Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Gepakt hout * Programmeursdag * Eerste nieuwe zonnestralen * reCAPTCHA opgekocht * Zuipen op zolder

i-nieuws 6 na 6 ** September 17th, 2009 by wim.webgang **

17/09/2009


Gepakt hout

Een ontwikkelaar van Delicious Library ontdekte dat zijn idee overgenomen was in een programma in de “iTunes App Store”. Bovendien was het hout in zijn “Library” gewoon gekopieerd naar het andere programma, ze gebruikten voor de achtergrond van de boekenkast “zijn hout”. Ondanks dat hij het niet de moeite vond om een rechtszaak aan te spannen vanwege één gekopieerd beeld, zocht hij naar een andere reaktie. Hij vermeldde op een twitter het bedrijf en de feiten, en kreeg vrij snel reaktie van de “daders”. Ze verontschuldigden zich en beloofden een update met verwijdering van het betwiste beeld.

De copycat was Netwalk met Movies, een persoonlijke filmcatalogus. Ze maken op hun site reklame met:
The movie list has 3 visualisation options, "Wood", "Charcoal" and "Metal" which makes browsing your movie list a pleasure for the eye.

Ze zeggen er niet bij dat het iemand anders’ hout is.

Programmeursdag

De Russische president heeft een nieuwe feestdag in het leven geroepen: “programmeursdag”. De 256e dag van het jaar werd uitgekozen, en dat bleek 13 september te zijn, behalve in een schrikkeljaar, dan is de 256e dag 12 september.

De keuze is niet verwonderlijk, want programmeurs vierden het informeel al jaren als hun dag, de Rus Valentine Balt zou het in 2002 voorgesteld hebben.
De keuze van 256 doet denken aan een speciaal getal, ook herkenbaar als geheugengrootte. Het is 2 tot de 8e macht, of met andere woorden
2 x 2 (=4) x 2 (=8) x 2 (=16) x 2 = (32) x 2 (=64) x 2 (=128) x 2 (=256), dus de hoogste macht van 2 die als teller kan dienen voor een dag in het jaar (de volgende waarde zou 512 zijn).

Typisch voor programmeurs: ze beginnen de dagen van het jaar te tellen vanaf 0; waarbij 1 januari dus dag nul is, en dan verder tot dag 255. Dat getal in binair is 1111 1111 of dus 8 keer 1, of de hoogst mogelijk weer te geven binaire waarde met 8 digits. De 8 enen vormen ook het logo op de “programmer day info” website.

De website zou al 2 jaar bestaan maar daar is inhoudelijk niets van te merken momenteel: programmerday.info

En hier de website van het Kremlin met de officiële aankondiging van het besluit op 12 september 2009:
http://eng.kremlin.ru/text/

Eerste nieuwe zonnestralen

Nadat de overname bekend werd van Sun door Oracle werden er in de free software community veel vragen gesteld over MySQL, Java, OpenOffice, en openSolaris. Wat hardware betreft was de vraag of die afgestoten zou worden, of integendeel juist een mooie aanvulling zou vormen voor Oracle’s databank-aanbod.
Gisteren werd bekend dat Oracle zijn nauwe samenwerking met HP opzegt omdat ze zich willen concentreren op de Sun server-hardware.
Oracle ontwikkelde samen met Sun een nieuwe versie van “Exadata”, een speciale database server.
Oracle betaalde 7 miljard dollar voor Sun, dat de 4e grootste servermaker ter wereld was op dat moment.

De overgangsperiode tussen de aankondiging van de koop en de goedkeuring door allerlei overheidsinstanties werd door concurrenten als HP en IBM al gebruikt om server-klanten weg te snoepen vanwege de zogenaamde “onzekerheid”. Ze deden akties met “migratietrajecten” om over te stappen van Sun naar hun eigen hardware.
Mogelijk is deze aankondiging daar al een reaktie op.
Volgens dit artikel in information week is het zelfs puur protectionisme en opzettelijke vertraging door de EU, en spreekt van pure arrogantie van Neelie Kroes.

reCAPTCHA opgekocht

reCAPTCHA, een bedrijf dat het Captcha systeem gebruikt voor een extra doel, is opgekocht door Google.
Het gewone Captcha systeem waarbij gebruikers een moeilijk leesbaar stukje tekst in moeten tikken alvorens ze een bericht op een site kunnen zetten, wordt gebruikt om te testen of het wel een mens is die probeert te posten, en niet een automatisch programma dat spam op de site probeert te zetten. De in te geven code bestaat uit willekeurige letters en cijfers die door de computer gekozen worden en die in een drukke achtergrond gezet worden.

reCAPTCHA gebruikt in plaats van willekeurige letters en cijfers stukjes scans uit boeken. Ze hebben oude boeken en kranten ingescand, en alles wat de computer niet kon lezen is opgeslagen als captcha. Als de gebruikers het ontcijferen wordt dat opgeslagen als oplossing van de onleesbare stukken. Google is bezig met een groot digitaliseringsproject van oude boeken en geschriften, en daarbij kan deze techniek goed van pas komen.

Zuipen op zolder

De Attic bar in Newcastle in Groot-Brittanië heeft een originele alcohol-lotto ingevoerd. Wie om 3 uur, bij sluitingtijd, in de alcoholmeter blaast en nog onder de de wettelijke norm zit, krijgt zijn inkom van de avond terug wegens doel gemist. Wie de hoogste score haalt mag volgende keer gratis binnen (de inkom is 1 pond).

De overheden smoorden de campagne voor de speciale “dinsdagavond-aktiviteit” in de kiem. Een Britse gezondheidsdienst maakte de media attent op alcohol als zijnde de 3e-grootste oorzaak van handicaps en doodgeboorte bij zwangerschappen. Dokters in GB vroegen vorige week een volledig verbod op alcoholreklame en sponsering van muziek-en sportmanifestaties door betreffende bedrijven.

Nadat het nieuwtje een paar keer werd overgenomen van de ene website naar de andere kreeg wie onder de norm zat zijn hele rekening kwijtgescholden en ging de advertentie de wereld in als “Niet bezopen, geld terug”.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.