Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

i-nieuws 4/4/2013: Paasberry Pi * Windows RT succes * Valve’s Linux distro * Tweedehands smartphone * Vintage Computer Festival

i-nieuws 6 na 6 ** April 4th, 2013 by wim.webgang **

Paasberry Pi

De paasklokken hebben de Raspberry Pi naar Amerika gebracht. Het lichte computerbord voor zelfbouwprojecten draait op een aangepaste versie van Linux.
Een Amerikaans bedrijf is begonnen met het verdelen van de Raspberry Pi in de VS. Onmiddellijk was hij ook daar uitverkocht. Er worden geen voor-orders aangenomen, en ook gaan nabestellingen. Alleen op het moment dat er voorrraad is, wordt er verkocht. Vroeger werden deze computerbordjes al wel verkocht in de VS via internet, tegen een hogere prijs. Het is de eerste keer dat ze nu verdeeld worden tegen de lage 25$ en 35 dollar prijzen.
De goedkope versie heeft geen ethernet poort, en verbruikt ook nog minder energie. Het is vooral bedoeld voor inbouw in projecten waarbij draagbaarheid en laag stroomverbruik belangrijk zijn.
Van het eerste model werden er al meer dan een miljoen verkocht. De productie gebeurde oorspronkelijk in China, maar vindt nu – in samenwerking met Sony- plaats in het Verenigd Koninkrijk, waar de Pi ook bedacht en ontwikkeld werd.

Lijkt wel op de verkoop van Westvleteren…

Windows RT succes

Volgens verschillende bronnen komen de eerste Windows RT apparaten in de koopjesbakken. En niet omdat ze in steeds grotere aantallen over de toog gaan en daardoor goedkoper geproduceerd kunnen worden, maar eerder omdat de consument ze links laat liggen, en de verkopers van hun voorraad afwillen. Bedrijven prijzen hun tablets met Windows RT af, bv Dell, Lenovo (van bijna 800 dollar naar 600 dollar), Asus (die ze als ‘discontinued’ beschouwt), enz. Samsung, de koning van de mobiele computers, heeft zelfs nooit een Windows RT uitgebracht op de Amerikaanse markt na de negatieve reakties in Europa; in Duitsland haalden ze alle RT apparaten uit het aanbod.

Dat alles niet omdat het slecht gaat met de markt van de tablets; er wordt een serieuze groei verwacht in de goedkope tablets met Android.

Microsoft heeft laten verstaan dat de minimum eigenschappen van het scherm van een Windows 8 tablet zal aangepast worden naar beneden; dat er dus Windows 8 apparaten met een lagere schermresolutie dan 1366×768 op de markt kunnen komen. Want begin van het jaar was 1 op 2 verkochte tablets kleiner dan 8 inch. Apple en Android hebben allebei zowat de helft van de markt in handen, Windows 8 haalde in 2012 amper 1 procent.

Hun Windows RT heeft blijkbaar vooral Windows 8 beconcurreerd. Maar zelfs dat is niet erg; liever concurrentie van het eigen RT dan van Linux of Android.

Valve’s Linux distro

Valve kondigde onlangs aan “Steam for Linux” te gaan ontwikkelen.
Ze zijn ook van plan om een game console te maken voor de huiskamer, die op Linux zou draaien.
Nu begint er meer zicht te komen op welke Linux ze zich gaan baseren. Het is logisch dat het een Debian variant wordt, omdat die veelgebruikt wordt, ondermeer in Ubuntu. Er is een repository opgedoken van een Linux distributie die gebaseerd is op Ubuntu 12.04.2 LTS. Daarin zit een aangepast startscherm en desktop achtergrond. Er is een cron-job procedure voor automatische updates aanwezig. Nieuwsgierigen kunnen al eens kijken:

http://repo.steampowered.com/hometest/

En blijkbaar worden er ook nog altijd gamers gezocht om mee te doen aan een testprogramma, maar je moet een ervaren Linux gebruiker zijn en een Steam account hebben.

http://www.valvesoftware.com/linuxsurvey.php

Linux heeft ook al een prominent menu op de website:

http://store.steampowered.com/browse/linux/

En eigenlijk maken ze ronduit reklame voor Linux op http://store.steampowered.com/about/

Ook interessant is hun “Faster Zombies” blog-post van de vorige zomer:

http://blogs.valvesoftware.com/linux/faster-zombies/

Tweedehands smartphone

Als je je smartphone volgens de handleiding helemaal leeg maakt om hem bv voort te verkopen, geef je toch nog een hele hoop data weg. Dat kunnen persoonlijke gegevens zijn, je adresboek, sites die je bezocht hebt, of lijsten van wifi-hotspots die je gebruikt hebt.
Meestal heeft een toestel een “restore to factory settings” mogelijkheid, maar volgens onderzoekers wordt niet alle data gewist, en de gewiste data zelf kan nog teruggehaald worden.
Een sd-kaart kan je bv formatteren om zekerder te zijn dat de data weg is.
Maar ook het geheugen van de smartphone zelf kan meestal teruggehaald worden als het nog niet overschreven is door andere data. Tot grote verwondering van de eigenaar van een smartphone wist een onderzoeker verbindingspunten terug te halen uit het geheugen van plaatsen waar de eigenaar nooit was geweest.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.