Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Linux of Ubuntu Mobile?

Uitzending do 18:00 ** February 21st, 2013 by wim.webgang **

Ubuntu voor smartphones

Linux op de gsm is al een gespreksonderwerp sinds Nokia zijn eerste Linux gsm’s op de markt bracht.

Op 3 januari spraken we al over een besturingssysteem voor smartphones van Ubuntu. Het is de bedoeling de gebruikers hetzelfde gevoel te geven op hun desktop, laptop, netbook, tablet en smartphone.
Critici vinden dat een ambitieuze doelstelling, die Ubuntu niet zal kunnen waarmaken.
Er komt ondermeer kritiek uit de hoek van een KDE-ontwikkelaar, die al meer dan 10 jaar meewerkt aan KDE, en die onlangs in Brussel nog sprak op FOSDEM 2013: Aaron Seigo.

* KDE is ontwikkeld op QT, dat afkomstig is van Nokia, en het is een tegenhanger op de Linux desktop voor Gnome en Unity.
* Hij werkt nu ondermeer aan Plasma, waarvan ook Plasma Mobile demo’s bestaan op smartphones.

Hij geeft toe dat het indrukwekkend is om de gelijkenis in uiterlijk te zien, maar dat er onder de motorkap veel minder gelijkenis is dan men op het eerste zicht zou denken. Ubuntu Phone is gemaakt met QML, en Ubuntu’s Unity gebruikt helemaal geen QML. QML is een soort programmeertaal of definitietaal die toelaat apps te maken zonder te moeten programmeren in C.
De Q is duidelijk verwant met de Q van Qt: QML staat voor Qt Meta Language. Verder wordt er HTML5 en OpenGL gebruikt.

Wat hij met zijn opmerking bedoelt is dat de indruk van vlot te kunnen overschakelen tussen Ubuntu Phone en Ubuntu Desktop niet geldt voor de programmeurs die de programma’s ontwikkelen, en het dus vooral schone schijn is, tot het tegendeel is bewezen.

Uitgerekend vandaag, 21 februari zal Canonical zijn Ubuntu Touch Developer Preview voorstellen.

Maar Ubuntu of Canonical maken geen hardware, geen smartphones; dus het is steeds opletten waarop het zal draaien.
Volgens de eerste berichten zou het werken op de Galaxy Nexus en de Nexus 4.

Deze Developer Preview is geen systeem voor gewone smartphone gebruikers, het is een vooruitblik dat bedoeld is voor programmeurs. Zij kunnen het platform leren kennen en er apps voor beginnen maken. Om de preview op de smartphone te krijgen zal Ubuntu software-hulpmiddelen aanbieden om het systeem op de Nexus te “branden”.

Op een congres voor mobiele telefonie in Barcelona heeft Ubuntu een stand waar programmeurs de Ubuntu preview op hun toestel kunnen laten installeren.

Verder hebben ze natuurlijk online informatie over hun “SDK”, en ook Ontwerprichtlijnen voor de apps.

Als je daar rondkijkt zal opvallen dat Ubuntu zelfs een eigen font heeft ontworpen, die je in je app kan gebruiken, zodat het algemeen uitzicht van het systeem en de programma’s of apps samenhangend blijft.

Ze raden het gebruik van de zogenaamde “native” QML taal aan, maar als je wil kan je ook html5 gebruiken, zodat je die code voor je app ook op de andere smartphone-platformen kan gebruiken .

Het is nu afwachten wat de andere Linux distributies gaan doen, want niemand zit te wachten op nog meer versnippering in de Linux wereld.

Het mogelijk ter beschikking hebben van alle software die bestaat op Linux, mits aanpassing van de interface, geef Linux op de smartphone wel een interessante marktvooruitzicht.

In ieder geval heeft Linux op de smartphone minstens één groot voordeel tegenover de andere i- en smartphones: betere updates. Je krijgt de vrijheid zoals op de desktop; je kiest zelf wat je installeert en wanneer je update, je moet niet wachten op al-dan-niet updates zoals bij Android smartphone fabrikanten. Tenzij de gsm fabrikanten er toch weer te veel aan gaan prutsen en “customizen” – maar hopelijk blijft dat beperkt tot de bovenlaag, en kan de onderlaag toch doorlopend geüpdate worden. Het zal echter geen “algemene” distributie worden zoals voor de PC, omdat de hardware van smartphones toch te verschillend is.

Ubuntu werkt naar de fabrikanten met twee opties:
- op goedkope toestellen is het een goedkoop systeem dat toch veel kan, en waar veel apps voor bestaan.
- op de duurdere high-end toestellen zou je naar een stand-in voor de desktop kunnen gaan: stel dat je je smartphone aan een beeldscherm en toetsenbord kan aansluiten en erop kan werken als op een pc.
Het hoeft trouwens niet zo te zijn dat de eerste optie voor armere landen is en de uitgebreide optie voor de westerse landen. In armere landen is de smartphone misschien de eerste aankoop en dus belangrijker. Als je geen betrouwbaar electriciteitsnet en telefoon-of kabelnetwerk hebt, ben je meestal beter af met een smartphone. Ook bij ons zou het smartphone gebruik maar voor 35 % bestaan uit bellen en sms’en.

Bovendien kan een vrij platform misschien weer leiden tot meer experimenteren met apps, en ontstaan er nieuwe sociale netwerk-achtige apps die vanuit de smartphone vertrekken ipv vanuit de pc. En de reklamewereld moet nog maar pas beginnen met het gebruiken van de gsm als reklame-drager, dus het geld is onderweg.

Of krijgt de smartphone een soort “arduino” achtige functie, en onstaan allerlei meetapparatuur in of op je toestel: temperatuur, hartslag, bloeddruk enz.

Het lijkt me nu vooral afwachten of fabrikanten met Ubuntu – of een andere Linux in zee willen gaan. Canonical kan wel serieuze ondersteuning geven, maar het is afwachten of ze dingen kunnen doordrukken zoals Apple, Google of Microsoft dat kunnen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.