Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Nep-oplossing * Zonder X * Patenthamer * Gat in het geheugen * Bitcoin aan de ketting

i-nieuws 6 na 6 ** March 12th, 2015 by wim.webgang **

Nep-oplossing

De bekende Stuxnet worm werd in 2010 ontdekt (wikipedia.org/wiki/Stuxnet), en hij was mogelijk door beveiligingslekken in MicroSoft’s Windows systeem. Microsoft bracht dan een aantal correcties uit om de gaten te dichten. Ondertussen was duidelijk geworden dat Stuxnet ontworpen werd om nucleaire installaties in Iran te beschadigen.
Nu is een nieuwe beveiligingscorrectie uitgebracht, waaruit blijkt dat de originele correctie de gaten niet helemaal gedicht had. De conclusie hier is dat in 2010 iedereen die dacht veiilg te zijn door de beveiligingspatch van Microsoft, zich schromelijk vergiste.
meer hier

Zonder X: Freon in Chrome

Google gaat verder met de ontwikkeling van zijn Chrome OS, dat gebaseerd is op een Linux kern, met daarop de eigen Crhome Browser. Het is een Linux systeem dat sterk afwijkt van traditionele Linux distributies, die voor een desktop systeem met een meerlagenmodel werken, waarin een grafische server met daarop een desktop voorkomen.
Google heeft als concept dat hun browser het enige is wat de gebruiker nodig heeft, en dus proberen ze de afstand tussen hun browser en de kern van het onderliggende systeem zo klein mogelijk te maken. Dat heeft als voordeel dat de software minder ruimte in neemt, en sneller werkt. Maar het mogelijke neveneffect is dat de browser ook meer grip krijgt op het systeem.

In hun nieuwe Chrome OS M41 wordt de nieuwe Freon grafische schil gebruikt om de traditionele X11 of X.org te vervangen. X11 of X.org is de grafische server die je zowat op alle desktop varianten van Linux distributies vindt. Ook daar wordt naar vernieuwing gestreeft met bv MIR en Wayland, maar Google bewandelt met Freon een andere weg.
Voor de gebruiker op een Chromebook maakt het waarschijnlijk niet veel verschil, want die was zich meestal niet bewust van X, en kon er trouwens ook niet aan; op een Chromebook lijkt het alsof je enkel een Chrome browser hebt.

De nieuwe Freon beeldsturing zal voorlopig enkel in een beperkte reeks van nieuwe toestellen toegepast worden, omdat de code wel klaar is voor intel processoren, maar nog niet voor ARM processoren.

Toch zal Freon ook ergens een terminal hebben, die heet “Frecon”,
Volgens “Console for devices using KMS (kernel mode setting) only” logs op https://chromium.googlesource.com/chromiumos/platform/frecon/


Patenthamer

Microsoft haalt de pantenthamer boven tegen Kyocera, meer bepaald voor de smartphones op Android die Kyocera op de markt brengt in de VS. Microsoft trok al eerder zijn patentenschuif open, en zocht wat ze konden toepassen op Android aparaten. Door een licentieovereenkomst te sluiten, waar ook een tarief aan vasthangt dat angstvallig geheim gehouden wordt, weet Microsoft geld te verdienen aan Android smartphones. Bedrijven als Samsung hebben onder gelijkaardige dreiging al een overeenkomst getekend met Microsoft, waarin ze betalen om gerust gelaten te worden, maar het Japanse Kyocera blijkbaar niet.
In de IT wereld wordt het smalende de “Microsoft-tax” genoemd, naar analogy met de licentie die je verplicht wordt bij een pc te kopen.

Gat in geheugen
Onderzoekers hebben een experiment gedaan waarbij ze konden aantonen dat ze met een speciaal stukje programma het geheugen van sommige laptops kunnen beïnvloeden. Ze zouden door herhaaldelijk in hetzelfde stukje geheugen te bewaren, door de energie van het schrijven in die cellen, de waarde in de ernaast liggende cellen kunnen veranderen.
Een praktische toepassing zou kunnen zijn dat een programma van een gebruiker een stukje geheugen zou kunnen beïnvloeden buiten zijn eigen geheugenruimte. Zeer nauwkeurig uitgezochte stukjes geheugen van het systeem zouden daarmee verzet kunnen worden om zelf systeemrechten te krijgen, en daarmee toegang tot het hele systeem.

http://googleprojectzero.blogspot.be/2015/03/exploiting-dram-rowhammer-bug-to-gain.html

Bitcoin aan de ketting

California wil regelgeving invoeren voor bedrijven die hun zakenmodel bouwen op cryptocurrency.
Daar is niet iedereen even gelukkig mee; commentatoren vinden dat de staat beter de ontwikkeling op gebied van virtuele munten zou aanmoedigen. De voorgestelde wetten houden vergaande voorwaarden in om een vergunning te krijgen, en het hele proces zou naast tijd ook veel geld kosten. Daardoor zouden alleen grote financieële instellingen als banken in de mogelijkheid zijn om te voldoen aan de voorwaarden, en wordt de vernieuwing in de kiem gesmoord. Bovendien is het gebied nauwelijks afgebakend omdat er geen duidelijke definities gegeven worden om te bepalen over wat voor soort aktiviteit van een bedrijf het gaat.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.