Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Beignet * Beta 319.12

i-nieuws 6 na 6 ** April 18th, 2013 by wim.webgang **

Beignet

Intel brengt een nieuwe implementatie van OpenCL uit voor Linux. Die kreeg de naam Beignet en is te vinden op FreeDesktop.org.
Het is een open source OpenCL run-time en LLVM back-end voor Linux, gericht op Ivybridge processoren. Het is een hulpmiddel voor programmeurs om snellere grafische programma’s te maken.

De nieuwe uitgave is nog maar de 0.1 versie van Beignet, en voorlopig die slechts een basis OpenCL 1.0 ondersteuning.

Vroeger had Intel wel een OpenCL SDK voor programmeurs, maar die was “closed source”, en had geen ondersteuning voor de grafische bewerkingen. Dus het lijkt een grote stap vooruit.

Spijtig genoeg is het een ontwikkeling specifiek van intel. Er is overlapping met andere code die universeler is: de Gallium 3D driver. Een programmeur van Red Hat vindt dat Beignet daarom niet thuishoort op de algemene FreeDesktop.org site.

Je kan de evolutie volgen op http://cgit.freedesktop.org/beignet/

Beta 319.12

Nvidia kondigde begin april zijn nieuwe grafische driver voor Linux aan. Het is nog maar een beta-versie, maar een aantal Linux gebruikers kijken er reikhalzend naar uit; vooral laptop gebruikers die nu de batterij-spaarmogelijkheden van de ingebouwde NVIDIA Optimus missen.

Linus Torvalds zelf maakte zich in het verleden boos over de gesloten politiek van Nvidia en de gevolgen die dat voor de gebruikers had.

De Optimus technologie werd een paar jaar geleden ingevoerd en laat de computer zijn gewone processor gebruiken wanneer dat kan, maar overschakelen naar de meer stroom verbruikende grafische processor als dat nodig is, bv bij het draaien van spelletjes of zware grafische toepassingen.

YouTube Linus Torvalds op minuut 49 …

http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTEyMTc

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Dynabook

Uitzending do 18:00 ** April 11th, 2013 by wim.webgang **

Het Dynabook concept

In de jaren zestig werd ondermeer bij Xerox onderzoek gedaan naar de toekomst van computers, en Alan Kay maakte een ontwerp van wat een nuttige computer zou zijn voor gebruik door kinderen. Hij noemde het een Dynabook, en als je de vorm bekijkt is het een soort tablet met onderaan een vast toetsenbord. En hoewel allerlei huidige computers als tablets en netbookjes er erg dichtbij lijken te zitten wat gebruik betreft, ging het voor Alan Kay maar voor vijf procent over de vorm van het apparaat. Het ging hem meer over het doel: een apparaat dat kinderen op een educatieve manier helpt in hun ontwikkeling. Vanuit dat standpunt is misschien de XO van OLPC het dichtstbij gekomen.

Zijn concept bestond uit een combinatie van de hardware, software, programmeermiddelen, en diensten. Die diensten zie je in een commerciële versie nu wel opduiken op smartphones.
Oorspronkelijk was het idee dat Artificiële Intelligentie snel zou ontwikkelen, en zou zorgen voor “al-wetende helpers” via de computer.
Het apparaat was bedoeld om te leren op een aktieve manier door steeds in twee richtingen te kunnen werken: lezen maar ook schrijven, raadplegen maar ook bijdragen, enz.

De meest populaire apparaten tegenwoordig, zijn juist het tegenovergestelde: je kan raadplegen, kopen, consumeren, maar veel moeilijker of niet delen, creëren en publiceren.

Bovendien ziet hij bij de huidige apparaten en hun gebruikers een aversie om iets te leren. Gebruikers hebben een voorkeur voor een nieuw apparaat dat zo gebruiksvriendelijk is dat ze niets moeten leren om het te gebruiken. Daardoor krijg je oppervlakkige apparaten waar de gebruikssnelheid erg beperkt wordt.

Een interessante discussie ontstond bv bij Apple toen ze de Newton ontwierpen, een pda (personal digital assistant, waarvan de functies tegenwoordig met de gsm versmolten zijn tot smartphones). De marketing afdeling van Apple wou er absoluut geen toetsenbord aan.

The Knowledge Navigator:

http://www.youtube.com/watch?v=QRH8eimU_20&feature=player_embedded

Lift ^ | Lift v | Comments Off

coming news….

i-nieuws 6 na 6 ** April 11th, 2013 by wim.webgang **

Vintage Computer Festival

Op zaterdag 20 en zondag 21 april gaat het nieuwe Vintage Computerfestival zuidoost van start in de VS. Het is de bedoeling om mensen in contact te brengen met uit het oog verdwenen computersystemen, om interesse te wekken voor het bewaren ervan.
Een kaartje kost 10 dollar. Er is extra aandacht voor de geschiedenis van Apple, met verschillende zalen waar toestellen sinds de jaren 70 tentoongesteld worden.
Het festival in de buurt van Atlanta in de staat Georgia, gaat door in een vroeger regionaal hoofdkwartier van CompUSA (in Roswell, GA 30076).

Mate 1.6

Er is een nieuwe uitgave van Mate, namelijk Mate 1.6. Mate is een klassieke Gnome Desktop, ontstaan na het verdwijnen van de populaire Gnome 2 desktop uit de Linux distributies. Ze fristen de Mate 1.4 code op, en door nieuwe onderliggende bibliotheken zoals GLib te gebruiken konden ze veel oude code weggooien.
Er zitten onder andere veranderingen in : de bestandbeheerder, vensterbeheer, de login manager, het control center, de document viewer, Calc, de notification daemon, en er zijn nieuwe themes en iconen.
Een bekende distributie die een “Mate” versie uitbreng is Linux Mint. Maar ook andere distro’s hebben Mate in hun softwareverzameling zitten: Fedora, Sabayon, en Debian, dat daarmee een alternatief voor Ubuntu biedt. Ubuntu was een drijvende kracht achter de verandering weg van Gnome 2 naar de “Unity Desktop”.
Er werkten 39 programmeurs en meer dan 150 vertalers mee aan de nieuwe Mate 1.6.

http://mate-desktop.org/2013/04/02/mate-1-6-released/

Misschien zou het wel leuk zijn als er een groep ontstaat die de KDE 3.5 desktop oppikt en voortzet. Er is een grote breuk ontstaan toen KDE versie 4.0 uitkwam, en sommigen (o.a. L. Torvalds) keerden zich zelfs af van KDE.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Paasberry Pi: de Piratebox

Uitzending do 18:00 ** April 4th, 2013 by wim.webgang **

Vandaag heeft Floris een ‘pirate box’ geïnstalleerd in de studio. Aangesloten aan een wireless router zodat hij een lokaal wifi netwerkje maakt. En versterkt met een repeater waarvan de antenne buiten uit het balkon hangt, waardoor vanop een bank op de wandelpromenade anoniem kan inloggen op onze piratebox.
Er is een speciale distributie, gebaseerd op debian, die van een Raspberry Pi een PiRatebox maakt. Alles is vooraf ingesteld en geconfigureerd, hij heeft een ingebouwde dhcp server, webserver met download, upload en chatfunctie via een webpagina.

We uploaden de tekst van het nieuws, en sluiten af met een mp3 die we gedownload hebben.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

i-nieuws 4/4/2013: Paasberry Pi * Windows RT succes * Valve’s Linux distro * Tweedehands smartphone * Vintage Computer Festival

i-nieuws 6 na 6 ** April 4th, 2013 by wim.webgang **

Paasberry Pi

De paasklokken hebben de Raspberry Pi naar Amerika gebracht. Het lichte computerbord voor zelfbouwprojecten draait op een aangepaste versie van Linux.
Een Amerikaans bedrijf is begonnen met het verdelen van de Raspberry Pi in de VS. Onmiddellijk was hij ook daar uitverkocht. Er worden geen voor-orders aangenomen, en ook gaan nabestellingen. Alleen op het moment dat er voorrraad is, wordt er verkocht. Vroeger werden deze computerbordjes al wel verkocht in de VS via internet, tegen een hogere prijs. Het is de eerste keer dat ze nu verdeeld worden tegen de lage 25$ en 35 dollar prijzen.
De goedkope versie heeft geen ethernet poort, en verbruikt ook nog minder energie. Het is vooral bedoeld voor inbouw in projecten waarbij draagbaarheid en laag stroomverbruik belangrijk zijn.
Van het eerste model werden er al meer dan een miljoen verkocht. De productie gebeurde oorspronkelijk in China, maar vindt nu – in samenwerking met Sony- plaats in het Verenigd Koninkrijk, waar de Pi ook bedacht en ontwikkeld werd.

Lijkt wel op de verkoop van Westvleteren…

Windows RT succes

Volgens verschillende bronnen komen de eerste Windows RT apparaten in de koopjesbakken. En niet omdat ze in steeds grotere aantallen over de toog gaan en daardoor goedkoper geproduceerd kunnen worden, maar eerder omdat de consument ze links laat liggen, en de verkopers van hun voorraad afwillen. Bedrijven prijzen hun tablets met Windows RT af, bv Dell, Lenovo (van bijna 800 dollar naar 600 dollar), Asus (die ze als ‘discontinued’ beschouwt), enz. Samsung, de koning van de mobiele computers, heeft zelfs nooit een Windows RT uitgebracht op de Amerikaanse markt na de negatieve reakties in Europa; in Duitsland haalden ze alle RT apparaten uit het aanbod.

Dat alles niet omdat het slecht gaat met de markt van de tablets; er wordt een serieuze groei verwacht in de goedkope tablets met Android.

Microsoft heeft laten verstaan dat de minimum eigenschappen van het scherm van een Windows 8 tablet zal aangepast worden naar beneden; dat er dus Windows 8 apparaten met een lagere schermresolutie dan 1366×768 op de markt kunnen komen. Want begin van het jaar was 1 op 2 verkochte tablets kleiner dan 8 inch. Apple en Android hebben allebei zowat de helft van de markt in handen, Windows 8 haalde in 2012 amper 1 procent.

Hun Windows RT heeft blijkbaar vooral Windows 8 beconcurreerd. Maar zelfs dat is niet erg; liever concurrentie van het eigen RT dan van Linux of Android.

Valve’s Linux distro

Valve kondigde onlangs aan “Steam for Linux” te gaan ontwikkelen.
Ze zijn ook van plan om een game console te maken voor de huiskamer, die op Linux zou draaien.
Nu begint er meer zicht te komen op welke Linux ze zich gaan baseren. Het is logisch dat het een Debian variant wordt, omdat die veelgebruikt wordt, ondermeer in Ubuntu. Er is een repository opgedoken van een Linux distributie die gebaseerd is op Ubuntu 12.04.2 LTS. Daarin zit een aangepast startscherm en desktop achtergrond. Er is een cron-job procedure voor automatische updates aanwezig. Nieuwsgierigen kunnen al eens kijken:

http://repo.steampowered.com/hometest/

En blijkbaar worden er ook nog altijd gamers gezocht om mee te doen aan een testprogramma, maar je moet een ervaren Linux gebruiker zijn en een Steam account hebben.

http://www.valvesoftware.com/linuxsurvey.php

Linux heeft ook al een prominent menu op de website:

http://store.steampowered.com/browse/linux/

En eigenlijk maken ze ronduit reklame voor Linux op http://store.steampowered.com/about/

Ook interessant is hun “Faster Zombies” blog-post van de vorige zomer:

http://blogs.valvesoftware.com/linux/faster-zombies/

Tweedehands smartphone

Als je je smartphone volgens de handleiding helemaal leeg maakt om hem bv voort te verkopen, geef je toch nog een hele hoop data weg. Dat kunnen persoonlijke gegevens zijn, je adresboek, sites die je bezocht hebt, of lijsten van wifi-hotspots die je gebruikt hebt.
Meestal heeft een toestel een “restore to factory settings” mogelijkheid, maar volgens onderzoekers wordt niet alle data gewist, en de gewiste data zelf kan nog teruggehaald worden.
Een sd-kaart kan je bv formatteren om zekerder te zijn dat de data weg is.
Maar ook het geheugen van de smartphone zelf kan meestal teruggehaald worden als het nog niet overschreven is door andere data. Tot grote verwondering van de eigenaar van een smartphone wist een onderzoeker verbindingspunten terug te halen uit het geheugen van plaatsen waar de eigenaar nooit was geweest.

Lift ^ | Lift v | Comments Off