Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

SCO uitverkoop * Ballon-wap * Vliegende robotten * Anonieme flik-blog * Bezwaarschrift Oosterweelverbinding

WebGang blog ** June 18th, 2009 by wim.webgang **

18/06/2009


SCO uitverkoop

De grote baas van het niet meer zo grote SCO loopt te leuren met onderdelen van het bedrijf. Sinds SCO het gerechterlijk akkoord aanvroeg in 2007 was het de bedoeling om stukken ervan te verkopen. Dat is sindsdien nog niet gelukt, en dus dreigde deze week het doek te vallen over SCO. Op de valreep, letterlijk een paar uur voordat SCO failliet verklaard zou worden, kwam Darl McBride met een contract aanzetten van een verkoop van de Unix-delen van het bedrijf aan een Britse investeringsgroep, “GulfCap”. Op 16 juli bekijkt de rechtbank de deal.

(wordt vervolgd – of misschien ook helemaal niet!)
GulfCap: Financiele groep die volgens hun website ondermeer aan “Financial Engineering” doen

Ballon-wap

Een Amerikaans bedrijf dat onderzoek doet naar “near space” toepassingen, heeft een overeenkomst gesloten met Nigeriaanse ondernemers voor de verdeling van een speciale vorm van wireless internet.
Ze vertrekken van de nood aan communicatiesattellieten en het tekort aan gsm-antennes in Afrika, en bieden een oplossing in een tussenvorm: een netwerk van weerballonnen. Ze voorzien een weerballon van de nodige electronische zend en ontvangapparatuur en sturen hem in de lucht. Het zou een uur en een half duren eer de ballon op zijn werkhoogte is aangekomen. De ballon stijgt boven het niveau van de luchtvaart uit, en blijft 24 uur hangen. Daarna komt hij met een parachute naar beneden. Door een wisselend aantal balonnen telkens op te laten, is er een continu netwerk mogelijk. Naargelang de aanwezige apparatuur kan de ballon gebruikt worden als gsm-mast, als netwerkswitch, of voor luchtfotografie. Het Amerikaans leger zou de ballonzenders al getest hebben.

Prikken op spaceloon.com

Vliegende robotten

De luchtmacht van de VS zit verveeld met de vele klachten over honderden burgerslachtoffers bij hun aanvallen met onbemande vliegtuigen. Dat wakkert de anti-Amerikaanse gevoelens nogal aan in de wereld, en dus gaat de luchtmacht hun strategie herbekijken. Hun oplossing: het ontwikkelen van nog meer onbemande vliegtuigen of “drones” zoals de robot vliegtuigjes genoemd worden. Ze willen nu een breder aanbod ontwikkelen: van groot tot heel klein, zodat ook in stedelijk gebied doelgericht gewerkt kan worden. Eentje heet “suburb warrior”, een andere “sniper”. Doel is een terrorist thuis voor de tv uit te schakelen zonder dat het feestje bij zijn buren verandert in een bloedbad. De algemene tendens is duidelijk een schaalverkleining, zodat in plaats van 1 grote afstandsbestuurde bommenwerper, een hele zwerm drones op het doel kan afgestuurd worden.


Anonieme flik-blog

Een Britse inspecteur hield er een blog op na onder de naam “NightJack”, waarin hij schreef vanuit zijn politie-ervaring. Hij gebruikte nooit echte namen, maar inspireerde zich wel op bestaande zaken. Hij gaf ook kritiek op het politieapparaat en commentaar op voorstellen tot hervorming van de politie. Hij kreeg voor zijn blog een prijs, de “Orwell Prize for Political writing”, maar wenste om begrijpelijke redenen anoniem te blijven. De Times zette echter een prive-detective in om zijn identiteit te achterhalen. Ze publiceerden er dan een artikel over waarin ze ook het verband leggen tussen teksten op de blog en rechtszaken waarmee de inspecteur in verband geweest was, waarbij ze ook namen publiceren.

Toen hij voelde aankomen dat de krant erover ging schrijven, probeerde de politieman nog een gerechterlijk bevel te verkrijgen om de publicatie van zijn naam te voorkomen, maar de rechtbank trad hem daarin niet bij. De anonimiteit van een blogger kan niet gegarandeerd worden, vond ze.

De blog stond op nightjack.wordpress.com en is ondertussen door de auteur verwijderd.

Bezwaarschrift Oosterweelverbinding

De EU richtlijnen voor fijn stof zijn veel zwakker dan die van de Wereldgezondheidsorganisatie. In metingen wordt de verouderde methode van PM10 gebruikt in plaats van de PM2.5 meting, die gaat over de nog fijnere stofdeeltjes, die nog schadelijker zijn voor de mens. En er zijn in België zo’n 13.000 vroegtijdige overlijdens te wijten aan fijnstofvervuiling.

Terwijl zowat heel Vlaanderen door de EU beschouwd wordt als probleemgebied voor fijn stof, krijgt Antwerpen een masterplan. Dat bevat geen ingreep om de verkeersdrukte te verminderen, maar juist één om op een nog vlottere manier nog méér verkeer toe te laten: de Oosterweelverbinding. Met als gevolg een uitbreiding van de de Antwerpse ring, het drukstbereden stukje vlaanderen, als brug vlakbij dichtbewoonde stadsgebieden.

Er blijft nog welgeteld 1 week over voor het indienen van een bezwaarschift tegen de Lange Wapper-brug. Door het aanvragen van de bouwvergunning gaf de overheid een vreemd signaal, want de volksraadpleging gaat pas door op 18 oktober. Bewoners van Antwerpen die de uitslag van het referendum afwachten, zijn dus te laat om te reageren op de bouwaanvraag. Dat kan nu dus nog tot donderdag door middel van een aangetekend schrijven en ook wie buiten Antwerpen woont heeft daar het recht toe.

Meer info op:

Of er zijn nog infodagen in Deurne, in zaal Catba, morgenavond om 19.30 en overmorgen zaterdag om 10 uur (Ten EEkhovelei 131 in Deurne).

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.