Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Fout spreadsheet attachment * Zandstorm bedreigt datacenter * GPL overwint in Frankrijk * Galileoscoop * Microsoft en Vrije Software

i-nieuws 6 na 6 ** September 24th, 2009 by wim.webgang **

24/09/2009


Fout spreadsheet attachment

Een Britse internet provider had een e-mail gemaakt met uitleg hoe hun nieuwe electronische betaalsysteem te gebruiken. Per vergissing werd met die mail een attachment meegestuurd met daarin een lijst van 3600 klanten. De lijst bevatten naam, e-mail adres, login, en wachtwoord. Volgens PCpro heet de internetprovider “Demon Internet”

Ik ben eens benieuwd wat voor reakties ze gaan krijgen op hun klant-tevredenheidsenquete die momenteel op hun website loopt…

pcpro
http://www.demon.net

Zandstorm bedreigt datacenter

Een zandstorm in Australie maakt het datacentra moeilijk. De ventilatiesystemen dreigen te veel zand binnen te krijgen en moesten uitgeschakeld worden.
De zandstorm is volgens de Australische itnews website een van de ergste van zijn soort. Het goede nieuws is dat geen enkele datacenter zijn activiteiten moest staken, ze proberen wel de belasting van hun systemen laag te houden. Wat ook niet gemakkelijk is nu iedereen in Australie foto’s van de zandstorm begint te delen, wat weer een piek in trafiek geeft.

GPL overwint in Frankrijk

Een Frans bedrijf dat de regels van de GPL had overtreden, werd voor de rechtbank gedaagd en werd veroordeelt voor die overtreding. Het bedrijf ging in beroep, maar verloor ook daar, en is nu veroordeelt tot 8000 euro plus de cost van de beide rechtszaken en twee experten.
Het veroordeelde bedrijf is gespecialiseerd in technische opleidingen, en ontwikkelde daar zelf een aantal hulpmiddelen voor. Ze hadden de uitrusting mogen doen van de computerzalen van AFPA, een organisatie voor volwassenenonderwijs. Ze gebruikten daarbij bestaande GPL software om computers op afstand te bedienen. Ze hadden die software zelf aangepast aan de door hen gebruikte installatie. Bij navraag door AFPA weigerde de leverancier echter de broncode van de gewijzigde versie te geven. Meer nog, ze hadden uit de VNC software alle vermeldingen naar de GPL licentie verwijderd.

Een regeling buitenaf lukte niet, en dus stapte de AFPA naar de rechtbank.
De GPL licentie kent opzettelijk rechten toe aan de gebruikers, juist om de “vendor lock-in” of “gijzeling” van de gebruiker door een leverancier te vermijden.

VNC werd oorspronkelijk ontwikkeld door Tristan Richardson toen hij werkte voor het gezamelijke onderzoekslabo van Olivetti en Oracle. Dat werd nadien opgekocht door AT&T, det het onderzoekslab een paar jaar later sloot. De code was uitgebracht onder de GPL, de oorspronkelijke ontwikkelaars werkten er zelf verder aan en er bestaan nu allerlei varianten van voor verschillende computersystemen en toepassingen.

AFPA:

http://www.afpa.fr/

Uitspraak:
arret-ca-paris-16.09.2009.pdf

VNC:
software afstandsbediening

Galileoscoop

Doug Arion, Rick Fienberg en Steve Pompea kregen in de aanloop naar 2009, het internationaal jaar van de astronomie, het idee om kinderen te voorzien van een goedkope, maar echt werkende, telescoop. Ze haalden het idee van het “one laptop per child” project, en wilden een “one telescope per child”, de Galileoscoop. In hun oorspronkelijk plan zou die 10 dollar kosten, maar dat bleek niet haalbaar; het werd 20 dollar. Maar de stap van concept naar massale verspreiding moet nog gezet worden, momenteel zijn ze op zoek naar financiering voor hun project. Daarvoor laten ze bekende figuren hun handtekening zetten op de doos van een Galileoscoop, en die worden dan verkocht op een internetveiling. Ook denken ze aan het concept van “1 kopen, 1 geven”, waarbij een koper de prijs betaalt van 2 stuks; 1 is voor hem, en de andere gaat naar een kind.

Volgens getuigenverslagen kan je er de maan, Jupiter en Saturnus mee zien.
Op de site staat ook een foto, genomen door de telescoop:
1 telescope per child
http://www.astrosphere.org

Microsoft en Vrije Software

Microsoft heeft software gemaakt en uitgegeven onder de GPL. Dat is in grote contradictie met hun marketingpraatjes over Linux van de voorbije 10 jaren: Linux was kanker, de GPL was een vloek. Maar de laatste jaren draaien ze bij, en het is bij nader inzien dikwijls in eigenbelang. Zo werd vorige week aangekondigd dat ze zelfs code bijdroegen voor de Linux Kernel!

Wie iets dieper graaft komt er echter op uit dat in de markt van de virtualisatie MS het lelijke eendje is. Producten als VMWare staan veel verder, en hebben bovendien erkenning door certificatie. Microsoft’s eigen virtualisatietechniek past wel in een Windows-winkel, maar kan niet zo goed om met andere systemen als Linux. En net daarom is het voor hen belangrijk dat hun “drivers” in de Linux kernel passen; het maakt hun Virtualiseringsplatform beter in het draaien van Linux als een van de systemen.

Bovendien had een programmeur ontdekt dat Microsoft, die de drivers voordien al in gebruik had, er code in gebruikte uit Linux. Dat was dus een duidelijke overtreding van de licentie van de Linux-code. Zowat de enige manier die MS nog had om zijn gezicht te redden was die driver uitbrengen onder de GPL.

MS en GPL
Server Virtualisation

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.