Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Slaaptekort

Uitzending do 18:00 ** March 28th, 2019 by wim.webgang **

Slaaptekort

Babies hebben niet veel anders te doen dan slapen en eten, en halen gemakkelijk 15 uur slaap per dag. Bij kleuters neemt dat dan of tot twaalf uur, om in de lagere schoolleeftijd af te nemen tot tien uur per nacht, en in de middelbare school tot negen uur.

Bij kinderen kan slaaptekort leiden tot gebrek aan concentratie, humeurigheid, eetstoornis, en kan het gevolgen hebben voor de schoolresultaten.

Bij volwassenen daalt de slaapbehoefte verder tot zo’n acht uur per dag. Maar dat is een gemiddelde. Het ritme van de biologische klok ligt tussen de 6,5 en 7,5 uur per nacht. Het ritme wordt mee bepaald door licht en donker; als het donker wordt komt melatonine vrij in de hersenen, en dat zet de slaperigheid in gang. Bovendien is er verschil tussen mannen en vrouwen; vrouwen zouden als het ware een tijdzone verschillen, en een biologische klok hebben die een uur vroeger zit dan die van mannen.

Bij volwassenen wordt slaaptekort in verband gebracht met obesitas, hart en vaatziekten, diabetes, kanker depressies en ongelukken.

En voor hackers: Beelschermgebruik wordt afgeraden twee uur voor het slapengaan. Programmeurs staan ervoor bekend om obsessief tijd te willen stelen van de nachtrust. Met helaas soms catastrofale gevolgen, zoals Chernobyl of de mislukte Challenger lancering, volgens een rapport van de Journal of Experimental Psychology.

https://psycnet.apa.org/record/2000-02426-006

Programmeurs geven elkaar goede raad op online fora, zoals: stop een uurtje voor het slapengaan met programmeren en lees een boek over programmeren…

https://www.reddit.com/r/learnprogramming/comments/1zj3yu/how_has_programming_affected_your_sleep/

Code is politiek
Een hoofdstuk in Technologische souvereiniteit:
- Code is politiek, algoritmen zijn de “Weapons of Math Destruction”
(van Benjamin Cadon)

Muziek:
- Lost your Mind (Gloomer)
- Sleepinghills: Dubstation 1.0
- Dansamor – Elvii Marten
- Freedom – Alien Intelligent Acoustic ..feat…
- Fa ir – parasit

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.