Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Piratenpartij in Duitsland

Uitzending do 18:00 ** June 25th, 2009 by wim.webgang **

Muziek over politiek:

  • “Boutique” (?)
  • Iets te bieden (Pita)
  • - Bunus (Featuring Beast)

In Duitsland werd een omstreden wet goedgekeurd die de overheid toelaat censuur te voeren op het internet. Hoewel uit mensenrechtenorganisaties en sommige andere hoeken protest kwam, werd het politiek opvallend gemakkelijk doorgedrukt. Van democratische controle op de censuur is nergens sprake. Tenminste 1 parlementslid vond dat de maat vol was en stapt uit protest uit de SPD.

(lees hieronder zijn motivatie – losse vertaling webgang)
Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Magische lantaarn * Op de markt * De Google-aan/uit knop * Veelzijdige uitvinding * Suikerstokje * Buitengesloten

FOSS-IT, i-nieuws 6 na 6 ** June 25th, 2009 by wim.webgang **

25/06/2009


Magische lantaarn

De “Magic Lantern” is software om een update te doen van de mogelijkheden van een fototoestel. Het tovert een digitale reflexcamera om tot een mini-filmcamera in de buurt van een HD camera. De software werd ontwikkeld door onafhankelijke filmmakers, in hun eigen vrije tijd en met risico voor hun camera’s. Om de software te installeren moet je een zogenaamde “firmware” update doen, waarbij de ingebouwde software van het apparaat uitgebreid en/of ge-upgrade wordt met de Magic Lantern firmware. Het is bedoeld voor één bepaald type fototoestel met een 35 mm lens, die als filmcamera ongelooflijk goede prestaties kan leveren bij slechte lichtomstandigheden (weinig licht).

De software is een open platform, en iedereen kan voortbouwen op de open broncode die onder de GPL wordt ter beschikking gesteld. De bediening van de camera voor gebruik als film-opname-apparaat wordt uitgebreid ten opzichte van de mogelijkheden van de fabrikant, vooral op gebied van audio. Door de software krijg je op het fototoestel bv audio-meters op het scherm en manuele gain-regeling voor de gevoeligheid. Maar je kan er ook de AGC mee uitschakelen, je kan “crop marks” zetten, het geeft overbelichting aan enz. De bedoeling is de software nog te laten evolueren; het is een framework en er bestaat een online todo list met ideeën.

Natuurlijk zijn er ook beperkingen. Zo kan je slechts een half uurtje opname maken, een beperking die komt door het oude bestandssysteem van de geheugenkaarten.

In de links verneem je ook over welk toestel het precies gaat:
http://magiclantern.wikia.com
De uitgebreide mogelijkheden: http://vimeo.com/5267475
.

Op de markt

Een professor van de universiteit van British Columbia deed een onderzoek naar de wereldwijde afvalstromen. Daarbij werden ondermeer voor 40 dollar harde schijven gekocht op de markt in Ghana. Die bleken nog gegevens te bevatten van een bedrijf dat voor de overheid in de VS werkt. Er waren documenten op te vinden die gingen over het aanschaffen van allerlei controles op luchthavens. De opracht werd toegekend op basis van de veiligheid van de apparaten, vooral op het gebied van het geheimhouden van de gegevens die ze verzameld hadden.

Aan een andere universiteit Cornell daarentegen moesten ze juist iedereen verwittigen dat vertrouwelijke informatie van 45.000 personen, met namen en social security nummer, was gestolen. De niet-versleutelde informatie stond op de harde schijf van een computer die ontvreemd werd.

http://www.cornell.edu/ “gestolen” opgelet; dit is *niet* de link naar de gelekte gegevens …

De Google-aan/uit knop
In China lijken ze over een soort aan-uit knop te beschikken voor de Google verbindingen. Een Amerikaan die in China woont en werkt meldt dat de webiste google.com ’s morgens geblokkeerd werd, net als gmail.com en google analytics. Alleen Google.CN bleef werken. ’s Avonds werden de sites allemaal terug bereikbaar.

Hij had ook een truukje om toch aan google te geraken: hij gebruikte een andere proxy of tikte rechtstreeks het ip-adres in van een google.com server.

Veelzijdige uitvinding

In een wedstrijd voor scholieren, “Invent Your World”, won een 15-jarige met zijn algenproject.
Hij kreeg een beurs van 20.000 dollar. Zijn project, “VERSATILE” geheten, is aktief op verschillende gebieden. Het produceert voedsel, verwerkt afval, neemt voor de ozonlaag schadelijke gassen op uit de lucht, het geeft zuurstof af, en het levert energie. Het systeem is een anaeroob verwerkingssysteem voor afvalwater en voedselresten. De algen worden gevoed door gassen die vrijkomen bij de omzetting van het afvalwater. Het zonlicht levert de energie om gecombineerd met zout zeewater zuurstof te doen ontsnappen. De algen kunnen gebruikt worden als voedsel voor dieren of vissen. Het geheel is uitgevoerd als kinderspeelgoed; de “playpump” laat kinderen met de installatie spelen, waardoor ze tegelijk ook energie aanvoeren.

www.inhabitat.com

Suikerstokje

Toen het OLPC project een aantal onderzoekers moest laten gaan, ontstonden daaruit wel allerlei nevenprojecten. Vooral de kind-gebruiksvriendelijke interface van de OLPC, die “Sugar” heette, werd hiermee losgekoppeld van het toestel. Sindsdien werd Sugar verder ontwikkeld, gestimuleerd door Walter Bender, die het Sugar Labs oprichtte. Nu is daar ook resultaat van: ze brengen “Sugar on a stick” uit, een versie van de Sugar interface voor gebruik met een USB-stick. Daarmee kan een pc of een mac gestart worden, en rechtstreeks van de stick de educatieve Sugar draaien.
De software is bruikbaar op pc’s die te traag werken met nieuwe commerciële softwaresystemen, maar even goed op een laptop waarvan je de harde schijf niet wil veranderen. De “Sugar on a stick” versie kan gedownload worden van de site. De software bestaat ook in een versie voor de hardware van de OLPC-laptops. Sugar is er in 25 talen. Als je Linux draait kan je Sugar ook installeren op je computer; er is ondermeer ondersteuning voor Fedora, Debian, Ubuntu, Gentoo, altLinux, Mandriva, en openSuse. Op andere sytemen moet je de stick of virtualisatie gebruiken als Virtualbox. De sugarlabs website heeft uitgebreide uitleg beschikbaar.

sugarlabs.org
www.dailymotion.com/sugarlabs

Buitengesloten

Een fabrikant van digitale camera’s heeft een upgrade gemaakt voor het systeem van zijn camera’s. Het gevolg van deze firmware update is dat de batterij getest wordt. Niet om te kijken of ze bijna leeg is, maar om te kijken of ze wel van het eigen merk is. Als het geen eigen batterij is weigert het toestel dienst. Het lijkt erop dat dat voor alle toekomstige toestellen het geval zal zijn.

panasonic.jp/support/global/cs/info/dsc_battery.html.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

BonaPita

Uitzending do 18:00 ** June 18th, 2009 by wim.webgang **

Wie scheurt daar als een razende gek over de baan?
pita_hetuur In primeur
Pita, onderweg naar WebGang met de versgeringde armbandjes van het uur!
Pita, met zijn nieuw album “Het Uur”. Het album van 16 nieuwe nummers staat, inclusief artwork, tekstboekje, sleeve, filmpjes enz op een USB-armband van 1 Gb. Zelfs Pita kreeg die 1 Gig niet vol, dus je kan hem ook gebruiken om je huiswerk op te bewaren.
Nog warm
Een “concept”-album, niet alleen door de teksten, maar ook door het concept: Er komt een release tournee (begint nu zaterdag 20/7 in Essen – meer hier). Als inkombewijs geldt de “Het Uur -armband“. Die kan je dan daar kopen als toegansticket of op voorhand bestellen bv via de website.
We praten over de stilte, het praten, Atari’s, Ego. En we spelen de muziek (stick’t em erin) die een onuitwisbare* indruk achterlaat:

  • n Job
  • Ik denk
  • Af!
  • ego

* euh Lydia ;-)
Ps 1: Per vergissing tracks gewist? Kopier ze opnieuw, DRM-vrij!
Ps 2: Wegens iets te laat af en China verder dan verwacht was Pita niet op tijd voor zijn Generation Oxo* presence, maar ze gaven wel een goed overzicht van zijn muziek de voorbjie jaren. (* donderdag 16-17 u.)
www.pitaonline.be Smakelijk!

Lift ^ | Lift v | Comments Off

SCO uitverkoop * Ballon-wap * Vliegende robotten * Anonieme flik-blog * Bezwaarschrift Oosterweelverbinding

WebGang blog ** June 18th, 2009 by wim.webgang **

18/06/2009


SCO uitverkoop

De grote baas van het niet meer zo grote SCO loopt te leuren met onderdelen van het bedrijf. Sinds SCO het gerechterlijk akkoord aanvroeg in 2007 was het de bedoeling om stukken ervan te verkopen. Dat is sindsdien nog niet gelukt, en dus dreigde deze week het doek te vallen over SCO. Op de valreep, letterlijk een paar uur voordat SCO failliet verklaard zou worden, kwam Darl McBride met een contract aanzetten van een verkoop van de Unix-delen van het bedrijf aan een Britse investeringsgroep, “GulfCap”. Op 16 juli bekijkt de rechtbank de deal.

(wordt vervolgd – of misschien ook helemaal niet!)
GulfCap: Financiele groep die volgens hun website ondermeer aan “Financial Engineering” doen

Ballon-wap

Een Amerikaans bedrijf dat onderzoek doet naar “near space” toepassingen, heeft een overeenkomst gesloten met Nigeriaanse ondernemers voor de verdeling van een speciale vorm van wireless internet.
Ze vertrekken van de nood aan communicatiesattellieten en het tekort aan gsm-antennes in Afrika, en bieden een oplossing in een tussenvorm: een netwerk van weerballonnen. Ze voorzien een weerballon van de nodige electronische zend en ontvangapparatuur en sturen hem in de lucht. Het zou een uur en een half duren eer de ballon op zijn werkhoogte is aangekomen. De ballon stijgt boven het niveau van de luchtvaart uit, en blijft 24 uur hangen. Daarna komt hij met een parachute naar beneden. Door een wisselend aantal balonnen telkens op te laten, is er een continu netwerk mogelijk. Naargelang de aanwezige apparatuur kan de ballon gebruikt worden als gsm-mast, als netwerkswitch, of voor luchtfotografie. Het Amerikaans leger zou de ballonzenders al getest hebben.

Prikken op spaceloon.com

Vliegende robotten

De luchtmacht van de VS zit verveeld met de vele klachten over honderden burgerslachtoffers bij hun aanvallen met onbemande vliegtuigen. Dat wakkert de anti-Amerikaanse gevoelens nogal aan in de wereld, en dus gaat de luchtmacht hun strategie herbekijken. Hun oplossing: het ontwikkelen van nog meer onbemande vliegtuigen of “drones” zoals de robot vliegtuigjes genoemd worden. Ze willen nu een breder aanbod ontwikkelen: van groot tot heel klein, zodat ook in stedelijk gebied doelgericht gewerkt kan worden. Eentje heet “suburb warrior”, een andere “sniper”. Doel is een terrorist thuis voor de tv uit te schakelen zonder dat het feestje bij zijn buren verandert in een bloedbad. De algemene tendens is duidelijk een schaalverkleining, zodat in plaats van 1 grote afstandsbestuurde bommenwerper, een hele zwerm drones op het doel kan afgestuurd worden.


Anonieme flik-blog

Een Britse inspecteur hield er een blog op na onder de naam “NightJack”, waarin hij schreef vanuit zijn politie-ervaring. Hij gebruikte nooit echte namen, maar inspireerde zich wel op bestaande zaken. Hij gaf ook kritiek op het politieapparaat en commentaar op voorstellen tot hervorming van de politie. Hij kreeg voor zijn blog een prijs, de “Orwell Prize for Political writing”, maar wenste om begrijpelijke redenen anoniem te blijven. De Times zette echter een prive-detective in om zijn identiteit te achterhalen. Ze publiceerden er dan een artikel over waarin ze ook het verband leggen tussen teksten op de blog en rechtszaken waarmee de inspecteur in verband geweest was, waarbij ze ook namen publiceren.

Toen hij voelde aankomen dat de krant erover ging schrijven, probeerde de politieman nog een gerechterlijk bevel te verkrijgen om de publicatie van zijn naam te voorkomen, maar de rechtbank trad hem daarin niet bij. De anonimiteit van een blogger kan niet gegarandeerd worden, vond ze.

De blog stond op nightjack.wordpress.com en is ondertussen door de auteur verwijderd.

Bezwaarschrift Oosterweelverbinding

De EU richtlijnen voor fijn stof zijn veel zwakker dan die van de Wereldgezondheidsorganisatie. In metingen wordt de verouderde methode van PM10 gebruikt in plaats van de PM2.5 meting, die gaat over de nog fijnere stofdeeltjes, die nog schadelijker zijn voor de mens. En er zijn in België zo’n 13.000 vroegtijdige overlijdens te wijten aan fijnstofvervuiling.

Terwijl zowat heel Vlaanderen door de EU beschouwd wordt als probleemgebied voor fijn stof, krijgt Antwerpen een masterplan. Dat bevat geen ingreep om de verkeersdrukte te verminderen, maar juist één om op een nog vlottere manier nog méér verkeer toe te laten: de Oosterweelverbinding. Met als gevolg een uitbreiding van de de Antwerpse ring, het drukstbereden stukje vlaanderen, als brug vlakbij dichtbewoonde stadsgebieden.

Er blijft nog welgeteld 1 week over voor het indienen van een bezwaarschift tegen de Lange Wapper-brug. Door het aanvragen van de bouwvergunning gaf de overheid een vreemd signaal, want de volksraadpleging gaat pas door op 18 oktober. Bewoners van Antwerpen die de uitslag van het referendum afwachten, zijn dus te laat om te reageren op de bouwaanvraag. Dat kan nu dus nog tot donderdag door middel van een aangetekend schrijven en ook wie buiten Antwerpen woont heeft daar het recht toe.

Meer info op:

Of er zijn nog infodagen in Deurne, in zaal Catba, morgenavond om 19.30 en overmorgen zaterdag om 10 uur (Ten EEkhovelei 131 in Deurne).

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Riposte graduée

Uitzending do 18:00 ** June 11th, 2009 by wim.webgang **

- Hadopi in Frankrijk: de “three strikes and out” wet is ongrondwettelijk. Dus 3 keer betrapt op downloaden van auteursrechtelijk beschermd werk en internetverbinding afgesloten door de provider is een aantasting van fundamentele rechten. We vroegen ons al af hoe ze dat gingen toepassen op een persoon, de meeste internetverbindingen zijn per gezin, huis, woning, werk enz. Wordt iedereen dan mee afgesloten? Wie beslist? Wie oordeelt? Betrokken partij? enz.
(riposte graduée)

- Wie droomt van stemmen per computer, met de e-ID? Misschien die vergrijzende bovenkant van de bevolkingspiramide? Iemand tijd, zin en geld om die even te leren omgaan met hun cardreader op hun waar-komt-hij-vandaan nieuwe computer?

- verdwijnende netbooks: na het uit de markt nemen van de kleinste en goedkoopste netbooks (bv op Linux) blijft er een gat in de markt. Misschien wordt dat in de toekomst wel opgevuld door “Android” machines met touch-screen…

Muziek: netlabelism-tracks.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Verkiezingen * De verdwenen netbooks * Android groeit * SourceForge krimpt * Nieuw webOS * Open Source Hadoop

i-nieuws 6 na 6 ** June 11th, 2009 by wim.webgang **

11/06/2009

Verkiezingen

Dit jaar kregen gemeenten de kans om terug te keren naar potlood en papier indien ze dat wilden. In Wallonië is een meerderheid tegen stemmen per computer, en ook politieke partijen als PS en Ecolo hebben hun bedenkingen. Alleen stemmen met potlood en papier en telling door mensen laat een gegarandeerde democratische controle toe, vinden ze. Bovendien kost stemmen per computer drie keer zoveel, berekende de minister in 2006. In Vlaanderen werd massaal met de computer gestemd, en aan de leeftijd van die 18.000 computers te zien moet de aankoop toch al lang afgeschreven zijn.
Maar de kost zit daar niet in. Voor de computers opgesteld kunnen worden moeten ze uit stock gehaald en getest worden, en soms hersteld. Bovendien zijn er naast de zichtbare stemcomputers nog de “totalisatiecomputers”, waar de electronische gegevens over het stemmen verzameld worden om ze op te tellen.
Er zijn tussen 400 en 500 oproepen tot technische tussenkomst op een verkiezingsdag. Daarvoor zitten meer dan 250 technici op de baan op die dag, en het hele budget voor technische bijstand komt op 2,8 miljoen.
Voor het verzamelen van de stemmen werd een nieuw programma in gebruik genomen, en dan was er nog een externe audit die uitgevoerd werd door een extern buro.
Voor volgende verkiezingen wordt gedacht aan een nieuw systeem. Daarbij zal ook rekening gehouden worden met de huidige kritiek; zo zou een print gemaakt worden bij elke stem, zodat manueel natellen mogelijk wordt.

Daarmee verdwijnt het laatste milieu-argument om te stemmen met de computer: papier besparen. Ondertussen is het duidelijk dat het transport van de computers en de stroom die verbruikt wordt ook zijn (milieu)prijs heeft.
Gelukkig kijkt Guide De Padt al reikhalzend uit naar het stemmen via internet met de e-IDentiteitskaart; dat gaat volgens hem miljoenen besparen. En lossen we daarmee misschien het probleem op van de bovenkant van de bevolkingspiramide die niet meer goed te been zijn en het moeilijk krijgen om hun stemplicht te vervullen? Hebben die het dan gemakkelijker met de computer…


Extern buro dat ook niet gratis zal werken: “PriceWaterhouse Coopers”

De verdwenen netbooks

Gebruikers van Asus EEE-pc, Acer Aspire One en andere kleine, goedkope netbooks die bovendien op Linux draaiden, verwonderden er zich over dat er geen Linux modellen meer uitkwamen. Bovendien schoven de netbooks op naar zwaardere hardware en werden ze ook duurder, en alleen nog te krijgen met versies van Windows. Nu zou ook een van de beste “hybride” netbooks gaan verdwijnen; de MSI U115. Dat is een netbook met een Solid State Disk of SSD van 8 gigabyte én een harde schijf van 160 Gb. Je kan bij gebruik kiezen welk van de twee systemen je gebruikt, waarbij het werken op batterij langer duurt als je van de ssd start. Je kan tijdens het werken de harde schijf in of uitschakelen naar gelang je ze nodig hebt. Volgens Bit-tech.net zou Microsoft nu MSI opgedragen hebben dat type van netbook van de markt te halen tegen het einde van deze maand. Dat doen ze in de voorwaarden die het bedrijf oplegt om Windows XP te mogen gebruiken. Microsoft beperkt de toelating om nog XP te leveren omdat ze liever willen dat hun duurder Vista gebruikt wordt.

Maar Vista dat is trager en heeft zwaardere computers nodig. Daarom wil Microsoft dat de netbook-markt evolueert naar duurdere toestellen die krachtig genoeg zijn om hun systeem te draaien.

Hopelijk is er een grote overstock die dan met Linux op de markt komt :-)

Begin van deze maand verdwenen ook de Dell Inspiron mini 9 netbooks van de site. Het was een goedkope netbook die bovendien geliefd was bij knutselaars en gebruikers van andere besturingssystemen. Zo was er een vergelijking op Boing Boing Gadgets, die liet zien dat het de meest geschikte netbook was om Apple’s OS-X op te draaien. Eigenaardig genoeg komt er geen vervanging van het toestel, geen vernieuwde versie. Dell verwijst de klant door naar de hogere reeks, met duurdere toestellen en groter scherm.

Er is zelfs een getuigenis van een klant die een bestelde half in mei en na een wachttijd bericht kreeg dat zijn bestelling geanuleerd was omdat ze niet meer gemaakt worden.

Anderzijds doen er wel interessante geruchten de ronde over Dell…

Android groeit

Op Computex verscheen een nieuwe netbook van GNB die met het Android systeem van Google werkt. Het is een toestel met een mat en relatief klein scherm (7 inch, tegen de meeste netbooks 9 en tegenwoordig evoluerend naar 10 inch). Maar het scherm heeft wel de speciale eigenschap dat het een aanraakscherm is. Dan is het toch weer groot in vergelijking met bv de smartphones waar met een touch-screen gewerkt wordt. Ook afwijkend is de processor: een Freescale iMX31 ARM processor. Het toestel weegt nog geen 700 gram. Het is nog niet duidelijk of een productiemodel werd getoond, en over welke prijsklasse het zou gaan.

Een ander Android apparaat werd getoond onder de noemer van “Thin client”; het is een soort net-tablet; dus zoals een netbook met alleen een scherm. Vanzelfsprekend is het een aanraakscherm.

Filmpje van de GL-750 op netbooknews.com

SourceForge krimpt

De SourceForge site voert een grote hervormging door. Daarbij worden een aantal lang bestaande onderdelen van het SourceForge platform opgedoekt: Taskmanager, DocManager, Discussion Forums, Diary en Notes.
Het zijn toepassingen die aan vernieuwing toe zijn, maar die ondertussen qua functionaliteit ingehaald of voorbijgestoken zijn door andere bestaande open source toepassingen die hun betrouwbaarheid bewezen hebben op andere gebieden op het web.
“Taskmanager” zal vervangen worden door drie programma’s: “TaskFreak!”, “dotProject” en “Trac”.
“Docmanager” wordt vervangen door MediaWiki en Trac.
“Discussion Forums” wordt vervangen door phpBB.
“Diary and Notes” wordt vervangen door WordPress.
De nieuwe toepassingen draaien binnen de “hosted apps” omgeving van sourceforge, waar je ook vroeger al je eigen websitesysteem kon laten draaien. Die “hosted apps” zullen nu beter geïntegreerd worden in de SourceForge site. SourceForge heeft een periode van 1 maand ingebouwd om reakties van de gebruikers te verzamelen.

Vraag is of de oude toepassingen gewoon blijven bestaan om alles wat er reeds in zit te blijven raadplegen, of werkelijk alle gegevens overgezet moeten worden naar de nieuwe programma’s. Bv dagboeknoties overzetten naar een WordPress databank moet wel kunnen, bij het overzetten van DocManager naar een wiki ontbreekt misschien de “edit history” en de taskmanager is toch veel complexer omdat daar een rolverdeling ingebouwd is.

Nieuw webOS

Palm heeft een nieuwe smartphone uitgebracht, die bovendien ook een nieuwe besturingssysteem bevat: Palm Pre met WebOS.
Palm was bekend om zijn zeer efficient PalmOS, dat functionaliteit bracht op mobiele electronische agenda’s of PDA’s en dat later gecombineerd werd met een gsm in de Treo, lang voor Apple met zijn iPhone kwam.
Door het marketinggeweld van deze laatste kwam Palm wat in de schaduw te staan. Bovendien brachten ze hun meest recente apparaten op de markt met Windows Mobile, wat ook niet echt een manier is om er uit te springen in de mobile phone markt. Dat bleek maar een overbrugging te zijn naar hun nieuwe WebOS als we dit nieuwe produkt zien.
In de VS is de strijd tussen de apparaten bovendien gebonden aan de GSM-operatoren: zo heeft AT&T de exclusieve verkoop van de iPhone, en zou een gebruiker van operator moeten veranderen om zo’n toestel met abonnementsvoorwaarden te kopen. Sprint gaat de Palm Pre verdelen.
Het apparaat was nog maar een dag op de markt of RapidRepair haalde een toestel volledig uit elkaar en toonde het op zijn website als een verzameling componenten.

http://www.cnet.com/palm-pre/?tag=mncol;txt

Open Source Hadoop

Yahoo! is gebruiker van de Open Source webserver Apache. Voor Apache bestaan een aantal bijkomende programma’s zoals Hadoop. Hadoop dient om een programma met enorm veel gegevens te laten draaien over verschillende computers, als een “distributed application”. Dat komt bij Yahoo! goed van pas voor hun zoekmotor. Andere bedrijven gebruiken het ook, bv de New York Times draaide er in 2007 een programma op om 4 Terabyte en 11 miljoen artikels om te zetten naar pdf-formaat binnen één dag tijd.
Maar Yahoo! is geen passieve gebruiker van Hadoop, ze hebben de broncode genomen en er wijzigingen en verbeteringen aan aangebracht voor hun noden. Die brengen ze nu uit als open source, als een eigen Hadoop distributie.

Wie dat wil gebruiken op een “Computing Cloud”, een wolk van server, moet bereid zijn zo’n 10 cent per “unit” per uur neer te tellen. (http://aws.amazon.com/ec2/)

http://hadoop.apache.org/core/images/architecture.gif

.

.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Zo rijk als de zee diep is

Uitzending do 18:00 ** June 4th, 2009 by Lydia **

konqi-official-logo-aboutkde-100x167KDE: interview
We hebben een gesprek met Sebastian Kügler over de release van de nieuwe KDE (versie 4.2.4).
Het rijpen van de 4.x versies, de mascotte (zie draak), de vrijwilligers, en tegenwoordig ook belangrijk: de gebruikers!
KDE is vrij te downloaden en hier vind je de officiële aankondiging.

Wat is er mis met de Vis?
We hebben een gesprek met iemand die niets met computers te maken heeft maar zich wel zorgen maakt over de vrije onderwaterwereld: Dos Winkel.
Een congres dat doorgaat in Rotterdam op 8 juni om het bewustzijn over het belang voor mens en milieu aan te wakkeren van de crisis in de vissector, een thema dat zo snel mogelijk uitgevist moet worden!

Music today:

  • Pretty Dark
  • Gris
  • Molotova – Sovjet City
  • Darfur is Crying


Hoop

En voor de mensen die de verkiezingsaffiches beu zijn en het gevoel hebben dat ze het allemaal wel gezien hebben, is er nog een beetje hoop.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

KDE 4.2.4 * Welk OS voor Acer netbook * Goedkoper streamen * IT in het ziekenhuis * Google lanceert

i-nieuws 6 na 6 ** June 4th, 2009 by wim.webgang **

04/06/2009

KDE 4.2.4

Eergisteren, 2 juni, kwam een bijgewerkte versie van KDE uit: KDE 4.2.4. Het wordt de nieuwe stabiele versie in de 4.2 tak van KDE, en alleen als er zwaarwichtige of dringende aanpassingen nodig zijn komt nog een 4.2.5 uit.

De lijst met wijzigingen is te raadplegen op de site, en bevat ondermeer verbeteringen aan Konqueror en KMail.

De 4.2.4 versie werd aangekondigd op de KDE.org website. Het kan nog wel even duren eer deze versie in gebouwd is in de courante Linux distributies. Wie niet kan wachten kan de KDE desktop zelf afhalen van download.kde.org en installeren. Ook de broncode is beschikbaar. Er zijn meer dan 50 taalversies verschenen. Bovendien draaien KDE4 programma’s op verschillende unix-achtigen als Linux, BSD, Solaris, en Mac OS-X.

download

announcement

Welk OS voor Acer netbook

Na de beperkte reeks uitverkochte Linux netbooks van Acer, leek het even of het merk het Linux besturingssysteem volledig vervangen had door duurdere combinaties van netbook+windows. Maar dat zou wel eens stilte voor de storm kunnen zijn. Volgens sommige lekken zou Acer nog dit jaar met twee Android toestellen op de markt komen. En hoewel bij Android eerder gedacht wordt aan een smartphone, zou het ook wel eens een netbook kunnen zijn. Volgens Phandroid site is een Acer netbook met Android op komst, hoewel er hier blijkbaar ook over een Asus toestel gesproken wordt.

Na de verwarring tussen Acer en Asus nam Asus afstand van de verwachting van een EEE pc met Android; de bedrijfsleiding zei uitdrukkelijk dat ze er geen middelen voor vrijmaken. Het was even genant voor Asus want ze worden op dit moment net gesponsord door Microsoft die een grote reklamacampagne meebetaalt waarin de Asus netbook aangeprezen wordt met “runs Better on Windows”.

(Elders was te lezen dat er keuze zou zijn tussen Android “en andere Linux”?)
En nog een link

Goedkoper streamen

In Engeland gaan de auteursrechten die betaald moeten worden op streaming naar beneden. Dat heeft daar de auteursrechtenorganisatie PRS bekend gemaakt. Ze willen de kost per stream verlagen om het beginnende streamers gemakkelijker te maken. Maar anderzijds verhogen ze wel het percentage van de winst dat ze willen: van 8 naar meer dan 10 procent. Dat zou de kosten verhogen voor bestaande succesvolle streamingsites als die van YouTube. Vanaf 1 juli gaan de nieuwe tarieven in en ze blijven 3 jaar geldig.

IT in het ziekenhuis

In de VS werd het belang van IT in een ziekenhuis duidelijk aangetoond. Een ziekenhuis in Indianapolis stuurde binnenkomend ziekenwagens met met patienten door naar een ander ziekenhuis omdat ze ze niet konden verwerken. Medisch zouden ze ze wel kunnen verwerken hebben, maar administratief niet. Er was namelijk de dag voordien een computerpanne geweest door stroomuitval, en er was zoveel achterstand dat eerst de achterstallige computerinput moest gebeuren.
Er was wel noodstroomvoorziening voor de medische apparatuur, maar niet voor de computers. De verzorging van patienten liep de eerste dag nog wel door, maar er kon niets meer geregistreerd of opgevraagd worden van gegevens. Die achterstand loopt op een dag tijd tot catastrofale hoogte op.

Google lanceert

Google lijkt de crisis te lijf te gaan met de lancering van nieuwigheden. Zo is er een Google labs experiment waarmee je de zoekresultaten aangeboden krijgt in tabelvorm ipv een lijst. Elke kolom zou een stukje informatie bevatten over de te zoeken term; een kolom kan bv een beeld bevatten, andere een plaatsbepaling of een datum. De kolommen kunnen naargelang de zoekopdracht een andere titel krijgen, ze spelen dus flexibel in op de resultaatinhoud.

Dan is er nog Google “Wave”. Dat is opgezet als een communicatiecentrum dat allerlei nieuwe mogelijkheden biedt bij het online computeren.
Later op het jaar wordt wave beschikbaar. Met een Google account kan men online samenwerken met anderen aan documenten, en er wordt gecombineerd gebruik gemaakt van mail, versiecontrole enz. De communicatie gebeurt online als de medegebruikers online zijn, en krijgen automatisch de vorm van mail als ze offline zijn. De draad wordt opgenomen bij het laatste gesprek. Er kan verder gegaan worden midden in een stuk van het vorige gesprek; dan krijg je er een soort aftakking in de tekst, zodat je toch het overzicht behoudt.
Er kan samengewerkt worden aan documenten met vormgeving. Er kan met meer tegelijk in teksten van documenten geschreven worden; de gebruikers zien de tekst evolueren en overal waar tekst bijkomt duidt de kleur van de cursor aan wie daar aan het schrijven is. En bovendien kan je terugkijken, en bv vanaf een bepaald punt de veranderingen bekijken alsof je een film teruggespoeld hebt, zodat je kan zien hoe iets tot stand gekomen is.

Het wave systeem kan men ook toepassen voor ontspanning, zoals schaak spelen enz..

Bij het chatten in het wave systeem zie je de tekst voortlopen terwijl de andere tikt, hoewel dit ook afgezet kan worden om freudiaanste vergissingen niet zichtbaar te maken.

Lift ^ | Lift v | Comments Off