Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Exta Vrouwen Citygang

Uitzending do 18:00 ** March 7th, 2019 by wim.webgang **

Live uitzending vanuit Extra City n.a.v de internationale vrouwendag.

Technologische Souvereiniteit
Interview met Keltoum van De Wereld Morgen, naar aanleiding van de Nederlandse vertaling van het boek “Technologische Soevereiniteit”, dat binnenkort officieel zal verschijnen.

Meer over het boek:
op de wereldmorgen.be (artikel)

En de “broncode” van het boek kan je hier downloaden van GitHub: sobtec2_nl.pdf (81 Mb).
(of je kan het daar ook online lezen).

De originele (Engelstalige) versie: https://github.com/sobteclib/sobtec2/tree/master/en
Combi
Dit alles gecombineerd met een unedited interview van Marthe met
vesna-manojlovic & https://becha.home.xs4all.nl/ van
http://technologia-incognita.nl/

Lady Ada

Iedereen die wel eens iets met electronica bouwt, zal haar waarschijnlijk kennen: Lady Ada. Haar echte naam is Limor Fried. Ze heeft een eigen zaak opgericht waar ze electronische componenten verkoopt. Maar ze onderscheidt zich zelf vooral doordat ze zelf ook electronische onderdelen laat maken. Ze heeft een goede voeling met de gebruikers, en slaagt er wonderwel in om bv op een originele manier onderdelen te maken die beginnende gebruikers stimuleert om te experimenteren en zelf dingen te bouwen.

Maar ze is niet zomaar een gewone hobbyist die zakenvrouw is geworden. Ze studeerde “Electrical Engineering and Computer Science” aan het befaamde MIT, in Cambridge, Massachusetts. Die universiteit ligt aan de rand van Boston, een stad aan de Oostkust van de VS, ten noorden van New York. Ze haalde er in 2005 een Master of Engineering.

Ze was al van in haar studententijd bezig met een kritische benadering van informatica en electonica. Zo startte ze voor haar thesis een project met de naam “Social Defencse Mechanisms: Tools for Reclaming Our Personal Space”.

Ze vertrekt vanuit de vaststelling dat we omringd zijn met allerlei electronische apparaten, die onze persoonlijke ruimte binnendringen en ons soms irriteren en frustreren. De industrie die die apparaten ontwerpt houdt weinig of geen rekeningn met die verzuchtingen. Zij werkte het idee uit van tegen-technologie of “counter-technologies”.
De thesis zelf is 67 blz en verschenen in januari 2005. (De pdf kan je hier downloaden: http://www.ladyada.net/media/pub/thesis.pdf)

www.ladyada.net

https://www.adafruit.com/

http://www.ladyada.net/media/pub/thesis.pdf

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.