Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Wikipedia-staking * HardOCP verweest * Zoek en browserkeuze * Magnetisch veld * De Truman show

Uitzending do 18:00 ** March 21st, 2019 by wim.webgang **

De Truman show

In Zuid Korea is een netwerk van spionagecamera’s opgerold, die aangebracht waren in hotelletjes.
Het was niet de Noordelijke buur die verantwoordelijk was voor het opzet, maar wel een bende die een internethandeltje had opgezet in live streaming. Ze zonden de beelden van de camera’s live uit op internet en gaven daar toegang toe via een abonnementssysteem. In tientallen kamers en badkamers bouwden ze camera’s in in stopcontacten en electronische of electrische apparatuur die aanwezig was in de kamers. De politie rolde het netwerk op nadat het vermoelijk sinds enkele maanden aktief was. Twee verdachten werden opgepakt.
Vorig jaar werd nog betoogd in de hoofdstad, Seoul, tegen het gluurfilmen. Het aantal gerapporteerde gevallen is de laatste jaren sterk gestegen tot duizenden. De BBC noemde het vorig jaar nog een epidemie, en het fenomeen is natuurlijk niet beperkt tot Zuid Korea.

HardOCP verweest

Op de onafhankelijke hardwaresite hardocp verscheen een bericht met een verrassende titel: “Goodbye HardOCP – Hello Intel”. De auteur van de site, Kyle Bennett, zou een nieuwe carrierestap zetten, en bij intel gaan werken. Hij wordt daar Director of Enthusiast Engagement. Als je bij deze directeurstitel denkt aan een vroege aprilgrap, ga je waarschijnlijk op zoek naar de datum van dit bericht. Het verscheen op dinsdag 19 maart, maar Bennet zou effectief in dienst treden bij intel op … 1 april. Nog even afwachten dus of de site met besprekingen van processoren, gpu’s, psu’s, sdd’s, moederborden, overclocken, enz er al dan niet mee ophoudt, of eventueel doorgaat zonder de man.

https://www.hardocp.com/

Magnetisch veld

Volgens een onderzoek van een instituut in Californie zou het mogelijk zijn dat de mens het Magnetisch veld van de aarde voelt. Alleen zijn we er ons niet van bewust. De onderzoekers gingen de hersenactiviteit van proefpersonen meten met EEG apparatuur, en stelden vast dat er een verschil was als er een magnetisch veld werd aangelegd dat even sterk is als dat van de aarde, maar in een andere richting dan het noorden.

En hoewel hersenactiviteit gemeten werd op het ogenblik van het veranderen van het magnetisch veld rond de proefpersonen, werd hen niet gevraagd om het noorden aan te wijzen, of bv hun stoel te draaien naar hun beginpositie.

Om de resultaten van de EEG meting niet te beinvloeden werden de proefpersonen helemaal niet oop de hoogte gesteld van de aard van het onderzoek. Ze moesten gewoon op een stoel in het donker gaan zitten, en kregen een EEG scanner op.
Ze moesten niets doen, en de onderzoekers schakelden electromagneten in om het magnetisch veld te wijzigen en de verandering in de hersenen te meten.

De stoel was opgesteld naar het Noorden. Een kooi van Faraday isoleerde de proefpersonen van externe magnetische invloeden.

Wikipedia-staking

Een aantal Wikipedia’s staken vandaag tegen de nieuwe Europese copyrights richtlijn. Zo gaat bv de Duitse wikipedia in “blackout”: DIES IST UNSERE LETZTE CHANCE. https://www.wikipedia.de/

Ze vinden dat de nieuwe copyrights-wetten de vrije nieuwsgaring verhindert, en aldus de werking van wikipedia bedreigt. Maar ook dat het goede functioneren van het hele internet bedreigd wordt. De gevolgen van de nieuwe wet kunnen groot zijn voor de persvrijheid, de vrijheid van meningsuiting, en voor allerlei artistieke vrijheiden.

De nieuw opgelegde filters zijn onmogelijk te implementeren door kleine onafhankelijke websites, en zo zal veel kwaliteit verdwijnen vreest wikimedia, de groep achter de wikipedia.

24 Stunden ohne Freies Wissen: Warum die Wikipedia-Freiwilligen protestieren

https://blog.wikimedia.de/2019/03/19/24-stunden-ohne-freies-wissen-warum-die-wikipedia-freiwilligen-protestieren/

Zoek en browserkeuze

De Europese Commissie had vorige zomer al aangegeven dat de werkwijze van Google in strijd was met de Europese richtlijnen, en gaf het bedrijf een boete van meer dan 4 miljard. Google bundelt Chrome en Google Search bij Android, het besturingssysteem van tablets en smartphones.

Met het bundelen van die combinatie maakt Google gebruik van zijn dominante positie op de mobiele apparaten, een beetje zoals Microsoft op de pc’s. Maar wat Europa meer concurrentievervalsend vindt, is dat Google aktief misbruik van zijn molopolie maakt door fabrikanten betaalt om geen andere te installeren, of hen op een andere manier verplicht hun combinatie te installeren.
En hoewel Android gebaseerd is op het open source systeem Linux, zitten er heel wat eigen laagjes van Google op die niet onder de vrije softwarelicenties vallen. Er bestaat wel een Android cloon of fork, maar Google dreigt fabrikanten af die de cloon willen installeren op hun toestellen.
De sterkte van Google ligt daar in de apps, die uit hun play store komen, en daar heeft Google dus controle over. Google kan bv beletten dat een afgeleide Android versie niet de apps kan downloaden en gebruiken.

Nu heeft Google in een blog aangegeven dat ze de browserkeuze gaan implementeren:

https://blog.google/around-the-globe/google-europe/supporting-choice-and-competition-europe/

DuckDuck Go kijkt er alvast naar uit. Zij zeggen een slachtoffer te zijn van de sterke arm van Google.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.