Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Laserkanon * Patent op home-page * De wereld is maakbaar

i-nieuws 6 na 6 ** September 3rd, 2009 by wim.webgang **

3/9/2009

Laserkanon

De Amerikaanse fabrikant van vliegtuigen en oorlogstuig, Boeing, heeft een eerste test gedaan met een laserkanon dat vanuit een vliegtuig een doel op de grond raakt.

Op een C-130 vliegtuig werd een laserkanon geïnstalleerd. Bij een testvlucht werd vanuit het vliegtuig een straal gerich op een voertuig op de grond. De energie van de straal zou het voertuig buiten gebruik stellen, zonder veel omgevingsschade.

De test werd uitgevoerd in de raketbasis van White Sands in het zuiden van de Verenigde Staten.

Darpa, het militaire onderzoeksinstituut in de VS, wil lasertoepassingen maken die de uitdagingen van militaire toepassingen aankunnen. In burgertoepassingen worden lasers met weinig kracht maar hoge bewegingssnelheid gebruikt, bv in .

Patent op home-page

Google is er in geslaagd een patent te nemen op zijn home-page. Het heeft jaren gekost eer het patent eindelijk werd toegekend. Ondertussen heeft het idee van een eenvoudige, bijna lege pagina, met in het midden een kader om een te zoeken begrip in te tikken al ingang gevonden bij Yahoo bv.
Google heeft ook vroeger al de vorm van zijn zoekresultaten gepatenteerd.

De wereld is maakbaar

De Britse “Royal Society” heeft een onderzoek gedaan naar technische middelen om de opwarming van de aarde aan te pakken. Ze onderzochten de haalbaarheid van een aantal scenario’s om bv minder zonlicht toe te laten tot de aarde of op een grootschalige manier CO2 uit de atmosfeer te halen. Enkele voorbeelden zijn:
- grote metalen strukturen in de zee bouwen waarop algenbanken kunnen ontwikkelen; algen kunnen de CO2 balans herstellen.
- Een reuze spiegel op de maan om het licht op aarde te “regelen”
- Wolkenfonteinen: er zou zeewater in de wolken gepompt kunnen worden, zodat de wolken meer aankomend zonlicht reflecteren
- Een reuze lamellen zonwering in de ruimte aanbrengen.
Sommige projecten zouden veel geld kosten en er zullen veel technische problemen opgelost moeten worden.
Het grootste probleem zal misschien het draagvlak zijn, en de organisatie. Er is een wereldorganisatie nodig om de kosten en de inspanningen te verdelen.

Uiteindelijk zullen op korte termijn toch andere maatregelen noodzakelijk blijven. In eerste instantie CO2 uitstoot opvangen en opslaan onder de grond in plaats van los te laten in de lucht en beter landbeheer doen met herbebossing zijn de eenvoudigste. Tegen 2050 moet de CO2 uitstoot al minstens gehalveerd zijn (in vergelijking met 1990), en ook dan moet ze nog verder dalen.

Link : op de bbc website

Commentaar:

Behalve de kostprijs en de technische problemen zijn sommige denkpistes omstreden omdat ze op zich weer risico’s inhouden. Bovendien speelt de tijd ook een rol; om tegen 2050 klaar te zijn met een realisatie moet je nu beginnen, zeker voor projecten op zo’n grote schaal.
Bv:
- Algenbanken: Dit voorstel vonden ze te riskant voor de gevolgen op het oceaan-ecosysteem.
- Zonwering: Daarvoor zouden ladingen van kleine spiegelende stukjes aluminium in de ruimte moeten geschoten worden. Er moeten er zoveel gestuurd worden dat als je iedere minuut een lading van 1 miljoen stukjes lanceert, je 30 jaar nodig hebt om de zonwering te vervolledigen.

.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.