Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

KDE 4.2.4 * Welk OS voor Acer netbook * Goedkoper streamen * IT in het ziekenhuis * Google lanceert

i-nieuws 6 na 6 ** June 4th, 2009 by wim.webgang **

04/06/2009

KDE 4.2.4

Eergisteren, 2 juni, kwam een bijgewerkte versie van KDE uit: KDE 4.2.4. Het wordt de nieuwe stabiele versie in de 4.2 tak van KDE, en alleen als er zwaarwichtige of dringende aanpassingen nodig zijn komt nog een 4.2.5 uit.

De lijst met wijzigingen is te raadplegen op de site, en bevat ondermeer verbeteringen aan Konqueror en KMail.

De 4.2.4 versie werd aangekondigd op de KDE.org website. Het kan nog wel even duren eer deze versie in gebouwd is in de courante Linux distributies. Wie niet kan wachten kan de KDE desktop zelf afhalen van download.kde.org en installeren. Ook de broncode is beschikbaar. Er zijn meer dan 50 taalversies verschenen. Bovendien draaien KDE4 programma’s op verschillende unix-achtigen als Linux, BSD, Solaris, en Mac OS-X.

download

announcement

Welk OS voor Acer netbook

Na de beperkte reeks uitverkochte Linux netbooks van Acer, leek het even of het merk het Linux besturingssysteem volledig vervangen had door duurdere combinaties van netbook+windows. Maar dat zou wel eens stilte voor de storm kunnen zijn. Volgens sommige lekken zou Acer nog dit jaar met twee Android toestellen op de markt komen. En hoewel bij Android eerder gedacht wordt aan een smartphone, zou het ook wel eens een netbook kunnen zijn. Volgens Phandroid site is een Acer netbook met Android op komst, hoewel er hier blijkbaar ook over een Asus toestel gesproken wordt.

Na de verwarring tussen Acer en Asus nam Asus afstand van de verwachting van een EEE pc met Android; de bedrijfsleiding zei uitdrukkelijk dat ze er geen middelen voor vrijmaken. Het was even genant voor Asus want ze worden op dit moment net gesponsord door Microsoft die een grote reklamacampagne meebetaalt waarin de Asus netbook aangeprezen wordt met “runs Better on Windows”.

(Elders was te lezen dat er keuze zou zijn tussen Android “en andere Linux”?)
En nog een link

Goedkoper streamen

In Engeland gaan de auteursrechten die betaald moeten worden op streaming naar beneden. Dat heeft daar de auteursrechtenorganisatie PRS bekend gemaakt. Ze willen de kost per stream verlagen om het beginnende streamers gemakkelijker te maken. Maar anderzijds verhogen ze wel het percentage van de winst dat ze willen: van 8 naar meer dan 10 procent. Dat zou de kosten verhogen voor bestaande succesvolle streamingsites als die van YouTube. Vanaf 1 juli gaan de nieuwe tarieven in en ze blijven 3 jaar geldig.

IT in het ziekenhuis

In de VS werd het belang van IT in een ziekenhuis duidelijk aangetoond. Een ziekenhuis in Indianapolis stuurde binnenkomend ziekenwagens met met patienten door naar een ander ziekenhuis omdat ze ze niet konden verwerken. Medisch zouden ze ze wel kunnen verwerken hebben, maar administratief niet. Er was namelijk de dag voordien een computerpanne geweest door stroomuitval, en er was zoveel achterstand dat eerst de achterstallige computerinput moest gebeuren.
Er was wel noodstroomvoorziening voor de medische apparatuur, maar niet voor de computers. De verzorging van patienten liep de eerste dag nog wel door, maar er kon niets meer geregistreerd of opgevraagd worden van gegevens. Die achterstand loopt op een dag tijd tot catastrofale hoogte op.

Google lanceert

Google lijkt de crisis te lijf te gaan met de lancering van nieuwigheden. Zo is er een Google labs experiment waarmee je de zoekresultaten aangeboden krijgt in tabelvorm ipv een lijst. Elke kolom zou een stukje informatie bevatten over de te zoeken term; een kolom kan bv een beeld bevatten, andere een plaatsbepaling of een datum. De kolommen kunnen naargelang de zoekopdracht een andere titel krijgen, ze spelen dus flexibel in op de resultaatinhoud.

Dan is er nog Google “Wave”. Dat is opgezet als een communicatiecentrum dat allerlei nieuwe mogelijkheden biedt bij het online computeren.
Later op het jaar wordt wave beschikbaar. Met een Google account kan men online samenwerken met anderen aan documenten, en er wordt gecombineerd gebruik gemaakt van mail, versiecontrole enz. De communicatie gebeurt online als de medegebruikers online zijn, en krijgen automatisch de vorm van mail als ze offline zijn. De draad wordt opgenomen bij het laatste gesprek. Er kan verder gegaan worden midden in een stuk van het vorige gesprek; dan krijg je er een soort aftakking in de tekst, zodat je toch het overzicht behoudt.
Er kan samengewerkt worden aan documenten met vormgeving. Er kan met meer tegelijk in teksten van documenten geschreven worden; de gebruikers zien de tekst evolueren en overal waar tekst bijkomt duidt de kleur van de cursor aan wie daar aan het schrijven is. En bovendien kan je terugkijken, en bv vanaf een bepaald punt de veranderingen bekijken alsof je een film teruggespoeld hebt, zodat je kan zien hoe iets tot stand gekomen is.

Het wave systeem kan men ook toepassen voor ontspanning, zoals schaak spelen enz..

Bij het chatten in het wave systeem zie je de tekst voortlopen terwijl de andere tikt, hoewel dit ook afgezet kan worden om freudiaanste vergissingen niet zichtbaar te maken.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.