Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

iOS 6 gekraakt * Cydia * Evasi0n * Zbox

i-nieuws 6 na 6 ** February 7th, 2013 by wim.webgang **

iOS 6 gekraakt

Programmeurs zijn erin geslaagd het besturingssysteem iOS 6 open te breken. iOS 6 is het nieuwe door Apple uitgebrachte en gesloten systeem voor hun apparaten, gaande van smartphones tot muziekspelers. Door het openbreken kan het systeem door de gebruikers aangepast worden, waardoor bv zelfgekozen programma’s kunnen geïnstalleerd worden. Anders moet de gebruiker zich beperken tot het commerciële aanbod via de webwinkel van Apple. De “jailbreak” software die nodig is om je apparataat open te breken, heet evasi0n, en bestaat voor Linux, Mac OS X en Windows.
Het werkt voor iPhone, iPod touch, iPad en iPad mini die iOS 6.0 of de nieuwere 6.1 draaien.

Een gevolg van de kraak is dat ze in het systeem van Apple nog niet gebruikte eigenschappen hebben gevonden. Door met “i-FunBox” (een filemanager) rond te kijken in de bestanden in het systeem werden namen van programma’s en bijhorende iconen gevonden. Zo zouden er nog niet aktieve radioknoppen aanwezig zijn. Er wordt al langer gespeculeerd over een eigen Apple radiodienst, sterk verbonden met hun iTunes.

Evasi0n

De programmeurs hadden hun software al werkend voor iOS 6.0, maar ze wachtten op de upgrade van Apple. Nadat Apple iOS 6.1 uitbracht, en de evasi0n jailbreak ook daarop werkte, kwamen ze met hun software naar buiten.
Je moet die gebruiken vanop je PC of Mac, die met een usb kabel verbonden is met het te bevrijden apparaat. Dan moet je de software rustig zijn werk laten doen. Als je twijfelt aan de betrouwbaarheid maak je best eerst een backup van al je gegevens en muziek.

In de naam evasi0n wordt de laatste o vervangen door een nul, zowel in de naam als in de naam van de website.

Het 4-koppig team dat de evasion tool maakt, noemt zich “evad3rs”. Ze waren vroeger al verantwoordelijk voor andere jailbreaks en andere truukjes om meer uit je apparaten te halen. Op Twitter werden voorheen al berichten gepost waarin beweerd werd dat ze een manier hadden gevonden om in 6.0 binnen te geraken, en er verschenen schermafbeeldingen waarop de “Cydia” app op het scherm te zien was.

www.evasi0n.com

Cydia

Cydia is een alternatieve app-store voor iOS, die niet van Apple is maar een soort community store van Jay Freeman. Er zijn zowel gratis als betalende apps. In die on-officiële software waren dikwijls mogelijkheden van het apparaat beschikbaar, lang voor Apple ze in hun officiële software integreerde, zoals een app-switcher, een videorecorder, en een manier om je iPhone als hotspot te gebruiken voor een laptop bv.

De evasi0n hack is niet uniek: een andere bekende tool is “redsn0w”, en ook die geeft toegang tot Cydia.

cydia.saurik.com

Altijd online

Fabrikanten van computerapparatuur blijven wel verder proberen hun apparaten zo gesloten mogelijk te krijgen, en de gebruiker zo weinig mogelijk rechten te geven op software of de inhoud die ze ervoor kopen. Er gaan geruchten over de nieuwe PS4 van Sony en de komende XBox van Microsoft. Deze laatste zou geen bestaande spelen meer kunnen spelen, dus de tweedehandsmarkt wordt hiermee de pas afgesneden. Bovendien met de console online zijn om te kunnen spelen, en nieuwe spelen worden geregisteerd op je apparaat of je spelerslogin op het netwerk, dus ook die kan je niet doorverkopen. Voorlopig allemaal geruchten, maar sommige reakties van gebruikers zijn duidelijk: “Always on turns me off”.

Zbox

De Zbox is een “barebone mini pc”, een kleine computer dus die je zelf moet aanvullen met geheugen en harde schijf. Je kan er bv Linux op installeren. Het apparaat heeft een Sandy Bridge processor, een GeForce grafische processor, en afstandsbediening, maar geen dvd-drive. In de VS kost deze zelfbouwkit zonder geheugen en harddisk 270 dollar. Ondanks de suggestie van de naam – lijkt wel een vervolg van x-box, is het niet krachtig genoeg om de game-pc te vervangen. De Z in de naam komt eigenlijk van de frabrikant, Zotac.
64 bit Linux loopt er prima op, en het installeren van de NVidia driver is eenvoudig vanuit Ubuntu 12.10.

Het apparaat lijkt ideaal om een Linux-home theater mee te bouwen, door er een van de aangepaste Linux distributies vanaf een usb-stick op te installeren, zoals Ubuntu Studio of de Linux XBMC mediaserver.

Een bespreking op techreport.com

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.