Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Piratenpartij in Duitsland

Uitzending do 18:00 ** June 25th, 2009 by wim.webgang **

Muziek over politiek:

  • “Boutique” (?)
  • Iets te bieden (Pita)
  • - Bunus (Featuring Beast)

In Duitsland werd een omstreden wet goedgekeurd die de overheid toelaat censuur te voeren op het internet. Hoewel uit mensenrechtenorganisaties en sommige andere hoeken protest kwam, werd het politiek opvallend gemakkelijk doorgedrukt. Van democratische controle op de censuur is nergens sprake. Tenminste 1 parlementslid vond dat de maat vol was en stapt uit protest uit de SPD.

(lees hieronder zijn motivatie – losse vertaling webgang)

Jörg Taus, parlementslid voor de SPD in Duitsland, heeft bekendgemaakt dat hij ontslag neemt uit de SPD. Hij wil de eerste afgevaardigde worden voor de Piraatpartij.

Deze verklaring legde hij af in Berlijn, vanuit het Willy-Brandt-Huis. Hij was bijna 40 jaar lang lid van de SPD in allerlei verantwoordelijke functies:

Hij stapt op als protest tegen het goedkeuren van een internetcensuurwet, waarbij de SPD de kans had die tegen te houden, maar dat niet gedaan heeft. Hij blijft het wel eens met de basisideeën van het SPD programma:

Vrijheid, Gerechtigheid en Solidariteit blijf ik als belangrijkste waarden zien. In dat opzicht ben en blijf ik Sociaaldemocraat en blijf ik ook fier op de verwezenlijkingen samen met mijn collega’s in de SPD fraktie.

Op gebied van binnenlandse, rechts- en internetpolitiek blijft de SPD echter in gebreke. Enkele jaren geleden begon het sluipend met de internetfilters in Nordrein-Westefalen. Het voorlopige hoogtepunt heeft deze driegende ontwikkeling eergisteren gekend met de goedkeuring, met CDU en SCU, van een wet die de staatscensuur op internet installeert. Stap voor stap is de SPD geëvolueerd van een burgerrechtenpartij, die moedig strijdt voor vrijheid en recht, naar een …..Steigbügelhalterin der Union……..
die zonder slag of stoot een geheime politie-uitrusting zonder einde toelaat.

Met een eenzijdige benadering van de binnenlandse veiligheid worden de in te zetten middelen geïsoleerd bekeken.

Mogelijke alternatieven die in verhouding staan tot de eigenlijke grond van de zaak worden niet eens serieus onderzocht. Een ernstige dialoog met kritische burgers wordt uit de weg gegaan. Men luistert niet naar de kritiek van experten.

Voor mij is dat het begin van een uitzichtloze beperking van de vrijheid van de burgers door de staat: “Auslandskopfüberwachung”, de “Vorratsdatenspeicherung” (verplichte bewaring van gegevens), de “Onlinedurchsuchung” (doorzoeking van pc via internet), de BSI- en BKA- wetten en de “InternetSperre” (internetcensuur) zijn enkel de bekendere voorbeelden van een gevaarlijke ontwikkeling! Steeds luider en holler klinken de slogans om het internet niet wetteloos te laten. Maar dat was het nooit. Ondertussen wordt het eerder een burgerrechtenloze ruimte. Dat moeten we tegenhouden.

Het stemgedrag van de SPD fraktie bij de zogenaamde „Zugangserschwerungsgesetz“ is voor mij maar het laatste bewijs dat noch internet-experts, noch burgerrechtenaktivisten voldoende gehoor vinden in het parlement. Oppositie tegen de steeds weer nieuwe vrijheidsbeperking wordt in Duitsland ondertussen gemarginaliseerd, in mijn geval bijna gekriminaliseerd.

Men kan mij op het gebied van internetcensuur een bevooroordeelde partij vinden, en mijn waarschuwingen in de wind slaan. Maar alle internetexperts van de SPD hebben de spd-fraktie de goedkeuring afgeraden. De partijbasis is in opstand gekomen en een aantal jonge kandidaten hebben het parlement geconfronteerd met een petitie met meer dan 134.000 deelnemers. En zelfs dan hebben slechts 2 SPD-leden van de fraktie samen met mij tegen de wet gestemd.

Dat de sterke weerstand binnen de partij en het maatschappelijke protest tegen “Censurella” en de valse motivatie ervoor niet meer tegenstand in de fraktie heeft opgeroepen, is voor mij een bewijs dat er nog veel te weinig “Piraten” zijn.
In de SPD zijn er nochtans misschien meer als elders mensen die zich inzetten voor burgerrechten en internet maar ze vonden geen gehoor en hebben niet kunnen wegen op de beslissing.

Maar het is natuurlijk zo dat het er in andere partijen niet beter uitziet. 15 afgevaardigden van de Groenen hebben zich, ondanks duidelijk andere verklaringen vooraf, onthouden bij de stemming. En dat uitgerekend juist de “Linkspartei” een traditie van vrijheid en burgerrechten te bewijzen heeft was me onbekend.
Maar ook de terzake rake kritiek van de FDP worden ze niet vrijgepleit: als ze het ernstig menen met hun protest, moeten ze in de komende week een klacht indienen bij justitie tegen deze wet.

In ben dus ondertussen tot de conclusie gekomen dat het alle politieke partijen – niet alleen de SPD – aan diepgaande kennis van zaken over internet ontbreekt, zeker aan de top. De SPD heeft het zelfs in de hand gehad om eergisteren een wet tegen te houden die niet zozeer tegen kinderporno gericht is, maar dient voor de oprichting van een technische infrastruktuur om censuur te kunnen uitoefenen. De wet werd vanuit het Bundeskriminalambt opgesteld, de censuurlijst blijft geheim, en een controle door de rechterlijke macht is niet voorzien. Deze ontwikkeling moet stoppen!

Daarom zijn er meer “Piraten” nodig! Niet alleen in de Piratenpartij, maar ook binnen alle andere partijen. Daarom is er nood aan een jonge en moderne burgerrechtenpartij voor de informatiemaatschappij en de daarbij horende uitdagingen. Daarom zullen de “Piraten” vanaf nu mijn nieuwe politieke thuisbasis zijn. En daarom is het niet alleen bij de verkiezingen dat De Piraten op mijn steun en politieke ervaring mogen rekenen.

Berlijn, 20 juni 2009.
Jörg Tauss, MdB

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.