Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Gebroken privacy * e-dentiteit

i-nieuws 6 na 6 ** April 5th, 2018 by wim.webgang **

Gebroken privacy

Nu Facebook de onthullingen over zijn privacyschending achternaloopt door allerlei aanpassingen aan zijn platform aangevuld met onduidelijke verklaringen, breekt het andere potjes.
Zo bleek dat updates aan de Facebook systemen de gebruikerslogin van de Tinder app doorkruiste. Door zo’n onrechtstreekse gevolgen wordt duidelijk hoe systemen verweven zijn. Tinder werkt aan het oplossen van het probleem en raadt zijn gebruikers aan voorlopig via de website in te loggen.

e-dentiteit

Het is geen toeval dat vorig jaar een Europse topontmoeting doorging als de “digitale” top in . Estland is een voorloper in de digitale revolutie, ook bij bestuur. Burgers kunnen al lang alles via internet terugvinden, en participeren. De digitale handtekeking is er al lang ingeburgerd, en wordt gebruikt om wetten te ondertekenen.

Estland heeft in 2014 resoluut gekozen voor een electronische identiteitsregeling. Die gaat veel verder dan een identiteitskaart met een chip, het lijkt meer op een soort bitcoin-identiteit. Want de identiteit is niet gebonden aan het fysieke verblijf in Estland.
Ze kunnen vanuit eender waar ter wereld een bankrekening openen, een bedrijf opstarten, en gebruik maken van al hun rechten als burger van Estland.
Maar de digitale ID mikt niet alleen op de 1,3 miljoen inwoners van Estland. De e-resident, zonder stemrecht, staat ook open voor anderen. Zo’n 80 procent van de aanvragen kwam rond 2015 uit Europa, waarvan veel uit buurland Finland, en 10 procent van de aanvragen kwamen uit uit AziĆ«. Na de brexit wordt verwacht dat ook veel Britten in het systeem stappen om gemakkelijker binnen de EU zaken te kunnen doen. Dit digitaal burgerschap geeft echter geen toelating om in Estland te verblijven.

Maar naast de voordelen is er ook het gevaar: als van zo’n systeem misbruik gemaakt wordt dan kunnen de gevolgen groot zijn. Zo vertelt een e-resident dat eind vorig jaar een bug ontdekt werd. Het hele systeem werd stilgelegd en de ondertussen 750.000 digitale identiteitskaarten werden plots onbruikbaar. Uiteindelijk kon het probleem ook via internet opgelost worden, en was het een leerrijke ervaring voor Estland. Iedereen wilde natuurlijk op hetzelfde moment zijn nieuw digitaal certificaat afhalen, en het systeem geraakte overbelast. Dan werd eerst voorrang gegeven aan de eigen inwoners, en moesten de digitale afstands-burgers even wachten voor de update. Het probleem zat uiteindelijk ook niet bij de Estse overheid, maar bij de fabrikant van de chip in de kaart, en die wordt ook in andere landen gebruikt.

compiled by BCP v.0.2.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.