Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Maatwerk * Ingrijpen op internet * Magnetische storm

i-nieuws 6 na 6 ** March 19th, 2015 by wim.webgang **

Maatwerk

Cisco, fabrikant van netwerapparatuur, is op zoek naar een manier om te ontsnappen aan het maatwerk van de NSA. Uit onthullingen van Snowden is immers gebleken dat de NSA de levering van netwerkapparatuur onderschept. Ze bouwen dan een achterdeurtje in, en laten de apparatuur daarna braaf leveren. Cisco heeft nu gezegd te willen werken met valse afleveradressen voor de meest gevoelige klanten. Na het uitlekken van de spionagepraktijken op IT apparatuur vreesden veel fabrikanten voor het verlies van vertrouwen van de klanten. Daarmee komen ze aan dezelfde klaagmuur staan als de telecommunicatiebedrijven die de netwerken beheren waarop het internet draait, en waar de gebruiker zijn aansluiting of abonnement heeft. Die worden immers door de overheid gedwongen om uitgebreide gegevens bij te houden over het gebruik. Die gegevens, en het personeel dat die gegevens beheert, worden natuurlijk ook het doelwit van computerinbrekers en geheime diensten.

Uit documenten van Snowden bleek dat de NSA trouwens ook geïnteresseerd was in BIOS bootkits. Het bios is het systeem dat eerst start op het moment dat je de computer aanzet. Bios meldingen zijn dan zichtbaar op het scherm, en even later draagt het bios de controle over aan het besturingssysteem van je computer, bv Linux, BSD of Windows. Maar stel dat iemand al controle kan krijgen op dat moment dat het bios opstart, kan hij zelfs de veiligheid van het daarna startende systeem ondergraven. Als hij erin slaagt om een programmaatje aktief te houden bij het doorgeven van de controle aan het besturingssysteem, kan hij nadien data uit het geheugen halen van het draaiende systeem.


Ingrijpen op internet

Australie heeft een conservatieve regering die op het punt staat om nieuwe wetgeving in te voeren om internetproviders te verplichten bepaalde sites te blokkeren. Een rechthebbende van illegaal op internet verspreid materiaal, zou kunnen eisen dat de buitenlandse sites die er toegang toe geven, worden geblokkeer bij de internetproviders.
Tegen binnenlandse kopieersites moet de gewone legale weg bewandeld worden, is het idee.

Frankrijk liet maandag een paar websites blokkeren die “terrorisme verheerlijken”. Dat kunnen ze sinds een anti-terrorisme wet die in 2014 werd aangenomen, waarbij websites kunnen geblokkeerd worden zonder bevel van een rechter.


Magnetische storm

Voor wie op gisteren vond dat zijn computer wat vreemd deed, kan er troost zijn in het weerbericht.
Er woedde namelijk een magnetische storm, die in staat is electronica te ontregelen.
Toch zal het moeilijk zijn de impact van de magnetische storm op je pc te gebruiken als excuus voor niet klaarzijn van huiswerk of of andere gemiste deadlines. Het oog van de storm lag ergens tussen Groenland en de Noordpool. Het noorden van de VS zou mogelijk wel gevolgen kunnen ondervonden hebben. In ieder geval hebben ze mooie foto’s van kleurrijke horizonten kunnen maken. De zonnestormen die de oorzaak zijn hebben een cyclus van 11 jaar.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.