Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Dynabook

Uitzending do 18:00 ** April 11th, 2013 by wim.webgang **

Het Dynabook concept

In de jaren zestig werd ondermeer bij Xerox onderzoek gedaan naar de toekomst van computers, en Alan Kay maakte een ontwerp van wat een nuttige computer zou zijn voor gebruik door kinderen. Hij noemde het een Dynabook, en als je de vorm bekijkt is het een soort tablet met onderaan een vast toetsenbord. En hoewel allerlei huidige computers als tablets en netbookjes er erg dichtbij lijken te zitten wat gebruik betreft, ging het voor Alan Kay maar voor vijf procent over de vorm van het apparaat. Het ging hem meer over het doel: een apparaat dat kinderen op een educatieve manier helpt in hun ontwikkeling. Vanuit dat standpunt is misschien de XO van OLPC het dichtstbij gekomen.

Zijn concept bestond uit een combinatie van de hardware, software, programmeermiddelen, en diensten. Die diensten zie je in een commerciële versie nu wel opduiken op smartphones.
Oorspronkelijk was het idee dat Artificiële Intelligentie snel zou ontwikkelen, en zou zorgen voor “al-wetende helpers” via de computer.
Het apparaat was bedoeld om te leren op een aktieve manier door steeds in twee richtingen te kunnen werken: lezen maar ook schrijven, raadplegen maar ook bijdragen, enz.

De meest populaire apparaten tegenwoordig, zijn juist het tegenovergestelde: je kan raadplegen, kopen, consumeren, maar veel moeilijker of niet delen, creëren en publiceren.

Bovendien ziet hij bij de huidige apparaten en hun gebruikers een aversie om iets te leren. Gebruikers hebben een voorkeur voor een nieuw apparaat dat zo gebruiksvriendelijk is dat ze niets moeten leren om het te gebruiken. Daardoor krijg je oppervlakkige apparaten waar de gebruikssnelheid erg beperkt wordt.

Een interessante discussie ontstond bv bij Apple toen ze de Newton ontwierpen, een pda (personal digital assistant, waarvan de functies tegenwoordig met de gsm versmolten zijn tot smartphones). De marketing afdeling van Apple wou er absoluut geen toetsenbord aan.

The Knowledge Navigator:

http://www.youtube.com/watch?v=QRH8eimU_20&feature=player_embedded

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.