Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Warmste dag * Happy Birthday, Linux * BootCamp * 100 kerncentrales en 5 windmolens

i-nieuws 6 na 6 ** August 25th, 2016 by wim.webgang **

Warmste dag
Het is vandaag een mooie temperatuur om over de klimaatsopwarming te praten.
We durven nauweljks nog vooruitzien want we weten waar het naartoe gaat: wetenschappers hadden bepaald dat er een grenswaarde was om niet in een onomkeerbare spiraal terecht te komen. De hele wereld heeft erg zijn best gedaan, en de grenswaarde is sneller bereikt dan voorspeld. Het heeft niet veel zin om verlamd te zitten kijken naar de toekomst
Laat ons dus maar terugkijken naar waar het begon. Interressant onderzoek toont aan dat de mens in de vroege industriële revolutie, rond 1830, al bijdroeg aan de opwarming van de aarde. Metingen die teruggaan naar 1830 stellen de invloed vast. Alleen was die niet zo verwoestend, omdat hij in de grootte-orde bleef van de natuurlijke schommelingen, en dat zo’n 100 jaar lang. Vanaf ongeveer 1930 begon het gevaarlijke pad bergop de temperatuurladder (en bergaf op de beheersbaarheidsladder).
In de VS komen verschillende wetenschappers tot de conclusie dat de overstromingen in Louisiana het gevolg zijn van de effecten van de klimaatopwarming. Tienduizenden mensen moesten gered worden. In het zal er niet op beteren. In Koeweit bv moeten ze nieuwe thermometers kopen, omdat de gewone thermometer die tot 50°C gaat niet meer toekomt om temperaturen van 54 graden te meten.
Time heeft een artikel over de klimaatwijziging, en ook over de recordtemperaturen van de warmste februari ooit, en de temperaturen van voorbije maand juli, alweer de warmsten ooit.

En wat doen de mensen ondertussen? Om ter grootste luchtschip bouwen? Dat dan in hoogspanningskabels vliegt en crasht?

Happy Birthday, Linux
Vandaag wordt het Linux besturingssysteem 25 jaar. Toen, 25 augustus 1991, schreef Linus Torvalds een bericht op een berichtenbord op een server met de aankondiging van zijn projectje. “Gewoon een hobby, niet zoiets groot en professioneel”.
Acht jaar later begon WebGang het Linux systeem uit te proberen. Alhoewel het in die tijd eerder was: proberen te intalleren.* (http://www.radiocentraal.be/webgang/mag/linux.html)
Ondertussen is Linux een voorbeeld voor besturingssystemen over heel de wereld.
De Linux kern wordt gebruikt voor mobiele systemen als Android, dat wereldwijd het meestgebruikte smartphone systeem is, en Sailfish, een nieuw smartphone systeem dat het dichtst bij Linux blijft.
Linus Torvalds begon op zijn eigen pc, en miljoenen desktops en laptops draaien nu Linux, wat het enige interessante alternatief vormt voor het Microsoft monopolie op de desktop. En Steve Jobs koos na een afgesprongen gesprek met Torvalds voor een Linux-achtig systeem als basis voor OS-X, en bracht zo de de hackers en de Apple werelden dichter bij elkaar. Microsoft werkt nu heel hard aan het compatibel worden met Linux, ze willen zowel Android apps op Windows Mobile laten draaien, als Linux programma’ op Windows computers. Daarvoor werken ze samen met Canonical, dat de Ubuntu Linux distributie maakt.
Bovendien hebben ze een gigantische serverfarm waar ze Linux servers “in the cloud” verhuren als een dienst.
Google en heel wat sociale media- en andere populaire sites draaien op Linux servers, en/of zijn gestart op Linux zoals het legendarische Skype. Het is niet overdreven te zeggen dat de beschikbaarheid van Linux serversoftware een stimulans heeft gegeven aan de groei van het internet; Linux was gratis, vrij beschikbaar, en draaide efficiënt.

Linux werd ook een succes op de allerkrachtigste computers; zowat alle supercomputers draaien op LInux.

De begindagen:

http://www.radiocentraal.be/webgang/mag/linux.html

BootCamp
Het ministerie van onderwijs in de VS startte een nieuw programma om studenten met een laag inkomen-achtergrond toch een kans te geven in hoger onderwijs. Daarvoor gaan ze een partnership overeenkomst aan met verschillende onderwijsinstellingen, maar ook met alternatieve spelers.
Het is een experiment om te kijken of er op nieuwe manieren gewerkt kan worden om Amerikanen aan een kwalitatieve job te helpen, buiten hun financieel bereik.
De Non-Traditional providers zijn “Guild Education”, StraighterLine”, “Epicodus”, “General Electric”, “The Flatiron School”, “Study.com”, “MakerSquare” en “Zip Code Wilmington (met Quality assurance van HackerRank).
MakerSquare bv is een “coding and software bootcamp”, een soort initiatie in programmeren. Zip code Wilmingon is een vzw die software ontwikkeling in de vorm van een 12 weken durend bootcamp programma aanbiedt. In hackerskringen wordt het op applaus onthaald dat ook andere alternatieve organisaties in aanmerking komen en ook effectief geselecteerd worden voor opleidingsprogramma’s.

100 kerncentrales en 5 windmolens
De VS gebruiken bijna 1/5 van de totale energieconsumptie van de wereld. En voorlopig neemt hun verbruik nog niet af. Het grootste deel van die energie komt van het verbranden van fossiele brandstof. Ongeveer een vijfde van hun energie komt van zowat 100 kerncentrales. Ondertussen hebben ze al 33 reactors gesloten, en er volgen er nog meer.waar een oplossing voor moet bedacht worden.
Op gebied van hernieuwbare energie staat de VS achter, en ze zijn pas recent begonnen met het installeren van windmolens op grote schaal. Nu worden 5 grote windturbines geïnstalleerd voor de kust van Rhode Island, zo’n 300km van New York.
Ze haalden inspiratie in Oostende en in Norfolk in Engeland, waar liefst 88 windmolens opgesteld zijn.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.