Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Starten met stockpi

WebGang blog ** February 24th, 2024 by wim.webgang **

Stockpi project
Met een paar handelingen kan je meedoen met ons stockpi project; waarschijnlijk heb je de eerste stap(pen) ooit al gezet, dus begin waar je past:
- installeer Linux
- installeer git (client)
- installeer gamba3

Installeer stockpi
We beginnen als je gambas geïnstalleerd hebt:
- kies voor jezelf uit waar je je gambas software projecten wil hebben, maak die map, bv ~/gambas3/pjr. Maak daarin een map stockpi, waarin je de verschillende onderdelen gaat zetten.
- ga naar gitlab.com/stockpi, kies daar eerst de lib, die heb je voor alles nodig. Klik in die pagina op de knop “Code”, en kies bv de https versie: “Clone with HTTPS”. Klik op het symbool om de URL te kopieren: https://gitlab.com/stockpi/stockpilib.git.
- Ga in een terminal in je projecten map staan cd ~/gambas3/prj/stockpi, en haal daar de software af met git clone en de voorheen naar het klembord gekopieerde link: git clone https://gitlab.com/stockpi/stockpilib.git
De software wordt mooi klaargezet in een mapje stockpilib

Gambas
- Start gambas3, kies Bestand, project openen, ga naar je projectmap en selecteer de stockpilib.
- In de linkse kolom zie je de onderdelen, broncode en klassen van deze library. Check bij menu Project, Properties, dat het Project Type op Library staat (en cancel). Nu kan je in het menu Project, Make, Executable kiezen. Dat compileert de library, en zet die op een plek waar ze kan gekozen worden om te gebruiken in andere projecten, in ons geval stockpiCLI of stockpiapp. Let er op dat je de executable niet in de eigen projectmap zet, kiesn een plek voor uitvoerbare programma’s, maak bv de map ~/gambas3/run, en kies die als plaats om stockpilib.gambas te maken. ps: Zet bij de opties “increment version” af.

Programma’s
Doe wat betreft het afhalen en openen hetzelfde voor stockpicli en/of stockpiapp.

Bij het openen moet je het project vertellen de stockpilib als library te gebruiken. Dat doe je onder Project, Properties, Libraries: in mijn geval staat daar automatisch “webgang / stockpilib 0.1.5“, zoniet doe je “Add….” en kies je uit de Libraries “webgang/stockplib”.

Bij eerste gebruik zijn de databasegegevens nog niet ingevuld, en zal er niet veel te zien zijn, behalven een startscherm met File, Settings, Help..

(wordt vervolgd; volgende keer: de databank en de instellingen)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.