Linux 28 * Hoe groot is de impact van ons internet op het milieu? * Luchtmentaliteit * Zestien Bit * Verkiezingsstress * In de lucht vliegen
i-nieuws 6 na 6 ** August 29th, 2019 by wim.webgang **Linux 28
Linux 28 is geen nieuwe Linux distributie, maar gewoon een herdenking van de verjaardag van de oorsprong van het Linux project. 28 jaar geleden postte een Finse informatica student zijn eerste
aankondiging en code op het internet. Het internet was toen een universiteitsnetwerk, en Linux had eigenlijk nog geen naam, hij wou het free unix noemen of zo. De aankondiging werd niet gepost in een forum over Linux, want dat bestond natuurlijk nog niet, maar in een forum over minix, een ander unix-achtig systeem. De eerste code die de student Linus Torvalds postte, mocht gratis gebruikt worden, maar mocht niet commercieel ingezet worden. Het was dan ook maar een hobby project, zoals de student beschreef.
Wist hij veel wat er met zijn code zou gebeuren. Wij weten het ondertussen wel:
-
- in 2001 verklaarde Microsoft Linux tot vijand nummer 1 met de zin: Linux is a cancer.
- IBM dacht er in die tijd anders over, investeerde 1 miljard dollar in Linux en zette er 1500 ingenieurs op.
- Ook Google dacht er anders over, en ze maakten een zoekmachine die draaide op Linux, waar ze intern al 30 man hebben die aan de kernel werken.
- in 2003 begonnen programmeurs vanuit Linux aan de ontwikkeling van een systeem voor digitale camera’s en andere apparaten: Android. Nu wordt Android gebruikt voor TV’s, Home Security systemen, tablets, het lcd scherm van een koelkast, tv-boxes, karaoke machines, navigatiesytemen, gaming consoles, enz.
- Android werd uiteindelijk echt grootschalig gebruikt als besturingssysteem voor gsm’s, op het moment dat de smartphone doorbrak. Android Linux draait ondertussen op meer dan 2 miljard toestellen.
- in 2015 draaide 96 procent van de servers op het internet Linux of een variant ervan.
- Van de top-500 van supercomputers in de wereld draait 95 procent op Linux
- Bedrijven die er bewust mee omgaan kozen ook voor Linux distributie op de desktop. Aangezien door het Windows monopolie dat Microsoft instelde door afspraken met computerfabrikanten, pc’s met Linux niet te koop zijn, weten een aantal organisaties daar rond te werken. Google gebruikt gedeeltelijk Linux op zijn desktops, sommige steden en gemeenten in hun administratie, de Franse Gendarmerie, enz. Ook heel wat wetenschappers gebruiken Linux op hun pc’s.
- Samsung heeft een eigen Linux versie ontwikkeld: Tizen, dat gebruikt wordt in TV’s en andere electronische toestellen.
- Microsoft zou er nooit van genezen en draait nu Linux ondermeer op zijn cloudservers en verdient er waarschijnlijk miljoenen mee.
- Linux is wereldwijd de eerste keuze voor Big Data en cloud computing.
Hoe groot is de impact van ons internet op het milieu?
Het optimisme over de gevolgen voor het milieu van de IT sector is al lang gaan liggen. Waar vroeger nog vrolijk gefantaseerd werd over hoeveel minder bomen er moesten gekapt worden doordat een encyclopedie op een kunststof drager als een cd werd uitgegeven, neemt nu het besef toe dat het vervangen van het kunststof plaatje door pure online aanwezigheid misschien toch niet de eindoplossing is.
Onilne betekent een paar dingen. Je kan niet even een stukje lezen door een blad papier in het zonlicht te houden. Je hebt electriciteit nodig, ook al lees je maar 1 zin. De electriciteit kan uit een batterij komen, of van een andere voeding, van netstroom.
En niet alleen om te lezen heb je stroom nodig, maar ook om de data te bewaren en ter beschikking te stellen en te houden is stroom nodig. En aan de serverkant wordt niet alleen de energie gebruikt om alle gebruikers te bedienen, maar wordt ook energie gebruikt voor gebruikers die er niet zijn. Er is altijd overcapaciteit nodig om schommelingen en pieken op te vangen. En behalve de servers zijn er nog alle netwerkapparaten tussen de server en de eindgebruiker: switches, modems, wifi-zenders, enz.
Ook als niemand ze gebruikt staan die meestal aan.
https://earther.gizmodo.com/the-planet-needs-a-new-internet-1837101745
Luchtmentaliteit
Een onderzoek dat vorige week gepubliceerd werd, vond een verband tussen de psychische gezondheid en de luchtkwaliteit.
De onderzoekers deden beroep op meer dan 150 miljoen gegevens van Amerikanen en op bijna 1.5 miljoen gegevens van Denen.
Van de Amerikanen waren meer gegevens maar die waren minder nauwkeurig, voor de honderd keer kleinere groep van Denen konden echter de rijksregisternummers gebruikt worden en waren nauwkeurigere gegevens beschikbaar over de blootstelling aan luchtvervuiling.
Behalve de cijfers die het algemene verband aantonen tussen luchtvervuiling en mentale ziektes, wordt ook de hypothese geopperd dat vervuiling het menselijke brein aantast vie neuroinflammatoire manieren die ook teruggevonden werden bij dierenproeven.
Genetische oorzaken werden voorheen al onderzocht, maar het verband met de omgeving was nog niet duidelijk, en dan zijn er nog alle mogelijke combinaties van de twee.
De studie is te vinden op:
https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3000353
Zestien Bit
Terwijl de processorbouwers in een race zijn om steeds snellere processoren, en daarbij de 16-bit en de 32 bit processoren al lang achter zich gelaten hebben, begint
een onderzoeksteam van het MIT met het ontwerp van een 16 bit processor, meer bepaald een RISC-V processor: de RV16X-NANO.
Het speciale van het onderzoek is dat ze geen silicium gebruiken, maar carbon nanutubes. De zoektoch vind zijn oorsprong in het steeds kleiner worden van de processor, en de materiaaleigenschappen van silicium begrenzen de mogelijkheden tot miniaturisering. Carbon nanotubes zijn veel kleiner, en bieden daarom misschien een uitkomst. Alleen is zo’n processor veel moeilijker te maken, en daarom beperken de onderzoekers zich tot 32 bit instructies en 16 bit geheugen voor hun RV16X-NANO.
Verkiezingsstress
In de VS krijgen ze al een beetje Verkiezingsstress. Niet alleen politici over hun resultaten, maar ook de organisatoren van de verkiezingen kijken met gemengde gevoelens vooruit. Gaan buitenlandse mogendheden weer proberen de verkiezingen te beinvloeen, en hoe? Er er zijn nog nieuwe kapers op de kust bijgekomen: ransomware aanvallen. De laatste maanden zagen verschillende bedrijven en organisaties hun computerbestanden onleesbaar gemaakt worden, waarna hen losgeld gevraagd werd om ze terug leesbaar te krijgen. Dat waren computersystemen van de gemeente of van een ziekenhuis bv. Maar stel je voor dat het gebeurt bij het computersysteem waarmee de kieslijsten worden opgesteld? Een afdeling van het ministerie voor Homeland Security houdt rekening met de mogelijkheid dat er ernstige aanvallen zullen gebeuren op het kiessysteem. Dat Department for Homeland Security gaat trouwens zelf ook niet vrijuit. Al die belangrijke strategische data die ze verzamelen over hun kwetsbare plekken moet ook ergens opgeslagen worden, en waarom niet op een webserver bv? Dan kunnen alle betrokken overheden er gemakkelijk aan. En waarom zouden ze het zelf op hun eigen systemen bijhouden, als ze het ook kunnen uitbesteden, en iemand anders er een dot.org domein voor laten gebruiken? Natuurlijk heb je een login en een wachtwoord nodig om er binnen te geraken. En hopelijk gebruikte de server https. Een interne veiligheidsspecialist die in 2017 kloeg over de zwakke beveiliging en het gebrek aan monitoring werd aan de kant eschoven. Maar in mei hebben ze toch maar beslist die site acher een extra firewall te steken, en nu hebben ze hem zelfs helemaal uitgeschakeld. Het systeem heette BioWatch en bevatte informatie over de verdediging tegen biologische wapens.
In de lucht vliegen
Voor de Star Wars Galaxy Edge hoek van een Amerikaans pretpark werden speciale marketing en souveniers ontworpen, waaronder een frisdrankflesje met de naam Thermal Detonnator. Die zijn dik en rond en zien eruit als een handgranaat.
Vliegmaatschappij TSA is bang dat er wel eens iets anders in zou kunnen zitten dan een suikerbom, en verbiedt ze op hun vlucht. ze zouden natuurlijk op de verpakking kunnen lezen wat er in zit, maar bij deze flesjes is het etiket in het Aurabesh geschreven, een denkbeeldige taal uit de Star Wars film.
Vliegtuigmaatschappijen passen dus hun regels soms aan waardoor bepaalde voorwerpen niet meer in de bagage mogen of helemaal niet meer op het vliegtuig. Zo zijn er een paar maarschappijen die een bepaald type van laptop viseren omdat er voorvallen zijn waarbij de batterij te warm wordt en brand veroorzaakt.
Zo mag een bepaalde 15 inch mac laptop enkel meegenomen worden met de handbagage, en mag hij niet gebruikt worden tijdens de vlucht.
ps Het gaat over de macbook pro, gelukkig niet over de macbook Air
compiled by BCP v.0.4.0