Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Voeding, deamons en shell scripts

Uitzending do 18:00 ** March 26th, 2015 by wim.webgang **

Ongezonde voeding
Demonen houden zich schuil in unix-achtige systemen als Linux. Je kunt ze wel benaderen, meestal best via shell scripts. Zou het begin van een sprookje kunnen zijn.
Radio-demonen heeft ze nu gediplomeerd bezworen, maar Marthe werkt nog aan deze… http://www.ooooo.be/daemonsshellscripts/

Ongezonde Voeding
Mijn netwerk-switch heeft een ongezonde voeding, en werkt dus niet meer; hij geeft geen kik.
Ik schroef hem open en zie twee bordjes: een printplaat met de netwerkaansluitingen, en aan de andere kant in de behuizing, een printplaat met de stroomaansluiting; mooi modulair!
De voeding, 5 Volt, is blijkbaar niet zo uitwisselbaar als ik dacht. Een vervangstuk bestellen is me niet gelukt, maar gelukkig heeft een electronicaspecialist er zich even over gebogen, en ze kunnen herstellen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Zelfmoordpreventie * 10 cent privacy * Uber-Data

i-nieuws 6 na 6 ** March 26th, 2015 by wim.webgang **

Zelfmoordpreventie

Een gebruiker in de VS wilde eens testen of Facebook wel echt de zelfmoordpreventie heeft die ze beweren te hebben. Hij zette een depressief verhaaltje op over schulden bij de bank, stress, en zich van het leven benemen met de bedoeling aandacht te trekken op zijn soort problemen.
Vrienden, die niets van zijn opzet wisten, meldden aan Facebook hun vrees, en zetten daarmee het preventiesysteem in gang.
Hij had daarna heel wat tijd om de evalutatie te maken, want hij belandde voor 3 dagen in een psychiatrische kliniek, waar ze ineens ook een 7tal bloedtesten deden, waaronder op HIV.
Online zelfmoordpreventie

10 cent privacy

In de VS wordt duidelijk wat privacy waard is: gemiddeld 10 cent. Een supermarktketen had in 2013 te maken met een computerinbraak en daardoor werden gegevens van miljoenen klanten geroofd.
Het bedrijf heeft nu een regeling getroffen van 10 miljoen dollar. Dat lijkt veel, maar aangezien er meer dan 100 miljoen klanten betrokken waren is dat gemiddeld 10 cent per klant, en het bedrijf heeft een jaaromzet van rond de 70 miljard.
De regeling houdt in dat er maatregelen worden genomen om de gegevens van de klanten beter te beveiligen. De algemene directeur en de informaticadirecteur van het bedrijf namen ontslag, en er werd een veiligheidsdirecteur aangesteld.

Uber-Data

Uber, bekend als de goedkope taxi-dienst, begint langzaam aan zijn zakenmodel te ontwikkelen. Belangrijkste handelsgoed zijn de gegevens van zijn gebruikers. Een uber gebruiker verplaatst zich van één punt naar een ander, en laat daarbij heel wat prive informatie achter bij Uber, zeker als hij daarbij nog ingaat op allerlei kortingen die aangeboden worden. Meestal is de prijs van die korting het loslaten van weer iets meer informatie over zichzelf. Uber gaat nu samenwerken met bv hotelketens, die erg geïnteresseerd kunnen zijn in de bewegingen van reizigers. Gerichte advertenties op de smartphone kunnen extra omzet opleveren. En daarmee komt Uber terecht in het rijtje van bedrijven die handelen in gebruikersinformatie.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Wortels van vrijheid

Uitzending do 18:00 ** March 19th, 2015 by wim.webgang **


Manifest 30 jaar oud

Het is 30 jaar geleden dat Richard M. Stallman het GNU manifest publiceerde in Dr. Dobbs’s Journal of Software Tools. Dr Dobbs is onlangs opgedoekt, maar van de vrijheid die Stallman nastreefde kunnen we nog steeds genieten.

Het manifest was het startschot voor het ontstaan van de “Free Software Movement”, de vrije software beweging.
Die kwam voort uit de frustratie van gebruikers met de manier waarop fabrikanten van hard-en software hun gebruikers hinderden in het gebruik van de toepassingen door monopolistische praktijken. Praktisch uitte zich dat in het niet kunnen draaien van toepassingen van de ene computer op de andere. Dat ging dan dikwijls over zelfgemaakte toepassingen op de universiteitscomputer. Door combinatie van gebrekkige documentatie, gebrek aan bijgeleverde broncode, verbod om een kopie te maken, verbod via licenties om bestaande code te gebruiken of aan te passen, enz.
Richard Stallman maakte een goede analyse van het probleem, en ontwikkelde het idee hoe het dan wel zou moeten zijn om de gebruiker zijn rechten terug te geven.

In principe kwam het erop neer dat de programmeurs en gebruikers zouden afspreken om de software altijd op een open en vrije manier te kunnen gebruiken en delen. Hij nam ontslag op de afdeling Kunstmatige Intelligentie van de universiteit van Massachusets, en begon met een aantal ander programmeurs aan zijn “weggeef”-systeem dat hij GNU doopte: Gnu is Not Unix. Door te zeggen wat het niet was, gaf hij wel mee wat het wel was: zoals unix, maar dan vrij.

Hij richtte de “Free Software Foundation” op, die ondertussen ook een Europese afdeling heeft.

Samen met een jurist werkte hij een licentie uit: de Gnu Public License, ook de “copyleft” licentie genoemd.

Een aantal programmeurs begonnen te kiezen voor die licentie, of voor één van de andere licenties die rond dezelfde periode ontstonden. Die boden iets minder garanties voor de rechten van de gebruikers, maar zorgden er nog wel voor dat de broncode “open source” en dus beschikbaar was.

Op universiteiten werd er tussen gebruikers van unix-systemen al heel wat uitgewisseld, en werden een aantal serverprogramma’s met de GPL licentie en en/of open source licenties de standaard in hun gebied van e-mail, webservers, enz.

Ondertussen had de democratisering van de personal computer en de daaruitvolgende explosie van gebruikers ervoor gezorgd dat ook gewone desktopgebruikers met de problematiek geconfronteerd werden.

Het aanvankelijk enthousiasme om teksten te kunnen bewaren, bewerken en afdrukken, om grote berekeningen te kunnen doen in een rekenblad, of om eigen basic programma’s te schrijven voor boekhoud- of speldoeleinden, werd getemperd door incompatibiliteitsproblemen. Programma’s op één platform bestonden niet op een ander platform, de gegevens van de gebruikers geraakten gevangen in een bestandsformaat van de fabrikant van de software, en de gebruikers werden als een verslaafde van de ene software update naar de andere gedwongen. Bovendien leken ze gevangen te zitten in het systeem waarmee ze werkten; overstappen naar een ander systeem werd zo goed als onmogelijk gemaakt door incompatibiliteit van programma’s en bestandsvormen.

En ook op de desktop begonnen open source en GPL programma’s opgang te maken, zoals Mozilla’s Firefox webbrowser, OpenOffice, enz.
Voor professionele gebruikers bloeide ondertussen Linux op: een vrij Unix systeem, dat zowat alle bestaande Unix servers en werkstations begon te vervangen. Voor desktop gebruikers boodt het een stabiele en efficiente desktop, met bovendien een in de commerciële software wereld ongeziene vrijheid en keuze van desktop systemen en software.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Maatwerk * Ingrijpen op internet * Magnetische storm

i-nieuws 6 na 6 ** March 19th, 2015 by wim.webgang **

Maatwerk

Cisco, fabrikant van netwerapparatuur, is op zoek naar een manier om te ontsnappen aan het maatwerk van de NSA. Uit onthullingen van Snowden is immers gebleken dat de NSA de levering van netwerkapparatuur onderschept. Ze bouwen dan een achterdeurtje in, en laten de apparatuur daarna braaf leveren. Cisco heeft nu gezegd te willen werken met valse afleveradressen voor de meest gevoelige klanten. Na het uitlekken van de spionagepraktijken op IT apparatuur vreesden veel fabrikanten voor het verlies van vertrouwen van de klanten. Daarmee komen ze aan dezelfde klaagmuur staan als de telecommunicatiebedrijven die de netwerken beheren waarop het internet draait, en waar de gebruiker zijn aansluiting of abonnement heeft. Die worden immers door de overheid gedwongen om uitgebreide gegevens bij te houden over het gebruik. Die gegevens, en het personeel dat die gegevens beheert, worden natuurlijk ook het doelwit van computerinbrekers en geheime diensten.

Uit documenten van Snowden bleek dat de NSA trouwens ook geïnteresseerd was in BIOS bootkits. Het bios is het systeem dat eerst start op het moment dat je de computer aanzet. Bios meldingen zijn dan zichtbaar op het scherm, en even later draagt het bios de controle over aan het besturingssysteem van je computer, bv Linux, BSD of Windows. Maar stel dat iemand al controle kan krijgen op dat moment dat het bios opstart, kan hij zelfs de veiligheid van het daarna startende systeem ondergraven. Als hij erin slaagt om een programmaatje aktief te houden bij het doorgeven van de controle aan het besturingssysteem, kan hij nadien data uit het geheugen halen van het draaiende systeem.


Ingrijpen op internet

Australie heeft een conservatieve regering die op het punt staat om nieuwe wetgeving in te voeren om internetproviders te verplichten bepaalde sites te blokkeren. Een rechthebbende van illegaal op internet verspreid materiaal, zou kunnen eisen dat de buitenlandse sites die er toegang toe geven, worden geblokkeer bij de internetproviders.
Tegen binnenlandse kopieersites moet de gewone legale weg bewandeld worden, is het idee.

Frankrijk liet maandag een paar websites blokkeren die “terrorisme verheerlijken”. Dat kunnen ze sinds een anti-terrorisme wet die in 2014 werd aangenomen, waarbij websites kunnen geblokkeerd worden zonder bevel van een rechter.


Magnetische storm

Voor wie op gisteren vond dat zijn computer wat vreemd deed, kan er troost zijn in het weerbericht.
Er woedde namelijk een magnetische storm, die in staat is electronica te ontregelen.
Toch zal het moeilijk zijn de impact van de magnetische storm op je pc te gebruiken als excuus voor niet klaarzijn van huiswerk of of andere gemiste deadlines. Het oog van de storm lag ergens tussen Groenland en de Noordpool. Het noorden van de VS zou mogelijk wel gevolgen kunnen ondervonden hebben. In ieder geval hebben ze mooie foto’s van kleurrijke horizonten kunnen maken. De zonnestormen die de oorzaak zijn hebben een cyclus van 11 jaar.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

3 seconden – 1000 games

Uitzending do 18:00 ** March 12th, 2015 by wim.webgang **


Drie seconden archief

Google gaat zich moeien op de markt van online opslag. Wat ze in allerlei diensten al realiseren, is grote opslagcapaciteit. Dat gaan ze nu ook aanbieden aan de klant, in een nieuwe vorm: de bijna-online opslag. Het idee is een goedkopere manier van opslag te bieden, waarbij de gegevens niet de hele tijd online gehouden moeten worden, maar uit een archiefopslag opgevist worden de weinige keren dat je ze nodig hebt. Het is een cloud-dienst die ideaal is voor het online opslaan van backups bv. Ook andere cloud-aanbieders hebben gelijkaardige online archiefdiensten, waar de opgeslagen gegevens op een paar uur tijd terug opgevraagd kunnen woden. Google doet de veelbelovende aankondiging om de gegevens in een paar seconden op te halen uit het bijna-archief.

1000 games

Valve heeft nu de kaap van 1000 Linux games bereikt voor zijn Steam Engine op Linux.
Het is bijna drie jaar geleden dat Valve op zoek ging naar programmeurs om de performantie van grafische drivers te verbeteren. Ze hadden gepland volop in de Linux game wereld te stappen, en zelfs eigen Steam Machines op de markt te brengen, met een Linux systeem erin. Tot nu blijven ze rond 1% Linux gebruikers tellen.
Na twee jaar hadden ze 500 games beschikbaar, en nu hebben ze dus de kaap van duizend overschreden. Ter vergelijking: voor Mac OSX hebben ze meer dan 1600 games, en het hele gamma bestaat uit meer dan 4800 games. Enkele namen: PAYDAY, Hotline Miami 2, Cities: Skylines, and Parallax.

Huidig Linux aanbod hier…

En phoronix.com volgt het allemaal op de voet.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Nep-oplossing * Zonder X * Patenthamer * Gat in het geheugen * Bitcoin aan de ketting

i-nieuws 6 na 6 ** March 12th, 2015 by wim.webgang **

Nep-oplossing

De bekende Stuxnet worm werd in 2010 ontdekt (wikipedia.org/wiki/Stuxnet), en hij was mogelijk door beveiligingslekken in MicroSoft’s Windows systeem. Microsoft bracht dan een aantal correcties uit om de gaten te dichten. Ondertussen was duidelijk geworden dat Stuxnet ontworpen werd om nucleaire installaties in Iran te beschadigen.
Nu is een nieuwe beveiligingscorrectie uitgebracht, waaruit blijkt dat de originele correctie de gaten niet helemaal gedicht had. De conclusie hier is dat in 2010 iedereen die dacht veiilg te zijn door de beveiligingspatch van Microsoft, zich schromelijk vergiste.
meer hier

Zonder X: Freon in Chrome

Google gaat verder met de ontwikkeling van zijn Chrome OS, dat gebaseerd is op een Linux kern, met daarop de eigen Crhome Browser. Het is een Linux systeem dat sterk afwijkt van traditionele Linux distributies, die voor een desktop systeem met een meerlagenmodel werken, waarin een grafische server met daarop een desktop voorkomen.
Google heeft als concept dat hun browser het enige is wat de gebruiker nodig heeft, en dus proberen ze de afstand tussen hun browser en de kern van het onderliggende systeem zo klein mogelijk te maken. Dat heeft als voordeel dat de software minder ruimte in neemt, en sneller werkt. Maar het mogelijke neveneffect is dat de browser ook meer grip krijgt op het systeem.

In hun nieuwe Chrome OS M41 wordt de nieuwe Freon grafische schil gebruikt om de traditionele X11 of X.org te vervangen. X11 of X.org is de grafische server die je zowat op alle desktop varianten van Linux distributies vindt. Ook daar wordt naar vernieuwing gestreeft met bv MIR en Wayland, maar Google bewandelt met Freon een andere weg.
Voor de gebruiker op een Chromebook maakt het waarschijnlijk niet veel verschil, want die was zich meestal niet bewust van X, en kon er trouwens ook niet aan; op een Chromebook lijkt het alsof je enkel een Chrome browser hebt.

De nieuwe Freon beeldsturing zal voorlopig enkel in een beperkte reeks van nieuwe toestellen toegepast worden, omdat de code wel klaar is voor intel processoren, maar nog niet voor ARM processoren.

Toch zal Freon ook ergens een terminal hebben, die heet “Frecon”,
Volgens “Console for devices using KMS (kernel mode setting) only” logs op https://chromium.googlesource.com/chromiumos/platform/frecon/


Patenthamer

Microsoft haalt de pantenthamer boven tegen Kyocera, meer bepaald voor de smartphones op Android die Kyocera op de markt brengt in de VS. Microsoft trok al eerder zijn patentenschuif open, en zocht wat ze konden toepassen op Android aparaten. Door een licentieovereenkomst te sluiten, waar ook een tarief aan vasthangt dat angstvallig geheim gehouden wordt, weet Microsoft geld te verdienen aan Android smartphones. Bedrijven als Samsung hebben onder gelijkaardige dreiging al een overeenkomst getekend met Microsoft, waarin ze betalen om gerust gelaten te worden, maar het Japanse Kyocera blijkbaar niet.
In de IT wereld wordt het smalende de “Microsoft-tax” genoemd, naar analogy met de licentie die je verplicht wordt bij een pc te kopen.

Gat in geheugen
Onderzoekers hebben een experiment gedaan waarbij ze konden aantonen dat ze met een speciaal stukje programma het geheugen van sommige laptops kunnen beïnvloeden. Ze zouden door herhaaldelijk in hetzelfde stukje geheugen te bewaren, door de energie van het schrijven in die cellen, de waarde in de ernaast liggende cellen kunnen veranderen.
Een praktische toepassing zou kunnen zijn dat een programma van een gebruiker een stukje geheugen zou kunnen beïnvloeden buiten zijn eigen geheugenruimte. Zeer nauwkeurig uitgezochte stukjes geheugen van het systeem zouden daarmee verzet kunnen worden om zelf systeemrechten te krijgen, en daarmee toegang tot het hele systeem.

http://googleprojectzero.blogspot.be/2015/03/exploiting-dram-rowhammer-bug-to-gain.html

Bitcoin aan de ketting

California wil regelgeving invoeren voor bedrijven die hun zakenmodel bouwen op cryptocurrency.
Daar is niet iedereen even gelukkig mee; commentatoren vinden dat de staat beter de ontwikkeling op gebied van virtuele munten zou aanmoedigen. De voorgestelde wetten houden vergaande voorwaarden in om een vergunning te krijgen, en het hele proces zou naast tijd ook veel geld kosten. Daardoor zouden alleen grote financieële instellingen als banken in de mogelijkheid zijn om te voldoen aan de voorwaarden, en wordt de vernieuwing in de kiem gesmoord. Bovendien is het gebied nauwelijks afgebakend omdat er geen duidelijke definities gegeven worden om te bepalen over wat voor soort aktiviteit van een bedrijf het gaat.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Qodemo

Uitzending do 18:00 ** March 5th, 2015 by wim.webgang **

Marthe brengt een buitenlandse gast in de studio vandaag: Tudor. Hij reist in beperkt gezelschap heel Europa af, en gaat overal kennis maken met de open hardware- en maker scenes, hackerspaces, open garages enz.
Er wordt onderweg gefilmd en geschreven, en gedacht over een universele virtuele verzamelplaats voor “open hardware”.
Een uitgebreid gesprek.

Links:
qodemo

Andere gespreksonderwerpen in het interview:
CERN Open Hardware Licence: www.ohwr.org/cernohl
Kwijlen op hardware als Quin Etnyre’s Qduino Mini of een inventors kit: www.sparkfun.com/
Brainstorm voor -door-anderen-te-realiseren-ideeën: www.quirky.com/ge
Tenslotte zelflerende technologie: “viv” technology

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Firefox 37 * Source 2 * Oortjes overleden * Linux talent

i-nieuws 6 na 6 ** March 5th, 2015 by wim.webgang **

Firefox 37

De nieuwe Firefox 37 zal werken met een zwarte lijst van beveiligings certificaten. Ze noemen het zelf een “pushed blocklist”.
Certificaten die onbetrouwbaar of ongeldig zijn, komen op een zwarte lijst terecht. Die lijst wordt telkens naar de browser gestuurd. Daardoor moet de browser enkel zoeken in zijn eigen lijst, en niet wachten op het antwoord van een server om het certificaat te beoordelen. Het systeem heet OneCRL, en het lijkt erg op het systeem dat Google al enkele jaren gebruikt in zijn eigen “Chrome” browser. Daar heet het CRLSet. Het systeem heeft dus het voordeel dat het sneller kan controleren of een website geen ongeldig certificaat probeert te gebruiken, maar het heeft ook een nadeel, en dat is de grootte. Een lijst op een externe server kan vrijwel oneindig groot zijn, maar een lijst die de browser zelf bijhoudt, natuurlijk niet.

Op dit moment werk ik met Firefox 35

Source 2
De gameproducent Valve heeft zijn nieuwe “Source 2″ engine aangekondigd. De engine wordt gebruikt door de ontwikkelaars van computergames. Om hun platform een duwtje in de rug te geven, wordt de Source 2 engine gratis. Hoewel dat niet zo uitzonderlijk is; ook Epic maakt zijn Unreal Engine 4 gratis te downloaden, en Unity kondigde een grais versie zonder beperkingen aan van Unity 5.
Een van de nieuwe ontwikkelingen in Source 2, is dat er rekening wordt gehouden met meer inspraak van de spelers zelf. Zo kunnen ze gemakkelijker en korter betrokken worden bij de ontwikkeling van spelen.

Oortjes overleden
Voor wie het ondertussen nog niet gehoord of gelezen heeft; de akteur die in de originele Star Trek Mr. Spock speelde, Leonard Nimoy, is overleden. Dat doet veel herinneringen ophalen aan de oude Star Trek. Maar het deed ook een golf van vandalisme ontstaan. Star Trek fans in Canada ontdekten dat ze met een beetje moeite de afbeelding van een ex-minister op het 5-dollar biljet gemakkelijk kunnen aanpassen om er een “Mr Spock” van te maken. Bijgetekende wenkbrouwen, de haarlijn wat bijwerken zodat die enkel puntoren zichtbaar laat, en iedereen ziet er Mr. Spock in. De echte fans geven nog een typisch symbool mee op de kraag van het hemd. Foto’s van de retouche worden vergeleken via sociale media als Twitter, en het dreigt een kleine rage te worden.
De Nationale Bank van Canada heeft nu de vandalen opgeroepen om ermee te stoppen. Ze hebben helaas geen wet die voorschrijft dat het verboden is om van de afbeelding van een minisert op 5 dollar biljetten een Mr-Spock te maken. Ze wijzen er wel op dat het biljet geweigerd kan worden als geldig betaalmiddel, of in automaten als ongeldig kan worden beschouwd. Bovendien trapt het op te tenen van de nationale trots om op nationale symbolen als bankbiljetten te tekenen, merken ze op.

Linux talent

De Linux Foundation heefft een rapport uitgegeven over de evolutie van de tewerkstelling in Linux banen. Het is de vierde keer dat ze dit jaarlijkse rapport uitbrengen, en het ziet er goed uit voor Linux-kenners.
De strijd om Linux-talenten binnen te halen is opgelaaid bij de bedrijven. Daardoor doen bedrijven meer moeite om een aantrekkelijke baan en voorwaarden aan te bieden.
De trend naar de “Cloud” kan hierin meespelen, want veel Cloud-toepssingen draaien op Linux servers.

Het onderzoek werd uitgevoerd eind vorig jaar, december 2014, waarvan 2/3 in de VS en verder gedeeltelijk in de andere continenten. Ondervraagde organisaties waren grote en kleine bedrijven, overheidsdiensten en personeelsdiensten die al met Linux gewerkt hebben. De personeelsdiensten van bedrijven werden gevraagd of ze van plan waren om een Linux IT’er in dienst te nemen. 97 procent antwoordde daar positief op.
Wie ervaring heeft met Open Source Cloudplatformen als OpenStack en CloudStack, heeft alvast een streepje voor.
Een andere veelgezochte expertise is beveiliging.
Daarnaast deden ze ook een bevraging bij de Linuxers zelf. Daravan gaf 27 procent aan al zeker 10 jaar een “Linux professional” te zijn.

In het begin van dit jaar hebben we ons de vraag nog gesteld of dit het jaar van Linux zou worden, of het dat vorig jaar al was. Misschien dus toch nu .. maar ook bij ons?

Herdenking
In de wereld van de cryptocurrency wordt de ineenstorting van het “Mt Gox” imperium herdacht, nu één jaar geleden. Daarbij verdwenen meer dan 800.000 bitcoins, waarvan er kort na de crash zo’n 200.000 werden teruggevonden op een oude schijf. Maar meer dan 600.000 bitcoins blijven dus verdwenen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off