Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Firefox 37 * Source 2 * Oortjes overleden * Linux talent

i-nieuws 6 na 6 ** March 5th, 2015 by wim.webgang **

Firefox 37

De nieuwe Firefox 37 zal werken met een zwarte lijst van beveiligings certificaten. Ze noemen het zelf een “pushed blocklist”.
Certificaten die onbetrouwbaar of ongeldig zijn, komen op een zwarte lijst terecht. Die lijst wordt telkens naar de browser gestuurd. Daardoor moet de browser enkel zoeken in zijn eigen lijst, en niet wachten op het antwoord van een server om het certificaat te beoordelen. Het systeem heet OneCRL, en het lijkt erg op het systeem dat Google al enkele jaren gebruikt in zijn eigen “Chrome” browser. Daar heet het CRLSet. Het systeem heeft dus het voordeel dat het sneller kan controleren of een website geen ongeldig certificaat probeert te gebruiken, maar het heeft ook een nadeel, en dat is de grootte. Een lijst op een externe server kan vrijwel oneindig groot zijn, maar een lijst die de browser zelf bijhoudt, natuurlijk niet.

Op dit moment werk ik met Firefox 35

Source 2
De gameproducent Valve heeft zijn nieuwe “Source 2″ engine aangekondigd. De engine wordt gebruikt door de ontwikkelaars van computergames. Om hun platform een duwtje in de rug te geven, wordt de Source 2 engine gratis. Hoewel dat niet zo uitzonderlijk is; ook Epic maakt zijn Unreal Engine 4 gratis te downloaden, en Unity kondigde een grais versie zonder beperkingen aan van Unity 5.
Een van de nieuwe ontwikkelingen in Source 2, is dat er rekening wordt gehouden met meer inspraak van de spelers zelf. Zo kunnen ze gemakkelijker en korter betrokken worden bij de ontwikkeling van spelen.

Oortjes overleden
Voor wie het ondertussen nog niet gehoord of gelezen heeft; de akteur die in de originele Star Trek Mr. Spock speelde, Leonard Nimoy, is overleden. Dat doet veel herinneringen ophalen aan de oude Star Trek. Maar het deed ook een golf van vandalisme ontstaan. Star Trek fans in Canada ontdekten dat ze met een beetje moeite de afbeelding van een ex-minister op het 5-dollar biljet gemakkelijk kunnen aanpassen om er een “Mr Spock” van te maken. Bijgetekende wenkbrouwen, de haarlijn wat bijwerken zodat die enkel puntoren zichtbaar laat, en iedereen ziet er Mr. Spock in. De echte fans geven nog een typisch symbool mee op de kraag van het hemd. Foto’s van de retouche worden vergeleken via sociale media als Twitter, en het dreigt een kleine rage te worden.
De Nationale Bank van Canada heeft nu de vandalen opgeroepen om ermee te stoppen. Ze hebben helaas geen wet die voorschrijft dat het verboden is om van de afbeelding van een minisert op 5 dollar biljetten een Mr-Spock te maken. Ze wijzen er wel op dat het biljet geweigerd kan worden als geldig betaalmiddel, of in automaten als ongeldig kan worden beschouwd. Bovendien trapt het op te tenen van de nationale trots om op nationale symbolen als bankbiljetten te tekenen, merken ze op.

Linux talent

De Linux Foundation heefft een rapport uitgegeven over de evolutie van de tewerkstelling in Linux banen. Het is de vierde keer dat ze dit jaarlijkse rapport uitbrengen, en het ziet er goed uit voor Linux-kenners.
De strijd om Linux-talenten binnen te halen is opgelaaid bij de bedrijven. Daardoor doen bedrijven meer moeite om een aantrekkelijke baan en voorwaarden aan te bieden.
De trend naar de “Cloud” kan hierin meespelen, want veel Cloud-toepssingen draaien op Linux servers.

Het onderzoek werd uitgevoerd eind vorig jaar, december 2014, waarvan 2/3 in de VS en verder gedeeltelijk in de andere continenten. Ondervraagde organisaties waren grote en kleine bedrijven, overheidsdiensten en personeelsdiensten die al met Linux gewerkt hebben. De personeelsdiensten van bedrijven werden gevraagd of ze van plan waren om een Linux IT’er in dienst te nemen. 97 procent antwoordde daar positief op.
Wie ervaring heeft met Open Source Cloudplatformen als OpenStack en CloudStack, heeft alvast een streepje voor.
Een andere veelgezochte expertise is beveiliging.
Daarnaast deden ze ook een bevraging bij de Linuxers zelf. Daravan gaf 27 procent aan al zeker 10 jaar een “Linux professional” te zijn.

In het begin van dit jaar hebben we ons de vraag nog gesteld of dit het jaar van Linux zou worden, of het dat vorig jaar al was. Misschien dus toch nu .. maar ook bij ons?

Herdenking
In de wereld van de cryptocurrency wordt de ineenstorting van het “Mt Gox” imperium herdacht, nu één jaar geleden. Daarbij verdwenen meer dan 800.000 bitcoins, waarvan er kort na de crash zo’n 200.000 werden teruggevonden op een oude schijf. Maar meer dan 600.000 bitcoins blijven dus verdwenen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.