Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Monopoly via internet * Onderzoek naar computergebruik * Nieuwe Linux Kernel * Broncode opgeëist * TomTom gaat open source *

i-nieuws 6 na 6 ** September 10th, 2009 by wim.webgang **

10/09/2009

Monopoly via internet

Gisteren startte een wereldwijd Monopoly spel dat via internet gespeeld wordt. Als speelbord wordt de hele wereld gebruikt, met plannen van “Google Maps” en “Open Street Maps”. De combinatie straten kopen en huizen bouwen is overgenomen uit het bordspel. Er is zelfs een wedstrijd georganiseerd om 3D huizen te ontwerpen voor het internet Monopoly spel.

De makers van het spel worden duidelijk gesteund door Google, zo is de
“Veelgestelde Vragen” site op een google domein gehost, en worden nieuwe gebouwen ontworpen met Google’s sketchup, wat Linux gebruikers buitensluit.

Verder is er naast de monopoly site zelf, officieel “MonopolyCityStreets”, een blog, en de wedstrijd voor het ontwerpen van huizen die afsluit op 27 september; enkele van de winnaars zullen hun ontwerp zien opduiken in het internet spel.

De trigger om regelmatig te blijven spelen is een vorm van onteigening: als een speler een bod doet op een van je straten, en je antwoordt niet binnen 7 dagen, wordt het automatisch als aanvaard beschouwd, en ben je je straat kwijt.

Bij de start van het spel, woensdag, werden de servers onmiddellijk overrompeld, waardoor het lang duurde om binnen te geraken. Ook vandaag zijn de servers nog moeilijk bereikbaar. Voor het spel heb je Javascript en Flash nodig in je browser.

De officiele blog:

http://blog.monopolycitystreets.com/

Het spel zelf:

http://www.monopolycitystreets.com/

De F.A.Q.

http://docs.google.com/View?id=dfzghp76_3f3s5b6gr

Ontwerpen met sketchup:

http://sketchup.google.com/

Linux gebruikers kunnen eventueel “Wine” installeren om daarin de Windows versie van Sketchup te gebruiken.

Onderzoek naar computergebruik

Op “infoworld” kan je de resultaten bekijken van een onderzoek naar computergebruik. Van een 20-duizendtal computers werd gedetailleerd het gebruik bestudeerd, en daaruit werden conclusies getrokken over keuze van browsers, mediaplayers en officepaketten.

Enkele opvallende resultaten zijn:
- OpenOffice op meer dan 10 % van de systemen
- VLC als mediaplayer op de 3e plaats na wmp en itunes.
- Firefox rond 50 %

Het onderzoek betrof alleen Windows computers, er zijn dus geen conclusies voor Mac of Linux getrokken.

http://infoworld.com/windows-pulse

Broncode opgeëist

Leader Technologies klaagt Facebook aan voor een overtreding van een patent. De rechtbank besliste nu dat Facebook al zijn broncode moet overhandigen aan Leader Technologies, zodat die de overtredingen kunnen bewijzen. Een eerste keer werd dat verzoek afgewezen, maar nu bevestigde de rechter het en moet Facebook tegen 15 september de broncode op tafel leggen.

De klacht van Leader dateert al van 19 november 2008.


- De klacht.
- Het patent:

Nieuwe Linux Kernel

De nieuwe Linux Kernel is gisteren door Linus Torvalds vrijgegeven: versie 2.6.31.
Volgens Linus zijn de wijzigingen t.o.v. de vorige versie vooral te vinden in aanpassingen aan en uitbreidingen van drivers: dat zou nu al 70% van de wijzigingen beslaan, waar dat vroeger zo’n 50% was, en bij 2.6.27 al 60%.
Verder zijn er o.a. veel firmware, geluid, bestandsysteem updates.
Bovendien zijn er meer debugging mogelijkheden ingebouwd in de Linux-kern, maar dat is vooral belangrijk voor programmeurs, niet voor eindgebruikers op de desktop.

Bericht op de Linux Kernel Mailing List
Ter vergelijking: op een recente openSuse 11.1 draait nu 2.6.27

TomTom gaat open source

TomTom heeft aangekondigd een nieuw open source formaat te lanceren om informatie te delen die te maken heeft met kaarten en locaties. De informatie kan gebruikt worden in GPS systemen. De naam van het formaat is “OpenLR”, en LR staat voor Locatie Referentie. Ze zal uitgebracht worden onder de GPL.

TomTom is de firma die aangevallen werd door Microsoft over een patentinbreuk op het bestandssysteem, en er een schikking mee moest treffen. Het bedrijf gebruikte ooit een versie van Windows in zijn apparaten maar schakelde al gauw over op Linux, wat MS mogelijk voor het hoofd stootte. Hun patentklacht verwees ook naar het overblijvende bestandsformaat dat nog compatibel was met het dos/windows formaat.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.