Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Psystar bijna failliet * FreedomPC * Wie ontsnapt aan de Microsoft Tax? * KOffice met plugins

i-nieuws 6 na 6 ** May 28th, 2009 by wim.webgang **

28/05/2009

Psystar bijna failliet

Psystar, het bedrijf dat Mac-compatibele computers maakte, staat op de rand van het faillissement. Ze vroegen het zogenaamde “chapter 11″ aan. Daardoor worden tijdelijk alle schuldeisers op wacht gezet tot de herstructurering rond is. Tegelijk daarmee wordt ook de juridische claim van Apple op pauze gezet voor de loop van de chapter 11 procedure. Apple beschuldigde het bedrijf van het overtreden van zijn copyrights. Psystar bouwde eigen “Open Computer” die compatibel waren met Mac, en leverde er een officiële versie van OS-X bij. Volgens Apple mocht dat besturingssysteem volgens bijgevoegde licentie alleen op hun eigen computers gebruikt worden. Waarop Psystar een klacht indiende wegens “antitrust” praktijken, later afgezwakt tot misbruik van copyrightwetgeving. Een klacht die trouwens gegrond werd verklaard door de rechter, op 9 november zou het proces ten gronde gevoerd worden.


Psystar als mac-clone (filmpje)
Hoewel een van de belangrijke schuldeisers hun juridische bijstand is, wijten ze de problemen toch aan de crisis en kettingreakties: strengere eisen van schuldeisers en financiële problemen bij partners.
Ondertussen doken in Europa en Rusland ook makers van Mac-clonen op.: “PearC” in Duitsland, “FreedomPC “in VK and “RussianMac” in …tja.

FreedomPC

In het VK is een nieuwe computerverkoper op het internet verschenen: FreedomPC. Die vrijheid bestaat eruit dat je een computer kan kopen met een besturingssysteem naar keuze. Een keuze die bij grote merken niet voorkomt, nl ofwel geen (een leeg systeem), ofwel Linux, ofwel OS-X ofwel -voor de hardleerse klant- MS Windows. Of, het toppunt van keuze, verschillende systemen naast elkaar op dezelfde pc.
Ze bieden verschillende modellen aan: desktop pc’s, huiskamer en media-pc’s , en ze stellen laptops in het vooruitzicht. Het bedrijf uit het zuiden van London werkt enkel via internet, en laat aan huis leveren in heel Engeland. Grotere instellingen en bedrijven kunnen onderhandelen over voorwaarden en maatwerk voor grotere volumes.

FreedomPC meldt op zijn website dat ze 1 procent van de winst geschonken wordt aan Open Source projecten en de Free Software Foundation. Eveneens zullen ze alle drivers die ze ontwikkelen vrijgeven.


Hiermee doet FreedomPC meer voor de consument dan de superboetes die de Europese en Amerikaanse overheden oplegden aan Microsoft. Wie betaalt uiteindelijk die boetes? En waar komt dat geld vandaan?

De aangeboden Linux versie is Mandriva One.
De media pc is gebaseerd op Shuttle hardware.

freedompc.co.uk

KOffice met plugins

Er is een nieuwe versie van KOffice klaar, versie 2.0. KOffice is een combinatie van rekenblad, tekstverwerker enz specifiek ontwikkeld voor de KDE desktop. KDE is een van de twee bekendste desktops voor Linux en andere unix-acthige systemen.

De nieuwe KDE versie 2.0 heeft de opmerkelijke eigenschap te werken met plugins. Het idee is dat gebruikers net zoals in Firefox, plugins kunnen downloaden om te gebruiken in hun office pakket. Dat past goed bij het model omdat KOffice altijd een lichtere Office was dan bv StarOffice of OpenOffice. KOffice 2 bestaat nu uit bijna 1 miljoen lijnen programmeercode, en verder nog documentatie, artwork als de iconen, enz. Er zijn een 100-tal medewerkers, waaronder een vaste kern van 60 programmeurs.

Wie ontsnapt aan de Microsoft Tax?

Red Hat en een aantal andere bedrijven dienden een klacht in bij de Zwitserse overheid wegens het verlenen van een monopolie aan Microsoft. Het bedrijf kreeg een contract van drie jaar voor 14 miljoen Zwiterse Frank voor Windows en andere desktop programma’s. Daarmee wordt de concurrentie drie jaar buitengesloten. Er werd geen openbare aanbesteding gedaan, dus niemand kreeg zelfs maar de kans om een eigen aanbod te doen. Het ministerie van gebouwen en logistiek vertrekt van het standpunt dat er geen alternatieven bestaan.
Trouwens, de 14 miljoen is het jaarlijkse bedrag, en komt ongeveer overeen met 9,22 miljoen Euro.

Microsoft haalt op sommige produkten een marge van 70 procent volgens de Wall Street Journal (vooral met Windows en Office), die het ronduit “Monopoly Money” noemt, wat na veroordelingen in Europa en de VS niet verwonderlijk is natuurlijk. Toch blijven sommige regeringen een oogje dichtknijpen, vooral in de praktijk, want in theorie worden er heel wat ideeën over het gebruik van Open Source software gesteund.

KOffice 2.0

Gelukkig zijn de gebruikers van KOffice niet gebonden aan bestanden in een speciaal KOffice formaat. Integendeel, KOffice gebruikt het standaard ODF of Open Document Format, net als StarOffice en OpenOffice. Daardoor zijn de documenten onderling uitwisselbaar.

Maar de grote vernieuwing is dus de modulaire opzet. De programmeurs van KOffice hebben zelf een groot deel van de functies geschreven als plugins. Dat maakte het voor henzelf ook gemakkelijker om de stukken apart te testen en te integreren in KOffice.

Hoewel KOffice het bekendst is van de Linux Desktop draait het ook op Windows en Mac OSX. KDE is immers gebouwd met de programmeeromgeving Qt 4 en kdelibs 4. Maar het KOffice team zorgt zelf niet voor de verspreiding van KOffice. Dat gebeurt door het KDE team en de verschillende Linux softwaredistributies. Voor Mac hebben ze nog geen distributiekanaal gevonden, hoewel het er wel op draait bij een paar van hun eigen ontwikkelaars.

Het is vreemd dat zo’n klein project zo succesvol een produkt als die office kan maken en laten beantwoorden aan de neutrale standaard ODF. Microsoft is er nog niet in geslaagd een zuivere ODF documentopslag te maken. Ze kunnen wel opslaan in een formaat met die extentie maar de uitvoering wijkt af – met alle problemen vandien voor de documenten. Maar misschien hebben ze ook niet de bedoeling om ODF compatibel te worden. MS heeft er zelfs belang bij om het ODF formaat te vervuilen en de documenten te doen crashen; dat geeft ODF een slechte naam en maakt de baan vrij voor hun eigen docx formaat dat ze door hun overwicht (monopoly) in de markt kunnen doordrukken.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.