Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Warmste dag * Happy Birthday, Linux * BootCamp * 100 kerncentrales en 5 windmolens

i-nieuws 6 na 6 ** August 25th, 2016 by wim.webgang **

Warmste dag
Het is vandaag een mooie temperatuur om over de klimaatsopwarming te praten.
We durven nauweljks nog vooruitzien want we weten waar het naartoe gaat: wetenschappers hadden bepaald dat er een grenswaarde was om niet in een onomkeerbare spiraal terecht te komen. De hele wereld heeft erg zijn best gedaan, en de grenswaarde is sneller bereikt dan voorspeld. Het heeft niet veel zin om verlamd te zitten kijken naar de toekomst
Laat ons dus maar terugkijken naar waar het begon. Interressant onderzoek toont aan dat de mens in de vroege industriële revolutie, rond 1830, al bijdroeg aan de opwarming van de aarde. Metingen die teruggaan naar 1830 stellen de invloed vast. Alleen was die niet zo verwoestend, omdat hij in de grootte-orde bleef van de natuurlijke schommelingen, en dat zo’n 100 jaar lang. Vanaf ongeveer 1930 begon het gevaarlijke pad bergop de temperatuurladder (en bergaf op de beheersbaarheidsladder).
In de VS komen verschillende wetenschappers tot de conclusie dat de overstromingen in Louisiana het gevolg zijn van de effecten van de klimaatopwarming. Tienduizenden mensen moesten gered worden. In het zal er niet op beteren. In Koeweit bv moeten ze nieuwe thermometers kopen, omdat de gewone thermometer die tot 50°C gaat niet meer toekomt om temperaturen van 54 graden te meten.
Time heeft een artikel over de klimaatwijziging, en ook over de recordtemperaturen van de warmste februari ooit, en de temperaturen van voorbije maand juli, alweer de warmsten ooit.

En wat doen de mensen ondertussen? Om ter grootste luchtschip bouwen? Dat dan in hoogspanningskabels vliegt en crasht?

Happy Birthday, Linux
Vandaag wordt het Linux besturingssysteem 25 jaar. Toen, 25 augustus 1991, schreef Linus Torvalds een bericht op een berichtenbord op een server met de aankondiging van zijn projectje. “Gewoon een hobby, niet zoiets groot en professioneel”.
Acht jaar later begon WebGang het Linux systeem uit te proberen. Alhoewel het in die tijd eerder was: proberen te intalleren.* (http://www.radiocentraal.be/webgang/mag/linux.html)
Ondertussen is Linux een voorbeeld voor besturingssystemen over heel de wereld.
De Linux kern wordt gebruikt voor mobiele systemen als Android, dat wereldwijd het meestgebruikte smartphone systeem is, en Sailfish, een nieuw smartphone systeem dat het dichtst bij Linux blijft.
Linus Torvalds begon op zijn eigen pc, en miljoenen desktops en laptops draaien nu Linux, wat het enige interessante alternatief vormt voor het Microsoft monopolie op de desktop. En Steve Jobs koos na een afgesprongen gesprek met Torvalds voor een Linux-achtig systeem als basis voor OS-X, en bracht zo de de hackers en de Apple werelden dichter bij elkaar. Microsoft werkt nu heel hard aan het compatibel worden met Linux, ze willen zowel Android apps op Windows Mobile laten draaien, als Linux programma’ op Windows computers. Daarvoor werken ze samen met Canonical, dat de Ubuntu Linux distributie maakt.
Bovendien hebben ze een gigantische serverfarm waar ze Linux servers “in the cloud” verhuren als een dienst.
Google en heel wat sociale media- en andere populaire sites draaien op Linux servers, en/of zijn gestart op Linux zoals het legendarische Skype. Het is niet overdreven te zeggen dat de beschikbaarheid van Linux serversoftware een stimulans heeft gegeven aan de groei van het internet; Linux was gratis, vrij beschikbaar, en draaide efficiënt.

Linux werd ook een succes op de allerkrachtigste computers; zowat alle supercomputers draaien op LInux.

De begindagen:

http://www.radiocentraal.be/webgang/mag/linux.html

BootCamp
Het ministerie van onderwijs in de VS startte een nieuw programma om studenten met een laag inkomen-achtergrond toch een kans te geven in hoger onderwijs. Daarvoor gaan ze een partnership overeenkomst aan met verschillende onderwijsinstellingen, maar ook met alternatieve spelers.
Het is een experiment om te kijken of er op nieuwe manieren gewerkt kan worden om Amerikanen aan een kwalitatieve job te helpen, buiten hun financieel bereik.
De Non-Traditional providers zijn “Guild Education”, StraighterLine”, “Epicodus”, “General Electric”, “The Flatiron School”, “Study.com”, “MakerSquare” en “Zip Code Wilmington (met Quality assurance van HackerRank).
MakerSquare bv is een “coding and software bootcamp”, een soort initiatie in programmeren. Zip code Wilmingon is een vzw die software ontwikkeling in de vorm van een 12 weken durend bootcamp programma aanbiedt. In hackerskringen wordt het op applaus onthaald dat ook andere alternatieve organisaties in aanmerking komen en ook effectief geselecteerd worden voor opleidingsprogramma’s.

100 kerncentrales en 5 windmolens
De VS gebruiken bijna 1/5 van de totale energieconsumptie van de wereld. En voorlopig neemt hun verbruik nog niet af. Het grootste deel van die energie komt van het verbranden van fossiele brandstof. Ongeveer een vijfde van hun energie komt van zowat 100 kerncentrales. Ondertussen hebben ze al 33 reactors gesloten, en er volgen er nog meer.waar een oplossing voor moet bedacht worden.
Op gebied van hernieuwbare energie staat de VS achter, en ze zijn pas recent begonnen met het installeren van windmolens op grote schaal. Nu worden 5 grote windturbines geïnstalleerd voor de kust van Rhode Island, zo’n 300km van New York.
Ze haalden inspiratie in Oostende en in Norfolk in Engeland, waar liefst 88 windmolens opgesteld zijn.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

25 jaar Linux

Uitzending do 18:00 ** August 25th, 2016 by wim.webgang **

25 jaar Linux;
- webgang’s eerste Linux
- een paar citaten uit Just For Fun

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Tor contract * Aanvalsmunt * e-stem * HPE en SGI * Gawker vervolg

i-nieuws 6 na 6 ** August 18th, 2016 by wim.webgang **

e-stem
Met de verkiezingen in het vooruitzicht is in de VS de aandacht voor de veiligheid van electronisch stemmen weer toegenomen. Een onderzoeker van het Brennan Center for Justice rapporteert dat meer dan 40 staten kiescomputers gebruiken die meer dan 10 jaar oud zijn.
In Europa sprak het Duitse grondwettelijk hof zich in 2009 uit tegen het electronisch stemmen omdat het niet door burgers te controleren is. Nederland besliste in 2007 om terug op papier te werken bij verkiezingen. Ook bij ons zijn stemcomputers al in vraag gesteld. In Belgie werd sinds 2012 een print toegevoegd aan het electronisch stemmen. En voor het ongeldig stemmen heeft men geen electronisch equivalent gevonden.
Terug naar de VS; daar is men ondanks de verouderde systemen niet bang voor een algemene computerfraude. Er is immers geen algemeen systeem; alle staten of kiesdistricten kunnen hun eigen systeem invoeren, en er zijn dus verschillende systemen in gebruik.
Maar er zijn te weinig middelen voor opvolging van de electronische systemen.
Slechts iets meer dan de helft van de staten heeft systematische controles ingevoerd waarbij de afgedrukte stemmen gecheckt worden. Maar niet alle staten gebruiken een afgedruk voor iedere stem, en dan valt er dus helemaal niets te checken. In ons land zitten we daar wat tussenin; er zijn afdrukken die kunnen nageteld worden, maar er gebeuren geen steekproeven op de afdrukken. Na de officiële goedkeuring van de uitslag van de verkiezingen worden de papieren trouwens vernietigd, dus achteraf is geen controle meer mogelijk. Ook zijn er bij ons vragen mogelijk over de versleuteling van de gegevens in het tussenstadium tussen uitbrengen van de stem en de telling; tijdens het transport zijn de gegevens niet versleuteld. Hendrik Bogaert, in 2011 staatssecretaris voor digitalisering, vond verkiezingen te belangrijk om ze toe te vertrouwen aan computers.
In de VS demonstreerden hackers ondertussen hoe bepaalde stemcomputers kunnen gemanipuleerd worden: ze zouden een manier gevonden hebben om de electronische stembrief te hergebruiken, daarvoor hadden ze (o.m.) een apparaatje van 15 dollar nodig.

http://www.cbsnews.com/news/rigged-presidential-elections-hackers-demonstrate-voting-threat-old-machines/

Aanvalsmunt

Op usenix.com is een paper verschenen van onderzoekers van de universiteit van Michigan en Colorado, die de proof of concept van een digitale aanvalsmunt beschrijven. Ze gaan uit van een “cryptocurrency”, vergelijkbaar met BitCoin.
Maar het geld drukken gebeurt in dit geval door het uitvoeren van een DDOS aanval, of althans het deelnemen eraan.
DDOS-Coin.

Tor contract

De makers van Tor beloven geen achterdeurtjes in te bouwen in hun software.
“Bij het Tor project maken we instrumenten om de noodzakelijke mensenrechten overal te vrijwaren”, schrijven ze op hun website. Tot nu toe was dat impliciet het geval, maar om ervoor te zorgen dat alle medewerkers aan het Tor project op dezelfde lijn zitten, publiceren ze nu een “sociaal contract”, waarin ze een paar dingen duidelijk op (euh) papier zetten. Daarvoor hebben ze zich laten inspireren door het Debian project, dat in 1997 een eerste versie van zijn sociaal contract online zette, en nog een update goedkeurde in 2004
Het sociaal contract van Tor eindigt met “we zullen nooit voordeuren of achterdeuren inbouwen in onze projecten”
Een van de bekendste projecten is de Tor browser, waarmee iemand op internet kan surfen zonder dat het ip adres van zijn internetverbinding zichtbaar is. Dat ip adres is het eerste aanknopingspunt bij het opsporen van gebruikers.
De Amerikaans overheid sponsort het Tor project, want het anoniem op internet surfen was bedoeld voor dissidenten in vijandelijke regimes. Maar de laatste tijd gaan er veel stemmen op om anonimiteit op internet en versleuteling van gegevens terug te draaien. Het wordt evengoed gebruikt door criminelen, en de inlichtingendiensten lijken moeilijkheden te hebben met het doorgronden van dergelijk beveiligd verkeer.
De tekst is gepost op de officiële Tor website door een zekere Alison, tussen aankondigingen van nieuwe versies enz.

De vraag is waarom Tor NU met zo’n tekst komt. Het lijkt erop dat de druk toeneemt om zo’n achterdeurtjes in te bouwen, en/of het vertrouwen bij gebruikers vermindert omdat blijkt dat geheime diensten ook heel erg aktief zijn in het teniet doen van de bescherming die Tor biedt.
Of nog erger; dit is de zogenaamde “kanarie”, en dan moeten Tor gebruikers deze post wel erg goed in het oog houden; als hij verwijderd wordt, weten ze hoe laat het is.

https://blog.torproject.org/blog/tor-social-contract

https://www.debian.org/social_contract

HPE en SGI

HPE heeft aangekondigd dat het SGI heeft gekocht. SGI is de server- en supercomputerbouwer die vroeger bekend stond onder de naam “Silicon Graphics”. Dat ging in 2009 failliet en de resten werden opgekocht door Rackable Systems, die daarna de naam SGI aannam. De oprichter van Silicon Graphics startte later met Marc Andreessen Netscape, die de voorganger van de Firefox browser maakte.
Nieuwe eigenaar HPE is een afgesplit deel van HP, het staat voor HP Enterprise.

Gawker vervolg
Door een juridische procedure en de eruit voortvloeiende veroordeling ging het blog netwerk van Gawker failliet. Ziff Davis had interesse, maar Univision heeft de resten nu overgenomen.
Tot de groep behoorden Gizmodo en Jezebel. Hun belangrijkste site, Gawker.com, was een bekende roddelsite met tientallen miljoenen bezoekers per maand. Maar hoe amusant het publiek de geen-blad-voor-de-mond nemende website ook vond, de onderwerpen van hun nieuws waren dikwijls niet gediend met hun rol. Eén van de rechtszaken die aangespannen werden tegen Gawker, eindigde met het toekennen van een schadevergoeding van meer dan honderd miljoen dollar aan een slachtoffer wiens privacy werd geschonden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

(ARM) Raspberry Pi country

Uitzending do 18:00 ** August 11th, 2016 by wim.webgang **

Raspberry Pi country

In het zuiden van Wales, onder het Brecon Beacons nationaal park, tussen Swansea en Newport, ligt Pencoed (uitgesproken als “penkoot”). Als je op de M4, de afrit neemt die uitkomt op de A437, en een beetje noordwaards rijdt, zie je tegenover de lokale rugby en football club, industriegebied met de naam Pencoed Technology Park.

In dat bedrijvenpark is sinds de jaren 90 al Sony gevestigd met zijn productie van camera en audioapparatuur voor professionele toepassingen als televisie.

Uitbreiding
De overheid van Wales kocht in 2014 nog voor iets meer dan 1,5 miljoen pond de gronden van de voormalige Hotpoint wasmachinefabrieken in Denbighshire. Die hebben ze aan het bedrijvenpark toegevoegd, om nieuwe bedrijven aan te kunnen trekken en werkgelegendheid te creëren.

De ideale plaats dus voor de fabriek van de Raspberry Pi, ontwikkeld in Cambridge. In 2012, bij de start van het project werden de Raspberry Pi’s gebouwd in China. Maar dan werd de productie geleidelijk aan overgebracht naar Groot-Brittanië.

Pi’s uit Groot-Brittanië
Oorspronkelijk dacht de organisatie om op een jaar tijd 20.000 Raspberry pi’s te verkopen. Nu maken ze er 11.000 per dag. De fabriek in Wales draait de hele week, 24 uur per dag, op verschillende automatische lijnen.
Vroeger werden hier kleuren-tv’s gemaakt, nu raspberry pi’s, die van ontworpen zijn om zo efficiënt mogelijk gemaakt te kunnen worden door machines. Maar ook zo open mogelijk, zodat de gebruiker alle mogelijke kansen heeft om het computerbordje aan te passen, er eigen wijzigingen en uitbreidingen bij te maken, en alle gegevens beschikbaar heeft om ook al programmerend het onderste uit de kan te halen. Het open hardware bord is echt ontworpen voor uitbreiding, bv door aansluitingen te voorzien die toelaten er een ander bord bovenop te klikken.

Van Closed naar Open
Dat was voor de fabrikant ook even aanpassen. Meestal houden die hun ontwerp geheim, en maken het hoog of laag technologisch extra moeilijk om er iets anders mee te doen dan waar het voor verkocht wordt, denk maar aan DRM en de “void warranty” stickers.

Excellent
De koningin van GB heeft Eben Upton, de stichter van raspberry pi, een onderscheiding gegeven voor zijn verdiensten voor het Britse rijk: Commander of the most excellent order. Deze titel verleenf hem het recht om achter zijn naam de letters CBE toe te voegen.
Raspberry pi is ondertussen zijn acht miljoenste stuk gepasseerd.

Verdelers
Premier Farnell, het bedrijf dat een licentie kreeg van raspberry pi om de pi te maken en te verdelen, was in 2013 verantwoordelijk voor de verkoop van de helft van de Raspberry Pi computers. Premier Farnell heeft het al een paar jaar moeilijk en verkocht vorig jaar zijn afdeling Akron bras. Het success van de Raspberry Pi overtuigde misschien de overnemer, Datwyler. Dat Zwitsers bedrijf legde bijna 9 miljoen dollar op tafel om Premier Farnell over te nemen.

De andere licentie is in handen van RS Components, die in de VS opereren onder de naam Allied Electronics.

ARM
De chip waar het bord rond gebouwd is, is een ARM-processor. Welk type van ARM hangt af van de generatie van Pi bord, en je kan het zichtbaar maken door het commandolijn commando
cat /proc/cpuinfo

De ARM processor is wereldberoemd als processor voor kleine en mobiele apparaten, bv in de Nokia gsm. Hij maakt deel uit van de familie van de RISC processoren. De eerste kwam uit in 1987 na twee jaar ontwikkeling door Acorn, een bedrijf opgericht in Cambridge (Acorn betekent eikel, wat voor de groei van een eikeboom staat. De naam komt niet toevallig in het telefoonboek net voor Apple). Acorn ontwikkelde ook een systeem voor voor zijn processorm genaamd Arthur en later hernoemd naar RISC OS. Acorn is in Groot Britannië beroemd om de Acorn Archimedes en later de BBC Micro computer. In 1990 word in samenwerking met Apple en VLSI technology een joint venture opgericht die Advanced RISC Machines sticht, afgekort ARM. In de jaren 90 komen dan ook de eerste ARM processoren op de markt.

Split
Eind jaren 90 splitst Acorn in verschillende onderdelen en gaat naar de beurs. Het werk aan RISC OS wordt stopgezet en Acorn gaat Element14 (*) heten, en daarnaast bestaat er nog ARM Holdings. Element 14 stapt in de opkomende DSL markt en komt via Alcatel ingenieurs terecht in Mechelen, later wordt het onderdeel van Broadcom.

ps. In 2010 gebruikt Premier Farnell de naam “Farnell Element14″ en “Newark Element14″ als handeslnaam, element14 is één van de huidige verdelers van Raspberry Pi. Ze hebben hun inspiratie voor de naam mogelijk hier gehaald. Maar terug naar het overblijvende ARM Holdings.

ARM holding

Na 2000 ontwikkelt ARM holding ARM v6, ARM 11, ARM v7 Cortex, Cortex M3, M1, en A9. Vanaf 2010 gaat het verder met de Cortex M4, en het belang voor het Internet of Things wordt steeds meer duidelijk; Microsoft maakt zelfs een versie van Windows voor de niet-intel processor, in 2012 wordt de Raspberry Pi voorgesteld, ook gebaseerd op een ARM processor. In 2015 wordt de bbc-microbit aangekondigd, die gelanceerd wordt in samenwerking met ARM. De ARMv8-M wordt gelanceerd, en een 4k ARM Mali DP650 display processor. Ondertussen zijn er al meer dan 50 miljard ARM processoren gemaakt.

Brexit
Na de Brexit poll zakt de pond zo diep ten opzichte van de yen, dat het Japanse Softbank, een telecom multinational (en geen bank dus), zijn kans ziet. Softbank koopt ARM Holding op, en Groot Britannië verliest één van zijn kroonjuwelen. Softbank legt 24 miljard pond op tafel en stapt binnen in de wereld van het Internet of Things.

De commentaren op de verkoop verschillen op een interssante manier naargelang de spreker.
Sommige politici (zoals de premier) die voordien nog verzekerden een uitverkoop van Britse bedrijven te zullen vermijden, vinden het nu een goede zaak. “Het is een bewijs dat, ondanks de brexit, GB een interessante parnter blijft, en buitenlandse investeringen aantrekt”. Dit is immers de grootste investering in Groot Brittanië vanuit Azië, en er wordt beloofd de werkgelegendheid te verdubbelen.

Betrokkenen bij ARM, bv een mede-oprichter, vinden het spijtig dat hun levenswerk in buitenlandse handen komt. Een IT tijdschrift kopte “A Shot In The Arm”.
Andere waarnemers wijzen ook op de niet zo rooskleurige financiële toestand van de overnemer. In het slechtste geval wil die snel zijn balansen oppoetsen met de winst van ARM, maar zullen de middelen om verder te inversteren in het gedrang komen.



Wat doen al die mensen met hun RPi’s?
Muziek spelen, http://www.rpimusicplayer.com/ bv

Lift ^ | Lift v | Comments Off

LinuxLady * Go!

i-nieuws 6 na 6 ** August 11th, 2016 by wim.webgang **

Linux.Lady

Helaas gaat het hierbij niet over een straffe vrouw in de Linux wereld, maar wel over een malware voor Redis. Redis is een databank voor snelle bewerking van gegevens die bestaan uit een sleutel en een data veld. HEt wordt ook wel No-SQL genoemd, in tegenstelling met de relationele databanken. Door geheugenbeheer wordt de data snel verwerkt bij het opvragen van gegevens. Redis wordt ontwikkeld onder een BSD licentie, een vorm van open source.
De servercode kan gewoon gedownload worden, en de databank werd dan ook massaal gebruikt. Helaas werd ze niet altijd juist ingesteld, en redis databankservers hangen dikwijls aan het internet, en zijn rechtstreeks te bereiken met hun ip-adres. Op het moment dat een beveilingingsprobleem ontdekt werd, werden dan ook duizenden redis servers gekraakt. Onderzoekers ontdekten dat veel van die gekraakte servers niet of nog niet misbruikt werden, maar nu is een malware opgedoken die dat wel doet. De malware wordt Linux.Lady genoemd.

Go!
De malware dringt binnen op een (Linux server) via de Redis databank. Dan wordt een hulpprogramma afgehaald, een van het internet, en gestart. Dit trojaans paard maakt contact met een command en control server van de malwaremakers, en stuurt daar allerlei informatie over de server naartoe. Als die interessant genoeg blijkt, wordt een crypto-currency mining programma gestart, dat werkt voor de malwaremakers.

De malware is geschreven in Go!, een programmeertaal van Google.

Redis tussen andere databanken:

http://news.softpedia.com/news/oracle-named-database-of-the-year-mongodb-ranks-second-498636.shtml

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Raspberry Pi 3

WebGang blog ** August 8th, 2016 by wim.webgang **

De jacht op de nieuwere Raspberry Pi 3 is nog open. Ik volg de stock van de plaatselijke electronicazaken binnen de afstand van één uur rijden. Telkens als er op de site een cijfer van één of meer vermeld wordt, rij ik erheen. Nog geen enkele keer heb ik er één te pakken gekregen. Ik veronderstel dat er ofwel weinig van in stock genomen wordt / toch veel verkocht worden / mogelijk de toevoer/productie niet kan volgen?

Raspberry Pi 3 niet voorradig

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Raspberry in Wales

WebGang blog ** August 6th, 2016 by wim.webgang **

Gevonden. versie 2
Op twee plaatsen kaapte ik de laatste Raspberry Pi: in een electrozaak, in de vorm van een starterkit (zie foto). Die ging uit assortiment en dus met korting aangeboden, hij lag in de rubriek “gadgets”. (bespreking volgt)

En de andere in een electronicazaak, een gewone Raspberry Pi 2.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Arduino in VK

WebGang blog ** August 4th, 2016 by wim.webgang **

… maar ik zeg u, het is gemakkelijker een Arduino te vinden in Groot-Brittanië, dan één in Italië, Rome. Het is gemakkelijker een Arduino te vinden in Groot-Brittanië, dan een Raspberry Pi in Wales.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Linux tijdschiften VK

WebGang blog ** August 1st, 2016 by wim.webgang **

Geen gebrek aan leesvoer hier ….

Lift ^ | Lift v | Comments Off

4/8 In het land van … (geen WebGang)

WebGang blog ** August 1st, 2016 by wim.webgang **

Lift ^ | Lift v | Comments Off