Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Mintbox Mini 2 en Micro:bit (5)

Uitzending do 18:00 ** April 26th, 2018 by wim.webgang **

Micro:bit (5): teller

We maken een teller met de twee knoppen als min en plus.
Deze teller kan je gebruiken bij een wedstrijd bv; aan elke ploeg een micro:bit.
Bij tafeltennis gaat de set normaal tot 11; tot 9 gaat op het scherm, 10 zal afwisselend een 1 en een 0 tonen.
Je kan dat wel oplossen door zelf de leds aan te geven die moeten oplichten bij getallen boven 10; daarmee krijg je wel 10, 11 enz op de ruimte van 5 x 5 leds geperst.

Ps: GitLab vast
Normaal had ik verwezen naar de broncode van de projecten op gitlab, maar helaas zit de gitlab site vast wegens een probleem met een van de databankservers. Eén server werd manueel een commando gegeven om af te sluiten, en de reserveservers volgden braafjes mee met de hoofdserver. Dat was niet de bedoeling, en de gitlab site vertraagde en vertraagde tot hij zowat stilstond. De code hier posten gaat niet omdat de blogsoftware die weigert; ziet er te verdacht als inbraak in de site uit of zo.
Upd: 26/4: gelukkig gaat de status terug naar normaal: https://twitter.com/gitlabstatus
https://gitlab.com/webgang-microbit/counter

Offline micro:bit editor
Er is een experimentele versie uitgekomen van de Python ‘web’ editor for offline use, v0.1
Beschikbaar op : http://tech.microbit.org/software/micropython/
Uitpakken en zoeken naar het editor bestand om te openen met je browser:
file:///home/webgang/MicroBit/EditorOffLine/editor.html
Bugmeldingen enz op de github site: https://github.com/bbcmicrobit/PythonEditor/issues

Linux Mint gebruik

Bij-installeren van Gambas3: prima gelukt.
Bij-installeren Sweet Home 3D: Prima gelukt.

Bij zelf gecompileerd programma onstaat een link met een “neutraal” logo. Nadaat je bevestigd hebt dat dit programma mag uitgevoerd worden, wordt het echte logo zichtbaar.

Draadloos netwerk, verbinding maken: toont de beschikbare netwerken, maakt verbinding na wachtwoord.

Instelling muis/touchpad: had het nog iets verder willen kunnen regelen. De rechterkant van het touchpad dat dient om te scrollen vond ik niet.
Nadien werkte het wel, dus je moet er eerst voor uitgelogd of herstart hebben.

De browser is Firefox, en die heeft standaard geen “zoekveld” naast de URL (maar dat kan je wel in de Firefox instellingen aanzetten).
Ze hebben ducduckgo als standaardzoekmachine, Google als zoekmachine zit er niet in, in heel wat stappen kan je die wel bij aanzetten.

Printer:
Het bij-installeren van een printer die ergens in het netwerk hangt, veronderstelt dat je het ip adres kent. Als je een deel adres ingeeft en hoopt dat dat stuk netwerk dan gescand wordt.. wel, het is me niet gelukt. Er is ook wat te weinig uitleg wat of hoe je daar als IP kan ingeven. Eens je het juiste ip adres hebt, wordt de printer gedetecteerd en gaat de procedure wel vlot verder. De software voor de printer wordt afgehaald van het web en geinstalleerd; in dit geval openprinting-gutenprint (maar dat blijft duren en ik onderbreek het).

Install 1: laptop: ok (vh verslag opname)
Install 2: Desktop 22″/8G/250 Gb HD:
Gemakkelijke is dat je meestal enter kan drukken, land en keyb zocht hij zelf.
Installatie verloopt perfect en na het verwijderen van de dvd start het systeem van de harde schijf.

Mintbox 2

Er is een computer voorgesteld met Linux Mint vooraf op geinstalleerd: de :Mintbox Mini 2. Die wordt gemaakt door Compulab. Linux Mint is vooral bekend als desktop Linux distributie, maar de Mintbox is geen typische desktopcomputer.
De mintbox is een klein plat rechthoekig metalen doosje van 12 op 8 cm, met twee antennes. Het is helemaal zwart, en heeft bovenop koelribben over het hele oppervlak. Daardoor heeft het geen ventilator nodig. Als voeding heeft het een externe adapter. Het ziet er dus eerder een toestel voor internet of things projecten uit.
Het toestel heeft behalve de antenne’s ook twee netwerkkaarten. Je kan er bv een firewall of gateway of andere server mee maken. Op de voorzijde zit het logo van Linux Mint, en behalve de power led, ook nog twee andere leds. Die kan je zelf vanuit een programma laten oplichten in verschillende kleuren. Je kan daarmee bv tonen dat er een nieuwe mail is op je desktopcomputer, of als het een server is laten weergeven of er veel internetverkeer is, in een IOT project een toestand, waarschuwing of een gebeurtenis weergeven.
Dit is de tweede keer dat Mint een eigen computertje laat maken. Het eerste was uitverkocht en hoewel ze er nu dubbel zoveel maken als de vorige keer, zal het toch ook een beperkt lot zijn. Ze maakten niet bekend hoeveel juist.

https://blog.linuxmint.com/?p=3528

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.