Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Verkiezingen * De verdwenen netbooks * Android groeit * SourceForge krimpt * Nieuw webOS * Open Source Hadoop

i-nieuws 6 na 6 ** June 11th, 2009 by wim.webgang **

11/06/2009

Verkiezingen

Dit jaar kregen gemeenten de kans om terug te keren naar potlood en papier indien ze dat wilden. In Wallonië is een meerderheid tegen stemmen per computer, en ook politieke partijen als PS en Ecolo hebben hun bedenkingen. Alleen stemmen met potlood en papier en telling door mensen laat een gegarandeerde democratische controle toe, vinden ze. Bovendien kost stemmen per computer drie keer zoveel, berekende de minister in 2006. In Vlaanderen werd massaal met de computer gestemd, en aan de leeftijd van die 18.000 computers te zien moet de aankoop toch al lang afgeschreven zijn.
Maar de kost zit daar niet in. Voor de computers opgesteld kunnen worden moeten ze uit stock gehaald en getest worden, en soms hersteld. Bovendien zijn er naast de zichtbare stemcomputers nog de “totalisatiecomputers”, waar de electronische gegevens over het stemmen verzameld worden om ze op te tellen.
Er zijn tussen 400 en 500 oproepen tot technische tussenkomst op een verkiezingsdag. Daarvoor zitten meer dan 250 technici op de baan op die dag, en het hele budget voor technische bijstand komt op 2,8 miljoen.
Voor het verzamelen van de stemmen werd een nieuw programma in gebruik genomen, en dan was er nog een externe audit die uitgevoerd werd door een extern buro.
Voor volgende verkiezingen wordt gedacht aan een nieuw systeem. Daarbij zal ook rekening gehouden worden met de huidige kritiek; zo zou een print gemaakt worden bij elke stem, zodat manueel natellen mogelijk wordt.

Daarmee verdwijnt het laatste milieu-argument om te stemmen met de computer: papier besparen. Ondertussen is het duidelijk dat het transport van de computers en de stroom die verbruikt wordt ook zijn (milieu)prijs heeft.
Gelukkig kijkt Guide De Padt al reikhalzend uit naar het stemmen via internet met de e-IDentiteitskaart; dat gaat volgens hem miljoenen besparen. En lossen we daarmee misschien het probleem op van de bovenkant van de bevolkingspiramide die niet meer goed te been zijn en het moeilijk krijgen om hun stemplicht te vervullen? Hebben die het dan gemakkelijker met de computer…


Extern buro dat ook niet gratis zal werken: “PriceWaterhouse Coopers”

De verdwenen netbooks

Gebruikers van Asus EEE-pc, Acer Aspire One en andere kleine, goedkope netbooks die bovendien op Linux draaiden, verwonderden er zich over dat er geen Linux modellen meer uitkwamen. Bovendien schoven de netbooks op naar zwaardere hardware en werden ze ook duurder, en alleen nog te krijgen met versies van Windows. Nu zou ook een van de beste “hybride” netbooks gaan verdwijnen; de MSI U115. Dat is een netbook met een Solid State Disk of SSD van 8 gigabyte én een harde schijf van 160 Gb. Je kan bij gebruik kiezen welk van de twee systemen je gebruikt, waarbij het werken op batterij langer duurt als je van de ssd start. Je kan tijdens het werken de harde schijf in of uitschakelen naar gelang je ze nodig hebt. Volgens Bit-tech.net zou Microsoft nu MSI opgedragen hebben dat type van netbook van de markt te halen tegen het einde van deze maand. Dat doen ze in de voorwaarden die het bedrijf oplegt om Windows XP te mogen gebruiken. Microsoft beperkt de toelating om nog XP te leveren omdat ze liever willen dat hun duurder Vista gebruikt wordt.

Maar Vista dat is trager en heeft zwaardere computers nodig. Daarom wil Microsoft dat de netbook-markt evolueert naar duurdere toestellen die krachtig genoeg zijn om hun systeem te draaien.

Hopelijk is er een grote overstock die dan met Linux op de markt komt :-)

Begin van deze maand verdwenen ook de Dell Inspiron mini 9 netbooks van de site. Het was een goedkope netbook die bovendien geliefd was bij knutselaars en gebruikers van andere besturingssystemen. Zo was er een vergelijking op Boing Boing Gadgets, die liet zien dat het de meest geschikte netbook was om Apple’s OS-X op te draaien. Eigenaardig genoeg komt er geen vervanging van het toestel, geen vernieuwde versie. Dell verwijst de klant door naar de hogere reeks, met duurdere toestellen en groter scherm.

Er is zelfs een getuigenis van een klant die een bestelde half in mei en na een wachttijd bericht kreeg dat zijn bestelling geanuleerd was omdat ze niet meer gemaakt worden.

Anderzijds doen er wel interessante geruchten de ronde over Dell…

Android groeit

Op Computex verscheen een nieuwe netbook van GNB die met het Android systeem van Google werkt. Het is een toestel met een mat en relatief klein scherm (7 inch, tegen de meeste netbooks 9 en tegenwoordig evoluerend naar 10 inch). Maar het scherm heeft wel de speciale eigenschap dat het een aanraakscherm is. Dan is het toch weer groot in vergelijking met bv de smartphones waar met een touch-screen gewerkt wordt. Ook afwijkend is de processor: een Freescale iMX31 ARM processor. Het toestel weegt nog geen 700 gram. Het is nog niet duidelijk of een productiemodel werd getoond, en over welke prijsklasse het zou gaan.

Een ander Android apparaat werd getoond onder de noemer van “Thin client”; het is een soort net-tablet; dus zoals een netbook met alleen een scherm. Vanzelfsprekend is het een aanraakscherm.

Filmpje van de GL-750 op netbooknews.com

SourceForge krimpt

De SourceForge site voert een grote hervormging door. Daarbij worden een aantal lang bestaande onderdelen van het SourceForge platform opgedoekt: Taskmanager, DocManager, Discussion Forums, Diary en Notes.
Het zijn toepassingen die aan vernieuwing toe zijn, maar die ondertussen qua functionaliteit ingehaald of voorbijgestoken zijn door andere bestaande open source toepassingen die hun betrouwbaarheid bewezen hebben op andere gebieden op het web.
“Taskmanager” zal vervangen worden door drie programma’s: “TaskFreak!”, “dotProject” en “Trac”.
“Docmanager” wordt vervangen door MediaWiki en Trac.
“Discussion Forums” wordt vervangen door phpBB.
“Diary and Notes” wordt vervangen door WordPress.
De nieuwe toepassingen draaien binnen de “hosted apps” omgeving van sourceforge, waar je ook vroeger al je eigen websitesysteem kon laten draaien. Die “hosted apps” zullen nu beter geïntegreerd worden in de SourceForge site. SourceForge heeft een periode van 1 maand ingebouwd om reakties van de gebruikers te verzamelen.

Vraag is of de oude toepassingen gewoon blijven bestaan om alles wat er reeds in zit te blijven raadplegen, of werkelijk alle gegevens overgezet moeten worden naar de nieuwe programma’s. Bv dagboeknoties overzetten naar een WordPress databank moet wel kunnen, bij het overzetten van DocManager naar een wiki ontbreekt misschien de “edit history” en de taskmanager is toch veel complexer omdat daar een rolverdeling ingebouwd is.

Nieuw webOS

Palm heeft een nieuwe smartphone uitgebracht, die bovendien ook een nieuwe besturingssysteem bevat: Palm Pre met WebOS.
Palm was bekend om zijn zeer efficient PalmOS, dat functionaliteit bracht op mobiele electronische agenda’s of PDA’s en dat later gecombineerd werd met een gsm in de Treo, lang voor Apple met zijn iPhone kwam.
Door het marketinggeweld van deze laatste kwam Palm wat in de schaduw te staan. Bovendien brachten ze hun meest recente apparaten op de markt met Windows Mobile, wat ook niet echt een manier is om er uit te springen in de mobile phone markt. Dat bleek maar een overbrugging te zijn naar hun nieuwe WebOS als we dit nieuwe produkt zien.
In de VS is de strijd tussen de apparaten bovendien gebonden aan de GSM-operatoren: zo heeft AT&T de exclusieve verkoop van de iPhone, en zou een gebruiker van operator moeten veranderen om zo’n toestel met abonnementsvoorwaarden te kopen. Sprint gaat de Palm Pre verdelen.
Het apparaat was nog maar een dag op de markt of RapidRepair haalde een toestel volledig uit elkaar en toonde het op zijn website als een verzameling componenten.

http://www.cnet.com/palm-pre/?tag=mncol;txt

Open Source Hadoop

Yahoo! is gebruiker van de Open Source webserver Apache. Voor Apache bestaan een aantal bijkomende programma’s zoals Hadoop. Hadoop dient om een programma met enorm veel gegevens te laten draaien over verschillende computers, als een “distributed application”. Dat komt bij Yahoo! goed van pas voor hun zoekmotor. Andere bedrijven gebruiken het ook, bv de New York Times draaide er in 2007 een programma op om 4 Terabyte en 11 miljoen artikels om te zetten naar pdf-formaat binnen één dag tijd.
Maar Yahoo! is geen passieve gebruiker van Hadoop, ze hebben de broncode genomen en er wijzigingen en verbeteringen aan aangebracht voor hun noden. Die brengen ze nu uit als open source, als een eigen Hadoop distributie.

Wie dat wil gebruiken op een “Computing Cloud”, een wolk van server, moet bereid zijn zo’n 10 cent per “unit” per uur neer te tellen. (http://aws.amazon.com/ec2/)

http://hadoop.apache.org/core/images/architecture.gif

.

.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.