 1 zin. De electriciteit kan uit een batterij komen, of van een andere voeding, van netstroom.
En niet alleen om te lezen heb je stroom nodig, maar ook om de data te bewaren en ter beschikking te stellen en te houden is stroom nodig. En aan de serverkant wordt niet alleen de energie gebruikt om alle gebruikers te bedienen, maar wordt ook energie gebruikt voor gebruikers die er niet zijn. Er is altijd overcapaciteit nodig om schommelingen en pieken op te vangen. En behalve de servers zijn er nog alle netwerkapparaten tussen de server en de eindgebruiker: switches, modems, wifi-zenders, enz.
Ook als niemand ze gebruikt staan die meestal aan.

https://earther.gizmodo.com/the-planet-needs-a-new-internet-1837101745

Luchtmentaliteit

Een onderzoek dat vorige week gepubliceerd werd, vond een verband tussen de psychische gezondheid en de luchtkwaliteit.

De onderzoekers deden beroep op meer dan 150 miljoen gegevens van Amerikanen en op bijna 1.5 miljoen gegevens van Denen.
Van de Amerikanen waren meer gegevens maar die waren minder nauwkeurig, voor de honderd keer kleinere groep van Denen konden echter de rijksregisternummers gebruikt worden en waren nauwkeurigere gegevens beschikbaar over de blootstelling aan luchtvervuiling.

Behalve de cijfers die het algemene verband aantonen tussen luchtvervuiling en mentale ziektes, wordt ook de hypothese geopperd dat vervuiling het menselijke brein aantast vie neuroinflammatoire manieren die ook teruggevonden werden bij dierenproeven.

Genetische oorzaken werden voorheen al onderzocht, maar het verband met de omgeving was nog niet duidelijk, en dan zijn er nog alle mogelijke combinaties van de twee.

De studie is te vinden op:

https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3000353

Zestien Bit

Terwijl de processorbouwers in een race zijn om steeds snellere processoren, en daarbij de 16-bit en de 32 bit processoren al lang achter zich gelaten hebben, begint
een onderzoeksteam van het MIT met het ontwerp van een 16 bit processor, meer bepaald een RISC-V processor: de RV16X-NANO.

Het speciale van het onderzoek is dat ze geen silicium gebruiken, maar carbon nanutubes. De zoektoch vind zijn oorsprong in het steeds kleiner worden van de processor, en de materiaaleigenschappen van silicium begrenzen de mogelijkheden tot miniaturisering. Carbon nanotubes zijn veel kleiner, en bieden daarom misschien een uitkomst. Alleen is zo’n processor veel moeilijker te maken, en daarom beperken de onderzoekers zich tot 32 bit instructies en 16 bit geheugen voor hun RV16X-NANO.

Verkiezingsstress

In de VS krijgen ze al een beetje Verkiezingsstress. Niet alleen politici over hun resultaten, maar ook de organisatoren van de verkiezingen kijken met gemengde gevoelens vooruit. Gaan buitenlandse mogendheden weer proberen de verkiezingen te beinvloeen, en hoe? Er er zijn nog nieuwe kapers op de kust bijgekomen: ransomware aanvallen. De laatste maanden zagen verschillende bedrijven en organisaties hun computerbestanden onleesbaar gemaakt worden, waarna hen losgeld gevraagd werd om ze terug leesbaar te krijgen. Dat waren computersystemen van de gemeente of van een ziekenhuis bv. Maar stel je voor dat het gebeurt bij het computersysteem waarmee de kieslijsten worden opgesteld? Een afdeling van het ministerie voor Homeland Security houdt rekening met de mogelijkheid dat er ernstige aanvallen zullen gebeuren op het kiessysteem. Dat Department for Homeland Security gaat trouwens zelf ook niet vrijuit. Al die belangrijke strategische data die ze verzamelen over hun kwetsbare plekken moet ook ergens opgeslagen worden, en waarom niet op een webserver bv? Dan kunnen alle betrokken overheden er gemakkelijk aan. En waarom zouden ze het zelf op hun eigen systemen bijhouden, als ze het ook kunnen uitbesteden, en iemand anders er een dot.org domein voor laten gebruiken? Natuurlijk heb je een login en een wachtwoord nodig om er binnen te geraken. En hopelijk gebruikte de server https. Een interne veiligheidsspecialist die in 2017 kloeg over de zwakke beveiliging en het gebrek aan monitoring werd aan de kant eschoven. Maar in mei hebben ze toch maar beslist die site acher een extra firewall te steken, en nu hebben ze hem zelfs helemaal uitgeschakeld. Het systeem heette BioWatch en bevatte informatie over de verdediging tegen biologische wapens.

In de lucht vliegen

Voor de Star Wars Galaxy Edge hoek van een Amerikaans pretpark werden speciale marketing en souveniers ontworpen, waaronder een frisdrankflesje met de naam Thermal Detonnator. Die zijn dik en rond en zien eruit als een handgranaat.
Vliegmaatschappij TSA is bang dat er wel eens iets anders in zou kunnen zitten dan een suikerbom, en verbiedt ze op hun vlucht. ze zouden natuurlijk op de verpakking kunnen lezen wat er in zit, maar bij deze flesjes is het etiket in het Aurabesh geschreven, een denkbeeldige taal uit de Star Wars film.

Vliegtuigmaatschappijen passen dus hun regels soms aan waardoor bepaalde voorwerpen niet meer in de bagage mogen of helemaal niet meer op het vliegtuig. Zo zijn er een paar maarschappijen die een bepaald type van laptop viseren omdat er voorvallen zijn waarbij de batterij te warm wordt en brand veroorzaakt.
Zo mag een bepaalde 15 inch mac laptop enkel meegenomen worden met de handbagage, en mag hij niet gebruikt worden tijdens de vlucht.

ps Het gaat over de macbook pro, gelukkig niet over de macbook Air

compiled by BCP v.0.4.0

Lift ^ | Lift v | Comments Off

CraftBock

Uitzending do 18:00 ** August 22nd, 2019 by wim.webgang **

Terug van
Een vakantie met minder free software en met meer free beer: 2019.

Muziek:
Random selection prepared 08/22/2019 18:00:35 by WebgangBCP v.0.4.0

Mr Pomme – DUPSKE
Mr Pomme – Amtot
Polletzebuerg – ambient_modularmorph
Monplaisir_-_Aimer_cest_ce_quil_y_a_de_plus_beau
Gloomer – The Future Me (18 Sound Effects)
Gloomer – Dark Riser – Sound Effects
eddy_-_Pure_Adrenaline

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Maker Faire Hannover 2019 * Ruwe Diamant * Zon in China * Ijsmachine * Slackware Patreon * Cyber incident Texas

i-nieuws 6 na 6 ** August 22nd, 2019 by wim.webgang **

Maker Faire Hannover 2019

In Hannover ging vorig weekend de Maker Faire 2019 door. Het is een hoogdag van de maker-scene van Duitsland, met tentoonstelling en demonstraties van wat electronica, robotica en informatica-creatievelingen zoal uitspoken met hun kennis. Maar ook meer traditionele maak-kunsten en materialen komen aan bod, zoals hout. Door technologie als het huot snijden met computergestuurde laser komen die technieken trouwens bij elkaar.

Het programma gaat gedeeltelijk door in het congrescentrum, en er zijn ook workshops en er is een demonstratie van grotere robots in een park in Hannover.

Een paar voorbeeldjes van wat er te zien was:
Zelfgemaakte longboards, 3D chocoladeprinter, het ACIOM open source cinema camera project, open source ecology, fablabs, makerspaces enz.

De beurs is gelinkt aan het Make: magazine, dat in Duitsland uitgegeven wordt door de groep die informaticatijdschriften als c’t uitgeeft. De Amerikaanse uitgave stopte ermee begin deze zomer wegens gebrek aan financiering.

De naam van de beurs is een beetje eigenaardig. Hoewel het Engelse Trade Fair wel beurs betekent, gebruiken ze hier het woord Faire met een e achter, wat eerlijke zou betekenen. In sommige workshops wordt wel verwezen naar eerlijkere technologie, die bv de gebruikers niet bedot. Zelf maken geeft meer controle…

Ruwe Diamant

De RubyGems software site heeft een opkuisbeurt doorgevoerd in zijn software aanbod voor de programmeertaal Ruby. Ruby programmeurs kunnen er hulpmiddelen uitwisselen, bv in de vorm van een software library die een aantal kant en klare functies bevat die andere programmeurs werk uitspaart.

Maar niet alle bijdragen zijn even goedbedoeld gedeeld. Een elftal libraries bevatten een backdoor.
Ontwikklaars die die library gebruiken in hun project halen een stukje kwaadwillende code binnen, die gegevens van een computersysteem verzamelt, en die doorstuurt naar een server in Ukraine.
Zo kan de maker ervan aan inloggegevens of betaalgegevens geraken. In de praktijk werd de toegang tot aangetaste systemen vooral gebruikt om bitcoins of een andere cryptocurrency te genereren.

De Nederlander Jan Dintel bond de kat de bel aan. Hij beschreef de malware op zijn github pagina.

Het ziet er naar uit dat de malware makers een account van een programmeur van de rest-client component hebben gekraakt, en dan in zijn naam een update van een bepaalde bibliotheek hebben uitgebracht, nl rest-client versie 1.6.13.
Een duizendtal keer zou die versie gedownload zijn, een aantal daarvan misschien door automatische updates…

Aangezien die software in zijn laatste goede versie 1.6.9 dateerde van 2014 en ervoor, en aangezien er een bepaalde voorwaarde was ingebouwd in de software, lijkt het wel een op maat gemaakte aanval voor een bepaald doel.

Er werd nu een nieuwe correctie uitgebracht als 1.6.14.

https://github.com/rest-client/rest-client/issues/713#issuecomment-522967049

https://github.com/rest-client/rest-client/issues/713#issuecomment-523629076

Zon in China

Op Nature.com is een studie verschenen van onderzoekers uit Europa en China, die onderzochten hoe de kostprijs van electriciteit uit zonne-energie zich verhoudt tot de marktprijs, en dat voor honderden steden in China.

Voor het onderzoek werden factoren als investeringskost, uitbatingskost, en onderhoud van fotovoltaische installaties in overweging genomen. Er werd vergeleken met de marktprijs van electriciteit, en ook met electriciteit die verkregen wordt door verbranding van steenkool.

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de zonnestroom een kantelpunt heeft bereikt. Ze is niet meer duurder dan stroom uit het net, en alle steden zouden, zonder subsidies, electriciteit uit de zon kunnen halen die goedkoper is dan de marktprijs.

Ijsmachine

In Indonesie hebben ze een oplossing bedacht voor de smeltende ijsbergen die door de opwarming van de aarde niet meer terug opbouwen.

Ze hebben een ijsmakende boot ontwikkeld. Die drijft boven water, en ontzilt het water. Dan laat het het water zonder zout bevriezen in de buitentemperatuur. Dan duikt de boot onder en laat de blok ijs drijvend achter.

Het is interessant dat het idee niet uit Groenland komt (waar wel eens ijsbergen aanspoelen die afgebroken zijn van de noordpool), maar uit Indonisie. Het is een eiland en heeft dus wel veel ervaring met water, maar niet zo veel ervaring met ijsbergen. Het ligt namelijk op de evenaar.

Slackware Patreon

Op patreon.com verscheen een ‘creator’ pagina over Slackware. Patreon is een website waar meestal artistieke projecten op gepost worden, en waar fans of volgelingen een vast bedrag kunnen toewijzen aan het project in een soort lidmaatschapsvorm. De patreon site stort het geld door, mits afhouding van de kosten om de transacties te verwerken, en dan nog eens 5 tot 12 procent van de maandelijkse inkomsten naargelang het systeem waar je instapt.
Je kan het als een vorm van crowdfunding beschouwen, die niet eenmalig is, maar de artiest of maker een meer stabiel, doorlopend inkomen moet bieden. Dat blijkt voor de meeste creators op patreon niet zo eenvoudig trouwens, maar Slackware begint tenminste met een bestaande gebruikersgroep. Het is alleen de vraag wat de “meerwaarde” is die het patreon platform biedt, want de bestaande gebruikers hebben al hun weg om aan de software te geraken. Misschien kan hij er een soort vraag en antwoord rubriek houden of zo?

De pagina werd gepubliceerd door Patrick Volkerding, de man achter de schijnbaar eeuwenoude Linux distributie Slackware.

De pagina vind je op:

https://www.patreon.com/slackwarelinux/overview

Cyber incident Texas

De vakantie is voorbij, en de afpersers gaan weer aan het werk. In Texas heeft een aanval plaatsgevonden op meer dan twintig lokale overheidsinstellingen. Daarbij werd geprobeerd om het netwerk binnen te geraken, bestanden onleesbaar te maken, om daarna losgeld te kunnen vragen.
Het wordt in overheidscommunicatie een Cyber Incident genoemd. Het zou duidelijk zijn dat alle aanvallen van dezelfde bron komen.

https://dir.texas.gov/View-About-DIR/Article-Detail.aspx?id=210

compiled by BCP v.0.4.0

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Vakantieuitzending: van dier als automaat tot vivisectie

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** August 1st, 2019 by wim.webgang **

Nieuws
Webgang redaktie heeft vakantie. Geen nieuws.

Dier als automaat
Uit de gedachtegang dat een dier een automaat is zonder ziel, leidden enthousiaste vivisectie-ontwikkelaars af dat het dier geen pijn kent. Waarom bonden ze dan de muil toe?

Muziek
(nog nazien)

Lift ^ | Lift v | Comments Off