Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

KOffice? Graag…

Uitzending do 18:00 ** May 28th, 2009 by Lydia **

koffice KOffice 2.0 is uitgekomen, en zal vanaf nu beginnen opduiken in toekomstige distributies. Wij haalden op een netbook een half uur voor het programma de laatste “courante” KOffice 1.6 binnen op een openSuse 11.1 met KDE 3.x. vanuit software install. De download (adsl) duurt nog geen twintig minuten.

Lydia chronometreert in de studio de starttijd van de tekstverwerker in vergelijking met OpenOffice.org 2.X:

Tekstverwerker van.. OpenOffice.org KOffice 1.6
Opstarttijd.. OOo Write 20 seconden. KWord 3+4 seconden *

* KOffice KWord 3 “+” 4 want er komt een vraag van welke template je wil gebruiken- waarop we even afdrukten.

Terecht een “lichte” office dus; het kost nauwelijks meer tijd dan het opstarten van een eenvoudige tekstnotepad “Kate”.

Een KOffice ontwikkelaars blog: van Inge Wallin
Een blog over KOffice

Muziek:

 • morgantj_-_caf_connection (van Creative Commons ccMixter site)
 • Rize Up (.?.)

Microsoft beslist
Een monopolie heeft zo zijn voordelen. Je kan de prijzen van produkten hoger zetten dan als je geen monopolie zou hebben. Je kan concurrenten uit de markt drukken, zelfs als ze een beter of goedkoper produkt hebben. En je kan ook beslissen over de “connectiviteit” van de gemiddelde sterveling. Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Psystar bijna failliet * FreedomPC * Wie ontsnapt aan de Microsoft Tax? * KOffice met plugins

i-nieuws 6 na 6 ** May 28th, 2009 by wim.webgang **

28/05/2009

Psystar bijna failliet

Psystar, het bedrijf dat Mac-compatibele computers maakte, staat op de rand van het faillissement. Ze vroegen het zogenaamde “chapter 11″ aan. Daardoor worden tijdelijk alle schuldeisers op wacht gezet tot de herstructurering rond is. Tegelijk daarmee wordt ook de juridische claim van Apple op pauze gezet voor de loop van de chapter 11 procedure. Apple beschuldigde het bedrijf van het overtreden van zijn copyrights. Psystar bouwde eigen “Open Computer” die compatibel waren met Mac, en leverde er een officiële versie van OS-X bij. Volgens Apple mocht dat besturingssysteem volgens bijgevoegde licentie alleen op hun eigen computers gebruikt worden. Waarop Psystar een klacht indiende wegens “antitrust” praktijken, later afgezwakt tot misbruik van copyrightwetgeving. Een klacht die trouwens gegrond werd verklaard door de rechter, op 9 november zou het proces ten gronde gevoerd worden.


Psystar als mac-clone (filmpje)
Hoewel een van de belangrijke schuldeisers hun juridische bijstand is, wijten ze de problemen toch aan de crisis en kettingreakties: strengere eisen van schuldeisers en financiële problemen bij partners.
Ondertussen doken in Europa en Rusland ook makers van Mac-clonen op.: “PearC” in Duitsland, “FreedomPC “in VK and “RussianMac” in …tja.

FreedomPC

In het VK is een nieuwe computerverkoper op het internet verschenen: FreedomPC. Die vrijheid bestaat eruit dat je een computer kan kopen met een besturingssysteem naar keuze. Een keuze die bij grote merken niet voorkomt, nl ofwel geen (een leeg systeem), ofwel Linux, ofwel OS-X ofwel -voor de hardleerse klant- MS Windows. Of, het toppunt van keuze, verschillende systemen naast elkaar op dezelfde pc.
Ze bieden verschillende modellen aan: desktop pc’s, huiskamer en media-pc’s , en ze stellen laptops in het vooruitzicht. Het bedrijf uit het zuiden van London werkt enkel via internet, en laat aan huis leveren in heel Engeland. Grotere instellingen en bedrijven kunnen onderhandelen over voorwaarden en maatwerk voor grotere volumes.

FreedomPC meldt op zijn website dat ze 1 procent van de winst geschonken wordt aan Open Source projecten en de Free Software Foundation. Eveneens zullen ze alle drivers die ze ontwikkelen vrijgeven.


Hiermee doet FreedomPC meer voor de consument dan de superboetes die de Europese en Amerikaanse overheden oplegden aan Microsoft. Wie betaalt uiteindelijk die boetes? En waar komt dat geld vandaan?

De aangeboden Linux versie is Mandriva One.
De media pc is gebaseerd op Shuttle hardware.

freedompc.co.uk

KOffice met plugins

Er is een nieuwe versie van KOffice klaar, versie 2.0. KOffice is een combinatie van rekenblad, tekstverwerker enz specifiek ontwikkeld voor de KDE desktop. KDE is een van de twee bekendste desktops voor Linux en andere unix-acthige systemen.

De nieuwe KDE versie 2.0 heeft de opmerkelijke eigenschap te werken met plugins. Het idee is dat gebruikers net zoals in Firefox, plugins kunnen downloaden om te gebruiken in hun office pakket. Dat past goed bij het model omdat KOffice altijd een lichtere Office was dan bv StarOffice of OpenOffice. KOffice 2 bestaat nu uit bijna 1 miljoen lijnen programmeercode, en verder nog documentatie, artwork als de iconen, enz. Er zijn een 100-tal medewerkers, waaronder een vaste kern van 60 programmeurs.

Wie ontsnapt aan de Microsoft Tax?

Red Hat en een aantal andere bedrijven dienden een klacht in bij de Zwitserse overheid wegens het verlenen van een monopolie aan Microsoft. Het bedrijf kreeg een contract van drie jaar voor 14 miljoen Zwiterse Frank voor Windows en andere desktop programma’s. Daarmee wordt de concurrentie drie jaar buitengesloten. Er werd geen openbare aanbesteding gedaan, dus niemand kreeg zelfs maar de kans om een eigen aanbod te doen. Het ministerie van gebouwen en logistiek vertrekt van het standpunt dat er geen alternatieven bestaan.
Trouwens, de 14 miljoen is het jaarlijkse bedrag, en komt ongeveer overeen met 9,22 miljoen Euro.

Microsoft haalt op sommige produkten een marge van 70 procent volgens de Wall Street Journal (vooral met Windows en Office), die het ronduit “Monopoly Money” noemt, wat na veroordelingen in Europa en de VS niet verwonderlijk is natuurlijk. Toch blijven sommige regeringen een oogje dichtknijpen, vooral in de praktijk, want in theorie worden er heel wat ideeën over het gebruik van Open Source software gesteund.

KOffice 2.0

Gelukkig zijn de gebruikers van KOffice niet gebonden aan bestanden in een speciaal KOffice formaat. Integendeel, KOffice gebruikt het standaard ODF of Open Document Format, net als StarOffice en OpenOffice. Daardoor zijn de documenten onderling uitwisselbaar.

Maar de grote vernieuwing is dus de modulaire opzet. De programmeurs van KOffice hebben zelf een groot deel van de functies geschreven als plugins. Dat maakte het voor henzelf ook gemakkelijker om de stukken apart te testen en te integreren in KOffice.

Hoewel KOffice het bekendst is van de Linux Desktop draait het ook op Windows en Mac OSX. KDE is immers gebouwd met de programmeeromgeving Qt 4 en kdelibs 4. Maar het KOffice team zorgt zelf niet voor de verspreiding van KOffice. Dat gebeurt door het KDE team en de verschillende Linux softwaredistributies. Voor Mac hebben ze nog geen distributiekanaal gevonden, hoewel het er wel op draait bij een paar van hun eigen ontwikkelaars.

Het is vreemd dat zo’n klein project zo succesvol een produkt als die office kan maken en laten beantwoorden aan de neutrale standaard ODF. Microsoft is er nog niet in geslaagd een zuivere ODF documentopslag te maken. Ze kunnen wel opslaan in een formaat met die extentie maar de uitvoering wijkt af – met alle problemen vandien voor de documenten. Maar misschien hebben ze ook niet de bedoeling om ODF compatibel te worden. MS heeft er zelfs belang bij om het ODF formaat te vervuilen en de documenten te doen crashen; dat geeft ODF een slechte naam en maakt de baan vrij voor hun eigen docx formaat dat ze door hun overwicht (monopoly) in de markt kunnen doordrukken.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Tegen het lijf gelopen

WebGang blog ** May 26th, 2009 by wim.webgang **

Een artikel tegen het lijf gelopen dat vertelt over bedrijven die zich zo afhankelijk hebben opgesteld van Microsoft, dat ze samen met het bedrijf in moeilijkheden zouden kunnen komen. Het lijkt me dat veel ervan nog waar is, en het verklaart ook waarom een online computerverkoper met een sterk merk het zo moeilijk had en nog steeds heeft om Linux te installeren en er ook voor uit te komen.
Lees dit artikel van 1999 (!) (op businessweek.com)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

FAIL

Uitzending do 18:00 ** May 21st, 2009 by Lydia **

Shane Becker wordt verplicht zijn identiteit bekend te maken nadat hij een foto van een geldautomaat neemt terwijl die gevuld wordt. Hij begrijpt niet waarom de security hem behandelt alsof ze agenten zijn en alsof hij iets fout gedaan heeft. Op het internet zijn veel meer gedetailleerde foto’s en beschrijvingen beschikbaar over die machines.
Zijn blog I am Shane Becker met “de foto“.

Dell probeert te scoren bij de vrouwen en richt Della op, een website die dezelfde koopwaar aanbiedt maar meer gericht is op het vrouwelijk publiek. Zo wordt er op uitgelegd hoe vrouwen hun calorieverbruik kunnen berekenen en hoe ze recepten kunnen opzoeken. De website is in het foute keelgat geschoten van vele gebruikers: FAIL.
The site is a little too ‘Sex in the City‘ and not enough ‘it’s 2009 and we all have computers‘.
Dat is trouwens ook niet de enige FAIL op het internet.

Free Vibes:

 • Ets Getin Da
 • Genghis Dreams on Horseback
 • Theme from the Night Soil Men
 • But I was Alone Last Night

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Lege doos * Geheime EU studie * Zuurstofbatterij * LinkSys in orde met GPL

i-nieuws 6 na 6 ** May 21st, 2009 by wim.webgang **

21/05/2009


Lege doos

Een rapper die overhoop ligt met platenmaatschappij EMI heeft onlangs toch een nieuwe CD uitgebracht. Je kan bij hem een CD-doosje met artwork kopen, en binnenin een lege CD-R. De muziek zelf zou op het internet te vinden zijn.

De rapper en DJ Danger Mouse, kreeg last met de platenfirma toen hij zijn “Grey Album” uitbracht. Daarvoor gebruikte hij samples van het “White Album” van de beatles gemixt met die van het “Black Album” van Jay-Z. Iedereen die de muziek op zijn site zette kreeg trouwens ook last met EMI.

op npr.org

Geheime EU studie

In 2005 liet de EU een studie maken over een mogelijke overstap op gebruik van open source software. Toen parlementsleden de studie wilden lezen kregen ze daar geen toestemming voor, ze kregen de studie eenvoudigweg niet te zien. Vier jaar lang probeerde parlementslid Marco Cappato de studie in handen te krijgen voor zijn werk als lid van een informatica comite in het Europees Parlement. Als reden werd bv opgegeven dat de studie materiaal bevatte dat de commerciële belangen van Microsoft kan schaden.

Te genant om uit de schuif te halen?.

Zuurstofbatterij

Volgens de Britse Telegraph hebben wetenschappers van de universiteit van St Andrews een nieuw soort batterij ontwikkeld. De batterij haalt tijdens zijn gebruik zuurstof uit de lucht door een membraan in een apart compartiment. In de batterij reageert die zuurstof met een koolstofcomponent. Dit levert meer energie op en de batterij gaat dus langer mee. De batterij zou 10 keer langer energie kunnen leveren dan de huidige. Ze is lichter en er zitten minder chemicaliën in dan in de huidige batterijen.

Eigenlijk hebben we dus een ademende batterij …
Wat voor gevolgen zou het hebben voor het ontwerp van apparaten die met zo’n batterij werken? Krijgen die longen? Luchtopeningen? Een snorkel?

LinkSys in orde met GPL

Linksys heeft zich in orde gesteld met de GPL. De Free Software Foundation had Linksys, en de moedermaatschappij Cisco ter verantwoording geroepen wegens het overtreden van de GPL licentie bij het gebruik van Linux code in hun apparaten. Die mag gebruikt worden op voorwaarde dat de aanpassingen publiek gemaakt worden, en dat had LinkSys niet gedaan. Reeds in 2003 sprak Bruce Perens over de Linksys zaak.
Het bedrijf had een produkt laten ontwikkelen door een onderaannemer, die het bouwde rond een Linux kernel. Maar de onderaannemer had te weinig moeite gedaan om Linksys op de hoogte te stellen van de voorwaarden die erbij horen. In eerste reageerde Linksys of moederbedrijf Cisco niet. Pas toen de FSF in 2008 een zaak aanspande bij de rechtbank van New York, kwam er schot in de zaak. Die is nu in de minne geregeld; er word een verantwoordelijke aangesteld bij Cisco om de GPL licentievoorwaarden op te volgen, en de FSF krijgt een niet bekendgemaakte financiële compensatie.

De overtredingen hadden betrekking op verschillende apparaten van Linksys, waaronder de bekende WRT reeks zoals de draadloze router WRT54GL WiFi, een typisch blauw-zwart bakje met twee antennes als voelsprieten er bovenuit. Het toestel werd bekend bij Linux knutselaars omdat je er een ander systeem op kon installeren dan het ingebouwde, een aangepaste Linux versie dus, die bv meer mogelijkheden had. Cisco bracht er zelfs een speciale “L” versie voor uit; de L van Linux.

GNU software die aan bod kwam in de klacht tegen Cisco bevatte onder meer:

* GNU C Library
* GNU Coreutils
* GNU Readline
* GNU Parted
* GNU Wget
* GNU Compiler Collection
* GNU Binutils
* GNU Debugger

* Bruce Perens was toen de leider van Debian project: linuxdevices.com.

De “L” van Linux

Hun GPL Code Center

Behalve van de roze

Vrouwen lijken nog steeds minder geïnteresseerd in computers dan mannen, om niet te zeggen “bang van technologie”. Moet er aparte marketing gericht worden op vrouwen? En hoe moet die er dan uitzien? Dell beantwoordde deze vraag met een speciale website gericht op vrouwen: Della. Die bevat natuurlijk gewone produktinformatie, maar ook enkele argumenten speciaal op vrouwen gericht. Zoals wat ze met een netbook kunnen doen: recepten opzoeken op internet, bewaren voor later gebruik, en de calorieën opzoeken die ze ermee binnenkrijgen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

EP, LP, JD, SP en TL

WebGang blog ** May 14th, 2009 by Lydia **

De laatste ronde over de ronde van Lydia.

Het roken in de microbusjes, het vechten met andere vrouwen op de metro om eerst uit de tram te geraken, de vlek op het voorhoofd van de diepgelovige moslim (bidplek?), het dominospel tussen mannen en vrouwen op het openbaar vervoer in Egypte om zeker naast hetzelfde geslacht te kunnen zitten en de inventieve verkoopstruuken van de lokale bevolking.

En last but not least:

Hoeveel Euro zijn de Libanese Pond, de Egyptische Pond, de Jordaanse Dinar, de Dollar, de Syrische Pond en de Turkse Lire waard?

Wat is wat?
(*)

Muziek van onze twee Turkse vrienden uit Istanbul:

 • Gam Tozu Ve Dunyanin Ninni
 • Hayko Cepkin – Yalniz Kalsin
 • Beduk – My Woman

(*) gnissolpO Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Recordboete voor Intel * Nieuwe Linux.com

i-nieuws 6 na 6 ** May 14th, 2009 by wim.webgang **

14/05/2009

Nieuwe Linux.com

De website Linux.com werd onlangs doorgegeven van sourceforge naar de Linux Foundation, ook een non-profit. Die heeft de website nu helemaal vernieuwd en aangepast aan hun nieuw doel. De site brengt nieuws over Linux, maar focust vooral op een community, die het hogerop wil stuwen. Er wordt gespeeld met de term “Linux Guru”, en er lijkt een systeem ontworpen te zijn om mensen te laten opstijgen in de Linux Guru hierarchie. Er worden ook verhalen van het gebruik van Linux in de bedrijfswereld gebracht. De site vermeldt bv dat in de bedrijfswereld 24 procent van het IT budget voor software in 2008 besteed wordt aan open source. In 2007 was het nog maar 10 procent.

Recordboete voor Intel

Intel is op weg een EU boete te krijgen van 1 miljard wegens het hinderen van de vrije concurrentie. Het had geld over voor leveranciers die concurrerende produkten (computers met AMD processor) uit de rekken haalden of hielden. De Europese concurrentie commissie legde nu een boete op en droeg Intel op te stoppen met die concurrentievervalsende praktijken. Intel is zich van geen kwaad bewust en gaat in beroep.

Ps: deze boete is groter dan die MS kreeg; anderszijds ging het bij Microsoft slechts over een klein aspect van concurrentievervalsing; de concurrentievervalsing bij pre-install kwam nog niet eens aan bod, en die lijkt meer overeenkomst te vertonen met deze intel zaak.

De Amerikaanse regering zal waarschijnlijk ook wat alerter gaan reageren op de monopoliepraktijken van hun multinationals, die tijdens de Bush-regering hun gangetje konden gaan. Tijdens de Bush periode werd bv de procedure tegen Microsoft op een laag pitje gezet. Het viel op dat buiten de VS consequenter werd opgetreden dan in de VS.

Er wordt zelfs geopperd dat de aarzeling van IBM om Sun te kopen mogelijk mee was ingegeven door bezorgdheid om in het antitrust vizier te komen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Of Arabia

WebGang blog ** May 7th, 2009 by Lydia **

Lydia’s verslag over haar reis door het Midden Oosten (Egypte, Israël en de Palestijnse Gebieden, Jordanië, Syrië, Libanon en Turkije).

De Dode Zee

Van de drijvende ervaringen op de Dode Zee tot de Koerdische gastvrijheid in Diyarbakir.
Moderne Turkse muziek vulde de pauzes op:

 • Beduk – Better Than My Baby
 • Hayat Arabamla – Sagopa Kajmer
 • Zakkum – Zehri Zakkum

Een van de verslagen uit Luxor (Egypte), waar de toeristen en de lokale bevolking perfect op elkaar afgestemd zijn lees je hieronder.

Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Peer-To-Peer wet in de VS * Borland wordt opgekocht * Sneller internet in UK * Geheime anti-namaak-akkoorden * Harde schijven leger

i-nieuws 6 na 6 ** May 7th, 2009 by wim.webgang **

07/05/2009

Van GLibC naar ELibC

Een Debian Linux ontwikkelaar heeft een variatie gemaakt op de GNU C Library (bekend met de afkorting GLIBC). Zijn variant heet EGLIBC, waarbij de E staat voor “Embedded”. Het is vooral de bedoeling betere ondersteuning te bieden voor “embedded Linux”, dus voor Linux die ingebouwd wordt in apparaten in plaats van te draaien op een server of pc.
De C Library wordt gebruikt door programmeurs die in C programmeren.

www.eglibc.org

Harde schijven leger

Het kopen van harde schijven op tweedehandswebsites en bij andere aanbieders is voor sommigen zelfs een onderzoeksdaad. Britse onderzoekers onderwierpen daarvan 300 harde schijven aan een onderzoek naar de mogelijke inhoud. De resultaten zijn weinig verbazingwekkend, zelfs na de eerdere onderzoeken die bekend werden. Er zitten persoonlijke gegevens op als medische-, bank- en bedrijfsgegevens waaronder financiële en commerciële, enzovoort. Op 34 % van de schijven stond informatie die persoonlijk was of bedrijfseigen. Er zaten ook schijven tussen die medische gegevens van patienten van een ziekenhuis bevatten, inclusief röntgenfoto’s, personeelsgegevens en verslagen. Er werden schijven gekocht in verschillende landen, waaronder Engeland, Duitsland, Frankrijk, Australië en de VS.
Een disk uit Frankrijk bleek van de Duitse ambassade in Parijs afkomstig, en bevatte allerlei netwerkgegevens en securitylogs. .

Sommige schijven bevatten militaire informatie. Volgens Lockheed Martin, dateerde van hen gevonden gegevens van een periode dat harde schijven opgehaald werden door een speciaal verwerkend bedrijf. Die hadden de schijven wel op een eenvoudige manier gewist, waardoor de data niet onmiddellijk zichtbaar was, maar wel gemakkelijk teruggehaald kon worden. Momenteel vernietigen ze zelf ter plaatse de harde schijven.

Het is de vierde keer dat de onderzoekers dit doen en ze hebben niet de indruk dat er veel beterschap is …

Geheime anti-namaak-akkoorden

De EFF en de organisatie “Public Knowledge” spanden een rechtzaak aan tegen de staat om de vrijgave te eisen van de achtergronddocumenten van de A.C.T.A. Die afkorting staat voor Anti-Counterfeiting Trade Agreement. Deze anti-namaak akkoorden worden voorbereid als internationale afspraak, mogelijk met verstrekkende gevolgen voor omgang met copyrights en internet. Voorlopig is er weinig of niets over bekend, maar de aktievoerders eisen nu met de Freedom of Information Act in de handen inzage. Ze uiten kritiek op de gang van zaken die nationale debatten en parlementaire controle omzeilt, en wereldwijd probeert de belangen van een bepaalde Hollywood industrie agressief door te drukken. Die wil bv dat internetgebruikers door de providers worden gecontroleerd en eventueel de toegang ontnomen wordt bij vaststelling van kopieren van auteursrechtelijk beschermd werk.

www.eff.org/press/archives/2009/05/06

 


Sneller internet in UK

Een testgroep van klanten van Virgin Media in het VK nemen deel aan proeven met een internetverbinding met een snelheid van 200 Mbps.

Door zo’n hoge snelheden zouden er verschuivingen kunnen optreden in het netwerkgebruik. Waar mensen nu thuis hun muziekserver hebben staan, zou die evengoed elders kunnen staan, of gehuurd worden als dienst. En hetzelfde geldt voor beeld+geluid; je zou High Definition tv over het netwerk kunnen sturen.

Borland wordt opgekocht

Het softwarebedrijf Borland is in onderhandelingen met Micro Focus voor een overname. MF zou Borland kopen voor 75 miljoen dollar.
Vroeger kochten ze al een software-testprogramma van Compuware.
Borland staat te koop wegens de verliezen die het bedrijf vorig jaar moest incasseren: 204 miljoen dollar, terwijl het jaar voorheen een verlies van zo’n 50 miljoen dollar opleverde.
Borland is een van de oudste softwarefirma’s in het pc landschap, maar had ook veel te lijden onder de monopoliepositie van Microsoft.

De hoogdagen bestonden uit “sidekick” in de jaren 80 van het dos tijdperk, en de programmeeromgevingen met als uitschieter Turbo Pascal.

Eind jaren 80 hadden ze dan nog Quattro pro, een spreadsheet die toenmalige marktleider Lotus 123 uitdaagde.
Het ging fout in de periode dat ze Ashton-Tate overnamen, met de bekende databank “dbase III+”., later dbase IV.
Ondertussen was het Windows tijdperk ingetreden, en Microsoft bepaalde de regels van het spel op “zijn eigen platform”.

IT’ers die in hun opleiding ooit COBOL kregen, herkennen daarvan misschien de naam Micro Focus, als softwareproducent.

Peer-To-Peer wet in de VS

De Federal Trade commission in de VS onderzoekt hoe het peer-to-peer verkeer aan regels kan worden onderworpen. Het verkeer zou toenemen van 1.6 petabyte per maand naar 8 petabyte binnen 5 jaar.

De FTC heeft niet zo’n hoge pet op van het peer to peer verkeer en van de bedrijven die erbij betrokken zijn. P2P komt meestal in het nieuws in verband met overtreden van auteursrechten. Maar ook brachten onderzoeken naar wat er zoal wordt bijgehouden in P2P netwerken soms alarmerende data boven. Zo bleek technische informatie over de helicopter van de Amerikaanse president op een computer in Irak terug te vinden te zijn. P2P programma’s op computers van bedrijven of overheden zijn gevaarlijk omdat soms onbedoeld informatie in de gedeelde map terechtkomt. De regelgevers proberen met wetten dat P2P verkeer te regelen, maar technici betwijfelen of dat iets uithaalt voor de gevallen die aangehaald worden. Voor onschuldig gebruik zou die regelgeving wel verstorend werken.

Misschien is het nuttiger vertrouwelijke gegevens meer te versleutelen, en te vermijden dat P2P software voor prive-doeleinden wordt geïnstalleerd.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Lydia filmt het landschap (Syrie)

WebGang blog ** May 2nd, 2009 by wim.webgang **
 • Syrie, april 2009: Lydia filmt vanuit de bus het landschap, en wordt met medereiziger opgepakt door -waarschijnlijk- politie in burger. Na gebarentaal “handboeien” door de bewakers en inbeslagname van filmcamera en nog meer afwachten komen ze uiteindelijk bij een “hogere” pif terecht. Nu krijgen ze ook te horen wat ze fout deden: een geheime luchthaven filmen de dag voor Obama er verwacht wordt… De ontknoping hoorde u in haar live telefonisch verslag.
 • BJ en Wim luisteren geboeid (figuurlijk) en wensen haar nog veel winkelplezien in Istanbul en een behouden terugkeer volgende week donderdag in WebGang!
 • De eerste reakties op de overname van Sun door Oracle worden bekend.

  “Dit is een van de moeilijkste e-mails die ik ooit moest schrijven”

  begint de aankodiging door Jonathan I. Schwartz, topman van Sun, op 20 april. Daarin beschijft hij de overnameprijs van 9,5 $ per aandeel, en voordelen van de overname, voor Sun, voor Oracle en vooral voor de klanten.

  Iedereen blijft natuurlijk nieuwsgierig wat Oracle nu effectief gaat doen.
  De eerste dag konden de webservers van Oracle het verkeer niet meer aan. De site crashte niet, maar er verscheen een melding dat de server druk bezig was en even geen inhoud kon tonen.

  De vragen die in de open source/free softwarewereld gesteld worden hebben betrekking op de toekomst van MySQL en OpenOffice.org, en natuurlijk Java.

 • Een vroegere DB-overname door Oracle: Sleepycat’s Berkeley DB, met o.m. een pad langs Netscape en zelfs JAVA: luister hier naar Margo Seltzer: “It’s hard to use the internet today and not touch BDB…”
 • Muziek: Ennui, en nog een ander nummer van de “Lydia vrije muziek collectie”.

Lift ^ | Lift v | Comments Off