Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Beignet * Beta 319.12

i-nieuws 6 na 6 ** April 18th, 2013 by wim.webgang **

Beignet

Intel brengt een nieuwe implementatie van OpenCL uit voor Linux. Die kreeg de naam Beignet en is te vinden op FreeDesktop.org.
Het is een open source OpenCL run-time en LLVM back-end voor Linux, gericht op Ivybridge processoren. Het is een hulpmiddel voor programmeurs om snellere grafische programma’s te maken.

De nieuwe uitgave is nog maar de 0.1 versie van Beignet, en voorlopig die slechts een basis OpenCL 1.0 ondersteuning.

Vroeger had Intel wel een OpenCL SDK voor programmeurs, maar die was “closed source”, en had geen ondersteuning voor de grafische bewerkingen. Dus het lijkt een grote stap vooruit.

Spijtig genoeg is het een ontwikkeling specifiek van intel. Er is overlapping met andere code die universeler is: de Gallium 3D driver. Een programmeur van Red Hat vindt dat Beignet daarom niet thuishoort op de algemene FreeDesktop.org site.

Je kan de evolutie volgen op http://cgit.freedesktop.org/beignet/

Beta 319.12

Nvidia kondigde begin april zijn nieuwe grafische driver voor Linux aan. Het is nog maar een beta-versie, maar een aantal Linux gebruikers kijken er reikhalzend naar uit; vooral laptop gebruikers die nu de batterij-spaarmogelijkheden van de ingebouwde NVIDIA Optimus missen.

Linus Torvalds zelf maakte zich in het verleden boos over de gesloten politiek van Nvidia en de gevolgen die dat voor de gebruikers had.

De Optimus technologie werd een paar jaar geleden ingevoerd en laat de computer zijn gewone processor gebruiken wanneer dat kan, maar overschakelen naar de meer stroom verbruikende grafische processor als dat nodig is, bv bij het draaien van spelletjes of zware grafische toepassingen.

YouTube Linus Torvalds op minuut 49 …

http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTEyMTc

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.