Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

GeDropt * Pi is veranderd

i-nieuws 6 na 6 ** March 14th, 2019 by wim.webgang **

GeDropt

Dropbox gaat zijn functionaliteit verminderen voor de gratis gebruikers, zo kondigden ze aan. Waar je vroeger onbeperkt apparaten kon bijvoegen aan je account, zal dat nu beperkt gaan worden tot 3. Wie voor maart van dit jaar al meer dan drie apparaten had gelinkt, kan die blijven gebruiken. Maar je kan er geen verbindingen meer bijmaken, wat vooral vervelend is als je wil upgraden naar een nieuwe tablet of computer. Wie toch een extra apparaat wil linken, zal een betalend abonnement moeten nemen, net zoals gebruikers die meer dan 2 GB opslag willen gebruiken.

Dropbox is een clouddienst die draait op de servers van een bedrijf, die via zijn gratis aanbod gebruikers probeert aan te trekken voor zijn betalende diensten.

Maar wie online opslag nodig heeft, kan ook zelf een cloud-systeem huren of installeren op een eigen server. Bekende voorbeelden van open source projecten zijn OwnCloud en NextCloud. Je kan die systemen installeren op een eenvoudig computertje op je eigen netwerk, of het zelfs aan internet hangen om de opslag online beschikbaar te maken.

Pi is veranderd

Het getal Pi kan uitgedrukt worden in een breuk, en als je het in een getal met een komma uitdrukt, krijg je een aantal cijfers na de komma afhankelijk van hoe nauwkeurig je de berekening van de breuk doet. Voor het gemak wordt het getal meestal benoemd met zijn afkorting, “drie komma veertien”, maar voor nauwkeurigere berekeningen wordt bv 3,141592 gebruikt, en voor wedstrijden wordt wel eens pi van buiten geleerd tot 100 cijfers na de komma.
Het record van de berekening staat ondertussen al lang op naam van computers, of computerprogramma’s. In 2009 werd daar het programma y-cruncher voor ontworpen, niet alleen voor de berekening van Pi, maar voor dat soort berekening in het algemeen. In 2016 werd het record aantal cijfers na de komma op 22,4 biljoen gebracht door Peter Trueb.
In januari van dit jaar bracht Emma Haruka Iwao het op 31,4 biljoen cijfers na de komma. Ze gebruikte daar een cloud systeem van Google voor.

www.numberworld.org/y-cruncher/

compiled by BCP v.0.3.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.