Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Magische lantaarn * Op de markt * De Google-aan/uit knop * Veelzijdige uitvinding * Suikerstokje * Buitengesloten

FOSS-IT, i-nieuws 6 na 6 ** June 25th, 2009 by wim.webgang **

25/06/2009


Magische lantaarn

De “Magic Lantern” is software om een update te doen van de mogelijkheden van een fototoestel. Het tovert een digitale reflexcamera om tot een mini-filmcamera in de buurt van een HD camera. De software werd ontwikkeld door onafhankelijke filmmakers, in hun eigen vrije tijd en met risico voor hun camera’s. Om de software te installeren moet je een zogenaamde “firmware” update doen, waarbij de ingebouwde software van het apparaat uitgebreid en/of ge-upgrade wordt met de Magic Lantern firmware. Het is bedoeld voor één bepaald type fototoestel met een 35 mm lens, die als filmcamera ongelooflijk goede prestaties kan leveren bij slechte lichtomstandigheden (weinig licht).

De software is een open platform, en iedereen kan voortbouwen op de open broncode die onder de GPL wordt ter beschikking gesteld. De bediening van de camera voor gebruik als film-opname-apparaat wordt uitgebreid ten opzichte van de mogelijkheden van de fabrikant, vooral op gebied van audio. Door de software krijg je op het fototoestel bv audio-meters op het scherm en manuele gain-regeling voor de gevoeligheid. Maar je kan er ook de AGC mee uitschakelen, je kan “crop marks” zetten, het geeft overbelichting aan enz. De bedoeling is de software nog te laten evolueren; het is een framework en er bestaat een online todo list met ideeën.

Natuurlijk zijn er ook beperkingen. Zo kan je slechts een half uurtje opname maken, een beperking die komt door het oude bestandssysteem van de geheugenkaarten.

In de links verneem je ook over welk toestel het precies gaat:
http://magiclantern.wikia.com
De uitgebreide mogelijkheden: http://vimeo.com/5267475
.

Op de markt

Een professor van de universiteit van British Columbia deed een onderzoek naar de wereldwijde afvalstromen. Daarbij werden ondermeer voor 40 dollar harde schijven gekocht op de markt in Ghana. Die bleken nog gegevens te bevatten van een bedrijf dat voor de overheid in de VS werkt. Er waren documenten op te vinden die gingen over het aanschaffen van allerlei controles op luchthavens. De opracht werd toegekend op basis van de veiligheid van de apparaten, vooral op het gebied van het geheimhouden van de gegevens die ze verzameld hadden.

Aan een andere universiteit Cornell daarentegen moesten ze juist iedereen verwittigen dat vertrouwelijke informatie van 45.000 personen, met namen en social security nummer, was gestolen. De niet-versleutelde informatie stond op de harde schijf van een computer die ontvreemd werd.

http://www.cornell.edu/ “gestolen” opgelet; dit is *niet* de link naar de gelekte gegevens …

De Google-aan/uit knop
In China lijken ze over een soort aan-uit knop te beschikken voor de Google verbindingen. Een Amerikaan die in China woont en werkt meldt dat de webiste google.com ’s morgens geblokkeerd werd, net als gmail.com en google analytics. Alleen Google.CN bleef werken. ’s Avonds werden de sites allemaal terug bereikbaar.

Hij had ook een truukje om toch aan google te geraken: hij gebruikte een andere proxy of tikte rechtstreeks het ip-adres in van een google.com server.

Veelzijdige uitvinding

In een wedstrijd voor scholieren, “Invent Your World”, won een 15-jarige met zijn algenproject.
Hij kreeg een beurs van 20.000 dollar. Zijn project, “VERSATILE” geheten, is aktief op verschillende gebieden. Het produceert voedsel, verwerkt afval, neemt voor de ozonlaag schadelijke gassen op uit de lucht, het geeft zuurstof af, en het levert energie. Het systeem is een anaeroob verwerkingssysteem voor afvalwater en voedselresten. De algen worden gevoed door gassen die vrijkomen bij de omzetting van het afvalwater. Het zonlicht levert de energie om gecombineerd met zout zeewater zuurstof te doen ontsnappen. De algen kunnen gebruikt worden als voedsel voor dieren of vissen. Het geheel is uitgevoerd als kinderspeelgoed; de “playpump” laat kinderen met de installatie spelen, waardoor ze tegelijk ook energie aanvoeren.

www.inhabitat.com

Suikerstokje

Toen het OLPC project een aantal onderzoekers moest laten gaan, ontstonden daaruit wel allerlei nevenprojecten. Vooral de kind-gebruiksvriendelijke interface van de OLPC, die “Sugar” heette, werd hiermee losgekoppeld van het toestel. Sindsdien werd Sugar verder ontwikkeld, gestimuleerd door Walter Bender, die het Sugar Labs oprichtte. Nu is daar ook resultaat van: ze brengen “Sugar on a stick” uit, een versie van de Sugar interface voor gebruik met een USB-stick. Daarmee kan een pc of een mac gestart worden, en rechtstreeks van de stick de educatieve Sugar draaien.
De software is bruikbaar op pc’s die te traag werken met nieuwe commerciële softwaresystemen, maar even goed op een laptop waarvan je de harde schijf niet wil veranderen. De “Sugar on a stick” versie kan gedownload worden van de site. De software bestaat ook in een versie voor de hardware van de OLPC-laptops. Sugar is er in 25 talen. Als je Linux draait kan je Sugar ook installeren op je computer; er is ondermeer ondersteuning voor Fedora, Debian, Ubuntu, Gentoo, altLinux, Mandriva, en openSuse. Op andere sytemen moet je de stick of virtualisatie gebruiken als Virtualbox. De sugarlabs website heeft uitgebreide uitleg beschikbaar.

sugarlabs.org
www.dailymotion.com/sugarlabs

Buitengesloten

Een fabrikant van digitale camera’s heeft een upgrade gemaakt voor het systeem van zijn camera’s. Het gevolg van deze firmware update is dat de batterij getest wordt. Niet om te kijken of ze bijna leeg is, maar om te kijken of ze wel van het eigen merk is. Als het geen eigen batterij is weigert het toestel dienst. Het lijkt erop dat dat voor alle toekomstige toestellen het geval zal zijn.

panasonic.jp/support/global/cs/info/dsc_battery.html.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.