Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Lege doos * Geheime EU studie * Zuurstofbatterij * LinkSys in orde met GPL

i-nieuws 6 na 6 ** May 21st, 2009 by wim.webgang **

21/05/2009


Lege doos

Een rapper die overhoop ligt met platenmaatschappij EMI heeft onlangs toch een nieuwe CD uitgebracht. Je kan bij hem een CD-doosje met artwork kopen, en binnenin een lege CD-R. De muziek zelf zou op het internet te vinden zijn.

De rapper en DJ Danger Mouse, kreeg last met de platenfirma toen hij zijn “Grey Album” uitbracht. Daarvoor gebruikte hij samples van het “White Album” van de beatles gemixt met die van het “Black Album” van Jay-Z. Iedereen die de muziek op zijn site zette kreeg trouwens ook last met EMI.

op npr.org

Geheime EU studie

In 2005 liet de EU een studie maken over een mogelijke overstap op gebruik van open source software. Toen parlementsleden de studie wilden lezen kregen ze daar geen toestemming voor, ze kregen de studie eenvoudigweg niet te zien. Vier jaar lang probeerde parlementslid Marco Cappato de studie in handen te krijgen voor zijn werk als lid van een informatica comite in het Europees Parlement. Als reden werd bv opgegeven dat de studie materiaal bevatte dat de commerciële belangen van Microsoft kan schaden.

Te genant om uit de schuif te halen?.

Zuurstofbatterij

Volgens de Britse Telegraph hebben wetenschappers van de universiteit van St Andrews een nieuw soort batterij ontwikkeld. De batterij haalt tijdens zijn gebruik zuurstof uit de lucht door een membraan in een apart compartiment. In de batterij reageert die zuurstof met een koolstofcomponent. Dit levert meer energie op en de batterij gaat dus langer mee. De batterij zou 10 keer langer energie kunnen leveren dan de huidige. Ze is lichter en er zitten minder chemicaliën in dan in de huidige batterijen.

Eigenlijk hebben we dus een ademende batterij …
Wat voor gevolgen zou het hebben voor het ontwerp van apparaten die met zo’n batterij werken? Krijgen die longen? Luchtopeningen? Een snorkel?

LinkSys in orde met GPL

Linksys heeft zich in orde gesteld met de GPL. De Free Software Foundation had Linksys, en de moedermaatschappij Cisco ter verantwoording geroepen wegens het overtreden van de GPL licentie bij het gebruik van Linux code in hun apparaten. Die mag gebruikt worden op voorwaarde dat de aanpassingen publiek gemaakt worden, en dat had LinkSys niet gedaan. Reeds in 2003 sprak Bruce Perens over de Linksys zaak.
Het bedrijf had een produkt laten ontwikkelen door een onderaannemer, die het bouwde rond een Linux kernel. Maar de onderaannemer had te weinig moeite gedaan om Linksys op de hoogte te stellen van de voorwaarden die erbij horen. In eerste reageerde Linksys of moederbedrijf Cisco niet. Pas toen de FSF in 2008 een zaak aanspande bij de rechtbank van New York, kwam er schot in de zaak. Die is nu in de minne geregeld; er word een verantwoordelijke aangesteld bij Cisco om de GPL licentievoorwaarden op te volgen, en de FSF krijgt een niet bekendgemaakte financiële compensatie.

De overtredingen hadden betrekking op verschillende apparaten van Linksys, waaronder de bekende WRT reeks zoals de draadloze router WRT54GL WiFi, een typisch blauw-zwart bakje met twee antennes als voelsprieten er bovenuit. Het toestel werd bekend bij Linux knutselaars omdat je er een ander systeem op kon installeren dan het ingebouwde, een aangepaste Linux versie dus, die bv meer mogelijkheden had. Cisco bracht er zelfs een speciale “L” versie voor uit; de L van Linux.

GNU software die aan bod kwam in de klacht tegen Cisco bevatte onder meer:

* GNU C Library
* GNU Coreutils
* GNU Readline
* GNU Parted
* GNU Wget
* GNU Compiler Collection
* GNU Binutils
* GNU Debugger

* Bruce Perens was toen de leider van Debian project: linuxdevices.com.

De “L” van Linux

Hun GPL Code Center

Behalve van de roze

Vrouwen lijken nog steeds minder geïnteresseerd in computers dan mannen, om niet te zeggen “bang van technologie”. Moet er aparte marketing gericht worden op vrouwen? En hoe moet die er dan uitzien? Dell beantwoordde deze vraag met een speciale website gericht op vrouwen: Della. Die bevat natuurlijk gewone produktinformatie, maar ook enkele argumenten speciaal op vrouwen gericht. Zoals wat ze met een netbook kunnen doen: recepten opzoeken op internet, bewaren voor later gebruik, en de calorieën opzoeken die ze ermee binnenkrijgen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.